Fantasy - ROY Alert!

A fantasy csapatok kialakításának végén, a draft utolsó harmadába érve megjelennek a listákon a statisztikaszerelmesek rémálmai, az elsőévesek. A HFBA (Hungarian Fantasy Basketball Association) fantasy-szakértői most ezen játékosok értékelésével jelentkeznek.

Aki nem követi az egyetemi bajnokságokat, vagy nem olvas rendszeresen draftelemzéseket, workout beszámolókat a nyáron (többek között én sem), a rookie-k várható teljesítményét csak a csillagjóslás eszközeinek pontosságával tudja meghatározni.

Ez alól a jókora hype-ot kapott 1/1 várományosok természetesen kivételt képeznek, például Anthony Davis franchise player szintű képességeivel a legtöbben tisztában vannak. Azonban minden évben vannak olyanok, akik az ismertebb nevek árnyékából kibújva robbantanak nagyot, és kiválasztásuk helyéről előre ugorva reális eséllyel pályáznak a legjobb elsőéves címére, rengeteg kellemes percet okozva azon szerencséseknek, akik a drafton valamely fensőbb sugallat hatására mellettük voksoltak.

Tavaly ősszel például nem sokan vártak Klay Thompson-tól olyan teljesítményt, hogy elcseréljék előle a Warriors egyik arcát, Monta Ellist. Sokan féltették Rubiót is az NBA sebességétől, amire az ifjú spanyol annyira rácáfolt, hogy sérüléséig ténylegesen versenyben volt a trófeáért. A szezonból azonban eltelt bő két hét, kezdenek kirajzolódni az erőviszonyok. Mai cikkünkben számba vesszük, kitől várhatunk hasonló produkciókat az idei draftosztályból, avagy kik küzdenek meg a Rookie Of the Year címért.


10. Andre Drummond

Drafthely: 10, csapat: Detroit Pistons, poszt: erőcsatár


Az edzői stáb bevallottan fokozatosan tervezi beépíteni a csapatba a fiatal magasembert, akinek technikai képzettsége nem a legmagasabb a mezőnyben, de tehetsége megvan hozzá, hogy a jövőben meghatározó játékossá váljon. Eddigi teljesítménye, elsősorban az Oklahoma ellen mutatott játéka alapján ideért tízes listánk végére. Az újoncok közül neki a legjobb a mezőnyszázaléka, és az előkelő harmadik helyen áll lepattanózásban is. 6,5-ös pontátlaga limitált szerepének is köszönhető, legjobb meccsén viszont 22 pontot szórt az OKC-nek, és leszedett 9 lepattanót is. Azóta ismét csak korlátozott szerepet és perceket kap, de a Pistons helyzetének romlásával feljebb léphet a rotációban.


9. Tyler Zeller

Drafthely: 17, csapat: Cleveland Cavaliers, poszt: erőcsatár/center

Előzetesen nem sok játéklehetőséget vártak tőle Varejao és Tristan Thompson mögött, a Clippers ellen viszont robbantott, és 24 perc alatt 15 pontot lapátolt össze, amikor is egy szerencsétlen ütközés során agyrázkódást és arccsonttörést szenvedett; azóta 4 meccset kihagyott, így valós képességeiről még nem alkothatunk tiszta képet. Azonban aki a Griffin- Jordan fogat ellen így képes játszani, megérdemel egy helyet a legjobbak listáján. Visszatérése egyenlőre bizonytalan, az előrejelzések szerint szombatra harcra kész lesz.

8. Jonas Valanciunas

Drafthely: 5 (2011), csapat: Toronto Raptors, poszt: center

A várakozásoknak megfelelően a litván center játékperceit limitálja a faultproblémája – ezzel már az Olimpián is szenvedett –  20 perceket játszik, és az elsőévesek közül második legmagasabb (3.1) faultaránnyal rendelkezik. Lepattanózásban ennek ellenére is a negyedik helyen tanyázik meccsenkénti 5-ös átlaggal, amivel stabil helye van a toplistán.

7. Harrison Barnes

Drafthely: 7, csapat: Golden State Warriors, poszt: kiscsatár

Fizikai adottságai alapján az egyik legkiválóbb kiscsatárnak számít, azonban ezt az atletikusságát még nem tudja kellőképpen kihasználni meccskörülmények között. Eddigi szezonjában kétszer jutott el kétszámjegyű ponttermésig, azonban az ő erőssége elsősorban a külső védekezése, valamint energiája a palánk alatt.

Brandon Rush sérülésével azonnal bekerült a mélyvízbe, ezzel együtt komoly lehetőséget kapott. Legutóbb a Hawks ellen 40 percet töltött a parketten, mely idő alatt 19 pont és 12 lepattanó volt a mérlege, elsőre tehát jól vizsgázott komolyabb pszichikai teher alatt. Így megérdemelten foglalja el a lista 7. helyét, ha pedig hosszabb távon is tartani tudja ezt a teljesítményt, kellemes perceket okozhat a Warriors szurkolótáborának, a fantasy menedzserek rosterjein is feljebb kerülhet, valamint az újonclistán is bebiztosíthatja a helyét.

6. Alexej Shved

Drafthely: –, csapat: Minnesota Timberwolves, poszt: dobóhátvéd

Egy sérülések tizedelte csapatban, újoncként húzóemberré előrelépni, hálátlan feladat. A nézők (és a fantasy menedzserek) ugrásszerű javulást, jó játékot vártak a kiegészítő emberből kezdővé előlépő, jelentős játékidőt kapó orosztól, akit nem roppantott meg a teher, hanem jó játékkal, több mint 10 pontot és 5 asszisztot átlagolva ugrott a legjobb újoncok közé. Mezőnyszázalékai még mindig közepesek, de Budinger sérülésével még nagyobb szerep hárulhat rá, így bejelentkezhet a ROY trófeáért folyó versenybe is.

5. Bradley Beal

Drafthely: 3, csapat: Washington Wizards, poszt: dobóhátvéd

Első idényét elég gyengén kezdte, első két mérkőzésén összesen 10 pontot szerzett, pedig Wall kiesésével nagyobb szerepet kapott. A Boston ellen már mutatott életjeleket, aztán a Bucks ellen robbantott, 22 pontja mellé 4 lepattanót is begyűjtött, valamint hibátlan büntetőzést mutatott be. Az Indiana ellen már a fő erősségének tartott triplái is ültek, 3 kísérletéből 3-mat értékesített. Ezzel a produkcióval pedig felkerült listánk közepére, az elmúlt két meccsen azonban ismét elhagyta dobóformája. Ha sikerül stabilizálnia a játékát, és jobban kiválasztania a rádobásait, komolyabb szerepet is kaphat a fantasy ligákban, és a rangsorban is feljebb kúszhat.

4. Dion Waiters

Drafthely: 4, csapat: Cleveland Cavaliers, poszt: dobóhátvéd

Annak ellenére, hogy az egyetemen csereként szerepelt, képességeivel előkelő helyet vívott ki magának a drafton; stílusát a jelenleg aktív játékosok közül talán Dwyane Wade-éhez hasonlíthatnánk, annak ellenére, hogy kifejezetten támadó szellemiségű játékos. A lehetőséget – és a játékperceket – megkapja a bizonyításra, edzője azonban többször is lecserélte az utolsó negyedekben, mivel nem koncentrált eléggé a védekezésre. Legjobb meccseit a Suns és a Clippers ellen hozta, ahol 23, illetve 28 pontot szerzett, 60(!)%-os dobóteljesítménnyel. Többi meccsén ennél sokkal halványabban teljesített, ezen a héten sem muzsikál túl fényesen, ha a legjobbak közé szeretne kerülni, sokkal konzisztensebbnek kell lennie, illetve Scott edzőnél sem szabad kihúznia a gyufát hanyag védekezésével.

3. Michael Kidd-Gilchrist

Drafthely: 2, csapat: Charlotte Bobcats, poszt: kiscsatár

Az előzetes várakozásoknak megfelelően elsőrendű védekezése azonnal éreztette hatását, de nem az egyéni statisztikáiban, sokkal inkább a Bobcats ritmusában. Hatalmas energiákat képes mozgósítani, a Charlotte jól "kármentett" a lottery-n való elcsúszás után. Támadásban még sokat kell fejlődnie, eddig elsősorban az átmeneti játékok során villogott, ebben az NCAA-ban is a közvetlen élmezőnyben volt. A Dallas ellen viszont már megmutatta, miért is kell számolni vele: 25 pontot hozott össze a hosszabbításban véget érő meccsen, 41 percnyi játék után 12 lepattanó is díszítette statisztikai lapját. MKG helye stabil a listán, top 5 ben szerepel szinte minden (fantasy) statisztikai mutatóban, lepattanózásban pedig a második helyen tanyázik.

2. Anthony ”The Brow” Davis

Drafthely: 1, csapat: New Orleans Hornets, poszt: erőcsatár

Mondjuk ki: az egyetlen ok, amiért Davis nem toronymagasan az első helyen áll az újoncértékelésekben, az Austin Rivers. Nagyon magabiztosan kezdte a szezont, azonnal berobbant a profik közé, bemutatkozó meccsén 21 pontot dobott, majd agyrázkódása után visszatérve ismét hengerelt, 23 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát produkálva. Nagyon agresszíven játszott, 5 blokkal is hozzájárult csapata győzelméhez. Legutóbbi meccsén kissé elcsendesedett, csupán 8 pontig és 4 lepattanóig jutott, azonban így is kiosztott 3 blokkot. Három és fél meccs alapján még nehéz ítélni, de az 1/1 es eddig helyezéséhez méltóan teljesített, még ha – mint minden fiatal játékosnak – stabilitásán sokat kell javítania, komoly eséllyel pályázik  legjobb elsőéves címére.

1. Damian  Lillard

Drafthely: 6, csapat: Portland TrailBlazers, poszt: irányító

Ha Davis bombát robbantott, akkor Lillard esetében már a termonukleáris fegyverzet beszerzésén kell gondolkodnunk, olyan teljesítményt nyújtott eddigi meccsein a fiatal irányító. Első 3 meccsén zsinórban legalább 20 pontot dobott, vezeti a pontszerzési és gólpassz kategóriát, a Kings ellen pedig egy sokat látott veterán magabiztosságával tüzelt, 6-ból 5 sikeres triplakísérlettel! Meccsenkénti 18 pontjával és majdnem 7 gólpasszával, érett játékával jelenleg a legesélyesebb az Év Újonca elismerésre.

McGr3gor (HFBA)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus