Erősítésre van szüksége a Cavsnek, de hogyan?

Másfél héten belül jön az NBA draftja, kezdődik tehát az "új idény". Idén is végigvesszük a játékosbörze és a szabadügynök piac előtt, hogy mely csapatok hogyan állnak, mik a lehetőségeik a nyárra, hova kellene erősíteniük - most a Cleveland Cavalierst vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:

Atlantic: Philadelphia SixersNew York KnicksBrooklyn NetsBoston CelticsToronto Raptors
Central: Detroit PistonsMilwaukee Bucks, Chicago Bulls


A Cleveland szezonja a vártaknak megfelelően haladt egy ideig, aztán az alapszakasz második felében teljesen összeestek védekezésben, és végül el is vesztették az első kiemelést keleten és a pályaelőnyt a Bostonnal szemben, hiába működött legtöbbször kiválóan a támadójátékuk. A rájátszásban ettől függetlenül összesen egy mérkőzést bukva meneteltek a döntőig, ahol összejött a várt csata a Golden State Warriors ellen, de idén 4-1-gyel elveszítették a bajnoki címet, ez a sorozat pedig felvetett néhány kérdést a keretükkel kapcsolatban.

A Cleveland Cavaliers fizetési listája

A Cavsnél két dolgot elég könnyen ki lehet lőni, mivel nincs egyetlen draftpickjük sem az idei játékosbörzére (onnan tehát akkor szerezhetnek bárkit, ha vesznek mondjuk egy második körös draftjogot, de az ott húzott fiatal egy bajnokesélyes csapatnál, és főleg a Clevelandnél sok vizet nem fog zavarni), másrészt 9 darab játékossal a soraikban is 126.5 millió dolláron állnak, költöpénzük tehát szintén nincs. Ebből a 126.5 millióból csinálhatnak 125.2 milliót Kay Felder kirakásával, de annak semmi értelme nem lenne, a lényegen ugyanis nem változtatna, még mindig sapka (és luxusadó) fölött lennének.

Az igazolások közül két dolog lehet érdekes. Egyrészt az, hogy a saját szabadügynökeik közül ki tartanak meg. Itt Kyle Korverre lehetne szükség, mert bár a legfontosabb pillanatban kihagyta a hármast (a nagydöntő harmadik meccsének végén), de jobbat nem nagyon tud szerezni triplavető témakörben a Cavs. Deron Williamsnek is voltak jó pillanatai, aztán gyakorlatilag ő is észrevehetetlenné vált, James Jonesnak a pályán semmi szerepe nincs, de az öltözőben annál több, mivel állítólag ő az egyik összetartó erő, Derrick Williams, Walter Tavares és Dahntay Jones pedig nem sok vizet zavartak most sem. Közülük jó eséllyel Korver és Jones maradhatnak, túl sok pénzbe valószínűleg egyikőjük sem fog kerülni (Korver kaphat jobb ajánlatokat, de pályafutása ezen szakaszában talán a gyűrű lehetősége neki már fontosabb, és a Bird-jogai is megvannak a Cavsnél, tehát elvileg annyi pénzt adhatnak neki, amennyit nem szégyellnek), a többiek helyett viszont nagyjából bárki jöhet.

Jönni attól függetlenül is valószínűleg fognak játékosok, hogy luxusadós MLE-t, bi-annual kivételt és veterán minimumot tud kiosztani majd a Cavs, gyűrűhajhász játékosok mindig minden nyáron vannak, de a felhozatal olyan is - sokaknál felmerült például, hogy mi szükség volt Deron megszerzésére, amit így utólag könnyű megítélni, de nem volt nála jobb elérhető, abból válogatott a Cleveland, ami volt. Idén nyáron is ott lesz például a szezon közben sokszor emlegetett csereegyes posztra Raymond Felton, Jose Calderon, Ty Lawson, Aaron Brooks vagy esetleg Brandon Jennings, és ebből a sorból érezhetően senki nem fogja megváltani a világot, de annyi pénzből, amennyi a Cavs számára adott, ezt lehet kihozni. Luxusadós MLE-vel meg lehet talán támadni Darren Collisont, aki egy-két fokkal máris jobban hangzana, de 3.5 millió dollár reálisan nézve kevés lesz neki, ő még nincs kiöregedő félben. A centereknél ilyen lehetőségekkel nagyjából Andrew Boguttal lehet megpróbálkozni, Marreesee Speights lehet még megoldás, de például az Euroliga egyik legjobb védőjátékosát, Ekpe Udoh-t már közel sem biztos, hogy akár egy luxusadós MLE-vel meg lehet győzni, úgyhogy a lehetőségek finoman szólva is behatároltak.

Marad a csere, amivel viszont van egy gond: az egy dolog, hogy "kellene" az adott játékos, de olyan csomagot is kell felajánlani az érintett csapatnak, amivel ők jól járnak és illik az összképbe. LeBron James és Kyrie Irving nyilván tabu, de akkor nincs nagyon mit felajánlani a többi csapatnak.

Itt bukik meg például valószínűleg az Indiana Pacers-féle vonal, akik kis túlzással akkor is jobban járnak, ha Paul George ingyen lép le jövő nyáron, mintha átveszik Kevin Love szerződését. Egyrészt Love Myles Turner mellé nem a legjobb fit, azzal a palánk alatti védekezéssel komoly együttest nem épített még senki, másrészt ha George lelép a Pacerstől, akkor nekik a Turner köré való újjászerveződés lehet az egyetlen járható útjuk, ami nem úgy kezdődik a legtöbbször, hogy "szerezz be egy 2+1 éves szerződéssel bíró, ún. sztárt" - nekik voltak George "Lakers vagy Pacers" bejelentése után olyan ajánlataik is, amelyben négy első körös draftjogot adtak volna sztárjukért, és még ha mind az első kör legvégére szól is, akkor is okosabb lépés, mint Love átvétele. Az lehetne még megoldás az Indiana esetében, hogy több használhatatlan játékost lepasszolnak George-dzsal együtt (Monta Ellis, Al Jefferson), de Love szerződése így is hosszabb, mint bármelyiküké (akár JR Smith, akár Iman Shumpert érkezik Indianába mellette). Financiálisan tehát jól nem jön ki az Indiana egy Cavsszel kötött üzletből, picket nem kapnak (2021-es első körös a következő cserélhető Cavs 1st), így nincs reális sansz arra, hogy George Clevelandben kössön ki, maximum háromcsapatos csere keretein belül, ahol valaki átveszi Love-ot, és fiatalt és picket ad a Pacersnek.

A New York Knicksszel kapcsolatban semmit nem jelentenénk ki, hogy mit csinálhatnak vagy nem csinálhatnak, azért a Phil Jackson - James Dolan kettőstől sok mindent láttunk már, de Carmelo Anthony megszerzésének ugyanilyen kevés esélye van - Melo jelenleg pocsék hatékonysággal dolgozik, de James mellett ez várhatóan jelentősen megváltozna, igaz, a védekezést vele is el lehetne temetni. Akkora bohóc még Jackson sem lesz, hogy az általa semmiért elpasszolt Smith-Shumpert kettőst (sokkal rosszabb szerződésekkel) visszavegye Anthonyért, hiába kellene a Knicksnek mélyíteni a keretét, Love pedig New Yorkba még rosszabb fit, mint Indianába - mivel Joakim Noah szerződése cserélhetetlen, Kristaps Porzingist pedig nyilván nem fogják mozdítani, így egy lyuk (irányító) helyett csinálnának kettőt (irányító, kiscsatár), miközben semmivel nem lenne hosszabb kispadjuk, és 20 millió dollárjuk lenne mindent megoldani. Maradjunk annyiban, hogy egy ilyen cserénél már felmerülne az is, hogy Jacksonnak esetleg érdekeltsége van a Cavsnél... Itt is maximum a háromcsapatos csere lehetősége jön szóba, de valamivel egyszerűbb lehet a helyzet, mert a Knicksnél már olyan csomagok is felmerültek Melóért (Jamal Crawford, JJ Redick, Austin Rivers), hogy láthatóan elég, ha mélyítik a Knicks keretét, nem kell feltétlenül jó picket és tehetséges fiatalt adni (ami George esetében alapvetés).

Túlreagálni sem biztos, hogy érdemes ezt a döntőt, hiszen a harmadik mérkőzés végjátékában a kiváló Kevin Durant mellett chokerkedkedtek egy sort a clevelandiek, ezt pedig le lehet vetkőzni egy esetleges követekző fináléban, de azért az is hiba lenne, ha nem ismernék fel a keret hiányosságait. Hiába tudja azonban mindenki, hogy fiatalítani kell, és több two-way ember kellene a keretbe, mert csak támadójátékkal a Cavs nem lesz bajnok ez ellen a Warriors ellen, nincs miből megoldani a gondokat se igazolás, se csere útján. Ráadásul ahogy a Warriors tud stagnálni a jelenlegi szintjén, sőt, még akár javulni is, úgy ez a Cleveland várhatóan előrelépni a jelenlegi állományával nehezen fog már, de még az is kérdés, hogy meddig tartják a jelenlegi nívót. David Griffin GM-nek tehát nem lesz egyszerű nyara (már amennyiben megtartják, de úgy tűnik, hogy szeretnék), mert most aztán tényleg semmi nincs a rendelkezésére bocsájtva, a tárgyalóasztalnál emberfeletti meggyőzőképességre lesz szüksége, hogy valami nagy cserét össze tudjon hozni. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus