Erősorrend 2016/17

Szerda hajnalban indul az NBA 2016/17-es idénye - lássunk egy erősorrendet a szezon kezdete előtt.

A 30 csapatról sokkal hosszabban is értekeztünk, ezeket a cikkeket ezen a linken eléritek, illetve a legutóbbi, Memphis Grizzliest firtató cikkünk elején megtaláljátok az összes csapathoz tartozó szezonbeharangozó linkjét.
 

30. Brooklyn Nets

Kis túlzással amíg Saric és Embiid egészséges a Phillynél, addig ez nem is nagyon változik nálam, borzasztóan kevés az ún. "talent" ebben a keretben, és még ha a védekezést meg is szervezi Kenny Atkinson Hollis-Jeffersonra és Bookerre építve, támadásban ebben a csapatban szinte semmi nincs a Lopez 1-1-ek és kipasszok mellett.

29. Philadelphia Sixers

Ben Simmons januárig nem játszik, tehát gyakorlatilag a szezon felét kihagyja, úgyhogy rögtön egy keserű pirulával indítják ezt az idényt is - nem mellesleg Noel és Bayless is többhetes sérüléssel kezd, így a pofásabbnak tűnő roster azért megint nem az, amire eredetileg számítottunk. Embiid és Saric összecsiszolása és Rodriguez irányítójátéka üde színfolt lesz, még akkor is, ha a padjuk a sérülések miatt nulla lesz az idény elején.

28. New Orleans Pelicans

Elég nagy az ugrás, és Anthony Davis miatt azért végezhetnek ők bőven előrébb is, mint nyugat utolsó helye, de a legsérülékenyebb csapatot alkotják, plusz borzasztóan diszfunkcionálisak védekezésben, ami a Southwestben rengeteg vereséget fog eredményezni. A támadójátékuk is vissza fog esni várhatóan, a kezdő hátvédjeik sincsenek meg, óriási katyvasz ez az egész gárda - egyébként egészségesen valahol a PO-vonal alatt kellene lenniük.

27. Los Angeles Lakers

Walton kinevezése önmagában nem lesz megoldás, de legalább olyan játékot láthatunk majd a Lakerstől, amiben benne van a sikeresség hosszútávon. Elöl a Russell-Clarkson kettős, hátul pedig Mozgov lesz a kulcs - főleg utóbbi tűnik kicsit labilisnek, de kevés segítségük akad akár a támadójátékot, akár a védekezést nézzük. A fiataljaik közül főleg Russellben és Ingramben van meg a sztárrá válás lehetősége, de nem azonnal.

26. Sacramento Kings

A Kings egy Cousinsszal veri a mögötte lévőket az én olvasatomban, ráadásul az előszezonban meglepően pofás játékot mutattak. A Lakersnél a keret jelenlegi tudása alapján, a Pelicansnél pedig szerintem az edzőjükkel jobbak - Joerger stílusa sokkal inkább passzol Cousinshoz, mint Gentryé a New Orleanshoz, plusz kevésbé sérülékeny is a keret. Hátul stabilabb, elöl kulturáltabb játék várható tőlük, mint az utóbbi években.

25. Phoenix Suns

A Suns egészen addig jobb szerintem az előbb felsorolt nyugati csapatoknál, amíg van Bledsoe, mert Bookerrel borzasztóan jó kettőst alkothatnak támadásban. Az már persze más kérdés, hogy ennél jottányival nem kerülnek előrébb, amíg a liga leggyengébb perimétervédelmével rendelkeznek, hiába kedvelem nagyon Bookert - ha hátul szintet tudnának lépni, akkor 4-5 csapatot simán átugorhatnának.

24. Denver Nuggets

A Nuggetsnél rengeteg múlik Mudiay-on, de ha kicsit is fegyelmezett játékos/jobb dobó lett a nyár folyamán (sokra azért nem számítok tőle), akkor a Denver megint a semmi közepén lesz majd (a PO-ért harcolóktól elmaradva, a nyugati végtől előrébb). Nagy előnyük Michael Malone, illetve hogy tömve van a roster tehetséges játékosokkal - Nurkic, Jokic már talán ki is léptek ebből a skatulyából, Gallinari mellett pedig ha Wilson Chandler esetleg idén bevethető lenne, akkor biztosan jobbak/mélyebbek, mint a többiek.

23. Milwaukee Bucks

A Bucks küzd, mint disznó a jégen ezzel a Tony Snell-féle cserével, de Khris Middleton sérülésével és féléves kihagyásával nálam kiszálltak a keleti PO-ért vívott harcból. Giannis Antetokounmpóból ettől függetlenül lehet tripla-dupla-gyár, de a spacingben legfontosabb, tavalyi legponterősebb emberét és legjobb perimétervédőjét vesztette el a gárda, ezt Snell nem fogja tudni pótolni sem elöl (és itt hatalmas gondok lehetnek Middleton triplái nélkül), sem hátul.

22. Orlando Magic

A Magicnél továbbra sem értem a koncepciót, illetve nem bízom Elfrid Payton irányítójátékában és Aaron Gordonban sem hármasként. A Biyombo-Ibaka-Vucevic trió fog hozni meccseket, ez szerintem masszív PO-rotáció 4-5-ös poszton, de a periméter nagyon nem az.

21. Miami Heat

A Heatet ennél hátrébb akartam rakni alapvetően, de annyira jól játszottak az előszezon során, hogy megszavazom nekik a bizalmat - úgy tűnik, hogy náluk bejöhet a legjobb lehetőség Bosh sérülését leszámítva, és tudnak majd rohanni. Ha a szezon során mégsem tudják ezt megvalósítani, akkor simán mehetnek a bottom 5-be is, de egyelőre hiába gyengébb az állományuk, mint néhány mögöttük lévőé, nekik van működőképes kosárlabdájuk, a többiektől meg még nem nagyon láttuk ezt.

20. Washington Wizards

Úgy tűnik, hogy a Wall-Beal duó rendben van, és ez alapvetően meghatározza a sikerességüket, én viszont továbbra is rettenetesen vékonynak tartom a keretüket - nem kell sérülés se ahhoz, hogy a cseresoron elbukják a meccseket, a legjobb igazolásnak szánt Mahinmi pedig 2-4 hetet kihagy az alapszakasz elejéből, még kevésbé van tehát merítési lehetőségük.

19. New York Knicks

Valami furcsa oknál fogva úgy érzem, hogy ez a Knicks működni fog, legalább a kezdőknél - annyi előnyük van a Wizards-dzal szemben, hogy nekik viszont egy teljesen jó ötösük lehetne, nem csak egy kiváló hátvédpáros. Persze mindez addig tart, amíg Noah egészséges, illetve nálam azzal kerültek a PO-vonal alá most, hogy Rose visszatéréséig vártak a támadójáték módszeres begyakorlásával - azért ez a csapat nincs annyira jó, hogy 3 hétnyi edzőtábor-előnyt adjon minden ellenfélnek, főleg hogy egy olyan keretről van szó, amit most hoztak össze a nyáron, nincsenek együtt évek óta.

18. Minnesota Timberwolves

A Minnesota idén még az előrejáték miatt nem lesz rájátszásban - Thibodeau szépen összeszedte a védekezést, azért az előszezon során már többször is láttunk tőlük biztató dolgokat, de mivel komolyabban fogják őket venni, így jobban ki fog jönni a spacing hiánya. Érdekes kérdés még, hogy Tyus Jonesért kit szereznek a Phillytől, mert állítólag magasembert akarnak...

17. Chicago Bulls

A Bulls az egy hónappal ezelőtti várakozásaimhoz képest előrébb került kelet 8. helyére több okból is, és legkevésbé saját maguk miatt. Azt egyre inkább el tudom hinni, hogy Wade használható lesz kintről, de ő is elmondta, hogy nagy ingadozások lesznek a játékában ebben a tekintetben. Ha menni fog neki kintről, a támadójáték Rondo vezetésével szárnyalhat, ha nem, akkor aznap este fölösleges lesz leülni a TV elé a drukkereknek. A Bucks viszont Middletonnal elszállt, a Knicksnél Rose-ra vártak egész eddig, a Heatnél pedig még Bosh-t számításba vettem szeptember végén, így kerültek feljebb.

16. Oklahoma City Thunder

A Thunder rengeteg vita tárgyát képezi gyakorlatilag az összes fórumon. Nálam kicsúsznak a PO-ból, de Westbrookot azért sosem lehet leírni, nekem akkor lennének meglepetés, ha a 6-9. helynél előrébb végeznének a főcsoportban. A nagy gondom az, hogy nem nagyon tudnak olyan ötösöket a pályára rakni, ami egyszerre jó/legalább átlagos elöl és hátul is (Abrines a spacingben segíthet, a védekezést öli, Roberson és Oladipo ugyanez fordítva, Kanter (pattanózás) és Ilyasova (triplák) előrefele használható csak). Westbrook mellett Oladipo és Kanter hatékonyságán múlik sok (ők ketten lesznek a másik két pontfelelős), illetve azon, hogy Sabonis hogyan veszi fel a liga ritmusát (ő lehet megoldás négyes poszton) - ezek azért nem túl biztató jelek.

15. Charlotte Hornets

Nem brillíroztak az előszezonban, de nekik van mire építeni, hiszen lényegében a tavalyi játékot fogják játszani egy Hibbert-Jefferson, egy Belinelli-Lee és egy Sessions-Lin cserével - innen pedig maximum a középső perdöntő. Új játékot nem kell kitalálni, csak csiszolni a jelenlegit és beépíteni az újakat. Ettől függetlenül becsődölhetnek, ha MKG támadásban, Belinelli pedig védekezésben lesz használhatatlan, vagy ha Batum és Marvin Williams elkezdi élvezni az életet a nagy pénz miatt.

14. Dallas Mavericks

Furcsa lesz a Mavst védekezőcsapatként nézni, de ez az állomány kifejezetten pofás lesz valószínűleg hátul Bogut sérüléséig. Elöl igazából Carlisle zsenialitásában bízom csak, viszont a Mavs kerete semmivel nem gyengébb, mint az elmúlt években, és ennyi elég is lehet, hogy éppen becsússzanak a PO-ba - akkor vannak bajban, ha a Thunder simábban vészeli át Durant lelépését, mint amire számítok, mert akkor ők hullanak ki szerintem a rájátszásból.

13. Detroit Pistons

Egyelőre megmaradnak ebben a pozícióban, mert Stan Van Gundy szépen felépítette a csapatát, most már látszólag pad is van, a kezdőjük pedig fél évet már játszott együtt. Ha Reggie Jackson sérülése elhúzódik vagy túl hamar vetik be újra és rásérül, akkor lehetnek gondban, de úgy még a PO is veszélyben lehet - Jackson a legfontosabb támadójátékosuk, Ish Smith a közelében sincs hatékonyságban, így a szezonkezdet nem lesz egyszerű.

12. Atlanta Hawks

Nálam a Dwight-igazolás jó pont, akármennyire nem bírom a stílusát, mert pattanózásban és védekezésben is előrelépés lesz. Rajta kívül olyan rettenetesen sokat nem kell alakítani az eddigieken, hiszen Schröder eddig is az együttesnél volt - az boríthatja az idényt, hogy Jarrett Jacket is kitették a keretből, valószínűleg az ACL-szakadása után nem a vártnak megfelelően gyógyult, így Malcolm Delaney egyelőre a csereirányítójuk, az pedig rizikós.

11. Indiana Pacers

A Pacers sokat lépett előre, és az előszezonban egy-egy alkalommal már mutatták, hogy mit várhatunk tőlük, de bármennyire is hatékonynak tűnik az elképzelt játékuk papíron, azért ezt szokniuk kell még (a gyorsan lezavart támadások tökéletes ellentettjei annak, amit eddig láthattunk tőlük). Úgy tűnik, McMillan tényleg stílust váltott, ez azért jó jel, mert a szezon előrehaladtával így lehet belőlük énekes halott, még ha az idény elején lesznek is problémák (eladott labdák, rosszkor elvállalt helyzetek).

10. Utah Jazz

A Jazztől tartok, hogy túlértékelem őket, de alapvetően egy masszív gárdát alkotnak, ahol ráadásul nincs túl sok újítás - csak olyan erősítések érkeztek, akiket elvileg könnyű beépíteni a jelenlegi rendszerbe, mégis sokat dobhatnak rajtuk. Hayward kéztörése problémás, mert legjobb emberüket vesztették el, igazi helyettese pedig továbbra sincs, ha csak Hood előre nem lép. Mély a csapat, komplett, mindenük megvan egy sikeres alapszakaszhoz - az más kérdés, hogy az előző években rendre nem sikerült hozniuk az elvárásokat.

9. Houston Rockets

A Houstont minden erősorrendben nehéz lesz belőni, mert egészen kiváló alapszakasz-csapat lehetnek, de nem sok bizodalmam van bennük, ha a PO-ra gondolok. Harden D'Antoni rendszeréből szerintem életében nem akar majd kilépni, az alapszakaszban ebből egészen félelmetes statisztikák lesznek, aztán megjön a rájátszás, ahol Gordon és Anderson védekezésén elmennek a meccsek, párharcok.

8. Memphis Grizzlies

A Memphis egészen addig Top10-es csapat, amíg Gasol és Conley bevethetőek. Parsons triplái és Randolph a padról sokat dobhatnak a támadójátékon, Fizdale pedig elvileg a védekezésért felelt a Miami Heatnél, azzal meg alapjáraton sem volt sok gond a Grizzliesnél. Nagy kérdés, hogy a két sztár meddig bírja egészségileg, mert kisebb kihagyásokat még kibír az együttes, nagyobbaknál viszont bottom 10.

7. Boston Celtics

A Boston idén megint lépett egy kicsit előre Horford igazolásával, Brad Stevens továbbra is hatalmas király, az más kérdés, hogy kategóriát szerintem ezzel együtt sem fejlődtek, mivel triplájuk és így igazán hatékony felállt védelem elleni játékuk továbbra sincs. Horford érdekes lesz az új környezetben az egyértelmű vezérszereppel, de náluk például túl nagy negatív meglepetésre sem számítok, annyira mély a keretük.

6. Portland TrailBlazers

A Blazersnél többen visszaesést várnak, ami benne is van a pakliban (tavaly nyugat végébe várta őket mindenki, az év legnagyobb meglepetését okozták), mivel alig volt sérültjük, ami egyáltalán nem biztos, hogy idén is így lesz, viszont játékban egyáltalán nincs ok arra, hogy ez a csapat visszaessen, amíg a Lillard-McCollum páros azt hozza, amit. Ezeli egyelőre sérült, így azért hátul lehetnek gondjaik, de még mélyebb lett a csapat vele és Turnerrel, Stotts pedig Stevenshez hasonlóan rengeteget bizonyított az elmúlt években.

5. Toronto Raptors

A Raptors szerintem nem esik vissza az előző idényhez képest - a konkurencia nagyobb, a Pacersen alig mentek át rögtön az első körben, Biyombo pedig komoly érvágás lehet a sok meccset hozó második sor védekezésének alappilléreként, de előrefelé ez a csapat jobb lehet, mélyebb is (Scola és Biyombo helyett van Sullinger, Siakam és Poeltl), Lowry új szerződésért játszik, Carroll pedig egészségesebbnek tűnik, mint az előző idényben, amikor alig tért vissza az alapszakasz végére - ez mind mellettük szól. 

4. Los Angeles Clippers

Kevés lényegi kérdés van a Clippersnél, ahogy azt már írtuk is, a Paul-Griffin-Jordan hármasra támaszkodva végigvihetik megint simán az alapszakaszt, aztán a PO-ban majd eldől, hogy a padjuk a streetballerekkel használható-e komoly ellenféllel szemben, illetve át tudják-e lépni saját árnyékukat, és be tudnak-e kerülni a főcsoport döntőjébe mondjuk.

3. San Antonio Spurs

A Gasol-Duncan váltással csak erősebb lett a pályán a Spurs, ami a tavalyi 67-15-öt nézve jó előjel, de ha Parker és Ginobili tovább öregszik játékban, Aldridge pedig elveszik Gasol és Leonard között, akkor ezt a fórt el is bukhatják, a PO-ban pedig egyértelmű matchup-hátrányban vannak a Warriorsszel szemben. 

2. Golden State Warriors

Az oaklandieket sokan első helyre rakják, amiben abszolút van ráció, én viszont tavaly is az alig átalakuló bajnokot tettem előre (akkor ezek ők voltak a Love-ot és Irvinget visszaváró Cavsszel szemben), most is így van ez. Duranttel egészen brutális a keretük, ami szerintem egyáltalán nem is rövid, a padról most is megvannak az embereik. A rim protectiont, a védekezés belsejét érzem problémásnak, Death Lineup ide vagy oda, illetve azt, hogy Draymond Greennek egy fokkal nem lett több esze a nyár folyamán - egy újabb PO-beli eltiltás sokba kerülhet.

1. Cleveland Cavaliers

Tavaly a 2015-ös döntőben jól helytálló csapatba vártuk vissza Love-ot és Irvinget, ennek ellenére sem raktam őket első helyre, mint ahogy most sem a Golden State-et, egy szinte semmit nem változó bajnok megérdemli ezt a helyet. LeBron nyert Clevelandben, gyakorlatilag örökös Isten lett, Love-ot gyűrűvel az ujján kevésbé érdeklik a kritikák, Irving pedig iszonyat clutch produkciókat hozott az utolsó három meccsen, egy történelmi triplával a hetedik legvégén, plusz Durant leigazolásával megint minden nyomás a Golden State-re került - ennél ideálisabb helyzetben nem lehetnének. A keret semmivel nem lett rövidebb (Dellavedova tripláit és "kellemetlen" védekezését Dunleavy át tudja venni, Andersen annyit biztos hoz, amennyit a két távozó orosz), még akarnak szerezni egy csereirányítót, keleten megint nem látni, ki fogja őket megszorongatni, így a döntőben megint pihentek lehetnek, ezért az első hely.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus