Élesedik vagy eldől az MVP-harc?!

Az NBA idei szezonjában kifejezetten sokesélyes lett az MVP-harc a korábbi évekhez képest - lássuk, ki mi alapján kaphatná a díjat, és mi az, amiben hátrányban van a vetélytársakkal szemben!

Kawhi Leonard (San Antonio Spurs)
26.2 pont (61.6% TS), 5.9 pattanó, 3.4 gólpassz, 1.9 szerzett labda

Még nincs nyerő helyzetben a Spurs vezére, lassan, de biztosan azonban oda fog kerülni, a díj korábbi történetét nézve ugyanis ha a ligaelsőnek van egy kiemelkedő játékosa (Kevin Durant szerintem emiatt bukhatta volna el a szavazást, hogy náluk ott a nagy négyes), akkor az megkapja a trófeát, függetlenül attól, hogy neki vannak-e a legjobb box score- és magasabb szintű statisztikái vagy sem (lásd Derrick Rose 2011-es címét az akkori ligaelső Chicago Bullsnál). A San Antonio fél meccsre a Golden State Warriorstól, a két gárda jelenlegi formáját nézve pedig napok kérdése, hogy megtörténjen a helycsere, akkor pedig Leonard lényegében a semmiből előlép a legnagyobb esélyessé - a szezon harmadánál még ha nem is igaz, hogy szó se volt róla, de nagyon a "fasorban" emlegették ezzel a díjjal kapcsolatban, az utóbbi időben viszont többször került a reflektorfénybe győztes dobásokkal, nagy védekezésekkel, ami a lehetséges első hely mellett szintén megnövelte az esélyét.

Ezeket a számokat, amiket ő hoz, lényegében az összes riválisa túlszárnyalja, de ez egyrészt ligaelső csapatban nem nagyon fog számítani, másrészt messze magasan ő teszi oda magát leginkább védekező oldalon (LeBron James természetesen egy lapon említhető vele védekezésben, de nem az alapszakaszban, azt a Cavs ikonja többször piheni már le a 82 meccs alatt, óriási highlight-blokkok ide vagy oda).

Leonard és a védekezése az, ami a védekező Advanced statisztikákat nagyon zárójelbe fogja helyezni, hiszen ha valaki 3 másodpercet nézett akármelyik Spurs-meccsből, az láthatta, hogy nincs nagy meglepetés, továbbra is ő az első számú védekezőember az együttesnél, a csapat ráadásul így az év végére megint a legjobban védekező együttes lett 100 támadásra vetített kapott pontok (103.2) és az ellenfelek effektív mezőnyszázaléka (a triplát súlyozza a duplával szemben, 49.0%) alapján is. Mindezek ellenére Leonard gyengébb Defensive Real-Plus-Minus statisztikával bír (+0.89), mint csapattársa, LaMarcus Aldridge (+1.45), ami egészen nevetséges statisztika. Leonard On/Off mutatói is botrányosak ahhoz képest, amit a pályán látni tőle - 8 ponttal kap kevesebbet a Spurs 100 támadásra vetítve akkor, ha nincs a pályán (98.3), mintha a pályán van (106.3). Ő az élő bizonyíték arra, hogy csak statisztikát meccsek nézése a körülmények figyelembe vétele nélkül nem lehet használni.

A védekezésbeli statisztika-anomáliák azonban nála valószínűleg kevésbé fognak szerepet játszani, hiszen évek óta elismerten a legjobb védők között tartják számon (kétszeres DPOY címvédő), nagyon helyesen, így a pálya mindkét oldalán mutatott all-around játéka miatt több mint megérdemelt lenne a címe, nemcsak a potenciális ligaelső helyezés miatt érdemelné ki.


Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)
31.9 pont (54.7% TS), 10.5 pattanó, 10.1 gólpassz, 5.4 eladott labda

Westbrook a legnehezebben megítélhető játékos talán az egész mezőnyben, mert sokan csapatjátékölő ballhognak, sokan meg "földöntúli hősnek" tartják, és bizony mindkettőből van belőle, az meg adott meccsen dől el, hogy éppen melyikből adagol többet. Rengetegszer vállalja túl magát akkor is, amikor papíron hatékonyan dolgozik (ezzel gyakorlatilag mindenki másnak meghal a játéka, mert alig kapnak labdát), és sokszor hasznosabb annál, amit például a mezőnyszázalékából ki lehet olvasni - ezt lényegében meccsről meccsre lehetne nála elemezni, de...

Két dolgot nem lehet tőle elvitatni. Az egyik az, hogy egészen elképesztő energiákkal játssza végig a szezont, és egy alapvetően sok hibával rendelkező csapat összességében eredményes vezére tud lenni. A másik pedig az, hogy ez a csapat jelenleg 37-29-cel a nyugati hatodik, ez szerintem messze a várakozások teteje, ez pedig nem a kiegészítők parádés vagy kiegyensúlyozott játékának, hanem neki (meg amikor összeáll, akkor a védekezésnek) köszönhető - ezt a 37-29-et sokkal fontosabb statisztikának tartom bármelyik egyéni mutatójánál, mert ezt a csapatot szerintem LeBronon kívül más nem tudná ilyen pozícióba vezetni, annyira kell pörögni minden mérkőzésen. Ez azt is mutatja, hogy a ballhog-nem ballhog, hatékony-nem hatékony vitákat összességében nyeri, mert azt a OKC-t viszi a hátán, amely egy jó, de nem ennyire energikus játékossal biztosan nem lenne a mostani eredménye közelében sem. Ezt támasztja alá egyébként az On/Off statiszikája is - 100 támadásra vetítve 14.5 ponttal jobb a Thunder, ha ő is a pályán van, mintha nincs, és főleg támadásban esnek össze nélküle, ott több mint 10 pont a különbség a "Westbrookos" és a "Westbrook nélküli" játék között.

Konferencia hatodik helyről ritkán szoktak bárkit is komolyan számításba venni (Kobe Bryantnek is volt 35.4 pontos szezonja, amivel hetedik helyre vitte be a Smush Parker-féle Lakerst, de az is csak a negyedik helyre volt elég anno az MVP-szavazáson), de van egy média előnye másokkal szemben, ez pedig a tripla-dupla. Korábban kifejtettem már, hogy ezt túlértékeltnek érzem, hiszen James Harden lényegében 2 pattanóra van ettől, ami egy halálosan lényegtelen statisztika (illetve lényegtelen különbség) két irányítónál, de az amerikai médiagépezet azért nem így működik - Westbrook nyerte a média szavazást Hardennel szemben az All-Star gálánál, ami nem feltétlenül mérvadó egy MVP-díj voksolásnál, de azért mégis jelzésértékű. 1962 óta nem átlagolt tripla-duplát senki az NBA-ben, de érdemes megjegyezni azt is, hogy Oscar Robertson Bill Russell és az 50/25-öt átlagoló Wilt Chamberlain mögött csak harmadik volt akkor az MVP-szavazáson, tehát az első TD-átlag sem ért ilyen trófeát.

Ha a Thunder nem esik nagyon össze, akkor a csapateredmény gyakorlatilag mindegy lesz, mert nem konferencia Top2 csapatból időtlen idők óta nem nyert senki Legértékesebb Játékos díjat, Westbrook kizárólag a tripla-dupla átlaggal és az erre épülő "55 éve nem történt ilyen" kampánnyal nyerhet. Éppen ezért létfontosságú az ő MVP-esélyeinél, hogy megmaradjon neki ez a mutató, mert ha 10.0 alá esik gólpasszból, akkor lényegében minden sanszát elveszíti. Jelenleg 9 gólpassz az "előnye", 66 meccsen 669 asszisztnál jár, ezt kell megőriznie az alapszakasz végéig, és akkor teljesen biztosan leírni nem lehet. Azt is hozzá kell viszont tenni, hogy Leonard előretörése az ő esélyeit is nagyban csökkenti, hiszen amíg csak Hardennel kellett farkasszemet néznie, addig a "ligaelső legjobb játékosa" kritérium nem szólt ellene (Harden sem volt konferencia Top2 csapatban), most pedig szólhat, amennyiben a Spurs megelőzi a Warriorst, ez pedig a legnagyobb aduász, amit fel tud mutatni valaki ennél a díjnál.


James Harden (Houston Rockets)
28.9 pont (61.9% TS), 7.9 pattanó, 11.2 gólpassz, 5.8 eladott labda

Harden a tavaly csalódást keltő, de idén elég magabiztosan nyugati harmadik Rockets legjobbja, és szerintem neki van a legjobb idénye támadásban, függetlenül attól, hogy már megdöntötte az egy szezon alatt eladott labdák rekordját. Borzasztóan jó százalékkal szór 28.9 pontot meccsenként (sokkal jobbal, mint Westbrook, és az a végeredmény szempontjából mindegy, hogy ezt mezőnykosarakból vagy büntetőkből teszi-e, mert a pont az pont), 11.2 gólpasszal ligaelső, nem is véletlen, hogy a legtöbb pontot ő szerzi közvetlenül vagy közvetve a csapatának - ezen a linken látható, hogy Westbrook ebben a második, de nemcsak idén, hanem a liga történetét tekintve, ami jelzi, hogy erre a két emberre milyen szinten épül csapatuk játéka.

Bár Leonardnál láthattuk, hogy az On/Off statisztikák csalókák lehetnek, azért azt is meg kell jegyezni, hogy csak +1.5 ponttal jobb a Rockets 100 támadásra vetítve, ha a pályán van, mintha nincs, de ahogy Leonardnál, úgy itt is van erre magyarázat. Harden nem jó védő továbbra sem, így nem meglepő, hogy akárki jön a helyére, javul a csapat védekezés, támadásban pedig visszaesnek ugyan nélküle, de a Rockets állománya van annyira erős, hogy ne zuhanjon össze nagyon, ha nincs a pályán Harden.

Mindezeket figyelembe véve Leonard és a Spurs előretörése elég rendesen csökkentette annak az esélyét, hogy MVP lehessen. Eddig ugyanis legnagyobb ellenfele az a Westbrook volt, akinél sokkal jobb csapatmutatója van, ráadásul hiába nem volt ő sem Top2-ben a konferenciában, a Cavsszel, tehát a keleti elsővel gyakorlatilag azonos a mérlegük, így a liga Top4 csapatába még nyugati harmadikként is beletartoztak az utóbbi hónapokban. Ezt az előnyét teljesen elveszíti, amennyiben a Spurs első lesz, Westbrookkal ellentétben a tripla-dupla-hátszél sem karolhatja fel, úgyhogy annak ellenére, hogy ő is kiváló teljesítményt nyújt, nem nagyon látom, hogyan lesz MVP - hozzátéve, hogy az idei óriási verseny lehet, amennyiben a San Antonio mégsem ér be ligaelsőnek.


LeBron James (Cleveland Cavaliers)
26.0 pont (61.6% TS), 8.4 pattanó, 8.9 gólpassz, 4.2 eladott labda

LeBronról Leonardhoz hasonlóan az utóbbi időben esett szó inkább, pedig a szezon során folyamatosan hozza a Westbrook-Harden párosnál valamivel gyengébb, de lényegében hasonló statisztikáit - Westbrooknál jóval hatékonyabb pontszerző például, és bár kevesebb a gólpassza, mint a másik kettőnek, de az eladott labdája is, nem kevéssel. Nála azonban nem is a sima box score számok azok, amik leginkább megtámogatják az MVP-esélyeit, hanem az, amit akkor látni, amikor nincs a pályán.

Ha LeBron valamiért nincs a parketten akkor 100 támadásonként 12.2 ponttal dob kevesebbet a Cleveland, mint vele együtt, emellett 4.3 ponttal többet is kapnak ez idő alatt, hatalmas tehát a differencia a James-nélküli és a Jamesszel felálló csapat között. Nélküle egész egyszerűen nem megy a csapatnak - meccset még nem nagyon nyertek nélküle, mióta visszatért az ikon 2014-ben, de az utóbbi időben azzal is voltak gondok, hogy azt a mérkőzésenként 10 percet megoldják, amíg le kell ülnie szusszanni. Ez alapján ha úgy nézzük, hogy ki csapata számára a legfontosabb, akkor az ebben az idényben (is) LeBron James, de azt is hozzá kell tenni, hogy ez részben a társak (és az edző) töketlensége miatt is van így, mert a "maradék" Cavsnek sem kellene ennyire összeesnie, mégis ezt teszik - aranyos, mikor azt mondja James, hogy Irving a vezérük és mennek utána, de ennek semmi köze nincs a valósághoz, LeBron messze magasan a Cavs legfontosabb játékosa továbbra is.

A konferencia Top2 csapatok játékosai közül egyébként ő szállítja a legjobb statisztikákat, ez is mellette szólhat. Ha nem lenne Leonard, akkor Harden és Westbrook ellen még a kisebb statisztika-lemaradása ellenére is jó esélyekkel indulhatna, van azonban Leonard. Ha a Spurs marad konferencia második Jamesnek kifejezetten jó sansza lehet begyűjteni egy újabb MVP címet, ha megnyeri a ligát a San Antonio, akkor viszont természetesen rá is vonatkozik, ami a többiekre - de talán ebben az esetben is a legnagyobb kihívója lehet az Év Védője díj kétszeres címvédőjének.


Két név kerülhet még fel majd reálisan erre a listára az alapszakasz végén, amennyiben csapataik megnyerik keletet, ők Isaiah Thomas és John Wall, de Mr. Negyedik Negyed hiába a végjátékok nagymestere, a védekezése egészen botrányos mindenki máshoz, még Hardenhez képest is (plusz jelenleg harmadik csak csapatával keleten), Wall pedig még Westbrookhoz képest is kevésbé hatékony scorer, bár azt is hozzá kell tenni nála, hogy a társak kiszolgálásában viszont a legjobb, ha a gólpasszaira jutó eladott labdákat is nézzük, és Leonardhoz hasonlóan a pálya mindkét oldalán megfeszül a mostani eredményekért. Kevin Durant MVP-címét a Golden State mostani mélyrepülése még akár segíthetné is, az utóbbi 10 év legjobb (de annyi biztos, hogy leghatékonyabb) scorere viszont 59 lejátszott mérkőzéssel egészen biztosan nem nyer ilyen díjat, mikor ilyen a konkurencia.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus