Drummond megnyit egy új szintet a Pistonsnak?

Elkezdődött a 2017/18-as NBA alapszakasz, így végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük az idény során - ma a Detroit Pistonst vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBullsBucks
Northwest: ThunderTimberwolvesJazzBlazers, Nuggets
Pacific: WarriorsLakersClippers
Southeast: WizardsHawksHeatMagic
Southwest: RocketsSpursPelicansMavericks


A Pistons off-szezonját ezen a linken tárgyaltuk már. Azóta annyi történt, hogy Michael Gbinije-t kitették a keretből Landry Nnoko és Derek Willis mellett, Dwight Buycksnek viszont two-way szerződést adtak.

Jelenlegi keret:
Jackson - Bradley - Johnson - Harris - Drummond
Smith - Galloway - Kennard - Leuer - Tolliver
Bullock - Ellenson - Moreland - Marjanovic
Buycks (tw) - Montero (tw)

Stan Van Gundynak két lehetősége volt a nyári átalakítások után, hiszen a kezdőben volt egy Avery Bradley - Kentavious Caldwell-Pope "csere", Marcus Morris helyére viszont "direktbe" nem érkezett senki, így lehetett választani: vagy a Jon Leuer, Anthony Tolliver, Henry Ellenson trióból rak be valakit a kezdőbe, vagy alacsony szerkezetben játszik tovább, Tobias Harrisszel négyesben, és valakit betesz a Reggie Jackson - Bradley duó mellé. Ez utóbbi lett a választás, Stanley Johnson a kezdő kiscsatár, ami azért a drafton húzott Luke Kennard és nyáron szerződtetett Langston Galloway miatt nem olyan nagy meglepetés - így mindenkinek van ideje játszani.

Johnsonnal és Bradley-vel a védekezés stabil, de hozzá kell tenni, hogy tavaly nyolcadikak voltak ebben a szegmensben, idén pedig csak tizenötödikek. Ebben várható még bőven előrelépés tőlük, mivel a 2015-ös 1/8-asnak messze ez a legnagyobb erőssége (történelmien gyenge dobásmutatóval kezdett például, és 0 és 15 pont között bármire képes, de nem ezért, hanem a hátul mutatott teljesítménye miatt tartják), míg Bradley irányítókon például jobban védekezik a távozó KCP-nél, és a legtöbb csapatot ott kell minél jobban limitálni. Mivel Johnson eddig jóval kisebb szerepben játszott, Bradley pedig most került Detroitba, így idő kell még az összeszokáshoz, de rossznak most sem igazán nevezhető a Pistons védelme, és ez jórészt nekik köszönhető.

Ami viszont óriási javuláson ment keresztül, az a támadójáték, amivel részben lehetett is számolni, részben abszolút lutri volt, részben pedig megdöbbentően jó mutatókat és játékot is hoznak többen is.

Amivel lehetett számolni, az Bradley, aki jelentősen kiegyensúlyozottabb előrefelé, mint KCP volt, és sokkal jobb a keze is - amennyit visszaléptek esetleg a Johnson-Morris részen, annyit bőven léptek előre ezen. Az is várható volt, hogy mivel Morris személyében egy fő(bb) opcióval kevesebb van a kezdőben, így Tobias Harris feljebb léphet a hierarchiában, egyértelműbb lehet a helye, ez pedig feküdhet neki. Ami meglepő az esetében az a 45.9%-kal bedobott 2.8 tripla meccsenként - 19.6 pontot hoz 58.1%-os TS-sel, ami egészen konkrétan a ligaelitbe helyezi, de azért nála nem tudni, meddig tudja ezt tartani, korábban 36.4% és 1.3 bedobott tripla/meccs voltak a legjobb mutatói.

A két fő ember közül Reggie Jackson abszolút lutri volt az idény előtt - pocsék előszezont produkált, de nála az elmúlt másfél évben világossá vált, hogy ha megvannak a térdei, akkor tud hozni egy nem ligaelit, de bőven elfogadható szintet, amivel csapata PO-ba juthat, ha meg nincsenek meg a térdei, akkor használhatatlan. Eddig úgy tűnik, hogy egészséges, de neki krónikus térdproblémái voltak a múltban, így esetében sosem lehet kizárni, hogy valamikor a szezon közben egyszercsak összeomlik, függően attól, hogy milyen egészségi állapotban van. Márpedig ahhoz, hogy a Pistons a jelenlegi 7-3-hoz hasonló ritmust tudjon tartani, nagyon kell Jackson. Galloway és Ish Smith aranyos gyerekek, de még keleten sem jut be szerintem egy csapat sem a PO-ba, ha ők a kezdő irányítók, talán LeBron James aktuális klubját leszámítva, de nem a Pistonsnál, ahol Jacksonnak alapvető szerepe van a sikerekben.

Akivel viszont abszolút nem lehetett előre számolni még csak kérdőjelesen sem, az Andre Drummond és a 75%-os büntetőzése, ami egy karrier-35%-os átlag után nagyon messze van a normálistól. Egyelőre meccsenként átlagban 3/4 a mutatója, tehát az igazán nagy mennyiségű teszt még várat magára, de nemrég a Milwaukee Bucks azért odaállította 16-szor a vonalra, amiből 14-et bedobott - erre korábban akkor sem lett volna képes, ha a családja élete múlt volna ezen... Elöl sokkal több elzárás-leválás helyzetben használják a post-up szituációk helyett, ami a büntetőkkel együtt 59%-os TS-t eredményez idén eddig nála. Ezzel a feljavult büntetőzéssel azonban nemcsak nagyon értékes pontok nem maradnak bent nála és a csapatnál, hanem a végjátékokból sem lehet kiszedni - ez az, ami teljesen más helyzetet eredményez a korábbiakhoz képest, és emiatt léphet esetleg egy magasabb szintre a Pistons akár hosszabb távon is.

A cserepadjukról egyelőre mindenki csinálja, amit tud, és mivel nincs sérülésük, ez elég is - Smith szépen bontja meg a védelmeket, amit lehet tőle várni a második ötösökkel szemben, Galloway 46.4%-kal szórja a triplákat egyelőre, az még jobb is, mint amivel lehetett számolni, Leuer a pattanózásban nagyon hasznos, Tolliver pedig tud még ennél jobban is dobni. A többieknek egyelőre kevesebb szerepük van, de ha Galloway például visszaesne, Luke Kennardban és a dobásában lehet bízni (egyelőre nem megy neki, de kevés lehetőség kap, és ő egészen biztosan lesz ennél sokkal jobb is), a palánk alatti zúzdában pedig az Eric Moreland - Boban Marjanovics kettős is használható, de egyelőre nincs rájuk túlságosan szükség.

Alapvetően a 6-9. helyekre tippeltem volna a Pistonst, a Hornets-cel nagy csatát vártam az utolsó PO-ba jutó helyért, de ezzel a Drummonddal a pályaelőny sem elképzelhetetlen a Celtics-Cavs páros mögött (utóbbiakról még mindig nem tudom elhinni, hogy az egész szezont végig fogják butáskodni). Egyelőre nagyon óvatosan kell kezelni Drummond százalékát a vonalról, Harris triplázását és Jackson egészségi állapotát is, mert jelenleg nemhogy a lehető legjobb forgatókönyv valósul meg náluk, hanem még annál is jobb. Ha viszont Jackson kibírja az évet, Harris szezonszinten is tud legalább 38%-ot hozni kintről, Drummond pedig egy 60-70%-ot a vonalról, az elég is lehet a Detroitnak a PO-hoz - ezek az eddigiek alapján hozhatóak.

Tipp: Kelet 5-9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus