Dwyane Wade: leírva?

LeBron James távozásával megnyílt az esély a Miami Heat legendája előtt, hogy visszaszerezze a várost és a csapatát, hogy újra hős legyen Floridában. Az utóbbi években azonban rendre a térdeivel bajlódott és nem igazán látni a fényt az alagút végén - ráadásul az idő is kezd eljárni felette. Mit láthatunk tőle a 2014/2015-ös szezonban?

Próbáltam kicsit a dolgok mögé nézni, de a történet még évekkel ezelőtt kezdődik. A folyamat mindenesetre kirajzolódik…

Wade egyénileg legjobb éveit futotta a Decision előtt, 2009-ben pontkirály lett és a hátán vitte a Heatet, jogosan emlegették a liga öt legjobb játékosa között. Aztán jött a BIG 3 összeállása és az ő hanyatlása - az első évben még nem látszott rajta, 25,5 pontot átlagolt, Jamesszel gyakorlatilag két első számú opcióként működtek, majd társa becsődölésével Wade tündökölt a nagydöntőben. Kevés lett, kikaptak, majd a következő szezonban még kevesebb dobást vállalt (főleg a triplákat hagyta el), még több teret hagyott LeBronnak - de a rájátszásban előjöttek a gondok. Az Indiana ellen megsérült Chris Bosh, Wade-nél pedig előjöttek a térdproblémák, ami miatt frusztráltan és gyengén kosárlabdázott. Hogy ez mennyire mentális gond volt, abból látszik, ahogy a régi edzőjével való beszélgetés és némi gondolkodás után egy csapásra elkezdett működni minden és harmincpontos meccseivel (plusz James hasonló teljesítményével) megfordították a párharcot és simán átléptek a Pacersen. A szezon végén bajnoki címet nyertek, ahol kérdés nélkül LBJ volt a király - Wade bár gyengén dobott, mégis kellően jó második opció volt 22,6 ponttal, 6 lepattanóval és 5,2 gólpasszal. Azt hihettük, hogy ez egy sima sérülés volt, nyoma sem lesz a következő szezonra - ehelyett még tovább fajult a helyzet. A Heat 27 meccses győzelmi sorozata alatt kiderült, hogy nem bírja ezt a terhelést és bár volt a hónap játékosa is, volt jó pár, borzasztóan hatékony harmincpontos meccse, a playoffra teljesen lenullázta magát. Aztán a legfontosabb pillanatban, a Pacers elleni hetedik derbin összeszedte magát és jól játszott, majd a döntőben is hozta magát annak ellenére, hogy alig-alig kapott főszerepet James szenvedése miatt sem. Volt itt is 30 feletti meccse, volt a legjobb dobó, végül szűk 20 pontot átlagolt jó hatékonysággal. Mégis arról beszélt mindenki, hogy Wade-nek befellegzett, itt James, Allen és Bosh miatt sikerült neki még egy gyűrűt összekaparnia.

Majd jött a 2013/2014-es év, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy „Three” kezelhetetlen egészségügyileg, a szerepét a minimumra csökkentette Spoelstra, a back-to-back meccsek egyikét szinte mindig kiülte, így újonc szezonja óta először nem érte el a húszpontos átlagot (19-cel zárt), viszont karrierje legmagasabb mezőnyszázalékával zárta az idényt. Most volt a legkevesebb kiharcolt büntetője, figurák alig-alig jöttek ki rá, csak azt vállalta el, amit el kellett és igyekezett kímélni magát - arról beszélt mindenki ismét, hogy neki vége, hatodik embernek kellene lennie. A playoffra azért összeszedte magát, ott már nem volt hova pihenni és hozta is az elvártat, amikor kellett. A Pacers ellen sokan féltették Stephensontól, mondván nem bírja majd tartani vele a lépést, ennek ellenére kezdésként 27, majd 23 és újra 23 pontot termelt be, betörései ültek, középtávolik ültek, sőt, még a triplák is - szinte újra a régi Wade-et láthattuk a triplavetők és Bosh gyengélkedése miatt. Aztán utóbbiak elkapták a fonalat, Wade pedig jóval kevesebb szerepet kapott, a következő három találkozón már húsz alatt maradt, ezért ismét az volt a téma, hogy jó ez a Heat, na de Wade gyenge. És jött a döntő…

…ahol Wade megint nem kezdett rosszul. Dobott tizenkilencet az elsőn, majd amikor kellett, megsorozta a Spurst a másodikon - itt sem kapott igazi szerepet. A harmadikon még hozta magát, dobott huszonkettőt, de innentől ő és a csapat is elindult lefelé, a teljes szétcsúszás felé. Borzalmas mezőnymutató, kevés pont, értékelhetetlen védekezés - az erről készült videó bejárta a világot. Mit vetít előre ez?

Az már sokszor bebizonyosodott, hogy Wade-nél lelki/mentális gondok vannak elsősorban. Nehezen viselte még a sikerek idején is, hogy James a fővezér és ennyire egyértelműen háttérbe szorult - a Spurs elleni első döntő hatodik meccsén szinte a teljes negyedik negyedet a padon töltötte, ilyen korábban nem fordulhatott elő. Az biztos, hogy most egy tehertől megszabadult, nem nyomja sem az ő, sem a csapat vállát a bajnoki cím súlya és nem is várja el tőlük senki, hogy mindenképpen gyűrűt nyerjenek. Teljesen egészséges és kiegyensúlyozott alapszakaszt fénykorában is csak elvétve produkált, dőreség lenne azt várni, hogy 82 meccset játszik és végig jól - de azt is dőreség hinni, hogy az utóbbi években látott húsz jó meccsnél többet nem képes letenni az asztalra. Valószínűleg Chris Bosh képességeit is jobban kihasználja majd Spoelstra, elvégre ő kapta a maximum szerződést, de ott lesz egy olyan Wade, aki lélekben sokkal jobb állapotban kezdi meg a szezont, valószínűleg nem tizennégy dobást fog kapni meccsenként és jóval nagyon szabadsággal játszhat ebben az évben. A fontos meccseken eddig is odatette magát, ahogy feljebb részleteztem, még a mostani konf. döntőben és a döntőben is egyben volt, akárcsak tavaly - csak volt az az utolsó két találkozó és az a videó.

Ahogy a tavalyi szezonban sokan nagyot csalódtak Paul George-ban, mert a Heat elleni konf. döntő és az idény első egy hónapja alapján ítélték meg, úgy Wade-del kapcsolatban sem az utolsó találkozók a mérvadóak - különben Bosh, Allen és a többiek is a futottak még kategóriába kerülhetnének.  A védekezéséről kikerült videót el lehetett volna készíteni másról is, a Miami ebben a döntőben (de hátul sokszor már korábban is) teljesen elveszítette a fonalat, fejben gyakorlatilag meg sem tudták közelíteni az előző években mutatott koncentrációt és akarást. Wade sem - de most új helyzet van, elment a vezérbika, nincs teher, csak célok lehetnek és bár Dwyane Wade fejébe nem látok bele, kizártnak tartom, hogy ne álljon a csapat élére és ha nem is a 2011-ig látott formájában, de egy könnyedebb, kevésbé hatékony, viszont ponterősebb szezont játsszon le. Hogy aztán a playoffban megint odategye magát a legfontosabb pillanatokban. Wade-nek nincs meg az az egy lépése, amivel pár éve még letépte a gyűrűt a betörései végén. Viszont úgy képes befejezni a gyűrű alatt, ahogy kevesen a ligában. Ehhez neki nincs másra szüksége, mint önbizalomra és görcsmentességre...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus