Erősödött a Nets, de mennyit?

A 2017/18-as NBA alapszakasz közeledtével végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük - ezúttal a Brooklyn Nets kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: Sixers
Central: Cavaliers
Northwest: Thunder


A Brooklyn off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már bővebben (azóta Tyler Zeller leigazolása volt jelentős lépés náluk), és akkor azt is láthattátok, hogy jelentősen átalakult a brooklyniak kerete - gyökeres változások várhatóak tőlük még akkor is, ha ez a csapat azért továbbra is egyértelműen az NBA alsó negyedébe tartozik.

Jelenlegi keret:
Lin - Russell - Hollis-Jefferson - Carroll - Zeller
Whitehead - LeVert - Crabbe - Booker - Mozgov
Dinwiddie (TO) - Kilpatrick - Harris - Acy - Allen
Senglin (TO) - Doyle (TO)
Ouattara (tw) - Wiley (tw)

Borzasztóan sok a kérdőjel a játékosállománnyal kapcsolatban. A hátvédeknél Jeremy Lin egészségügyileg problémás, tavaly 36 meccset bírt, így aztán hiába lenne jó kiszolgálója a többieknek, ha a szezon több mint felét most is kiüli majd. Érkezett Allen Crabbe, aki tavaly 44.4%-kal triplázott, de egy jóval kisebb szerepet töltött be a Portland TrailBlazersnél - itt egyrészt valószínűleg több labdája lesz dobni és helyzetet kreálni is, másrészt védekezésben oda kellene pakolnia magát sokkal jobban, mert az eddigiekhez hasonló teljesítménnyel nem tudnak neki sokkal nagyobb szerepkört szánni, pedig egyébként lehetne belőle egy nem is ligaelit, de megbízható 3&D kezdemény.

D'Angelo Russell egy külön történet - tőle két idénnyi játékot, de nem túl sok fejlődést láttunk eddig, a pályán kívüli problémáival többet került a hírekbe, mint a pályán mutatott produkciójával, és két jó meccse között legalább ugyanennyi, de inkább jóval több teljesen homály teljesítményt produkált, a kiegyensúlyozottság semmilyen jelét nem mutatta. Ő kulcsszereplő a csapat jövője szempontjából, egyrészt azért, mert miatta nyelték be Timofey Mozgov szerződését, másrészt mert évekig nem volt és még ebben a szezonban sem lesz meg a saját első körös pickje a klubnak, így ő tölti be a top prospect szerepkört az évekig tartó gyenge teljesítmény kompenzációjaként - ettől függetlenül nagyon messze van attól, hogy biztosan kijelentsük, hogy itt majd gyökeresen megváltozik attól, hogy más közegbe került, és kapott egy jókora pofont, de ebben lehet bízni.

A frontcourtban DeMarre Carrollt gyakorlatilag a süllyesztőből kell kiemelni, mert Torontóban sérülékeny is volt első idényében, aztán amikor játszott, abban sem volt sok köszönet - itt kiderülhet, hogy lefőtt-e neki a kávé, Atlantában kifutotta-e magát végleg, és fizikailag lerobbant-e a sok "grit" következtében, vagy csak a Hawks játéka után volt neki "sokk" a kanadai alakulat csapatjátékot nem nagyon ismerő szisztémája, és emiatt nem találta a helyét előző együttesénél, esetleg mindkét verzióban van igazság. Rondae Hollis-Jeffersonnak nagyon sürgősen meg kellene tanulnia dobni, mert minden pozitívuma ellenére is eléggé behatárolja a lehetőségeit a fakeze. Tyler Zeller kap egy óriási sanszot a Celtics után. A már említett Mozgov pedig lényegében utoljára bizonyíthatja, hogy az előző években rosszul használták, hogy van még benne abból, amit az első fél clevelandi szezonjában láttunk tőle, és hogy nem haladt el végleg mellette az NBA.

Azért lenne borzasztóan fontos, hogy legalább Crabbe-ből és Carrollból kihozzák a maximumot - ez előbbinél védekezésbeli javulást és 40% körüli triplázást jelenteni, Carrollnál pedig az atlantai korszakához megközelítő produktumot -, mert elég széles skálán mozog az, hogy ennek fényében mit láthatunk majd a Brooklyntól.

Védekezésben kifejezetten jó lehet ez a gárda, és bár a rengeteg pontból, illetve a sokszor látványos játékból nem ez jöhetett le, de az előző idényben is ezzel volt a kevesebb gondjuk (100 támadásra vetített kapott pontok alapján a 23-ok voltak a ligában, támadásban viszont csak a 28-ok). Egy Hollis-Jefferson, Carroll, Zeller trióra már bőven fel lehet húzni egy hatékony védelmet, és Trevor Bookert lényegében bárki helyére be lehet tenni, ő az előző szezonban borzasztóan jó volt hátul - egy RHJ-Carroll-Booker smallball sor is érdekes lehet még a Netsnek, és az egyáltalán nem biztos, hogy Booker nem fog kezdeni, sőt... Booker simán tud kezdő négyest játszani. Ha Mozgovból bármit sikerül még kihozni, akkor az védekezésben lesz, de a drafton kiválasztott Jarrett Allent is úgy vitték el, hogy belőle egy jó védekező játékost lehet majd faragni. Utóbbi kettőtől függetlenül az előbb említett négyesre nagyon szépen lehet majd alapozni, amennyiben Carrollban még maradt valami az atlantai korszakából.

Támadásban viszont lesznek érdekes percei ennek a gárdának - az előző idényhez képest itt lesznek változások, ennyi biztos. Ötös posztról kikerült Brook Lopez, és neki kulcsszerepe volt az előrejátékban azzal, hogy nem egy alkalommal 3-4 triplát is beszórt meccsenként -  34.6% ide vagy oda, nagyon más helyzet az, amikor az ellenfél centerének ki kell húzódnia a festékből meg az, amikor abszolút nem kell ezt megtennie. Zeller, Mozgov és Allen teljesen halott kintről, Booker pedig nem sokat vállalkozik sem a triplavonalon túlról, sem középtávolról, úgyhogy ez a taktikai fegyver most nem lesz adott Kenny Atkinson számára. Emellett Russell nem kiegyensúlyozott, innen jön a 35%-os triplája, Linnek szezononként hullámzik a hatékonysága, Hollis-Jeffersonnál nem sok rosszabb dobó van jelenleg az NBA-ben, Carroll pedig pocsék (34.1%) szezont hozott legutóbb - ráadásul a pontszerzésben fontos szerepet játszó Sean Kilpatrick is ugyanígy szórt kintről (34.1%), Caris LeVert (32.1%) és Isaiah Whitehead (29.5%) pedig még így se.

A Lin-Russell kettős egyébként is érdekes lesz, hiszen várhatóan kettejüknek kell majd megosztani az "irányítói" feladatokat, és az nem szentírás, hogy ez zökkenőmentesen fog működni egy olyan fiatallal, mint Russell, akinek bizonyítania is kell, meg nem is olyan óriási császár labda nélkül.

Kulcsszerepe lesz Atkinson vezetőedzőnek, aki egyrészt Carroll-lal dolgozott már együtt Atlantában, ott futotta messze legjobb éveit a kiscsatár, másrészt arról híres, hogy szeretnek a rendszerében játszani a játékosok, és fejlődni is tudnak benne. Ez utóbbit most villantania kell a trénernek, mert ha Lin és Russell nem tudják legalább stabilizálni magukat, Carroll pedig nem tud egy vállalható hatékonyságot kipréselni magából, akkor Crabbe-től kevés lesz a 44.4%, mert rajta kívül a spacing borzalmas lesz, és nem lesz helye sem a magasembereknek, sem Russelléknek védelmet bontani - ebben az esetben pedig csak az marad hosszútávon, hogy védekezésből rohanjanak, amivel komoly eredményt nem nagyon lehet elérni.

Ez a keret keleten továbbra is a három leggyengébb között van a Chicagóval és az Atlantával együtt, és akkor lehet még reménykedni a szurkolóknak, hogy a New Yorkot és az Orlandót elkaphatják, mások megelőzésére a főcsoportban azonban nem sok realitás van. Ha a támadójáték menni fog, nagyon könnyen elképzelhető, hogy beelőzik a városi riválist, az pedig egy kisebb siker lehetne számukra. Ha azonban a támadójátékot nem sikerül összerakni (azt a támadójátékot, ami Lopezzel is csak a 28. volt a 30 csapat közül), akkor bőven elképzelhető az is, hogy megint ők végeznek kelet legvégén - a Chicago kerete nem jó, viszont a mai modern játékot lehet vele játszani, a Hawksnál pedig Mike Budenholzert nagyon beégni még nem láttuk, igaz, a mostani kerettel nem lesz egyszerű dolga.

Mivel azonban idén sincs meg a saját első körös pickje a Netsnek, így az idei helyezésnél jóval fajsúlyosabb lesz az egyéni fejlődés. Russellből sikerül-e ésszel élő embert faragni, ami az első lépés lenne ahhoz, hogy kihozzák belőle, ami miatt 1/2 volt anno (nem nagyon kéne felveszegetni a magánbeszélgetéseket a csapattársakkal, amik aztán valahogy napvilágot látnak, bár már az is gáz, hogy ezt külön jelezni kell... meg aztán minden meccsnyerő után nem kéne mutogatni, hogy jég van az ereidben, miközben a hatékony scorertől és játékostól még mint Makó Jeruzsálemtől... lehetne sokkal szerényebben is...). Crabbe egy sima tripladobó marad-e, vagy esetleg meg tudja szolgálni a pénzét (vagy annak egy jelentősebb részét) azzal, hogy sokoldalúbb kosarassá válik. Carrollt sikerül-e újra pályára állítani, és ezzel esetleg pozitív csereértéket faragni belőle (ugyanez Mozgovnál jóval kevésbé elképzelhető jelenleg). És mennyit fejlődnek a saját draftoltak, Rondae Hollis-Jefferson tud-e egy védekezőspecialistánál több lenni, Caris LeVertből pedig mit sikerül kihozni második évében. Ezek a Nets igazi kérdései amellett persze, hogy a Cavs-drukkerek izgalommal figyelhetik, milyen picket kapnak (vagy esetleg milyen picket tudnak majd egy cserében erősítésre váltani).

Tipp: Kelet 11-15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus