Draftértékelő 2016

Tegnap hajnalban lezajlott az NBA-draft rengeteg nem várt húzással, több cserével. Lássuk, ki hogyan teljesített!

 

Atlanta Hawks: Taurean Prince 1/12-nél egy egész biztonsági pick volt, az idei felhozatal egyik legkészebb, 3&D típusú játékosa volt, ilyen kiegészítőember pedig mindig kell. Akkor lehet majd igazán megítélni a kiválasztását, ha tudjuk, mi lesz Al Horforddal - ha a center lelép, akkor Prince-nél lehetett volna rizikósabb, nagyobb potenciállal bíró fiatalt is húzni, ha viszont marad, akkor telitalálat, mert még Kent Bazemore esetleges lelépését is simán feledtetni tudja. 1/21-nél DeAndre Bembry viszont szerintem inkább hiba, mint okos pick - nem rossz mindenes a kiscsatár, de itt egy Deyonta Davisszel, Brice Johnsonnal, Skal Labissiere-rel fel lehetett volna készülni Horford távozására és az esetleges teljes rebuildre is, szerintem ott hiba volt nem magasembert húzni (még erőcsatárral is többre mentek volna, mert ha Horford megy, akkor maximum egy év múlva Millsap is). 2/44-nél Isaia Corrdinier vagy bejön, vagy nem, nincs vele kockázat.

Értékelés: C


Boston Celtics: Lassan ki lehet jelenteni, hogy amennyire jól cserél Ainge (Pierce, Garnett oda-vissza, Allen, Thomas, Crowder), annyira nem a draft az ő terepe. 1/3-nél Jaylen Brown kicsit reach, de tehetséges és nagyon jó felépítésű srác. Ugyanaz azonban nála is a kérdés, mint tavaly is volt a két draftolt hátvédnél: hol lesz helye? Az ő kiválasztása jó eséllyel Evan Turner lelépését vetíti elő a Thomas, Smart, Bradley, Crowder, Brown ötös miatt. Magasemberrel szerintem többre mentek volna akár Marquese Chriss, akár Dragan Bender esetében - mindkettőt fejleszteni kell, idő kell nekik, de Brownnak szintén, nekik pedig még helyük is lehetett volna. Nem mellesleg a hírek szerint ajánlottak nekik egy Covington, Noel plusz két első körös csomagot - nálam Noel egy az egyben is többet ér a Celtics szempontjából, mint ez a harmadik pick, egy ilyen centerre várnak, mióta édesanyám a légierőnél van...

Draft&stash lehetőség ide vagy oda, nekem az 1/16 (Guerschon Yabusele) ablakon kidobott draftjognak tűnik, Ante Zizic már inkább tetszetős 1/23-nál - kérdés, mikor kezdi meg NBA-karrierjét. A második körben Demetrius Jackson (2/45) potenciálra kifejezetten jó húzás, de a már felsorolt három hátvéd mellett a tavaly draftolt Terry Rozier, RJ Hunter kettős, meg még James Young is ott vannak - szinte kizárt, hogy lesz ideje fejlődni. Ben Bentilnek (2/51) lehet helye a magasembereknél, Abdel Nader (2/58) viszont nem hiszem, hogy NBA-játékos lesz (jövőre). 

Értékelés: D


Brooklyn Nets: Thaddeus Young elcserélése miatt volt egy 1/20-as pickjük, amit egy 21 éves, már több alkalommal műtött emberre lőttek el. Caris LeVert egészségesen kiváló játékos lehet, de ilyen fiatalon ilyen kórlappal... A második kör közepén is elérhető lett volna, nagyon korán húzták, és bár alapvetően a Young-cserének szerintem lehetett értelme, az biztos, hogy nem így. A második kör 42. helyén kiválasztott Isaiah Whiteheadre ugyanaz, mint ami általában a második körös pickekre: örülhetnek, ha állandó rotációtag lesz idővel.

Értékelés: E


Charlotte Hornets: Belinelliből megpróbálják kihozni a legtöbbet, ami egy 1/22-ért nagyon rizikós vállalkozásnak tűnik, így viszont nem volt pickjük idén.

Értékelés: -


Chicago Bulls: 1/14-nél Denzel Valentine ugyanolyan pick volt szerintem, mint 1/12-nél Taurean Prince - ha a Bulls elkezdi a teljes rebuildet Jimmy Butler elcserélésével, akkor semmi értelme nem volt ennek a húzásnak, egyébként viszont szerintem rendben van. Más kérdés, hogy Valentine-ban így is benne van többszörösen is a bust lehetősége, mert a térdei nincsenek a legjobb állapotban már most sem, atletikus képességei pedig egyébként sincsenek túlságosan, védekezni nem is tud. Vele és a 2/48-nál ledraftolt Paul Zipserrel is ráment nagyon a shootingra a Chicago - azt nem mondom, hogy túl sok lesz a jóból, de ha a pálya másik végén nem állják meg a helyüket, sokra nem fog velük menni a Bulls.

Értékelés: C


Cleveland Cavaliers: 2.4 millió dollárért megvették a 2/54-es picket, mert LeBron James nagyon akarta Kay Feldert. Kiváló irányító volt, utolsó évében 24.4 pontot és 9.3 gólpasszt átlagolt, de egyrészt olyan rettenetesen jó keze sincs (35.5% tripla az utolsó egyetemi évében), másrészt 175 centi. Ez a "LeBron súgta" dolog Shabazz Napiernél egyszer már nem jött be, itt legalább nem első körös picket dobnak ki az ablakon adott esetben, ha nem jön be.

Értékelés: C-


Dallas Mavericks: 2/46-on elhozták AJ Hammonst, akinek nem hiszem, hogy sok perce lesz center poszton, más pickjük pedig nem volt.

Értékelés: C-


Denver Nuggets: A Nuggets szerintem az első pickjével, Jamal Murray-vel elérte a kritikus határt, amennyi fiatalt még elbír egy csapat. Murray kiváló fit lesz Mudiay mellé, hiszen tud dobni, atletikus párja képességeit ki tudja használni ezzel, plusz mivel tud irányítani is, így nyugodtan össze lehet rakni Gary Harrisszel is - mivel Buddy Hield kiment az 1/7 előtt, nem nagyon volt kérdés, kit húznak. A nagyon jó kezű Juan Hernangomez jó lesz nekik négyes poszton, amint átteszi a székhelyét az NBA-be - a hírek szerint még egy évet marad legalább Európában -, 1/19-nél viszont Malik Beasley Celtics-szindrómás lesz, Murray és Harris mögött nem sok lehetőséget jósolok neki. Azt is hozzá kell tenni, bármelyik másik posztra húznak, az a játékos se lett volna jelentősen jobb helyzetben, a Denvernek egyszerűen nincs szüksége több pickre és fiatalra most egy ideig. 2/53-nál Petr Cornelie nem fog NBA-parkettát látni szerintem jó darabig.

Értékelés: B


Detroit Pistons: 1/18-nál Henry Ellenson egy kifejezetten jó pick volt szerintem, bár azon lehet vitatkozni, hogy a Deyonta Davis, Brice Johnson kettőssel többre mehettek-e volna (érzésem szerint utóbbival rövidtávon is igen). Viszont Ellensont a lotterybe várták sokáig, így ők voltak az egyik csapat, akik kihasználták a sok zuhanót. 2/49-nél Michael Gbinije a szokásos második körös "vagy igen, vagy nem".

Értékelés: B-


Golden State Warriors: 1/30-nál Damian Jonest a legtöbben stealnek könyvelik el - műteni kell a centert, mert erőnléti edzés közben elszakadt a mellizma, de nem véletlenül jósolták az első kör második felébe, a legatletikusabb magasember talán a mezőnyben. Az ő kihúzása biztosíték Festus Ezeli ellen - ha túl sokba kerülne, akkor el lehet engedni, mert idővel ki lehet belőle is nevelni egy hasonló játékost. 2/38-nál Pat McCaw egy másik steal lehet, mert ő meg tehetséges mindenes - jó adottságai vannak az NBA-hez is, ugyanakkor nincs túl sok gyenge pontja játékának, nem egy egydimenziós kosaras, és a pálya mindkét oldalán kitűnő lehet idővel. SG/SF, ő egyértelműen Harrison Barnes sírját áshatja meg - persze azonnal nem lesz olyan játékos, de nem is kell neki 23 milliót és összesen 100+ gurigát fizetni.

Értékelés: B+


Houston Rockets: 2/37-nél Chinanu Onuakut, 2/43-nál pedig a kínai Zhou Qit választották - két fiatal (?, Qinél reménykedni kell, hogy nincs köze a női úszok anyakönyvvezetőjéhez), nagyon nyers center. 37-nél szerintem voltak benn jobb opciók is (Diamond Stone, Stephen Zimmermann), de két második körösnél csodát már nem várnának egyébként sem.

Értékelés: C-


Indiana Pacers: Thaddeus Young miatt kikerültek az első körből, azzal semmi gond nincs szerintem, sőt, a 2/50-nel pedig Georges Niangot választották, aki Paul George cseréje lehet idővel, jó fizikumú hármas-négyes.

Értékelés: C-


Los Angeles Clippers: Meglepő módon Doc Rivers GM-ként is virított valamit, vagy legalább kihasználta a többiek feltételezett hibáit. 1/25-nél Brice Johnson és 2/40-nél Diamond Stone borzasztóan kellett ennek a keretnek, egyetlen normális cseréje sem volt Blake Griffinnek és DeAndre Jordannek, így viszont van rögtön két tehetséges magasember is - fitre és potenciálra is két jó pick volt. A 2/39-essel kihúzott David Michineau francia irányító, az Elan Chalonnál játszik - szerintem egyelőre marad is Európában.

Értékelés: B+


Los Angeles Lakers: A Lakers draftja az elején teljesen egyszerű volt, kihúzták a Ben Simmons után legtöbbre taksált Brandon Ingramet 1/2-n, aki nemcsak tehetségre jó választás, de még tökéletesen illik is D'Angelo Russell, Jordan Clarkson és Julius Randle mellé/közé. Ezen nem kellett sokat gondolkodni, a 2/32-n kiválasztott Ivica Zubac pedig szerintem szintén jó választás, az egyik legjobb európai center volt, az első kör végére várták, kicsit csúszott, és állítólag azonnal el is kezdi NBA-karrierjét, lehet rögtön elkezdeni fejleszteni - nem mellesleg hiányposztra érkezett ő is.

Értékelés: A


Memphis Grizzlies: 1/17-nél Wade Baldwin egy teljesen vállalható pick volt, nagyjából ide jósolták a mock draftok is, ráadásul Mike Conley mögé kell egy olyan csereegyes, akivel lehet hosszabb távon, olcsóért számolni - ha Conley lelép, akkor így is, úgy is bajban van a Memphis, ez nem a draftjukon múlik. A 2/31-et és a 2/35-öt megszerezték egy későbbi Clippers első körösért - még lehet, hogy fájni fog az nekik, viszont Deyonta Davisre és Rade Zagoracra lőtték el ezt a két lehetőséget, szerintem mindkettő kifejezetten jó húzás volt. Davist a Green Roomba is meghívták, a lotterybe várta szinte mindenki, ennek ellenére még az első körben sem kelt el - második körben már kockázatnak sem tekinthető, akármi volt a baja vele a többi csapatnak. Zagorac egy sokoldalú, az NBA-re játéka alapján esélyes, testi ereje alapján azért még évekre lévő dobóhátvédről beszélhetünk - ő még nem megy át rögtön a tengerentúlra valószínűleg, de idővel nagyon kellemes erősítés lehet a Grizzliesnek, aka Mirotic Chicagóban vagy Jokic Denverben, azért valamivel szerényebb kivitelben.

Értékelés: A-


Miami Heat: Egyetlen pickjük sem volt.

Értékelés: -


Milwaukee Bucks: Thon Maker szerintem borzasztóan nagy reach volt 1/10-nél, de ahány scout, annyi vélemény, őt innentől a második kör közepéig bárhova be tudták lőni. Egyrészt nekem a játéka egyelőre erősen lassított felvétel - jók az adottságai és sok mindent tud, csak NBA-fokozatban ezt nem látom tőle. Másrészt egy olyan játékosra ellőni egy ilyen korai picket, akiről azt se tudni, hogy 19 vagy 24 éves... A potenciál nagy Makerben, de a Milwaukee-nak már a PO-ot meg az ottani jó szereplést kellene szem előtt tartani, bent hagytak nagyjából 20 olyan játékost, aki biztosabb választás lett volna, vagy hasonlóan tehetséges, kevesebb kérdőjellel. 2/38-nál Malcolm Brogdon is kicsit korainak tűnik, ráadásul nincs is kifejezetten jó keze (34% tripla), ami a Milwaukee-nál kifejezetten nagy probléma, de ahogyan erről már volt szó, második körös pick...

Értékelés: D+


Minnesota Timberwolves: Én a nyári teendős cikkben is Kris Dunnt vártam a Timberwolveshoz, és 1/5-tel ő is került a csapathoz. Azt nem tudom, hogy Ricky Rubiót azonnal cserélik-e - én nem tenném, mert úgyis sérült lesz, Dunnak lesz ideje bizonyítani, de az is benne van, hogy már most megteszik első számú egyesnek, kérdés persze, hogy Rubióért lehet-e bármit kapni jelenleg. Az érdekes egyébként, hogy az 1/5 + Zach LaVine csomagot nem adták oda Jimmy Butlerért, mikor a Bulls swingmanje jelentősen jobb játékos a zsákolóbajnoknál - én lehet, hogy megléptem volna egy Rubio-Butler-Wiggins-bárki-Towns ötösért. Ha azonban már így alakult, akkor szerintem Dunnt tudják majd használni, ráadásul elég komoly potenciál van benne, egyesek szerint hasonló, mint Simmonsban és Ingramben.

Értékelés: A-


New Orleans Pelicans: Miután elmormoltunk egy imát Buddy Hieldért (New Orleansben fog játszani...), azért elmondhatjuk, hogy a Pelicans nem húzott rosszat. Talán Jamal Murray-nek lett volna még értelme, hiszen ő tud irányítani is, és ha van esze a csapatnak, akkor jövőre elengedik Tyreke Evanst és Jrue Holidayt is, de Hield legalább annyira használható az Eric Gordon által hagyott űrben. Nagyon kellett a New Orleansnak még egy potens scorer, aki ráadásul tud kintről is dobni, Hield pedig gyakorlatilag ezt testesíti meg - hogy milyen védő lesz, azt majd meglátjuk.

Értékelés: A-


New York Knicks: Nem volt pickjük a draftra

Értékelés: -


Oklahoma City Thunder: 1/11-en Domantas Sabonis több mint jónak tűnik - sokoldalú magasember, aki elöl és hátul is jó, palánknak háttal is képzett (apja után merné megtenni, hogy nem az...), van külső dobása is, és egészen jó pattanózó volt az egyetemen. A nagy kérdés az, hogy a fizikai adottságaival mire megy az NBA-ben, mert elég rövid karjai vannak, amit az egyetemen még lehetett pótolni sok mindennel, a profiknál ez sokkal inkább ki fog ütközni - egyébként van annyira jó játékos, hogy használható lesz, de nem igazán tudni még, milyen szerepkörre. 2/56-nál Daniel Hamilton szerintem nem fogja megváltani a világot - pont kinti dobása nincs, azzal nem tudom, mennyi játékidőt szoríthat magának ebben a csapatban.

Értékelés: C+


Orlando Magic: Az első körben pont a Thunderrel, Ibakáért kötött cseréjük miatt nem volt pickjük, a második kör 41. helyén viszont kiválasztották a több helyen az első kör végére várt Stephen Zimmermant, az még be is jöhet nekik - igaz, nem tudom, mennyi lehetőséget fog kapni úgy, hogy a floridaiak egyértelműen a minél jobb eredményre mennek már, nem a tehetséggondozásra.

Értékelés: C


Phildelphia Sixers: A draft legnagyobb nyertesei voltak, bár az 1/1 után azért ez nem a legmeglepőbb. Ben Simmonstól én nagyon fázom, de az 1/1 egész pozitív hozzáállást mutatott a nyár folyamán - kérdés, hogy mi lesz vele a pályán, meg mi lesz a Sixersszel a magasember posztokon, mert már most túl sokan vannak, pedig már Dario Saricot át sem hozták. Kiválasztottak két európai swingmant is, 1/24-en Timothe Luwawut és 1/26-on Furkan Korkmazt, akik szerintem kifejezetten jó draftee-k - a török egyelőre marad Európában, Luwawuval azonban már el lehet kezdeni dolgozni idén. Korkmazt az első kör végére várták, de leginkább kivásárlási ára és nem a tehetsége miatt, a Philly pedig egyelőre még mindig a felfelé indulás megkezdésén fáradozik, idejük még van. A franciát viszont lotterybe jósolták - ő nagyon komoly steal is lehet, mert atletikus képességei mellett a dobásán is rengetegen fejlesztett.

Értékelés: A+


Phoenix Suns: 1/4-en Dragan Bendert húzták ki, amit simán el lehet fogadni, mivel a horvátban nagyon sok potenciál van, és profi bajnokságokban edződött már eddig is (Maccabi Tel-Avivval izraeli első osztály, top európai nemzetközi kupák). Ezt követően cseréltek a Kingsszel, az 1/8-on pedig húztak egy másik erőcsatárt, Marquese Chrisst, akiről sokáig szó sem volt a Top10-ben, aztán hirtelen már őt rakták a 3-4. helyekre a legtöbb mockon. Szerintem egyáltalán nem problémás az, hogy két erőcsatárt draftoltak, mert a két játékos skillsetje nem sokban fedi egymást - Chriss borzasztóan jó atléta egy egész jó kinti dobással, de megkérdőjelezhető motorral, míg Bender a tipikus európai, képzett magasember, aki védekezésben is odateszi magát, utóbbi szerintem a mai NBA-ben simán lehet majd center is, amennyiben Alex Len nem válna be. 2/34-en Tyler Ulis nagyon könnyen steal is lehet, a Kentuckyn tanulta a szakmát, jó számai mellett az atletikussága és a pálya átlátása is megy neki NBA-szinten, de csak 175 centi - igaz, volt egyszer egy Isaiah Thomas...

Értékelés: A


Portland TrailBlazers: A 2/47-es Jake Laymant vették meg az Orlando Magictől, itt sem nagyon látni még, hogy egyáltalán milyen szerepet kaphat

Értékelés: C-


Sacramento Kings: Az 1/8-at elcserélték Bogdan Bogdanovics játékjogára, aki egyelőre nem jön át az NBA-be, az 1/13-ra és az 1/28-ra, Marco Belinelliért pedig megszerezték az 1/22-t. Szerintem ez eddig a pontig két hibátlan döntés volt, de aztán nem tudni, hogy a 13. helyen miért Georgios Papagiannisra esett a választásuk - a görög jó eséllyel a másik két első körös picknél is bent lett volna, ez szerintem óriási reach volt Divactól. 1/22-nél Malachi Richardson vállalható pick volt, ahogy a 28. helyen Skal Labissiere is - igaz, előbbinek nem nagyon lesz labdája a Rondo(?), Cousins, Gay hármas mellett, anélkül meg igencsak kérdéses, hogy mire fogják használni. Egyikük sem nagyon kerülhetett volna egyébként rosszabb helyre, szóval a viszonylag jó választás mellett sem biztos, hogy lesz belőlük bármi is - Labissiere előtt nagy a konkurencia, Richardson játéka meg egyszerűen nem tűnik jónak a mostani vezérek mellé. 2/59-en Isaiah Cousins érkezett - gyaníthatóan azt remélik, hogy ragadt rá valami Thomasból és DeMarcusból, de ő is SG Richardsonhoz hasonlóan. 

Értékelés: D


San Antonio Spurs: 1/28-ig leesett hozzájuk Dejounte Murray, akit a legtöbb mockon Top20-ba vártak. Nagyon jó adottságai vannak, a játék megtanulását pedig jobb helyen nem is folytathatná, mint a Spursnél. Azért van némi kérdőjel azzal kapcsolatban, hol és milyen szerepe lehet, hiszen nem tudni, mi lesz Tony Parker sorsa, hoz-e más PG-t RC Buford. Eleinte szerintem nem raknak rá sok terhet, de tehetségre sokkal jobbat nem nagyon húzhattak volna ebben a magasságban.

Értékelés: B-


Toronto Raptors: 1/9-en Jakob Poeltl-t húzták ki, ami nagyjából a papírforma volt - oda még Sabonist lehetett elképzelni, de az osztrákot várta például a DraftExpress is. Leginkább Bismack Biyombo hosszabbítása miatt volt borítékolható a magasember, hiszen Biyombóval kapcsolatban már 15-18 milliós éves fizetésekről beszélgettek, azt egy 15 perces csereember biztos nem éri meg, akármennyire hasznos is volt a PO-ban Valanciunas sérülése után. Poeltl nem hasonlít Biyombóra, kevésbé atletikus és agresszív védő, viszont sokkal képzettebb támadó - a litvánra már inkább hajaz, de jóval olcsóbb, mint Biyombo, és már most sokkal jobb játékos, mint Lucas Noguiera. Az első kör végén még behúzták Pascal Siakamot, aki kifejezetten hasznos energy guy lehet a padról 4-es poszton - a legtöbb helyen Tristan Thompsont emlegetik vele kapcsolatban, mivel soha nem áll le és pazarul pattanózik. A négyes poszt egyébként is a Raptors leggyengébbje, itt kitartó munkával lehet is helye Siakamnak.

Értékelés: B


Utah Jazz: 2/52-vel Joel Bolomboy-t választották ki, míg 2/60-nal Tyrone Wallace - igazából egyiküktől sem várhatnak sokat, viszont Wallace-t nem nagyon értem, mivel ő az ötödik irányító a keretben... A draft nagy részét letudták azzal, hogy az 1/12-ért megszerezték George Hillt még egy nappal korábban, az volt a lényegi megmozdulásuk.

Értékelés: C-


Washington Wizards: Nem volt pickjük a draftra.

Értékelés: -

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus