Elkezdődik a Ball-Ingram-korszak a Lakersnél

A 2017/18-as NBA alapszakasz közeledtével végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük - az új fejezetet nyitó Los Angeles Lakerst vizsgáljuk most.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicks
Central: CavaliersBulls
Northwest: Thunder
Pacific: Warriors


A Lakers off-szezonjáról ezen a linken írtunk már bővebben, azóta annyi történt még velük, hogy leigazolták Andrew Bogutot is.

Jelenlegi keret:
Ball - Caldwell-Pope - Ingram - Randle - Lopez
Ennis - Clarkson - Kuzma - Nance - Zubac
Weber (TO) - Hart - Brewer - Deng - Bogut (TO)
Blue (TO) - Beachem (TO) - Zimmermann (TO) - Bryant
Caruso (tw)

Rendesen átalakult a Lakers, ennek megfelelően azért jelentős változásokat várhatunk majd játékban is, kezdve azzal, hogy Lonzo Ball személyében van végre egy igazi irányítójuk D'Angelo Russell helyett. Kérdés, hogy Ball atletikus képességei milyen korlátokat jelentenek számára a profik között, hogy védekezésben meddig lehet fejleszteni, és hogy milyen gyakran lesz sérült, mert amíg nem erősítik meg jelentősen, addig ez nála komoly veszélyforrás, de a tavalyi évvel ellentétben ezúttal egy echte játékmester szab majd fazont a Lakersnek. Ez Luke Walton rendszerében rengeteget számít majd - most úgy tűnik, van egy jó kiindulópontjuk.

Ball, illetve az általa kezdeményezett kettő-kettők mellett még egy fő fegyvere lehet a Lakersnek - illetve szinte biztosan rá is fognak támaszkodni. Ez a másik fő alappillér a másik nagy tehetség, Brandon Ingram lesz, akire a hírek szerint jóval nagyobb terheket fognak pakolni ebben az idényben - Magic Johnson kijelentette, hogy ez Ingram csapata, ami Ball miatt pláne nagy szó. Tavaly nagyon sok problémája volt Ingramnek, de alapvetően hatalmas tehetségnek tartották a 2016-os draft előtt - ha pályán tud maradni, és nem őrlik fel a fizikálisabb védők, akkor idén talán többet láthatunk majd abból, amit március után mutatott.

Alapvetően az tehát nem kérdés, hogy ezt a két embert fogjuk sokat látni, ők szabnak majd fazont az együttesnek, és talán egyetlen egy helyen van még felkiáltójel a kérdőjel helyén: Kentavious Caldwell-Pope egy 3&D játékosként kifejezetten jól illik Ball és Ingram mellé is, nincs is olyan komoly labdaigénye, és (megint) szerződésért játszik, ami általában jótékony hatással van az ember teljesítményére. Ezenkívül azonban csak olyan dolgok vannak, amikről egyelőre feltételes módban beszélhetünk.

Az egyik mondjuk rögtön egy kellemes gond, Kyle Kuzma ugyanis a nyári liga után az előszezonban is pazarul játszik eddig - bár ebből még továbbra sem lehet messzemenő következtetéseket levonni, szépen megkavarhatja a rotációt, ha abban Kuzmának egyre nagyobb szerepet kell adni Ingram mögött és mellett is. Ez ugyanis hatással lehet Luol Deng, Julius Randle és Larry Nance Jr. játékidejére is - előbbi ugyan pocsék szerződéssel bír, és már bőven kifelé megy a ligából, de elképzelhető, hogy még mindig használni akarják, Randle-nek még mindig rengeteg fejlődnivalója van mindenben, és még az is felmerülhet, ha Kuzma "túl" jó, ő meg továbbra is stagnál hátul és előrejátékban is, hogy lemondanak róla, Nance pedig egy kiváló kiegészítő, de semmivel nem több, és nem is lesz az várhatóan soha. 3-4-es poszton egészen biztos, hogy nem jut mindenkinek játékidő, és Kuzma belépőjét látva a többiek elkezdhetnek aggódni, Randle meg dolgozni.

Az alacsony posztokon vannak lyukak bőven, hiszen Ball és KCP mögött csak a még mindig sehol semmit nem bizonyító Tyler Ennis, illetve Jordan Clarkson vannak - utóbbi se triplázni, se védekezni nem tud, cserébe a védelemmegbontást sem csinálja elit szinten, így aztán kérdés, hogy mit akarnak vele kezdeni hosszútávon. Valószínűleg szabadulnának Clarksontól, de ahhoz az kellene, hogy fejlődjön - a játékidejével várhatóan nem lesz probléma, de ha az eddigi szintjén marad, akkor az csak rossz, ha minél többet látja őt a többi csapat a pályán... Josh Hart vagy a védekezésspecialista Briante Weber kaphat talán szerepet még a rotációban sérülés esetén (már ha utóbbi bennmarad az alapszakaszra is a keretben), de ha például Corey Brewer játszik, az nagyon komoly kritika a többiekre nézve.

Centerben egy másfajta kérdés adott, Brook Lopez ugyanis támadásban jelenthet előnyt Ballék számára, nagyobb területeket szabadíthat fel többieknek, Bogut védekezésben más szint, mint a többiek, ha az ellenfél magas szerkezetben van a pályán, Ivica Zubac pedig a legjobb fiatal ötösük, aki tavaly ráadásul mutatott is pofás dolgokat. Itt amellett, hogy a Bogut-Lopez kérdés abszolút ellenfélfüggőnek tűnik, a horvátnak kötelező lenne folyamatos játékidőt biztosítani, de ehhez jelenleg egy kicsit sokan vannak - és akkor Thomas Bryantről szót sem ejtettünk, alatta valószínűleg kifejezetten meleg lesz a szék, mert folyamatosan rajta fog ülni.

Lopez megszerzése még abszolút más irányú érdeklődést mutatott, hiszen Timofey Mozgovtól szabadultak meg az ő átvételével, Bogut leigazolása viszont azt mutatja, hogy a Lakers idén nem feltétlenül akar teljesen projekt-csapat lenni - nincs is értelme, mert nincs meg a saját pickjük, így nincs miért tankolni. Ballékkal amúgy is megvan az a két emberük, akire építhetnek majd a jövőben, amennyiben nem tudnak szakítani a jövő évi szabadügynökpiacon - LeBron James csak pletyka szinten merült fel, Paul George egy kicsit komolyabb kontextusban, de rájuk (még) nem alapozhatnak, míg Ballra és Ingramre igen, nekik pedig a zakók begyűjtése nem feltétlenül tesz jót, főleg ha kinyitja a száját Voldemort (ő, akit (ezen az oldalon) nem nevezünk nevén...).

Mivel egy első és egy másodéves játékos lesz várhatóan a játékuk alapja, így kiemelkedő eredményeket kár várni az aranysárga-liláktól, de legalább támadásban jóval eredményesebbek lehetnek, ha Ingram legalább tartani tudja az előző szezon utolsó szűk másfél hónapjában látottakat, ha Ball a külső dobásai mellett a többiek számára is jóval könnyebb helyzeteket teremt, ha KCP tudja hozni triplából azt formát, amit az előző szezonban produkált a sérülései előtt, illetve ha Kuzmából marad valami abból, amit az SL-ben és eddig az előszezonban hozott. Lopezzel és ezzel a maggal már egészen vállalható támadójátékot lehet majd játszani, az más kérdés, hogy védekezésben mire lesznek képesek.

Itt ugye Lopez nem a legjobb védő, Bogut pedig ugyan Ball-lal jó lehet a 2-2-kre, komoly elzárásokat tud adni az ausztrál, de ha Bogut van fent a védekezése miatt, akkor vele a többiek helye egyértelműen csökken támadásban, mert feleannyira sem kell védekezni rajta, mint Lopezen. Randle és a padról Clarkson ebben a szegmensben gyengék, Ball és Kuzma újoncok, nem igazán tudni, hogy mi várható tőlük így elsőre, de túl sok minden azért nem, Ingramre még mindig iszonyatosan kellene izom, hogy kijöhessen belőle a profik között is az, amire hátul alapvetően képes lenne, Caldwell-Pope meg egyedül nem sokat ér a periméteren még akkor sem, ha Nance is használható védő. Ha Bogutból maradt bármi a korábbiakból (súlyos sérülésekből kellett felépülnie, és nem is mai gyerek már), akkor vele fel tudnak húzni egy stabilabb hátsó alakzatot, de egyébként borzasztóan nehéz elképzelni, hogy a tavaly ligautolsó védekezés jelentősen javuljon.

Látványosnak látványos lesz várhatóan a Lakers, de a rájátszáshoz szerintem semmi közük nincs még, az oda vágyó csapatok előrébb járnak náluk - a Northwestben csak és kizárólag jobb együttesek vannak, a városi rivális és a Warriors, valamint a Southwestből a Spurs és a Rockets sem az ő szintjük, de a Pelicans is erősebbnek tűnik.

Tipp: Nyugat 11-13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus