Egészséges bír maradni a Pelicans?

Két hét múlva kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a New Orleans Pelicanst vizsgáljuk.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers, Cavaliers, Bulls, Bucks
Northwest: Timberwolves, TrailBlazers, Nuggets, Jazz, Thunder
Southeast: Heat, Wizards, Hornets, Hawks, Magic
Southwest: Spurs, Rockets, Mavericks, Grizzlies


A Pelicans off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta Norris Cole-lal megállapodásra jutottak, a hátvéd egy évre a QO-t aláírta, így maradt New Orleansban, elköszöntek viszont Toney Douglastől. Hét nem garantált szerződést is kiosztottak már: Jerome Jordan, Chris Douglas-Roberts, Jeff Adrien, Sean Kilpatrick, Bryce Dejean-Jones, Corey Webster és Mirza Begic is ott van a csapattal az edzőtáborban, sőt, ma hajnali hír, hogy Bo McCalebb is csatlakozik hozzájuk, de ahhoz előbb ki kell tenniük valakit a keretből.


Jelenlegi keret:
Evans - Gordon - Pondexter - Davis - Asik
Holiday - Cole - Cunningham - Anderson - Ajinca
Kilpatrick (nem garantált) - Douglas-Roberts (ng) - Gee - Babbitt - Perkins
Dejean-Jones (ng) - Webster (ng) - Adrien (ng) - Jordan (ng) - Begic (ng)


A Pelicans a nyáron a keretet tekintve sokat nem változott, viszont edzőt cseréltek, ami azonnal egy kicsit kiszámíthatatlanná teszi őket. Alvin Gentry szerintem egy nagyon jó tréner, de leginkább a támadásokkal szokott foglalkozni, a New Orleans pedig ebben a szegmensben eddig sem volt rossz, 100 támadásra kivetítve a 8. legtöbb pontot dobták (108.2). Gentryvel ez a helyzet szerintem javulni fog, mert a negyedik legjobb triplaszázalékuk volt (37%), de csak a mezőny második felében voltak az elvállalt és a bedobott hármasokat tekintve is, míg például a dupláknál pont fordítva volt: az átlagnál többször kísérleteztek, de nem jó hatásfokkal. Gentry egyértelműen az erősségekre fog építeni és sokkal gyorsabb lesz a Pelicans játéka, tavaly csak a 27-ek voltak a meccsenkénti labdabirtoklásokban, ami egy ilyen keretnél azért kicsit érthetetlen is.

Amíg azonban a támadójáték várhatóan jobb lesz az új tréner irányításával, addig a nagyobb kérdés, a védekezés már közel sem biztos, ebben a New Orleans tavaly gyenge volt (107.3 DRtg, 22. a ligában), és ebben lenne muszáj előrelépniük, nem keveset. Az volt a legmeglepőbb az előző idény során, hogy Anthony Davis és Ömer Asik párosa papíron betonvédelmet ígért, hiszen a török a palánk alatt takaríthat, Davis pedig a pálya minden pontján képes levédekezni ellenfeleit, de mégsem működött ez a kettős. Gentry legnagyobb feladata szerintem az, hogy őket összecsiszolja, mert ha ez a két ember legalább a festékben meg tudná oldani, hogy a csapat stabilabb legyen hátul, az rögtön kategóriát dobhatna rajtuk, és a rájátszásuknak idén ez lehet a kulcsa, nem feltétlenül a támadójáték. A megfelelő állomány szerintem adott hozzá, egy jó Davis-Asik páros nélkül viszont a nevek ellenére is átjáróház lesznek.

Nem segíti azonban az összeszokást, hogy mintha üvegből lenne a keret szinte összes tagja, borzasztóan sérülékenyek többen is - a védekezés mellett ez lehet a másik dolog, amin elúszhatnak, mert amíg tegnap a Memphisnél szinte csak kötelességből lett megemlítve ez a szempont, náluk ez a tényező talán a legmeghatározóbb.

Ryan Anderson is rengeteget hagyott ki az elmúlt két évben egy nyakcsigolya-sérülés miatt, Davisnek nincsenek krónikus gondjai, de 14, 15 és 18 meccsről hiányzott eddigi három idénye során, Eric Gordonnak csak súlyos sérülései voltak (térd, váll), hat éve 64 meccs a legtöbb, amit egy idényben le tud húzni, Jrue Holiday pedig azóta nem tud meggyógyulni rendesen a sípcsontjában keletkezett fáradásos törésből, mióta elcserélték a Philadelphia Sixerstől, ennek pedig már két éve - januárig maximum 15 percet játszhat mérkőzésenként. Ha ez nem lenne elég, Asik már kidőlt, talán a szezon kezdetére bevethető lesz, de Alexis Ajinca nagyjából 3 hetet biztosan kihagy az idény elejéből, Pondexter szintén nem lesz legalább novemberig az előző szezonból hozott térdsérülése miatt, Norris Cole pedig ezen a héten szenvedett bokasérülést, akár másfél hónapot is kihagyhat.

Davis óriási sztár, hatalmas potenciállal, nem hiszem, hogy van olyan dolog, amit ne tudna megtanulni, viszont egyedül szerintem kevés lesz nyugaton, akármennyire MVP-szintre kezd lassan kerülni. A legnagyobb gond a Pelicansnél az, hogy egymásba gyűrűznek a problémáik és a kérdéseik. A sérülések miatt képtelenek összecsiszolni a védekezést, pedig muszáj lenne az előrelépéshez. Emellett a 10 fős rotációjuk egészen pofásan mutathatna, viszont... ennek a 10 fős rotációnak jelenleg a fele nem vagy csak 15 percre bevethető, így a már egész használható keret státuszból a nagyon vékonyba esnek át, a szezon elején a cserepadjuk szerintem egy nyugati PO-hoz nagyon kevés lesz.

Az én elgondolásom szerint alapvetően rájátszás-csapatuk van: Tyreke Evans és Davis elzárás-leválás játéka működik, Gordonnal és Andersonnal megvannak a shooterek melléjük, Pondexter jól védekezik a periméteren, ráadásul Holiday is tudná ezt, emellett kitűnő floor general lehetne a második sorban, Ajinca pedig meglepően ponterős belső center. Ezt azonban össze is kellene rakni valamikor. Ha elkerülik őket a sérülések - 1-2 ember kiválását még szerintem elbírják, 5 emberét nem -, akkor szerintem odaérhetnek a 7-8. helyekre, nagy csatában a Jazz-zel. Ha végig kórházválogatott lesz a becenevük, akkor viszont a Jazz egészen biztosan megelőzi őket, a sorsuk pedig attól függ, hogy a sacramentói cirkuszban ki és mikor bont sátrat, a dallasnál elég lesz-e 8-9 bevethetőnek mondható ember az egész idényre, illetve hogy a Sunsszal Hornacek idén is képes-e felülteljesíteni egy talán félúton lévő, de a Pelicansénél stabilabbnak tűnő kerettel.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus