Fel tud-e ébredni a sokkból a Heat?

Se Dwyane Wade, se Chris Bosh, se Luol Deng, helyettük pedig gyakorlatilag senki nem érkezett - így kezdi meg a most következő idényt a Miami Heat. Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a szezonra.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistons, Pacers

 

A Miami off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok bővebben is, de azóta az is kiderült, hogy Chris Bosh-nak nem adtak zöld utat az orvosok az edzőtáborra, és szinte biztosan vége karrierjének a floridaiaknál. Ilyen állapotában a csere is szinte kizárt, senki nem fog semmit adni érte addig, amíg nem tudni sokkal-sokkal többet az állapotáról, úgyhogy jó eséllyel ingyen veszítik el őt is - a D- értékelés azonnal F-re is ugrik, függetlenül Hassan Whiteside megtartásától.

Mi lesz egyáltalán a kezdő, és mit fognak játszani?

Az addig világos, hogy az első számú játék az up-tempo lesz, Wade és Bosh távollétében, a "maradékkal" mást nem is nagyon lehet játszani, és a Goran Dragic, Josh Richardson, Justise Winslow, Whiteside négyes több mint alkalmas is erre. Ahhoz, hogy ezzel tényleg hatékonyak tudjanak lenni, jó védekezés kellene, úgyhogy ez alapján talán James Johnson is lehetne melléjük választás, amennyiben maradni akarnak a hagyományos(abb) felállásnál.

Van azonban ezzel egy gond: ha nincs gyorsindítás, akkor felállt védelem ellen nem létezik a Heatnél spacing, a négy alapjátékosból ugyanis csak Richardson jó kintről. Dragicnak volt egy-egy 39-40%-os idénye, de 31%-ot ugyanúgy tud, és most nem is igazán kintről kell veszélyesnek lennie, hiszen ő lesz a támadások esze, a tempó diktálója. Winslow-nak egyáltalán nem sikerült ilyen szempontból az első idénye, és bár nagyon fogadkozott, hogy idén nyáron rágyúrt erre, amíg nem látunk belőle valamit, addig erre nem nagyon lehet építeni. Ha Winslow nem fejlődött sokat, akkor Johnsont nem lehet mellette és Whiteside mellett pályára rakni, úgyhogy akkor szerintem alapvetően smallballozni fog a Heat: Tyler Johnson lesz a kezdő, aki védekezni is tud meg triplát is dobni, mást nem is kell csinálnia, Winslow pedig négyes poszton fog kezdeni.

Egyébként ha Winslow tényleg fejlesztette a külső dobásait, ez a felállás akkor is reális lehet, mert a Johnson-Richardson-Winslow trió akkor kifejezetten jó lehet kintről, így több hely marad a Dragic-Whiteside 2-2-knek is, ez pedig szintén fontos tényező, hiszen Bosh nélkül ez is alapjáték lesz felállt védelem ellen. Azért olyan hatékony biztosan nem lesz ez a páros, mint a Dragic-Bosh volt (abban a kevés időben, amikor együtt játszhattak), mert Whiteside kifelé soha nem fog leválni, a középtávoliját is hiába fejlesztette, nincs azon a szinten, mint Bosh volt, úgyhogy elengedhetetlen lesz a minél több hely a palánk alatt, erre pedig három jó kinti dobó kellene melléjük.

Ki lesz a vezér a fontos pillanatokban?

A Heat játéka (a kezdőknél) még akár működhet is. Ez képességekre egy egyáltalán nem rosszul védekező társaság, ami szeret és tud is futni, és még az is elképzelhető a fent említett verzióban, hogy a spacinggel sem lesz gond, így felállt védelem ellen is jó lehet, amit elméletben elképzelnek. Az viszont nagy kérdés, hogy mi van, ha nagyon kell a pont, és nem igazán működik semmi?

Dragicot egyáltalán nem tartom rossz játékosnak (túlfizetett, de ez a pályán lényegtelen szempont), de hogy egy legit csapatban ligaelit sztárként kezeljék, az erős... Whiteside-ból én még semmi olyat nem láttam, hogy egy-egyezések után is rendszeresen pontot tudna szerezni, de az ő fejlesztését helyezték előtérbe a nyáron, talán ő lehet a megoldás (már ha a személyisége is változott), vagy a Winslow-Richardson kettősből valaki, de ezek mind csak reménykedések, úgyhogy egyelőre túl jó kilátások nincsenek ilyen szempontból. Azt is hozzá kell tenni, hogy Wade távozása és Bosh helyzete miatt olyan lehetőséghez jutott ez a Winslow, Richardson, Whiteside hármas, amire elvileg még évekig várniuk kellett volna - ha valaki FP akar lenni és meg is van benne a tudás, az akarat és a munkamorál, akkor most megmutathatja, egy ikon sincs előtte a rangsorban.

Lesz-e bárki, aki a padról hozzá tud tenni a játékhoz?

Az a legnagyobb probléma Wade-ék hiányában, hogy a legjobb cseréket (Richardson, Johnson, Winslow) a kezdőbe kellett rakni, így aztán a padon nagyjából semmi nem maradt. Annyi biztosnak tűnik, hogy ha nem Dragic, akkor Johnson fog irányítani - kettejük közül valaki biztosan a pályán lesz, ezért az, hogy Briante Weber van csak egyes posztra, nem akkora gond. Azt sem tartom kizártnak, hogy ha small-ballt játszanak, akkor Wayne Ellington fog kezdeni Johnson helyett - spacing szempontjából még talán jobb választás is, de ő a padról is hozzá tudja tenni a tripláit. Weber mellett az egykor Pakson játszó Rodney McGruder mutatott életjeleket a nyári ligában - szívós védő és megtanult triplázni is, ezek teljesen használható tulajdonságok, ha tudja tartani őket a nagyok ellen is -, de itt be is fejeztük a lehetőségek számát, és azért ez is nagyon komoly problémákat jelent, ha bennük kell bízni.

Dion Waiters és Luke Babbitt esetében szerintem a reménykedés fölösleges - utóbbi legalább triplázni tud, így pályára tehető, még ha minden másban gyengíteni is fogja a csapatot, Waiters pedig két teljesen különböző helyen és helyzetben is megbukott, egy San Antonio elleni párharcot leszámítva életében nem volt még hasznos játékos egy kéthetes intervallumot véve se. A magasembereknél még nagyobb a gond - amennyiben számolunk még a Heattel erre az idényre, úgy kijelenthető, hogy Whiteside egészségi állapota is döntő lesz. Udonis Haslem fontos vezére a csapatnak, de a pályán már védekezésben sem nagyon használható. James Johnson legalább arra jó lesz, de Josh McRoberts például hiába sokoldalú, 59 mérkőzést bírt két idény alatt. Derrick Williams érkezett még, aki meg semmire nem jó szinte (annyit tud, hogy atletikus, így talán az up-tempóban lehet majd használni, máshol nem), így ez a pad finoman szólva is vérszegénynek tűnik.

A legjobb esetben egy elit védőcsapatot alkot a Dragic-Johnson-Richardson-Winslow-Whiteside ötös. A fiatal kor miatt bírják a meccsenként 35+ perces átlagot is, így nem számít annyit, hogy a pad nem annyira erős. Babbitt és Ellington a triplákkal tud legalább segíteni, McRoberts pedig egészséges tud maradni, így a sokoldalúságát tudják használni Whiteside mögött és mellett is. Whiteside és Winslow sem csak a levegőbe beszéltek - utóbbi megtanult kintről dobni, előbbi pedig palánk alatti centermozgásokból egyedül is tud folyamatosan pontokat szállítani, így ő lesz a gárda vezére a támadásoknak fazont szabó Dragic mellett.

A legrosszabb esetben a fiatalok sem a megnövekedett játékidőt, sem a megnövekedett terheket nem bírják el. Richardsonnak a szezon közben is gondjai lesznek a most megsérülő MCL-térdszalagjával, McRoberts megint kihagyja legalább a fél idényt, Winslow semmivel nem lett jobb kinti dobó, mint volt, Waiters és Williams csak a szokásosat hozza, James Johnson védekezésben is berozsásodott a Raptors padján, így a kezdők is gyengék lesznek, cserébe a pad sem tud semmit hozzátenni a gárda eredményességéhez. Whiteside esetében csak üres frázisok voltak a nyári nyilatkozatok, a nagy pénztől kicsit kienged, megint több butasága lesz a pályán, így a 2k értéke sem növekszik...

A Heat kezdője érdekes, elég komoly lehetőséget érzek bennük, de borzasztóan kevés tapasztalatuk van még, és padról villogni nem ugyanaz, mint kezdők ellen megtenni ugyanezt - nagy kérdésnek tartom, hogy a mély vízben melyikük tud fennmaradni. A padban viszont gyakorlatilag semmit nem látok így, hogy majdnem az összes normális vagy nagy potenciállal rendelkező játékosukat be kellett tenniük a kezdőbe, vezérük sincs (Whiteside-nak a személyisége szerintem nem olyan, még ha fejlődhetett is a nyáron a játéka, Winslow-ék pedig még túl tapasztalatlanok ehhez), úgyhogy Bosh távollétében azért hatalmas meglepetés lenne a PO.

Tipp: Kelet 11-13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus