Egyben tartja-e Pat Riley a Heat magját?

Egy második körös kiesés után a Miami Heat elnöke, Pat Riley a hírek szerint nagy dobásra készül, de vajon egyáltalán együtt tudja-e tartani a mostani keret magját a legendás szakvezető? Az ő nyári lehetőségeiket, helyzetüket vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: LakersSunsKingsClippers
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzTrailBlazers
Atlantic: SixersNetsKnicksCeltics
Central: BullsBucksPistonsPacers
Southwest: PelicansGrizzliesMavericksRockets, Spurs
Southeast: MagicWizardsHornetsHawks

 

A Miami Heat egy újabb reményekkel teli, de nehéz, sérülésektől sújtott éven van túl, Chris Bosh-nak megint befejeződött a szezon az All-Star hétvégén, megint vérrögök miatt. A csapat ettől függetlenül 48-34-gyel kelet harmadik helyén végzett, a PO-ban pedig 2-3-ról fordítva 4-3-ra verte a Charlotte Hornetset, mielőtt ugyanilyen arányban kikapott volna a Toronto Raptorstól a második körben. Nagy terveik vannak idén nyáron is, de még ahhoz is rendesen manőverezniük kell majd, hogy egyáltalán egyben tartsák a mostani magot.

Szinte senkivel nem lehet biztosan számolni

Összesen négyen rendelkeznek garantált szerződéssel a keretből. A már említett Chris Bosh 23.7 millió dollárt keres, még három évig van szerződése, és amennyire jó játékos, annyira komoly dilemma, hogy mi lesz még belőle, egyáltalán meddig tart pályafutása. Egymás utáni két évben előjött nála egy-egy vérrög, előbb a tüdejénél, most pedig a vádlijában, ez pedig már nem vicc - a tavalyi súlyosabb eset volt, hiszen olyan helyen találták, amibe bele is halhatott volna, de a sorozatos vérrögképződés világosan mutatja, valami nincs rendben az erőcsatár szervezetével. Elcserélni nem fogják több okból sem (nem venné át szerintem senki jelenleg), viszont biztosan építeni sem lehet rá - szerintem ez a lehető legrosszabb forgatókönyv, imádkozni tudnak maximum.

Goran Dragic sem nyújt makulátlan teljesítményt, de pont Bosh kiesése után, a gyorsabb játékban szépen megtalálták a helyét. Érte rengeteget adott tavaly februárban Riley mester, úgyhogy szintén nem nagyon merül fel a mozdítása, kivéve ha ez kell ahhoz, hogy Kevin Durantre legyen esélyük - ebben az esetben szerintem szívbaj nélkül boltolják el a szlovént, az új sapka miatt a 15.9 milliós szerződése még olyan soknak sem számít. Josh McRoberts lába alatt a legforróbb a talaj a garantált kontraktussal rendelkezők közül - rengeteget volt ő is sérült, még 1+1 éves, jövőre 5.8 millió dolláros szerződését pedig valószínűleg ki kell majd szórni bármiféle erősítés érdekében. Justise Winslow a jelen és a jövő, védekezésben már most is jól használható swingmanként betonbiztos a helye - fizetése mellett a mai ligának megfelel a játéka, vele egészen biztosan hosszútávon számolnak.

Briante Weber és Josh Richardson összesen 1.7 millió dollárt keresnek, mindkettejük szerződése nem garantált, de Winslow (és Dragic) mellett Richardsonnak sem kell attól tartania, hogy el fogják küldeni, elég nagy steal volt az előző draftról, azonnal letette a névjegyét. A szintén fiatal Tyler Johnson korlátozott szabadügynök lesz, de az ő megtartása nagyjából a 4-5. számú feladat lesz idén - egyébként pénzük lesz majd rá, hiszen a cap holdja nem több, mint 2.1 millió dollár, nem nagyon kell mozdítani, aztán ha megvannak a nagyobb nevek, lehet foglalkozni az ő szerződésével is.

Két kérdőjel és egy megvalósíthatatlan(?) álom

A Miami nyarának jelentős részét az teheti ki, hogy saját játékosaikkal meg tudjanak egyezni. A fent említett hetes ugyanis 52 millió dollárt már lefoglal (Johnson cap holdját is számítva), tehát összesen 40 millió dollárral lesznek a sapka alatt, legalábbis elvileg... A legelső dolguk éppen ezért Dwyane Wade új szerződése lesz, mivel a franchise ikonja 20 milliós előző fizetése miatt egészen addig 30 millió dollárral nyomja a sapkát, amíg nincs meg az új megállapodás közte és a csapat között. Borítékolni lehet, hogy megtartják Wade-et, idén nyáron nem várható az a huzavona, ami tavaly, de kulcsfontosságú lesz, hogy milyen összegben fognak megegyezni (nagyon nem mindegy, hogy 10, 15 vagy 20 millió lesz az a kezdőfizetés). Riley elmondása szerint éreztetni akarják a dobóhátvéddel, mint jelent a klubnak, de azt nem tudni, hogy ezt a csekkfüzetre értették-e.

Azért kulcskérdés, hogy mennyiért állapodnak meg Wade-del, mert ott van Hassan Whiteside megtartása is, akivel mindenképpen sapka alatti helyből kell hosszabbítani, mivel nincsenek meg a teljes Bird-jogai. Whiteside elég keresett lesz a szabadügynökpiacon ahhoz, hogy szinte biztosan be lehessen neki vésni a maximumot, ami 23 millió dollár környékén lesz majd számára. Ez azt is jelenti, hogy vagy rábeszélik a centert arra, hogy írjon alá kevesebbért (voltak már ilyen pletykák az utóbbi hetekben, de egy olyan játékosról ezt nehéz elképzelni, aki egy jó meccs után azonnal a 2k értékeiről beszél a mérkőzés utáni interjúban...), vagy Wade-en kell spórolniuk annyit, amennyit csak tudnak.

Whiteside, illetve az, hogy nincsenek teljes Bird-jogai, azt is jelentik, hogy szerintem Kevin Durantről lehet beszélgetni a Heat esetében, csak nem nagyon érdemes, nettó időpocsékolás - Wade-et, őt és Whiteside-ot kellene 40 millióból leigazolniuk, ami teljes mértékben lehetetlen. McRoberts elcserélésével lehet spórolni még 5.8 millió dollárt, de az még mindig kevés lenne Durantre és a két saját játékos megtartására, úgyhogy az Oklahoma City Thunder sztárjához jó eséllyel el kell passzolni Dragicot is McRoberts mellett. Ennél jóval valószínűbb forgatókönyv szerzintem az, hogy McRoberts megy, de nem Durant érkezik, hanem Luol Denget próbálják meg megtartani - neki 15 milliós cap holdja van a 10 milliós előző fizetése miatt, tehát az összes jogáról le kell mondania a Heatnek, hogy Whiteside beférhessen, sapka alatt tudják őt is visszaigazolni. Az is elképzelhető azonban, hogy Deng már nincs a tervekben, egyszerűen Winslow megkapja a kezdő pozíciót Wade és Bosh között.

Wade lelépése egyáltalán nem reális szerintem, de azt a lehetőséget azért nem árt megvizsgálni, hogy mi van, ha Whiteside úgy dönt, nem itt folytatja karrierjét. Ekkor szerintem elsősorban az Al Horford, Joakim Noah, Dwight Howard szintben gondolkodnak majd, de ezekre a játékosokra elég komoly kereslet várható - az is elképzelhető, hogy mire Whiteside dönt, ők már nincsenek a piacon. A másik opció az, hogy Bosh-t nem négyesként használják, hanem centerben, mivel az elzárás-leválást, a kettő-kettőket nagyon jól védi, mellé pedig inkább négyest vagy újabb swingmaneket hoznak, elkezdenek építkezni a smallball felé. Ebben az esetben szerintem Ryan Anderson elképzelhető mellé, de gyakorlatilag minden komolyabban vehető kettes és hármas szóba jöhet majd náluk, Winslow pedig megy fel négyes posztra.

Szinte a nulláról felépített, új(?) pad

Mivel gyakorlatilag minden szabadügynökké váló játékosuk jogairól le kell mondaniuk, így jó esély van rá, hogy szinte teljesen új padot kell felhúzniuk. Udonis Haslem maradására veterán minimumért jelentős esély van, amennyiben folytatja pályafutását, de sokat már nem oszt, nem szoroz a jelenléte a pályán - az öltözőben még fontos vezér lehet, de nem nagyon lehet már bevetni. Joe Johnson, Gerald Green és Amare Stoudemire esetében ez már egyáltalán nem biztos, főleg utóbbi akart többet játszani ebben az idényben. Whiteside-tól és Wade-től függ, mennyi pénz marad erősítésre, hiszen ha a center aláír 23 millióért, Wade viszont mondjuk csak 10-et kér el, McRobertset pedig ennek ellenére is elcserélik, akkor lesz nagyjából 12 millió dollárjuk, abból még egy meghatározóbb játékost is hozhatnak - és ebben az esetben Winslow visszakerülhet a padra.


A Heatnek nincs pickje erre a draftra, de a hírek szerint szeretnének szerezni, és állítólag elég sok csapat szabadulni akar a saját draftjogától - a padra jól jönne nekik még 1-2 fiatal, akkor nem nagyon kellene aggódniuk az őrségváltás miatt Richardsonnal, Winslow-val és a most kihúzott emberekkel.

A játékosbörzétől függetlenül viszont elég kemény nyár elé néznek a floridaiak, Riley minden meggyőzőképességére szüksége lesz - Wade esetében még nem is annyira, de Whiteside megtartása keményebb dió lesz, ha nem akar neki maximumot kipengetni. Ha ezt a két játékost meg tudják tartani, akkor szerintem rendben van az off-szezonjuk, én sokkal nagyobb dobásokat nem tudok elképzelni náluk. Esetleg ha az előbb említett 12 milliós sapka alatti helyből egy Jamal Crawfordot vagy egy hasznos magasembert (Festus Ezeli, Zaza Pachulia) sikerül még igazolniuk, akkor szerintem bőven kimaxolták a lehetőségeiket, de Pat Riley esetében sosem lehet biztosra kijelenteni semmit, benne van egy nagyobb, majdnem teljes átalakítás is, ha mégis sanszuk nyílik Durantre.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus