Eleget lépett-e előre a Cavs a nyáron?

A 2017/18-as NBA-szezon közeledtével végignézzük a csapatokat, kitől mit várhatunk az új idényben. Mai második együttesünk a nyáron sztárt váltó és korábbi nagyságokat igazoló Cleveland Cavaliers.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: Sixers
Northwest: Thunder


A Cleveland nyaráról augusztus elején írtunk részletesebben, azóta azonban belecsaptak még a lecsóba... Azt már akkor is tudni lehetett, hogy Kyrie Irving menni akar, és őt sikerült többek között Isaiah Thomasért és Jae Crowderért elpostázni egy Boston Celticcszel kötött tranzakcióban, tegnap éjszaka pedig a Chicago Bulls által kivásárolt Dwyane Wade-et igazolták le.


Jelenlegi keret:
Thomas - Wade - James - Love - Thompson
Rose - Smith - Korver - Crowder - Frye
Calderon - Shumpert - Osman - Green - Zizic
Felder (TO) - Jefferson - Tavares (TO) - Perkins (TO)
Holland (tw)


Borzasztóan érdekes kérdés, hogy hogyan fog kinézni a Cavs, mert összetoltak nagy sztárokat, de olyan játékosokat, akiknek a szerepkörét és a játékát nehéz lesz összeegyeztetni.

Tavaly a Cleveland a harmadik legjobb támadójátékot nyújtotta az alapszakaszban, és a PO-ban is parádéztak a legtöbbször, méghozzá a triplákra építve, amiben az alapszakaszban a második legjobbak voltak mennyiség és hatékonyság alapján is. LeBron James betört, aztán addig járatták a labdát, amíg valamelyik shooter nem érezte úgy, hogy elég üresen van, rászúrta, és az esetek elég jó százalékában be is esett a próbálkozás. Na ez az a játék, amit se Derrick Rose-zal, se Wade-del nem lehet csinálni, főleg nem kettejükkel együtt a kezdőben - és amíg Isaiah Thomas fel nem épül, ami december vége jelen állás szerint, addig bőven elképzelhető, hogy ez lesz a felállás.

Kettejük közül Wade ideig-óráig tud tartani egy kifejezetten jó szintet is, és az egyértelmű, hogy majd a rájátszásban kellene tőle valami a 2016-os PO-ból, de a tavalyi 31% is mutatja, hogy egy egész idényen keresztül inkább öli a spacinget, mint segíti, Rose-nál pedig ez nem is kérdés. Nemcsak nem tudják bedobni az üres helyzeteket, de még James helyét is csökkentik a betörésekre, mert örömmel fogja feladni őket az összes csapat - ha Rose triplái miatt kap ki valaki, az vállalható kockázat. Az nem is kérdés, hogy az Irving szerepére támadásban abszolút kompatibilis Thomasnak azonnal vissza kell kerülnie a kezdőbe, amint felépül (vagy utána maximum 1-2 héttel/meccsel) - ő egyébként hatékonyabban is le tudja hozni, amit Irving, az bőven elképzelhető, hogy támadásban még jobbak lesznek majd vele a kezdőben. 

Ahol azonban Rose és Wade sokat dobhat a csapaton, az a kispad - LeBron az egész előző idényben arra panaszkodott, hogy nincs helyzetkreáló a cseréknél, és bár megszerezték neki Deron Williamst, erre a szerepre azért Rose és Wade még most is jóval alkalmasabbak, mint a Utah Jazz levitézlett játékmestere. Rose-nak például jelentősen jobb lehet egy JR Smith/Cedi Osman, Kyle Korver, Jae Crowder, Channing Frye sor, mint az, amelyikben Wade és Thompson is ott vannak, de Wade-re ugyanez igaz - emiatt egyébként Rose csereként játszatása is simán opció még Thomas felépülése alatt is, és mivel LeBron irányít, így Wade és Smith kezdhetnek a két hátvéd poszton. Ha van mellettük spacing, akkor Rose és Wade is hatékonyak lehetnek, de amellett, hogy LeBron helyzetét nehezítik a kezdőben, a másikét is fogják - az se véletlen, hogy a Chicago tavaly például akkor futott a legjobban, amikor Wade sérült volt, és Rondo mellett más játszott.

Tavaly óriási problémát okozott, hogy James 6-8 perces pihenőidejét sem tudták megoldani, rendszeresen azért kellett a klubikonnak 40 perceznie, mert pillanatok alatt herdálták el az általa összeszedett előnyt, és ez idén sokkal jobban festhet Rose-ékkal... más kérdés, hogy tavaly sem sikerült megoldani ezt a problémát Irvinggel, és itt merül fel először Tyronn Lue szerepe, akitől idén azért nagyon kevés lesz az "Ask LeBron" taktika. Pedig sokat nem kellene csinálnia, csak olyan ötösöket is összerakni, amik működnek James nélkül is, és ebből az állományból ezt egyáltalán nem lehetetlen összehozni a két egykori sztár és a rengeteg shooter miatt - más kérdés, hogy tavaly sem volt lehetetlen, mégsem sikerült.

Lue felelőssége még egy ponton lesz kiemelkedő, ez pedig Wade szerepköre és játékpercei. Azt azért fölösleges várni, hogy James legjobb barátjaként Wade bármikor is padon kezdjen, pedig Smith játéka jóval jobban illik LeBron mellé, jobb védő is Wade-nél. Ettől függetlenül azért meg lehetne csinálni, hogy Wade kezd (így a státusza megmarad), viszont marha gyors cserével máris váltja őt Smith, és Wade majd a második sort irányítja Thomas felépülésééig - ami egyébként legalább olyan fontos lenne, mint a kezdők jó játéka, ezt az előző szezonból láthattuk. Hogy Lue-nak kell-e ehhez a megoldáshoz folyamodnia a szezon második felében is (Thomas, LeBron és Love mellett azért már lehet elég helye Wade-nek is, Rose mellett nemigen lesz), esetleg az idény első felében is már Smith-szel együtt lesznek kezdők Rose kárára, azt meglátjuk, de Wade jó kinti dobásaival okosabb pozitív meglepetésként számolni, mint alapvetésként

A Cleveland legnagyobb gondja viszont a védekezés volt, amit az alapszakaszban a 21. helyre hoztak be, aztán bár a rájátszásra némileg összeálltak, a Golden State Warriors ellen kijött, hogy one-way játékosokkal vannak tele, és leginkább olyanokkal, akik támadásban használhatóak, hátrafelé pedig nem. Ez a Thomas, Rose, Wade hármassal jottányit sem változott, és Thomas helyzete ezért lesz majd érdekes - vannak a nem jó védők, ilyen volt egyébként Irving és ilyen Rose is, meg van Thomas, aki termetéből adódóan is a liga legrosszabbja ebben a szegmensben, de messze magasan.

A Warriors ellen nem kifejezetten lehet bújtatni egy embert sem védekezésben, így bár Thomas a legjobb opció egyes poszton, nagyon könnyen elképzelhető, hogy a Cavst igazán érdeklő párharcban pályán tarthatatlan lesz. Ez az, ami miatt a Cleveland igazán aggódhat, mert Irving sem volt jó védő, de elképesztő üzemmódokba tudott kapcsolni a rájátszásban, a 2016-os döntőbeli teljesítményét nem kell ecsetelni. Thomastól ugyan hasonlót még nem láttunk a rájátszásban, de LeBron mellett könnyebb az élet, az is előfordulhat, hogy belőle is kijön egy még nagyobb "állat", amikor igazán kell. Védekezésben viszont akkora mínusz, amekkorát borzasztóan nehéz lesz még csak kompenzálnia is, nemhogy túlszárnyalnia támadásban - márpedig ha Thomast nem igazán lehet használni a Golden State ellen, akkor Rose és Wade hatalmas visszalépés Irvinghez képest elöl.

Az egyetlen ember, aki elég komoly előrelépés lehet abból a szempontból, hogy elöl-hátul rendkívül hatékony tud lenni, az Jae Crowder, aki pont az a two-way, periméteren és a festékhez közel is használható védő, aki a triplát is 40%-kal dobja - ilyenből kellene LeBronnak vagy öt, és masszív esélyes lenne a bajnoki címre. Nagyon jó taktikai lehetőségeket nyújt a Cavsnek Crowder, hiszen ugyanúgy lehet 3/4-esben használni, ahogy Jamest, és ez például eddig nem volt adott a Cleveland számára - simán fel lehet tolni Love-ot ötösbe úgy, hogy Crowder és James miatt a védekezés nem esik vissza, a spacing pedig még sokkal jobb, mint az alapfelállásban. Éppen ezért messze a Cavs legalulértékeltebb szerzeményének tartom, hiszen az egész nyár arról szólt, hogy "Thomas majd így meg úgy pótolja Irvinget", "ha Rose nem lesz sérült, illetve megtanult dobni, akkor..., meg egyébként is 2011-ben mekkora király gyerek volt", most pedig Wade van terítéken, miközben Crowdert egy Warriors elleni döntőben kategóriákkal jobban lehet használni.

Az ő megszerzése komoly faktor lehet a fináléban, és Lue-n is múlik, hogy mennyire lesz az, mert elég jelentős embermennyiséget kell forgatnia majd - nem nagyon látni egyelőre, hogy a pattanózásban és védekezésben potenciális előrelépést jelentő Ante Zizic, a török válogatottban kifejezetten tehetségesnek tűnő Cedi Osman, vagy a teljesen egészséges állapotában védekezésben még mindig használható Iman Shumpert hol és mikor kap helyet és időt. 

Abban nincs kérdés, hogy kelet minimum Top2 csapatáról beszélünk továbbra is, amely a nyáron jelentősen mélyebb lett. Az már más kérdés, hogy ebből a mélyebb játékoskeretből sikerül-e kihozni többet, illetve sikerül-e kihozni annyival többet, hogy a Golden State ellen be tudják húzni a sorozatot. Az sem kérdés ugyanis, hogy a Cavs újra a Warriors ellen készül - ha alapszakasz-szinten nem is biztos, hogy elsők lesznek, a Bostonnál továbbra is jobb csapatnak tartom őket egy PO-párharcban, hiába erősített a Celtics, de ez is módosulhat azonnal, ha például Thomas a csípője miatt nem tudja hozni azt a szintet, amit az előző években. A nagy nevek és a borzasztóan hasznos Crowder begyűjtése ellenére azonban ezzel a kerettel rengeteg munka lesz, ha egy olyan two-way, elöl-hátul ligaelit csapat ellen is nyerni akarnak, mint a Warriors - és tavaly csak annyit hoztak ki a keretből, amennyit James ki tudott hozni, nem többet.

Az is kérdés, hogy milyen hatással lesz a játékosokra, hogy már hónapok óta arról megy a diskurzus, hova igazol jövő nyáron LeBron - ne tévedjünk, az egész idényben téma lesz ez. Nem nyilvánvaló, hogy ezt mindenki ugyanolyan nyugalommal kezeli majd, ahogy látszólag James teszi, de az is érdekes, hogy számít-e egyáltalán, hogy milyen eredményt érnek el, billenti-e valamelyik oldalra a mérleg nyelvét az, ha nyernek vagy nem nyernek. Ez mondjuk még a jövő, és függetlenül ettől az idei szezonnak is kelet favoritjaiként futnak neki - hogy topfavoritként várják-e keleten a PO-ot, ahhoz előbb várjuk meg ezt a 82 meccses felvezetőt, de ha a főcsoport Top2-ből kicsúsznának az alapszakaszban, az azért meglepetés lenne, hiába kell összerakni ezt az új Cavst. 

Tipp: Kelet 1-2.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus