Eljött Brook Lopez búcsúja a Brooklyntól?

Nagyjából egy hónap múlva jön az NBA draftja, kezdődik tehát az "új idény". Idén is végigvesszük a játékosbörze és a szabadügynök piac előtt, hogy mely csapatok hogyan állnak, mik a lehetőségeik a nyárra, hova kellene erősíteniük - ma a Brooklyn Nets van terítéken.

A korábban tárgyalt csapatok:

Atlantic: Philadelphia Sixers, New York Knicks


Annak ellenére, hogy a Brooklyn a szezon több pontján is egészen kellemes meglepetést okozott a játékával, semmilyen meglepetés nem történt velük kapcsolatban: 20-62-vel az utolsó helyen zárták az alapszakaszt, a legfőbb dolgokban pedig semmilyen változás nem állt be - egyelőre nem sok jövőkép van a csapat előtt, függetlenül attól, hogy egy év legalább letelt a "kötelező" parkolópályából.

A Brooklyn Nets fizetési listája

Kenny Atkinson vezetőedző egész vonzó játékot játszatott csapatával, a 12. legtöbb pontot dobták, igaz, a liga legtöbb pontját kapták az alapszakaszban, de a dolog lényege a sebesség volt - a Nets volt az NBA leggyorsabban játszó együttese, és tulajdonképpen a 100 támadásra vetített dobott és kapott pontok alapján a hátsó alakzatuk jobb volt (23.), mint a támadójátékuk (28.). Nagyon sok változás ebben most sem fog beállni, tekintve hogy még legalább 2 évig nyögik majd a Paul Pierce és Kevin Garnett-féle cserét, amely miatt idén nem a saját 1/1-gyel fognak húzni, hanem a Boston Celtics 1/27-esével... (nem mellesleg jövőre nincs egyetlen első körösük sem, akkor védettség és pickcsere nélkül megy a draftjoguk Bostonba).

A nagy gond az, hogy még mindig nincs kire építeni, hiszen ezt a csapatot a nulláról kell újrahúzni, két legtehetségesebb fiataljuk pedig Rondae Hollis-Jefferson, illetve Caris LeVert (Isaiah Whiteheadet is meg lehet említeni, nem draftolt játékoshoz képest jól teljesített, de meglepetés lenne, ha rá hosszabb távon tudnának építeni majd akkor is, ha már nem a liga utolsó előtti helyének a megszerzése lesz a cél). LeVertről egyelőre sokat nem tudtunk meg, de mutatott életjeleket első szezonjában (más kérdés, hogy ő a lábműtétei miatt hosszútávon világ életében egy bizonytalan pont lesz), míg RHJ-nál a második szezonban is úgy tűnt leginkább, hogy egy nem túl jó kezű, de jó hozzáállású mindenes lehet, nem vezér (nála viszont ki lehet emelni, hogy az első évében csak 29 meccset bírt, szóval lényegében ez volt az első teljes idénye).

A legnagyobb tehetségek a Boston-féle csere miatt most is elkerülik majd a gárdát, viszont a Celtics 1/27-ese mellett a Bojan Bogdanovic-féle tranzakció miatt náluk van a Washington Wizards 1/22-je is. Ebben a magasságban gyakorlatilag lehetetlen megjósolni, hogy ki lesz még bent, ki csúszik le esetleg idáig, de itt egyértelműen felértékelődik a játékosmegfigyelők és a döntéshozók szerepe - ha látnak valaki gyémántot, ami az első kör végén azért elő szokott még fordulni, ezt pedig kifejezetten mély draftnak tartják a szakértők, akkor posztfüggetlenül ki kell húzniuk, még akkor is, ha Hollis-Jefferson és LeVert posztjára érkezne. Tavaly nagy meglepetést okozott, hogy Thad Youngot azért cserélték el, hogy végül LeVertet válasszák ki, úgyhogy idén se lehet sok mindent kijelenteni velük kapcsolatban, de több más opció is játszik esetükben.

Egyrészt az, hogy ezzel a két pickkel előrébb cserélnek pár helyet a Top20-ba, ne adj' Isten a lotterybe, akkor pedig teljesen új opciók vannak előttük. Másrészt azt is figyelembe kell venni, hogy a csapat négy legjobban teljesítő kosarasából három lejáró lesz, Brook Lopez, Trevor Booker és Sean Kilpatrick is szerződéseik utolsó évébe lépnek, és egyikőjük sem korlátozott szabadügynök lesz, hanem 2018-ban oda igazolnak, ahova akarnak. Kilpatrick csereértéke azért nem lehet túl magasan, a ligautolsónál játszott többször is kiválóan, de ez még közel sem jelenti azt, hogy máshol beválna mondjuk padscorerként. Booker már egy fokkal érdekesebb, ő a játékstílusa alapján kifejezetten jó csapatoknak is segítségére lehet, Lopez azonban teljesen más eset... lehetne.

20.5 pontot átlagolt, ráadásul teljesen legit hármasa lett gyakorlatilag a semmiből (34.6% meccsenként 1.8 bedobott trojkával). Nem olyan gyenge védő, mint amennyire a "legenda" tartja (azt is hozzá kell tenni, hogy a jó nem ilyen), zsinórban a harmadik szezon volt ez, hogy kibírt több mint 70 meccset a korábban rommá műtött lába, viszont egészen borzalmas pattanózó lett (még annál is rosszabb, mint volt), ami csak részben írható az Atkinson-féle rohanós játék számlájára. Azt nem tudni, hogy a mai NBA-ben ki számol egy ilyen stílusú, egyértelmű támadó "jellegű" centerrel, illetve hogy egyáltalán ki mit áldozna rá. Bajnokesélyes csapatok, vagy ebbe a kategóriába szándékozni vágyók szerintem semmit, de elkeseredett franchise-ok mindig vannak és lesznek is (a Nets rossz helyzetben van, de Sean Marksék irányítása alatt azért elkeseredettnek nem lehet őket nevezni).

Azért lenne fontos Lopez értékké váltása, mert jelenleg 28 éves, a Netsnek pedig jövőre egyetlen pickje sincs. Semmi mást nem jelent ez, mint azt, hogy mire az első saját helyen húzott fiatal bemutatkozik, addigra Lopez 30 (és fél) éves lesz, és mire abból a srácból lesz valami, addigra nagyjából 33-34-et tölti majd a center nem kevés sérüléssel karrierje korai szakaszában. Szerintem semmi értelme nincs itt tartani, egész egyszerűen azért, mert az ő pályafutása lényegi részében nem lesz jó csapat a Nets, ha Marksék megfeszülnek, akkor se (mit jó... örülhetnek, ha nem lesznek minden évben ligautolsók). Annál, hogy őt megtartják, már több értelme lenne annak, hogy inkább a capspace-t felhasználva próbálják telenyomni az éppen aktuális RFA-kat maximum fizetésekkel, ahogy tavaly is, mert ott szerezhetnek tehetségesebb fiatal játékosokat, máshogy nem igazán.

A szabadügynök piacon várhatóan egyébként ugyanaz lesz a taktikájuk, mint idén - ez, amit az előbb írtunk, a korlátozott szabadügynök, még viszonylag fiatal játékosok megkínálása, nem véletlenül merült fel náluk többször is Otto Porter például (meg még sokan mások). Lemehetnek 64.5 millió dollárra is fizetésügyileg, amennyiben elengedik K.J. McDanielst, Quincy Acy-t, Joe Harrist, Spencer Dinwiddie-t és Archie Goodwint - közülük McDanielst és Dinwiddie-t tarthatják meg talán, a másik hármat bármikor újraigazolhatják minimumért később is. Ez a 65-70 milliós fizetés, illetve a várható 101 milliós vagy talán még alacsonyabb sapka pont annyit ér, hogy végigmehetnek, és az összes korlátozott szabadügynöknek beajánlhatják a maximumot - idén jó eséllyel lesznek olyan játékosok, akik meg is várják a Brooklyn ajánlatát.

Lényegi erősítési lehetősége azonban így sincs a Brooklynnak, hiszen a Porter-kaliberű korlátozott szabadügynökök közül várhatóan mindet tartani fogja csapata, tavaly még a Portlandet és a Miamit sem sikerült "kiemelni" Allen Crabbe és Tyler Johnson esetében. A Nets azért ezzel szépen betehet több klubnak is, ami esetleg a későbbiekben még jól jöhet majd nekik, de nekik idén a draft és a cserék az igazi terepük (jövőre egyik se lesz...), illetve az, hogy majd esetleg Európából vagy máshonnan hoznak fel nem fedezett gyémántokat. A gond ez utóbbival az, hogy jó európai játékos a Netsbe nem igazol, nem annyira ismert amerikai pedig közel sem biztos, hogy beválik egy ilyen gyenge együttesnél, lásd az a Yogi Ferrell, aki a Dallas Mavericksnél meg tudott ragadni, miután itt nem... Az lesz érdekes kérdés, hogy Lopezzel, illetve a két első körösükkel mit tudnak majd kezdeni - előrecserélnek-e, kit húznak, megy-e a center, vagy úgy vannak vele, hogy a következő pár év még úgyis kuka, legalább legyen kiért kimenni a szurkolóknak, és még hosszabbítanak is Lopezzel, nemhogy cserélnék.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus