Ezúttal az állandóságra szavaznak Houstonban?

A Rockets több fontos kiegészítőjének szerződése is lejárt - vajon egyben tartja a keretet Daryl Morey vagy megint a nagy dobásra készül?

(A korábbi részek:
Atlantic: Sixers, Knicks, Celtics
Central: Pistons, Pacers
Southeast: Magic, Hornets, Heat, Hawks
Northwest: Timberwolves, Nuggets, Jazz, Thunder
Pacific: Lakers, Kings, Suns)
 

A Rockets a folyamatos sérülések ellenére kiváló szezont futott, nem kis mértékben az év közben szinte teljesen átszabott kispadjuknak. A majdnem MVP szezont futó James Harden vezetésével túlléptek az akadályokon és végül a nyugati döntőig is eljutottak a PO-ban. Elég sok a kérdőjel náluk a nyárral kapcsolatban, lássuk, milyen keret adott Daryl Morey-ék számára jelenleg.


A kulcsemberek megvannak, de mi lesz a kiegészítőkkel?

A két fő elem természetesen James Harden és Dwight Howard lesz jövőre is, mindkettejüknek szerződése van a következő idényre. Howard térdei nagyon rossz állapotban voltak, az idény első felében nem is játszott, ám az alapszakasz hajrájában és a PO-ban úgy tűnt, nincs komolyabb gondja. Nála ez a legnagyobb kérdőjel, hiszen játéka már kevés újdonságot tartalmaz, viszont nagyban atletikusságára épül, kulcskérdés, milyen állapotban lesznek lábai. Harden idén belépett a liga legszűkebben vett elitjébe, gyakorlatilag egy egyszemélyes kivégző osztag, aki amellett, hogy kiválóan dob kintről, ezt kihasználva nagyon jól bont védelmet és a liga legjobb faultkiharcolója. Erre az évre védekezésben is összekapta magát, így nála sokkal többet nem lehet várni annál, amit most láttunk tőle.

Négy magasembernek is szerződése van rajtuk kívül. Donatas Motiejunast egy éve még a Rockets szurkolói is szabadlistára akarták tenni, nagyon kellemes meglepetés volt, hogy képzettségét és a Hakeem Olajuwonnal eltöltött különórákon felszedett tudást a meccseken is tudta már kamatoztatni. Howard sérülésekor kifejezetten jó második számú opció volt Harden mögött - más kérdés, hogy ő pont a szezon végére és a rájátszásra dőlt ki. Terrence Jones az igazi jómunkásember, aki mindenből elég jó szinten van, de sem pontszerzésben, sem pattanózásban, sem védekezésben nem kiemelkedően jó - ő Howarddal együtt az idény első felét hagyta ki gyakorlatilag. Clint Capela a szezon végén kapott lehetőséget, borzasztóan atletikus center, de még kicsit nyers, Joey Dorsey pedig pont miatta került ki a rotációból.

Ami óriási probléma ezzel a részleggel, hogy Howardot is idevéve nincs egyetlen normális büntetőzőjük sem, Jones és Motiejunas alig dobnak jobban a vonalról, mint 60%, a többiek viszont még ezt a szintet sem érik el - erre eddig is utaztak az ellenfelek, ezután is utazhatnak. Itt főleg a fiataloknak kellene előrelépni, Howard szerintem már veszett ügy ilyen szempontból, a többiek azonban nyugodtan dolgozhatnának ezen - főleg Motiejunas érdekes, neki egészen jó keze van, ennek ellenére a büntetővonalról nagyon maximum közepes.

A periméteren Trevor Ariza leigazolása telitalálat volt, mert bár triplaszázaléka visszaesett a szezon második felére, nagyon jól védekezett, fontos pillanatokban az ellenfél legjobb támadójára rá lehetett rakni - nagyban neki köszönhető szerintem, hogy csapatszinten is előrelépett a Rockets védekezésben. Kostas Papanikolaou az idény második felére a cseréknek köszönhetően teljesen teret vesztett, és ugyan lehívta jövő évi csapatopcióját a Houston, szinte biztos, hogy nem marad az együttesnél - bele fog kerülni egy cserébe, de ha nem, október 1. előtt kitehető a keretből ingyen. Nick Johnson szintén nem sokszor került parkettre, miután megerősödött a kispad, de mivel fiatal játékosról van szó szinte ingyen, neki akár még szerepe is lehet jövőre, teljes mértékben attól függ a dolog, ki marad és ki távozik a szabadügynökök közül.

Ebből ugyanis van bőven a texasiaknál. Josh Smith az egyik legváratlanabb nyeresége lett az együttesnek, miután kivásárolták a Detroit Pistonstól és ide írt alá. Összeszedte magát fejben és védekezésben többször is nagyon jó teljesítményt nyújtott. Bár összességében támadásban nem volt hatékony a Rocketsnél sem, olyan sokoldalúan játszott, amit tőle legutóbb Atlantában láthattak az emberek, szépen osztogatott a társainak és néha el-elsült a keze is, mint például a Clippers elleni második körös párharc 6. meccsén.

Az igazi kérdések azonban a kisembereknél vannak - Smith nélkül is elég masszívnak tűnik a 4-5-ös poszt. Patrick Beverley korlátozott szabadügynök lesz, és azt sem tudni, mennyit kaphat, ahogy azt sem, meddig hajlandó elmenni a Houston azért, hogy megtartsa. Repkedtek itt már vele kapcsolatban 10 milliós pletykák is, de szerintem ennyit nem fog kapni. Egészen jó ugyan a keze kintről (35% fölött volt triplából mindhárom eddigi szezonjában), de egyre gyengébb százalékokat produkált, a tendencia nem éppen jó, és hiába az egyik, ha nem a legjobb védő egyes poszton, nagyon sérülékeny játékstílusából adódóan is. Védekezése miatt egészen biztos, hogy nagy lesz iránta szerintem a kereslet, de hogy kinek mennyit ér meg... Az ő megtartása a Houstonnak fontos lenne, hiszen azt láthattuk a nyugati döntőben is, nagy szükségük lenne egy saját "Dellavedovára", akit az ellenfél 1-esére rá tudnak tenni.

Corey Brewer is szabadügynök lehet, mivel kiléphet szerződéséből, ő pedig a sikerek egyik kulcsa volt és szerintem Beverley mellett a legfontosabb megtartandó játékos. A padról beszállva igazi energiabomba volt, védekezésben ő is odatette magát rendesen, támadásban pedig szinte ugyanaz volt nála a helyzet, mint Smith-nél - sokoldalú volt, összességében nem volt hatékony pontszerző, de többször is elsült a keze. A két irányító, Jason Terry és Pablo Prigioni közül előbbi szabadon igazolható, utóbbinak pedig 1.7 milliós szerződése van, amely azonban egyáltalán nem garantált, így akár mindketten távozhatnak is. Terryre a kelleténél nagyobb szerep hárult idén Beverley kiesése után, de szerintem egészen jól megoldotta ezt, dallasi évei óta először tűnt úgy, hogy még akár hasznára is lehet csapatának, Prigioni pedig a kellemetlen, pióca védekezésével okozott nehézségeket az ellenfeleknek, de azért rajta már látszik a kor, 5-10 perces kiegészítőnek jó, nem többre.


Draft

Mivel a New Orleans Pelicans pickje átkerült hozzájuk, így a 18. helyen húzhatnak. Túl sok lehetősége ebben a csapatban szerintem egyik újoncnak sem lenne, ezért nagyon valószínű, hogy ezt a draftjogot, Papanikolaou 4.7 milliós, de gyakorlatilag azonnal kivágható szerződését és valamelyik magasembert a Jones - Motiejunas kettősből akarják beváltani egy nagyobb névre. Ha húznak, akkor szerintem irányítót, innen ugyanis mindhárom játékosuk távozhat. Jerian Grant vagy az idei NCAA Final Fourban a Legkiemelkedőbb Játékos díjat bezsebelő Tyus Jones lehet az emberük, a többi posztot szerintem meg sem nézik igazán.


Szabadügynökök

Ha Brewer kilép szerződéséből, Prigionit elküldik, az egyébként szinte semmit nem játszó KJ McDaniels pedig nem kapja meg a QO-t, akkor is 61.5 millión áll már a Rockets, a szabadügynököket nem nagyon kell nézegetniük.

Smith-t valószínűleg az 5 milliós MLE-ből tudják és akarják megtartani - ennél többet nem kaphat, mert egyszerűen nincs rá pénzük, Bird-jogai pedig nincsenek, hiszen csak egy évre írt alá. Brewernek megvannak a Bird-jogai, őt vissza lehet azzal igazolni bármennyiért, ahogy Beverley-t is, mindkét játékost megtarthajták a sapka fölött is. Terry és Prigioni szerintem minimumért maradnak, már ha egyáltalán kellenek. Bonyolítja azonban mindenki helyzetét Sergio Llull, akit állítólag át akarnak csábítani Európából egy nagyjából évi 5.5-6 milliós ajánlattal. Ez egyrészt az irányító posztra hatással lehet, hiszen így mindenkit biztosan nem igazolnának vissza, másrészt azt jelenti, hogy az 5 milliós MLE-t megkapná, így Smith vagy maradna évi 1-2 millióért vagy távozna.


Összességében nézve elég mozgalmas lehet a csapat nyara annak ellenére is, hogy nyugati döntőt játszottak. Amíg Harden náluk van, túlságosan nem kell aggódniuk, és elég jónak tűnik az állomány mellette úgy is, hogy sok a kérdőjel - a magasember részleg és Ariza nagyon jó kiindulóalap. Szerintem Beverley-t meg kell tartaniuk, mert ha távozik, nem tudják pótolni, szinte semmi pénzük nem lesz rá, Brewer pedig elengedhetetlen lenne a kispadra. Ha ezt a két játékost sikerül visszaigazolniuk - és mondjuk Llull-t átviszik a Real Madridtól -, szerintem a kiegészítő személyzet is megvan ahhoz, hogy nagyobb eredményekben is gondolkodhassanak.

Morey viszont híres arról, hogy mindig valami nagyobb dobáson gondolkodik. Így van ez most is: állítólag egy irányítót akarnak szerezni a draftnál már kifejtett csomaggal. Az teljesen megborítaná az összes tervet, de hogy sikerül-e a GM-nek megint valamit kavarnia, az a következő nagyjából 1 hónapban kiderül. Akárhogyan is alakuljon a nyaruk, azt azért nem látni, mitől ne lehetnének a következő idényben is legalább ennyire erősek, mint most, az értük szorítók szerintem nyugodtan bizakodhatnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus