Eljött Okafor utolsó esélye 21 évesen?

Jahlil Okafor harmadik idényében előbb eljutott a mélypontra, majd kapott egy utolsó mentőövet - de vajon él-e a lehetőséggel?

Tegnap este a Philadelphia Sixers végre elcserélte Jahlil Okafort, így minden érintett megnyugodhatott - a center Nik Stauskasszal, illetve a 2019-es New York Knicks második körös pickkel együtt a Brooklyn Netshez került Trevor Bookerért cserébe.

A csere a Sixers szempontjából nem szorul túl sok magyarázatra, hiszen sem Stauskast, sem Okafort nem használták, így hiába keltek el korán az aktuális draftokon (Stauskas 2014 1/8, Okafor 2015 1/3), lényegi értékük nem volt a Philly számára. Booker ezzel szemben egy jól védekező, összességében borzasztóan hasznos magas, akinek ugyan kevesebb játéklehetősége lesz Saric mögött, de Amir Johnsonnál jobb játékos - amikor Joel Embiid éppen sérült vagy a back-to-back miatt nem tud játszani, akkor még egy emberrel mélyebb a 4-5-ös poszt rotációja, abszolút nem kell aggódniuk, hogy olyas valakit kell pályára küldeniük, akin elmehet a mérkőzés.

Booker a biztosan, de lassan építkező Netsből egy PO-csapatba került, így valószínűleg a kevesebb játéklehetőség ellenére is boldog - szerződésének utolsó évében van ugyan, de neki nem a most következő háromnegyed szezon során kell bizonyítania, hogy mit tud, elég jól felmérhették őt a csapatok például tavaly. Azzal, hogy lejáró, a Sixers későbbi terveit sem borítja semmilyen szinten, így lényegében annyi történt, hogy ő komolyabb célokért küzdhet, rövidtávra erősödött a Philly, hosszútávra pedig semerre nem billen a mérleg nyelve.

Az sem kérdés, hogy Stauskas jobban jár a mostani felállással, mert 6 meccsen 45 percet kapott idén összesen, az viszonylag kevés - főleg úgy, hogy tavaly már 36.8%-kal triplázott, csak egyszerűen még Markelle Fultz távollétében is jobb periméterjátékosai voltak nála a Sixersnek. Egy valamit tud(ott még az egyetemen), triplát dobni (44%-kal szórt a michigani két évében), és valószínűleg komolyan gondolja a Nets, hogy lehetőséget akar neki adni, hiszen Sean Kilpatricket rakták ki helyette, aki az előző két idényben 13 pontos játékos volt Brooklynban - igaz, idén csak 11.4 perces és 4.9 pontos mutatói voltak. Kenny Atkinson rendszerében egyébként is központi szerepe van a rohanásnak és a triplázásnak, ez feküdhet Stauskas számára - ha meg nem fog, akkor se történik semmi, maximum év végén elengedik ingyen.

Az viszont már sokkal érdekesebb kérdés, hogy mi lesz Okaforral, aki ligába kerülése óta lejtőn van. Ő azért nem az Anthony Bennett-féle bust, támadásban egészen jó mozgásai vannak a palánk alatt, képzett, csak annyi volt vele (eddig) a probléma, hogy védekezésben megmozdulni sem volt hajlandó - amellett, hogy a laterális sebessége kifejezetten pocséknak tűnt, ami egy elzárás-leválás kivédésénél elég komoly gond, akarati problémái voltak, ez pedig nem fér bele. Manapság egy olyan center, aki nem jó védő, az semmiféle hasznot nem hajt a csapatok számára - a Minnesota Timberwolves sem biztos, hogy véletlenül szenved, hiába hoz domináns pont- és pattanómutatókat Karl-Anthony Towns, és csak idő kérdése, hogy a jelenleginél sokkal komolyabban elővegyék őt ezért.

Okafor jelenleg 21 éves, alig több mint két éve még 1/3 volt, de kis túlzással legutolsó igazi esélye előtt áll, hogy megmentse a karrierjét, és a Brooklynnak is viszonylag egyszerű dolga van, ha motiválni akarja. Semmi mást nem kell neki felvázolni, mint azt, hogy vagy elkezd védekezni, és akkor még akármi is lehet belőle, mert pályán lehet tartani, támadásban csinálhatja a dolgait, vagy nem kezd el védekezni, de annak viszonylag világos következményei vannak, és le lehet neki vetíteni, hogy a 2015-ös draft óta oda jutott, hogy a Sixers a negyedik évi csapatopcióját sem hívta le, mert alig több mint 6 millió dollárt sem ér meg az, amit csinál.

Annál sokkal jobb helyzetbe nem kerülhet, amiben most van, hiszen hiába van a Netsnél Timofey Mozgov, Jarrett Allen és Tyler Zeller, teljesen egyértelműen a semmiből próbál újjáépülni az együttes, és ilyenkor a legnagyobb tehetségeket játszatják a legtöbbet - ez pedig még mindig Okafor. Bár az sem igazán tetszett neki, amikor a Sixers gyenge volt, de azt is fel kell fognia ésszel, hogy neki ez az a sansz, ahol egyrészt megmutathatja magát, másrészt fejlődhet, mert normális csapat nem biztosít neki játéklehetőséget - muszáj lesz odatennie magát egy gyengébb csapatban is egyrészt azért, hogy ne legyenek olyan gyengék mégse, másrészt azért, hogy a jobbak felfigyeljenek rá.

Ennél nagyobb sokkban Okafor jó eséllyel pályafutása későbbi szakaszában sem lesz soha, hiszen nagy tehetségként kezelték, másfél szezon után már pályát sem látott, és odáig jutott, hogy lényegében a kutyának sem kellett második körös pickekért sem - ha ettől nem változik a hozzáállása, akkor semmitől. Nem azért az utolsó reális esélye ez, mert ne lenne még ideje 21 éves kora után is beérni fejben, hanem azért, mert 21 éves kor ide vagy oda, minden leckét megtanulhatott eddig a pontig, minden következményt láthatott, és minden következmény ellenére most megint ott van, hogy kezdő center lesz, ha odateszi magát.

A Brooklyn szempontjából semmiféle kockázat nincs a dologban, pénzügyileg egy lejáróért kaptak két lejárót és egy második körös picket, egyébként pedig két, elvileg fejleszthető fiatalt kaptak egy jó kiegészítőért - ha marad Booker, akkor is csak túlfizetve tarthatták volna meg a nyáron, de túlfizetni így is túl tudják majd, ha annyira szeretnék a csapatukban tudni.

Sean Marksnak éppen ezért jár az újabb dicséret, mert megint a semmiből szereztek két olyan prospectet, akikben nem is olyan rég még sokat láttak az emberek. Okafort és Stauskast is kár már 1/3-asként és 1/8-asként kezelni, hiszen mindkettejük hibái is világosak azóta (meg az is, hogy nem ott kellett volna elkelniük anno, ahol elkeltek), és ha nem tudnak előrelépni ahhoz képest, amit eddig mutattak, akkor nem sokat érnek a Netsnek sem. A draft sem sokkal kisebb lutri azonban, és a normális pickkel évek óta nem rendelkező Nets ingyen gyűjtötte be őket - leszázalékolva ugyan, de pár hónapon belül hozzájuk került a 2015-ös játékosbörze második és harmadik választottja is, az pedig munka...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus