Durant nyári lehetőségei és a csapatok "áldozatai"

A nyár egyik slágertörténete Kevin Durant döntése lehet - az érte bejelentkező csapatokat vizsgáljuk, kinek mit kellene feladnia az Oklahoma City Thunder sztárjáért, illetve mennyire reális esélyük van leigazolni őt.

A nyár egyik, ha nem a legfontosabb eseménye Kevin Durant szabadügynöki döntése lesz - LeBron James maradását a Cleveland Cavaliersnél borítékolni lehet. Durant csapatváltására sincs sok esély, de az ördög nem alszik - most azt nézzük végig, kik milyen áldozatok árán juthatnak hozzá a kiscsatárhoz, és mennyi esélyük van erre.

Előtte kezdjünk egy kis egyéni matekkal: Durant idei maximum 25.8-25.9 millió dollár (mindkettőt olvasni a neten). Ez nem éppen a 92 millió dolláros jósolt sapka 30%-a, amire a 7-9 éve a ligában szereplő játékosok jogosultak (Durantnek 9 szezonja van jelenleg), mert az 27.6 millió dollár lenne, ennek magyarázatát pedig Larry Coon Bibliájának 16. pontjában, annak is a legvégén találjátok. A Játékosok Szakszervezete és a tulajdonosok a 2005-ös kollektív szerződés tárgyalások során megállapodtak, hogy a BRI (kosárlabdából származó bevételek) 44.74%-ában határozzák meg a sapkát, a maximum fizetést viszont hagyták a korábbi, 42.14%-os BRI-ből kiszámolva, emiatt kevesebb a maximum bér minden évben, mint az éppen aktuális salary cap 25, 30, illetve 35%-a, hiába vannak ezek az értékek a szabályzatban.

Az Oklahoma City Thunder kiscsatára azonban éppen egy évre van attól, hogy átkerüljön a 35%-os sávba, hiszen jövő nyáron úgy lehet szabadügynök, hogy már megvan a 10 éve az NBA-ben. Mivel a sapka tovább emelkedik, több mint 100 millió dollár lesz, Durant pedig a nagyobb sapkából kaphat +5%-ot az idei évhez képest, így nem véletlen, hogy nála többször többen is elmondták már, hogy az a legesélyesebb forgatókönyv, hogy 1+1 évre aláír (kiléphet majd szerződéséből jövő nyáron).

A kezdőfizetése idén mindenhol 25.8 millió dollár lenne (számoljunk ezzel, a Bleacher Reportos jobb oldali kép a 25.9 millió dolláros számokat tartalmazza). Amennyiben hosszútávra ír alá, úgy ezt más csapattal maximum négy évre teheti meg, kevesebb mint évi 4.5%-os emelkedéssel, így 4 évre 110.5 millió dollárt kaphat. A Thundernél 7.5%-os éves emelkedése lehet a fizetésének, ráadásul kaphat 5 esztendőt is, ami alatt így 148.8 millió dollárt tehetne zsebre. Ennél azonban okosabb döntés az 1+1 év, hiszen az idei 25.8 millió dollárja után jövő nyáron az előrejelzések alapján 35.7 millió dollárra lesz jogosult (összehasonlításképpen: ha most hosszútávra ír alá, akkor jövőre a Thundernél 27.8 milliós, máshol pedig 27.0 milliós fizetése lehet). Ha jövőre 5 évre hosszabbít Oklahoma Cityben, akkor a most következő 25.8 millió dollár fölött még 205.7 milliót tehet zsebre, tehát összesen a 6 év alatt keresne 231.5 millió dollárt, de ha jövőre más csapatot választ, akkor is 4 évre 152.7 millió dollárt kap - csak ebben a négy évben többet, mint 5 év alatt a Thundernél akkor, ha most hosszútávú szerződést köt (148.8 millió).

A pénz nem minden Durantnél, ez azért a személyiségéből szerintem jól leszűrhető, nyilatkozta is, de attól függetlenül, hogy nem sajtburgerre kell már neki az összeg, azért itt elég súlyos különbségekről beszélhetünk. A csapatok hozzáállása teljesen nyilvánvaló, mindenki megtenne gyakorlatilag mindent KD-ért (James és Curry a két kivétel talán, illetve a Golden State nem bontana miatta Splash Brotherst és Greent a csapategység miatt), de nézzük meg, ki milyen összképet tud neki ajánlani azok közül a csapatok közül, amelyeket szóba hoztak vele.

Los Angeles Lakers

Sapka alatti hely: nagyjából 60 millió dollár

Feláldozandó emberek: senki

Potenciális kezdő: Russell - Clarkson - Durant - Randle - Whiteside(?)/Biyombo(?)/Horford(?)

New York Knicks

Sapka alatti hely: 32 millió dollár (ha Afflalo és Derrick Williams is kilép szerződéséből)

Feláldozandó emberek: Calderon

Potenciális kezdő: X - Durant - Melo - Porzingis - Lopez vagy X - Y - Durant - Melo - Porzingis

Ezt a két csapatot érdemes együtt vizsgálni, mert szerintem nekik szinte semmi esélyük nincs Durantre. A Lakersnél Russell semmit, Randle alig többet, Clarkson pedig egy normális csapatban szintén semmit nem bizonyított még, centerük pedig egyelőre szintén nincs - van sapka alatti helyük bőven, de tapasztalatlanok, lutri, hogy melyik fiatalból mi lesz, ráadásul több ponton is lyukas még a keretük, nem csak kiscsatárban. A Knicks szerintem egy fokkal sem áll jobban, mert ha van Durant, akkor Calderon biztos nincs (már lehozták, hogy a New Yorknak akkor van esélye KD-re, ha a spanyolnál jobb egyest szereznek), de jó eséllyel nemcsak irányítót, hanem kettest is szerezniük kell Robin Lopezért. Porzingis vonzóbb fiatal, mint bármelyik a három Lakerses közül, de Melón kívül szintén nincsenek ilyen szinten már bizonyított játékosaik.

Ha a kiscsatárt nem a pénz hajtja, akkor a győzelem, amire ennél a két gárdánál nincs esélye a következő idényben, akkor pedig sokkal jobb neki az 1+1 éves hosszabbítás most, és ennek a két gárdának is ez az egyetlen esélye, hogy valaha náluk játsszon majd Durant. Hatalmasat kell virítaniuk a következő egy év során - szerintem a PO-vonal alatti csapatokat genetikailag nem fogja észrevenni jövőre sem, márpedig a rájátszáshoz mindkét csapatnak kategóriákat kell javulnia ehhez az idényhez képest.

Washington Wizards

Sapka alatti hely: 35 millió dollár (Beal 14 milliós cap holdját is számolva)

Feláldozandó játékosok: Drew Gooden, Jarell Eddie

Potenciális kezdő: Wall - Beal - Durant - Morris - Gortat

Durant szülővárosa Washington, de a Wizards több szempontból is elszórakozta szerintem ezt az esélyt - alapvetően sem biztos, hogy haza akart volna igazolni, de több lépést tettek hátra az elmúlt időszakban. Egyrészt ez a csapat egy éve sokkal jobban nézett ki, de Beal sokadik fáradásos törését szenvedte el, a PO-ba nem jutottak be, Randy Wittmantól végre megszabadultak, de erre Scott Brookst bírták kinevezni, végül, de nem utolsósorban pedig szerintem élő ember nincs a földön, akinek ha olyan lehetőségei vannak, mint Durantnek, akkor beigazol Markieff Morris mellé. Ez a csapat nem lenne rossz, de ahogy szokták mondani: "a jó nem ilyen". Legalább 5 olyan gárda van a Thunderen kívül is, amelyikben közelebb van a gyűrűhöz Durant, ha odaigazol és nem ide.

Houston Rockets

Sapka alatti hely: nagyjából 35 millió dollár (ha Howard kilép a szerződéséből és lelép)

Feláldozandó játékosok: senki

Potenciális kezdő: Beverley - Harden - Durant - Jones/Motiejunas(?) - Capela vagy Beverley - Harden - Ariza - Durant - Capela

Ez a csapat (főleg a második ötös) papíron még az "egészen pofás" jelzőnél is sokkal jobbat kaphatna, ha nem tudnánk, hogy a Rocketsről van szó... A Houston szerintem az idei évével agyonlőtte a jelenlegi esélyeit Durantre, mert egy védekezésben duplanulla, akaratgyenge társaság benyomását keltették az egész idény során. Hiába ismeri egymást Harden és KD az OKC-nél töltött időkből, Mike D'Antoni kinevezése sem egyenesítette ki szerintem a kérdőjeleket, csak még nagyobb ködöt raktott a csapat környékére. Ha beválik az új tréner, össze tudja magát kapni ez a keret, amelyből egyébként a két RFA-t, Jonest és Motiejunast leszámítva mindenkinek lesz élő szerződése 2017 nyarán is, akkor jövő nyáron a texasi adószabályokat is figyelembe véve nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy reális sanszuk lesz, de az idei produkció után szerintem most maximum csak megmutatják majd magukat, hogy "mi is itt vagyunk, ne feletjs el".

Atlanta Hawks

Sapka alatti hely: 17 millió dollár (Al Horford 18 milliós cap holdját is számolva, Bazemore-t viszont már nem)

Feláldozandó játékosok: Jeff Teague, Mike Scott, Kent Bazemore

Potenciális kezdő: Schröder - Korver - Durant - Millsap - Horford

A Hawksnál újra lehet szerintem nagyot álmodni, bár náluk sincs sok sansz Durantre, az azért óriási meglepetés lenne, ha Atlantában folytatná pályafutását a Thunder sztárja. Ha mégis komolyan rá akarnak menni, akkor itt az idő elcserélni Teague-et, a 8 millió dolláros szerződése miatt szerintem még egészen szép értéket is lehet érte kapni, Scott kirakása pedig nem fájdalmas, miután nem garantált a szerződés. Ha ez a két lépés megvan, akkor van elég helyük Durant leigazolására és Horford megtartására is (előbb a kiscsatárt, utána a centert kell kimaxolniuk), viszont Bazemore-t egészen biztosan nem tudják megtartani, mivel két éve írt alá a csapathoz - ez azt jelenti, hogy csak Early-Bird jogai vannak, sapka fölött maximum az MLE-t kaphatná, ami neki biztosan kevés lenne. Ettől függetlenül a fent említett kezdő elég rendesen apríthatna keleten - más kérdés, hogy az Atlanta ettől függetlenül szemmel látható gondokkal küszködne még mindig, mint például a lepattanózás, igazi bajnokesélyes csapatnak azért nem biztos, hogy neveznénk őket.

Miami Heat

Sapka alatti hely: 40 millió dollár mínusz Wade új bére

Feláldozandó játékosok: Hassan Whiteside, Luol Deng

Potenciális kezdő: Dragic - Wade - Winslow - Durant - Bosh

Pat Riley óriási mágus, úgyhogy az ő "XY a prioritás számunkra a nyáron" nyilatkozatai szerintem az őt régebb óta követők egyik fülén be, másikon ki - az lenne a meglepő, ha kiterítené az összes kártyáját a nyárra. Az az igazság ugyanis, hogy mivel Whiteside ugyanolyan helyzetben van, mint Bazemore, ezért őt és Wade-et sapka alatti helyből kell leigazolni - a centert azért, mert kevés lesz neki az MLE a sapka fölött, de nagyon, Wade-et meg azért, mert a 20 milliós idei fizetése miatt 30 millió dolláros cap holdja lesz egészen addig, amíg alá nem firkantja az új megállapodását. Erre 40 millió dollár elég lehet, de arra, hogy még melléjük beférjen Durant is, biztosan nem, floridai adószabályok ide vagy oda.

Jó eséllyel Whiteside-ot bukják, ha érkezik Durant, de ezzel nem is lenne nagyobb gond, ha a fent említett kezdőnél nem kellene a nap minden órájában azon izgulni, mikor ki sérül meg. Wade-nél ugye a meniscus-hiány megoldódni már biztosan nem fog, de az idei teljesítménye így is egészen jó volt, Bosh viszont két idényt volt kénytelen abbahagyni az All-Star szünetnél, és nem éppen hőemelkedés, hanem egy-egy vérrög miatt. Jó lehetne a Heat, a padot utána valószínűleg megoldaná Riley, de akkora a kockázat ebben a lépésben, hogy szerintem ezért a csapatért sem fogja otthagyni a Thundert Durant.

Boston Celtics

Sapka alatti hely: 50 millió dollár (ha cserélik vagy elküldik Jonas Jerebkót és Amir Johnson)

Feláldozandó játékosok: senki

Potenciális kezdő: Thomas - Bradley - Durant - Crowder - X

A Boston jelen állapotában nem sokkal jobb opció, mint mondjuk egy Atlanta, ha egyáltalán jobb, viszont náluk nem a jelenlegi keretet érdemes vizsgálni, hanem a lehetőségeiket, amik messze kiemelkednek a ligában. A rengeteg sapka alatti helyük mellett van egy már rájátszásba jutott csapatuk, egy fiatal és nagyon sokra tartott edzőjük, az új sapkát nézve 2-3 nagyon súlyosan alulfizetett játékosuk (Thomas, Crowder, Bradley), 1-2 jó fiataljuk, meg még mellé egy rakat draftjoguk, tele nagyon előkelő helyre szóló első körössel (három Nets 1sttel). Az nem véletlen, hogy Danny Ainge-ék már beszéltek Duranték képviselőivel, hogy kivel akar együtt játszani a kiscsatár, mert ha valamelyik csapat képes megszerezni még két sztárt KD mellé úgy, hogy még maradnak is értékek, hasznos emberek és fejlődési lehetőség a csapatban, akkor azok ők. Azt is hozzá kell tenni, hogy ezek egyelőre lehetőségek, a kivitelezés egy teljesen másik téma, és jelen helyzetben szerintem nem opciók Durantnek, ez viszont nagyon gyorsan, napokon, heteken belül változhat - hogy változik-e, az majd kiderül, Ainge-ben már korábban is megvolt a szándék.

San Antonio Spurs

Sapka alatti hely: 5 millió dollár

Feláldozandó játékosok: Tony Parker/Danny Green, Boris Diaw, Boban Marjanovics

Potenciális kezdő: Parker/Green - Leonard - Durant - Aldridge - Duncan, vagy Parker/Green - X - Durant - Leonard - Aldridge

A Spursnél annyi biztos, hogy a kezdőt szét kell bontani Durantért, és lehet, hogy inkább egy legendától kellene búcsúzni, mint Danny Greentől. Parker gyenge idényt produkált nagyon, csak az a kérdés, hogy felmerül-e egyáltalán a Spursnél a cserélése, illetve ha igen, ki veszi át a 14 millió dolláros kontraktusát egy ilyen szezon után. Green 10 millióért jóval mozgathatóbb, de a Leonard-Durant kettes-hármas páros azért elég vad lenne, még ha össze is jön az átigazolás. Diaw-tól mindenképp búcsút kell venni az egyik hátvéd mellett, illetve Marjanovicsot valószínűleg el kell engedni, ő korlátozott szabadügynök lesz a nyáron. Duncan és Ginobili vagy visszavonulnak, vagy nem, de ha ezen múlik Durant leigazolása, akkor egészen biztos, hogy rá lehet őket beszélni arra, hogy ne keressenek ketten együtt 9.4 millió dollárt. A padon egyébként mindketten hasznosak tudának lenni, de a fent emlegetett második esetben kellene egy hátvéd még a kezdőbe - Simmons, Mills, Hanga (?)...

Azért ez a keret borzasztóan erős lenne, de... vannak kétségeim, hogy működhet-e ez a csapat annyira jól, mint amennyire papíron, a nevek alapján kinéz. Aldridge például szerintem az idei teljesítménye után elég erős kérdőjel a PO szempontjából, de hátvédposzton és a cseréknél is kellenek még atletikus emberek, mert ebben az idei rájátszásban is nagyon kikaptak (a Durant-Leonard duó ilyen szempontból hibátlan, de a Parker-Aldridge kettős nagyon nem, a Duncan-Ginobili vonalról nem is beszélve, és amit fineszből megoldottak az alapszakaszban, az utána kevés volt már). Engem főleg azok után lepne meg Durant ideigazolása, hogy legyűrték a Spurst, méghozzá hátrányból kétszer is felállva, idegenben kétszer is nyerve. Abban sem vagyok biztos, hogy a bajnoki címet nézve előrébb lenne az új csapatában, ha nem alakul át a San Antonio az állomány többi részében is.

Golden State Warriors

Sapka alatti hely: Gyakorlatilag semmi Barnes és Ezeli cap holdjait is nézve

Feláldozandó játékosok: Harrison Barnes, Festus Ezeli/Andrew Bogut, Shaun Livingston, Ian Clark, James McAdoo

Potenciális kezdő: Curry - Thompson - Durant - Green - Bogut/Ezeli

Itt a lényeg az, hogy a Curry, Thompson, Green, Bogut, Iguodala ötös 66 millió dollárt keres, így melléjük valószínűleg befér Durant - trükközni kellene még kicsit a fizetésekkel, mert a cap holdokat is számolva nem lenne meg a 25.8 millió dolláros sapka alatti hely, de majdnem annyi igen, és ha Durantnek számít a bajnoki cím, akkor ebben az esetben érdemes lemondania 1.5-2 millió dollárról, vagy ha Bogutot elcserélik, akkor Ezeli capholdja mellett már befér a maximum is a kiscsatárnak. Ez gyakorlatilag instant All-Time csapat lenne, a 73-9-es gárdát erősítenék tovább az utóbbi évek legjobb scorerével úgy, hogy Iguodalát is lehetne tartani, tehát a legfontosabb csere is megmaradna.

Nem nagyon van kérdés, hogy ez a legjobb együttes, amiben Durant játszhat, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha KD igazi klasszis akar lenni, azok ritkán szoktak a legyőzőjükhoz igazolni, mintegy meghunyászkodva (LeBron sem a Celticshez ment, a Heat azért egy más eset volt). Az, hogy a két gárda parázs ütközeteket vívott egymással, szerintem nem számít, ezt félre tudja tenni Durant, ráadásul Curryvel láthatóan nincsenek rosszban, de akkor is borzasztóan furcsa lenne, ha az idei nyugati döntő után pont a Golden State-hez írna alá. Mindent egybevetve azért szerintem messze ez a legmagyarázhatóbb lépés, ha leszámítjuk a Thundernél aláírt 1+1 éves hosszabbítást.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus