DeRozan és Biyombo is maradnak Kanadában?

Fennállása legjobb idényét produkálta a Toronto Raptors, de két fontos játékosuk is szabadügynök lesz - az ő nyári lehetőségeiket vizsgáljuk most.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: LakersSunsKingsClippers
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzTrailBlazers
Atlantic: SixersNetsKnicksCeltics
Central: BullsBucksPistonsPacers
Southwest: PelicansGrizzliesMavericksRocketsSpurs
Southeast: MagicWizardsHornetsHawks, Heat

 

A Toronto Raptors minden szinten fennállása legjobb évét futotta, hiszen 56-26-tal keleti másodikok lettek, a rájátszásban pedig nyögvenyelősen ugyan, de 4-3-mal továbbléptek az Indiana Pacersen és a Miami Heaten is, így először jutottak be a főcsoport döntőjébe. A Cleveland Cavaliers ellen is elhoztak két meccset, ezzel bőven kimaxolták a szezont, most azonban két fontos szabadügynökük is lesz.

Kész a periméter, vagy Derozan nehéz helyzetbe hozza a csapatot?

A kanadaiak összesen két igazán fontos játékost veszíthetnek el a nyár folyamán. Az egyik az a DeMar DeRozan, akire játékuk épül Kyle Lowry mellett. Ők ketten Dwane Casey támadási rendszerének alapjai, amiben megvannak a korlátok, de ettől még a tény tény marad: DeRozan távozása alapjaiban rengetné meg ezt a csapatot, többek között azért is, mert képtelenek lennének pótolni a szabadügynökök közül. DeRozan lenyilatkozta már, hogy maradni akar, Masai Ujiri is dicsérte, de hogy megkapja-e a maxot a dobóhátvéd, azt a kérdést sejtelmesen kikerülte a szakvezető. A további költési lehetőségek szempontjából édesmindegy egyébként, hogy DeRozan 15, 20 vagy 25 milliós kezdőfizetéssel ír alá - az aláírásig 15 milliós cap holdja van, ennél olcsóbban nem fogják megúszni az új szerződését sem.

Rajtuk kívül adott DeMarre Carroll, akitől a következő idényben sokkal több kell - sokat volt sérült, de igazából nem nagyon tudta azt a szintet hozni, amit tavaly az Atlanta Hawksnál, hiába volt így is hasznos összességében. A padon a fiatalok közül Delon Wright, Norman Powell és Cory Joseph helye biztos, ők 1-2-es poszton forognak majd Lowry-val és DeRozannel.

Az egyetlen, akinek szerződése van, és nem lehet arra mérget venni, hogy a szezont a Raptorsnál kezdi, az Terrence Ross. Ross összességében nézve nem futott rossz alapszakaszt, 9.9 pontját 55% fölötti TS-sel és 38.9%-os triplamutatóval hozta, de egyrészt a kiegyensúlyozottságot hírből sem ismeri, másrészt a PO-ra rettenetesen visszaesett teljesítménye. 3 évre 31 millió dollárért hosszabbítottak vele idő előtt, ami szerintem hatalmas hiba volt, és azt a 10 milliót sokkal jobb helyre is teheti a csapat, amennyiben találnak egy klubot, amelyik egyáltalán hajlandó lesz ilyen bérrel átvenni...

Van forgatókönyv, amelyben Biyombót meg tudják tartani?

... a palánk alatti részlegben ugyanis jelen pillanatban úgy tűnik, hogy Bismack Biyombóra nincs pénz. Jonas Valanciunas továbbra is a gárda első számú centere, őt biztosan nem fogják Biyombo miatt elcserélni, Patrick Patterson 6 millió dollárért kifejezetten jó teljesítményt nyújt (megbízható védekezés, használható kinti dobás), Luis Scolának és James Johnsonnak lejárt a szerződése, Lucas Noguiera pedig kevesebb mint 2 millió dollárt keres, nem oszt, nem szoroz, hogy marad-e vagy sem. Nincs nagy kérdés szerintem ezekkel a játékosokkal kapcsolatban, mert ha Scolát megtartják, azt nagyon olcsón fogják megtenni (valószínűleg sapka fölött, kivételből), JJ teljesen kikopott Casey rotációjából, úgyhogy az egyetlen igazán nagy feladat Biyombo megtartása lesz.

Az az alapvető probléma a Raptorsnál, hogy a garantált szerződéssel rendelkező emberek, illetve DeRozan 15 milliós cap holdja önmagában 85 millió dollárt foglal le, Biyombónak pedig nincsenek Bird-jogai. Az egyetlen reális forgatókönyv a mag egyben tartására szerintem az, ha Rosst elcserélik, DeRozannel megegyeznek, de csak később írnak vele alá, így pedig Biyombóra meglenne az a 16-17 milliónyi helyük, amennyit vele kapcsolatban emlegetnek a híradások. Hogy sok-e ez vagy kevés, az már persze másik kérdés. Nagy szerepe volt a Raps PO-menetelésében az afrikai centernek, de Valanciunas visszatérésével azért ő egy csereötös lesz továbbra is, egymás mellett pedig egyáltalán nem lehet játszatni őket. Hogy akarnak-e 30 millió dollárnál is többet ellőni egyetlen posztra, az szerintem szintén legalább akkora kérdés, mint hogy Rossra találnak-e vevőt.

Nem nagyon van B-terv

Nincsenek alternatívák a Raptors előtt, mert ha DeRozan lelép, mert mondjuk a Los Angeles Lakers mégis megkínálja egy nagy szerződéssel, vagy nem úgy alakulnak a tárgyalások közte és a Raptors között, akkor nincs kihez fordulni helyette. Bradley Bealt tartani fogja a Washington Wizards, Dwyane Wade marad Miamiben, Jordan Clarksont valószínűleg a Lakers fogja hosszabbítani, Evan Fournier szintén RFA az Orlando Magicnél. Talán a legjobb opció Jamal Crawford lehet, de az az eset, amikor hiába lesz 23 millió dollárnyi sapka alatti helye a csapatnak (ennyi lesz, ha DeRozan távozik), nem fognak örülni. Mindenesetre elég kicsi a sansz, hogy DeRozan máshol folytatja, úgyhogy ettől talán nem kell annyira tartani.

Biyombo elmondta, hogy hajlandó kevesebbért is maradni a Raptorsnál, mint a piaci ára, de ha Rosst nem cserélik el, 7 millió dollár kevés lesz rá, ha meg elcserélik, akkor meg tudják tartani rendes árán is. Ha valamiért kenyértörésre kerülne a sor, itt sem nagyon lesz pótlási lehetőség, valószínűleg Noguierában reménykedhetnek, vagy egy más típusú, kevésbé védekezésorientált ötöst hozhatnak csak.


Összességében nézve nincs sok dolga Masai Ujirinek, de azért ahhoz, hogy DeRozant és Biyombót is megtartsák, kell egy kicsit kavarni Ross elcserélésével. Oldott már meg ennél nehezebb feladatot is a GM, szerintem ha nagyon akarja, most is megfogja, de azon azért még lehet agyalás, mennyit is ér meg nekik a Valanciunas-Biyombo kettős. Mennek a pletykák, hogy Ujiri nagy dobásra készül idén nyáron is, de azt csak úgy tudná megtenni, ha ezt a mostani magot szinte teljes egészében szétrobbantaná (Lowrynak vagy/és Carrollnak vagy/és Valanciunasnak is mennie kellene), ez pedig egyáltalán nem reális az idei eredmények után.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus