És az Oscart kapja...

Van, amelyik mosolyt csal az arcunkra, van, amelyik gondolkodóba ejt és van, amelyik plusz motivációt ad a dolgos mindennapokra. Kalandozás a kosaras filmek birodalmában.

Nehéz meghatározni, hogy melyik lehetett az első, kosárlabdával foglalkozó egész estés mozi, de az 1954-es Go Man Go előtt nem lelhető fel a témát érintő alkotás, ami a Harlem Globetrotters történetét mesélte el, Sidney Poitier-vel fémjelezve. Ebben a cikkben leginkább az idehaza is ismert filmek közül szemezgettünk, szigorúan időrendi sorrendben.

A bugyuta Ernest nagy dobása sajnos nem fért fel a listára, de lemaradt olyan klasszikus is, mint a Szájkosaras kosaras vagy Az ifjú farkasember, melyben Michael J. Fox jobban tette volna, ha nem ziccerezget farkasbőrbe bújva, hanem átugorja a forgatást a DeLoreannal…

Kicsit komolyabbra fordítva a szót, a kötelező darabok mellett (Zsákolj, ha tudsz; Carter edző) reméljük, mindenki talál magának eddig ismeretlen alkotást is. Ne fogjátok hát vissza magatokat, bátran írjátok meg, hogy Nektek melyik a kedvencetek, vagy mi az a kosaras film, amit hiányoltok!
 

Az utolsó dobás (Hoosiers) - 1986

Igaz történeten alapuló film a kicsi, lesajnált iskola kosárcsapatának hősies meneteléséről és győzelméről a kosárlabda államában, Indianában. A Hickory mesébe illő története a Milan High School 1954-es csodatettének adaptációja, ahol a Bobby Plump vezette kiscsapat az utolsó pillanatokban szerzett kosárral verte az óriásnak számító Munciet. Mai szemmel vicces nézni a régi szabályok szerint lejátszott mérkőzés jeleneteket, az alulról dobott büntetőket és a végtelen ideig húzott támadásokat, de nem is a szakmai része miatt érdemes kivárni ”Az utolsó dobást”, hanem a kedves és szerethető csapat happy enddel végződő sztorija miatt.
 

Zsákolj, ha tudsz (White Men Can’t Jump) - 1992

Wesley Snipes és Woody Harrelson bohóckodása igazi klasszikus kosaras körökben. Kevesen tudják, de mindkét színész szerepelt az NCAA Divison III csoportjában, így nem volt számukra idegen a narancssárga bőrlabda, amit a film kosáredzője, a Pistons és a Bucks Hall of Famer legendája, Bob Lanier is alátámaszthat. Az utcai kosárlabda világáról szóló alkotásban tisztelhetünk korábbi NBA-játékost is, az ötszörös All-Star, Marques Johnson egy rövid epizódszerep erejéig tűnik fel a filmben, ő az a nagydumás (melyik karakter nem az?) pasas, aki boltot megy rabolni, hogy pénzhez jusson a Sidney-Billy duó elleni meccsre. Felismerni nekem ugyan nem sikerült, de a mindent tudó világháló szerint Gary Payton is megvillantja magát egy ismeretlen utcai baller szerepében. Erre bizonyítékot jómagam nem találtam, de azt megtanulhattuk a filmből, hogy ha a televíziós vetélkedőbe akarod bejuttatni a barátnődet, akkor a szudáni palánkra kell egészpályás horgot dobnod…
 

Harlemi ziccer (Above the Rim) - 1994

Sokak szerint inkább a filmbéli ”gonoszt” alakító Tupac Shakur botrányai miatt kapott nagyobb figyelmet a mozi, a színészi alakítása már felejthetőbb volt. A jamaicai bobcsapat kapitányának, Derice Bannock Leon Robinsonnak lakókocsi tetejéről, egy ugrással leszedett aprópénzes trükkje talán a legemlékezetesebb jelentet a filmből, amely öccsének, a középiskolás szuperhypernagyon tehetséges Kyle Watsonnak a dilemmáját boncolgatja a jó és a rossz oldal csábítása között.


Csont nélkül (Blue Chips) - 1994

Talán kevesen tudják, de az Orlando Magic legendás duója, Shaquille O’Neal ás Anfernee ”Penny” Hardaway nem a floridai edzőtáborban, hanem ennek a filmnek a forgatásán játszottak együtt először. A forgatás után Shaq berongyolt a Magic irodájába és közölte a vezetőkkel, hogy a drafton Hardawayt vigyék el! A történet innentől ismert, a filmé azonban még mindig nem. Egy gondterhelt egyetemi edző mindennapjaiba enged betekintést, aki nem akar belemenni, hogy pénzért csábítsák oda a legjobb középiskolás játékosokat. Aki még nem látta, annak nem lőjük le a végkifejletet, de annyit elárulhatunk, hogy a való világban nem sok olyan kirohanást látunk, mint Nick Nolte záró monológja. A sztori manapság is megérne egy komolyabb feldolgozást… Bostoni legendákat érdemes keresni a mozi közben, Bob Cousy és Larry Bird is feltűnik ugyanis egy-egy epizódszerep kedvéért.
 

Afrika csúcsai (The Air Up There) - 1994

Jimmy Dolan menni Afrika a jövő nagy NBA-sztárjáért. Kedves, megmosolyogtató családi matiné a kétségbeesésében a fekete kontinensen scoutoló edző és az ismeretlen, 231 centis (a magassági arányokat egy ”kissé” eltúlozták a készítők) rugólábú Saleh barátságáról. A Winabi törzs becsületéért küzdő duó homokban és papucsban készül a Mingori elleni élet-halál összecsapásra, mely egyben Saleh amerikai karrierjéről is dönt. Hogy hogyan, azt nem lőjük le, de érdekesség az afrikai tehetséget alakító Charles Gitonga Maianaval kapcsolatban, hogy nem sokkal a film elkészítése után ösztöndíjat kapott a Lynn Egyetemen, majd Görögországban vágott bele profi karrierbe, ahonnan már nem tudott visszatérni az Államokba vízum problémák miatt. A Lynn Egyetemen a mai napig ő tartja az egy mérkőzésen kiosztott blokkok rekordját, 11-el.
 

Egy kosaras naplója (The Basketball Diaries) - 1995

A legkevésbé szeretett sportágunkhoz kapcsolódó film, a vézna DiCaprio ügyefogyott kosaras mozdulataitól ráadásul nem is lesz túl hiteles, hogy a srácnak meglett volna az esélye a sportban a kiugrásra. Nagyon nehéz alkotás a fényes karrier helyett a drog világában elvesző Jim Carroll története, a néhol gyomorforgató jeleneteket tartalmazó mozit csak erős idegzetűeknek ajánljuk.
 

Space Jam – Zűr az űrben - 1996

A film, melyet minden kosárlabda játékos ismer. Kár, hogy nem egy kicsit mélyebb tartalmú mozihoz adta a nevét minden idők legnagyobb játékosa, de érthető a választás, ha a profitot tartjuk csupán szem előtt. Tapsi Hapsiékkal meg lehetett fogni a gyerekközönséget, a szülők kénytelenek voltak bemenni velük popcornt majszolni, Jordan neve pedig becsalta a makacsul ellenállókat is, mert ha egy olyan komoly és profi, mint MJ bevállal egy filmet, akkor annak biztosan alapos oka van… Nos, a Space Jam az első helyen nyitott az Egyesült Államokban ’96-ban és minden idők legsikeresebb kosaras filmje lett a maga 230 millió dolláros profitjával. Aki esetleg nem látta a filmet és a Legek Urának személye nem lenne elég a megtekintéséhez, annak itt egy rövid névsor azokról, akik feltűnnek Jordan mellett eme remek alkotásban: Larry Bird, Charles Barkley, Patrick Ewing, Muggsy Bogues, Larry Johnson, Shawn Bradley és Lola nyuszi!!!
 

Visszapassz (Rebound: The Legend of Earl ”The Goat” Manigault) - 1996

„Ki volt a legjobb játékos, akivel valaha is játszottál? – hosszas csend, majd a válasz: a Kecske.” Nem kisebb játékos, mint a liga pontkirálya, Kareem Abdul-Jabbar nyilatkozta ezt a visszavonulása estéjén. Klasszikus kosaras film, melyet sajnos kevesen ismernek itthon egy olyan játékosról, akinek a képességei megvoltak hozzá, hogy a legnagyobbak között emlegessék, 183 centijéhez félelmetes rugók és még félelmetesebb csukló párosult. Sok legenda terjeng becenevéről, mely közül a legismertebb, hogy egy mozaikszót tett ki, ami a ”Greatest Of All Time” rövidítése volt (G.O.A.T.=kecske angolul). Két NBA-sztárt is felfedezhetünk a filmbéli Rucker park pályáján, Connie Hawkinst Joe Smith formálta meg, míg a legendás Wilt Chamberlaint a fizikálisan rá abszolút nem hasonlító, tejfelesszájú Kevin Garnett alakította.
 

Eddie - 1996

A kettő közül az egyik olyan film a listán, amelyik az NBA-ről szól, a kissé bugyuta sztorit tucatnyi sztárral próbálták ellensúlyozni, ki-ki döntse el milyen sikerrel. Whoopi Goldbergnek gyerekkori álma válik valóra, amikor a limuzin fuvarozó cégtől hip-hop a New York Knicks vezetőedzői székében találja magát, és varázsütésre az addig vergődő csapat egyszer csak a győzelmi ösvényre lép. A játékosok közül a legtöbben saját magukat alakították, így nem volt nehéz dolguk a forgatás alatt, csak kosarazniuk kellett és maximum egy mondatot beszólniuk Whoopinak, de akadtak páran, akiknek színész vénájukat is elő kellett venniük, mint például a Knicks ”csillagainak”. A négyszeres NBA-bajnok John Salley egész elfogadhatóan hozza az öregedő, térdével bajlódó rutinróka figuráját, míg a pályafutása után Hollywoodot választó Rick Foxnak ez volt az első valódi szereppel bíró munkája. Mark Jacksont a csapat irányítójaként, az egykori Utah centert, Greg Ostertagot pedig a gárda tökkelütöttjeként láthatjuk, de feltűnik még egy streetball erejéig Gary Payton, John Starks, Anthony Mason és Herb Williams is. Sajnos az idén februárban elhunyt Masonon kívül a film két kosaras főszereplője sincs már köztünk: az egoista sztárjátékost alakító Malik Sealy 2000-ben, autóbalesetben vesztette életét, míg az Ivánt megformáló Dwayne Schintzius 2012-ben, 43 éves korában távozott tőlünk hosszan tartó betegséget követően.
 

Celtic Pride - 1996

A szurkolói fanatizmus határait súrolja a két kétségbeesett Celtics-drukker, Dan Aykroyd és Daniel Stern ámokfutása, mikor a legvégsőkig elmennek, hogy kedvenceik bajnoki címet szerezzenek a lebontásra váró Boston Gardenben. A mindent eldöntő hetedik meccs előtt ugyanis elrabolják a Utah Jazz sztárját, Lewis Scottot (Damon Wayans), vállalva a börtönt is, ha ezzel segíthetnek a csapatnak a végső győzelem megszerzésében. Lewis végül mégis ott lesz a parketten (maradjon titok hogyan), a két bajkeverőnek pedig Jazz mezben kell végigszurkolnia a mérkőzést és imádkoznia a Utah sikeréért, különben hűvösre küldi őket a nagyképű sztárjátékos. Larry Bird vállalt egy rövid epizódszerepet az elég rossz kritikákat kapott moziban, de azt már nem áruljuk el, hogy a Kelták vajon szépen tudják-e búcsúztatni legendás otthonukat.
 

A kulcsjátékos (The 6th Man) - 1997

Keserédes szájízzel indul, majd vígjáték-szerűségbe torkollik A kulcsjátékos, melyben a Harlemi ziccerben is pattogtató Marlon Wayans játssza az egyik főszerepet. A Washington Egyetemen bátyja árnyékában, illetve mellette vezetik egyre feljebb csapatukat, míg testvére hirtelen életét nem veszti a kosárpályán… A történet persze itt nem érhet véget, ha az egyik Wayans-fivérről van szó, a bratyó visszatér szellemként és láthatatlan üzemmódban (csak az öcsike tudja merre van persze) nyúl bele a meccsek alakulásába. A végén a kistesó még a Casper-imitátor bátyjával is konfliktusba tud kerülni, de a happy end itt sem maradhat el természetesen.
 

A játék ördöge (He Got Game) - 1998

Jesus Shuttlesworth a.k.a. Ray Allen. A vajkezű triplaspecialista még akár színésznek sem lenne reménytelen, méltó társnak bizonyult a legendás Denzel Washington oldalán egy középiskolai reménység egyetemválasztási dilemmájáról szóló filmben. A Knicks-drukker rendező, Spike Lee először Kobe Bryantnek szánta a szerepet, de az akkor még csak szárnyait bontogató, azóta Lakers-legendává váló játékos az aranysárga-lilák rosszul sikerült rájátszása miatt nem vállalta végül a forgatást. McGrady, Iverson, Garnett és Marbury neve is szóba került, mint lehetséges Jesus, de végül Allen lett a befutó. Az Indianaban szép időket megélt Travis Best és a manapság a Cetics edzői stábjában dolgozó Walter McCarty a főhős csapattársaiként tűnik fel a filmvásznon, de nem hiányozhat Rick Fox sem, aki nemcsak kacérkodott a sportolói karrier után a színészettel, hanem szép pályát is fut be mind a mai napig.
 

Nem adok kosarat (Love & Basketball) - 2000

A romantika kedvelői sem maradnak parlagon, a 2000-ben a mozikba kerülő film két szomszédos gyermek közös életét és karrierjét követi végig négy negyeden át az első csóktól, az egyetemi kalandokon át a légiós életig. Omar Epps neve a Doktor House Eric Foremanjeként lehet ismerős, de anno még a Vészhelyzetben is lenyomott pár 33-at Carter dokival (tényleg csak párat, mert mindössze tíz részt ”élt meg” a kultikus sorozat harmadik évadában), bár dobótechnikája hagy kívánnivalót maga után. Ellenben a kevésbé ismert Sanaa Lathanből (Wesley Snipes mellett tűnt fel a Pengében, valamint a Lakers-drukker Denzel Washington oldalán az Időzavarban című thrillerben) akár egy épkézláb irányítót is kinéznénk a vásznon (illetve a laptopon) mutatott teljesítménye alapján. Két érdekes mellékszereplő is feltűnik a színen: az egyik Gabrielle Union, aki ekkor még azt se tudta valószínűleg, ki az a Dwyane Wade (első szerepeinek egyike volt ez a később bájait a Bad Boys 2-ben megvillantó modell-színésznőnek), majd 2013-ban feleségül ment hozzá, a másik pedig csak a legfelkészültebb NBA fanatikusoknak ismerősen csengő Terry Cummings pultos entréje. Cummings kétszeres All-Star volt Buckos évei alatt és nem mellesleg 1983-ban az Év Újonca lett, miután dupla-duplát átlagolt az akkor még San Diegóban székelő Clippersben (23.7 pont, 10.4 lepattanó), amely számokat későbbi karrierje során egyszer sem tudta már elérni…
 

O - 2001

Feladták az Othellot a suliban, de a sok edzés mellett nincs kedved elolvasni, ráadásul nem is érted Shakespeare nyelvezetét?! (Hozzáteszem, szerencsések vagyunk, hogy nem óangolul kell olvasnunk, ahogy szegény briteknek.) Akkor itt a lehetőség, hogy a tragikus sorsra ítélt hatalmi és szerelmi játszmát egy élvezhető feldolgozásban tekintsd meg! Mekhi Phifer, aki szintén alázta Carter dokit szálkában a Vészhelyzet kórházának udvarán, a kosárcsapat sztárjának, Odennek a szerepében tetszeleg, míg a cselszövő Hugot (Jago) Josh Hartnett alakítja, akinek piszkosul böki a csőrét, hogy míg ő elvégzi a piszkos munkát a pályán, addig csapattársa learatja a babérokat.
 

Carter edző (Coach Carter) - 2005

„Rich-what? Rich-mond” Az utóbbi évek legnépszerűbb kosaras alkotása a kaliforniai középsulis kosáredző, Ken Carter által dirigált kosárcsapat Pál-fordulását feldolgozó film. A 123 000 fekvőtámasszal és 12 650 ”öngyilkos” futással kezdődő mozi rengeteg tanulsággal szolgálhat a mostani fiatal generációnak, akik talán az itt található filmek nagy részéről most olvasnak életükben először (korukból adódóan). Csak remélni tudom, hogy a látványosan megkomponált zsákolások között észrevesszük a tanulás fontosságát, a bajtársiasságot és a kitartást is, még ha elcsépeltnek tűnnek is ezek az értékek a mai világban. A valós sztorit persze kiszínezte Hollywood, de a lényeg megmaradt szerencsére, és bár a kosaras táborok egyik kedvenc délutáni matinéját már sokan unhatják közületek, a tiszteletre nevelő edző és játékosai történetét érdemes egy pici komolysággal is végignézni.
 

Fekete dicsőség (Glory Road) - 2006

Személyes kedvencem az NCAA történetében első, csak afro-amerikai kezdő ötössel felálló Texas Western 1966-os bajnoki címét feldolgozó film. Akkoriban még csak egy-két színesbőrű játékos szerepelt csapatonként, Don Haskins volt az első edző, aki szakított ezzel a ”hagyománnyal”, és a Kentucky elleni döntőben meglépte a váratlant, ami azután gyökeresen megváltoztatta az egyetemek hozzáállását a keretek kialakításához. Érdekesség, hogy ’67 és ’76 között tilos volt a zsákolás a bajnokságban, elsősorban az atletikus képességeik okán előszeretettel alkalmazó Texas Western játékosai - no meg egy bizonyos Lew Alcindor - miatt.
 

+1 Tuti Gimi (One Tree Hill) – 2003-2012

Kilóg a lóláb, mert nem egy egész estés moziról, hanem egy életen át tartó sorozatról van szó. A szerelmi három(négy, öt, sok)szögbe bonyolódó sztoriban központi szerepet kap a kosárlabda, mivel a csapat két nagymenője küzd meg (többek között) a legcsinosabb szurkolólány(ok)ért. Minden van, ami szem-szájnak ingere egy sorozatkedvelőnek, nekünk csak a kosár része miatt adhat egy kis plusz motivációt, hogy legalább egy részt megnézzünk belőle.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus