Fog javulni a Blazers védekezése?

Elviekben a nyár folyamán nem romlott a Blazers - a kérdés az, lépnek-e előre védekezésben a következő szinthez? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornets, Magic

 

A Portland off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok - azóta Grant Jerrettet és Greg Stiemsmát igazolták még le egy-egy nem garantált szerződéssel.

Evan Turnerből Jolly Joker lesz, vagy csak egy jó kiegészítő?

Annyi biztosnak tűnik nekem, hogy a támadójátékuk nem lesz gyengébb. Egyáltalán nem biztos, hogy Al-Farouq Aminu tartani tudja 36.1%-os triplamutatóját, a semmiből javult majdnem 9%-ot, de rajta kívül olyan nagy bizonytalansági faktort nem érzek ebben a csapatban elöl, hiszen a Damian Lillard - CJ McCollum kettős mellett mindenki csak kiegészítő, ők viszont ketten is megoldják a nagy feladatokat. Borzasztóan nagy előny, hogy jó kezük van, de emellett a védelem megbontását is megoldják 1-1-ek és 2-2-k után is, így gyakorlatilag majdnem mindegy, milyen a spacing körülöttük vagy ki mit tud még hozzátenni a támadójátékhoz egyedül. Ha Aminu tudja legalább tartani a triplamutatóját, az persze több teret nyithat nekik (ő és a padról Allen Crabbe, valamint Meyers Leonard voltak azok, akik igazán hozzátettek triplák terén a kezdő hátvédpároshoz), de alapvetően annyira nehéz fogni Lillardöt és McCollumot egyszerre, hogy ha esetleg a kiscsatár visszaesne, azt sem érzem akkora érvágásnak, hogy az lényegesen változtasson a hatékonyságukon - pláne úgy nem, hogy Crabbe és Leonard esetében nem is várható gyengébb szezon, nekik alapvetően jó kezük van.

A másik fő erényük a támadópattanózás volt, és elvileg ennek sem kellene visszaesnie, hiszen minden fontosabb magasemberük, Mason Plumlee, Ed Davis és Leonard is maradt (előbbi kettő 2.5 támadópattanópattanó fölött hozott meccsenként, az kifejezetten jó), és ehhez jött még Festus Ezeli, utóbbi viszont inkább majd a védekezésnél lesz igazán nagy kérdőjel és fontos faktor. Nem mellékes, hogy Plumlee azon kevesek közé tartozik, akinek nincs szerződése hosszútávra, ő jó eséllyel meg fog szakadni most is, és a PO alapján nemcsak pattanózásra jó, hanem ún. point centernek is - Lillardék mellett ez jelenthet új színt, ha az alapszakaszban is olyan sűrűn alkalmazzák, mint tették azt a rájátszásban.

Óriási meglepetésre a padon sem lehet számítani, Evan Turner viszont potenciális Jolly Joker. Sokoldalú kosaras (jól védekezik, kifejezetten jól szolgálja ki a társakat, magasságához képest jól is pattanózik), viszont egy valamit nem tud: kintről dobni. Azonnal elkaszálnám annak a lehetőségét, hogy a hetedik szezonjában a semmiből megugorja ugyanazt, amit az előző szezonban Aminu, ha nem a Blazersről lenne szó... Igazából reálisnak így se tartom azt, hogy 35-36% körüli (tehát már legalább használható) hármast kifejleszt 1-1.5 bedobott triplával meccsenként, de ő akkor is jó lehet, ha Aminu, Crabbe, Leonard és McCollum tartják a szintet - mellé kifejezetten kellenek a jó shooterek, de egy nagyon megbízható glue guy lehet közéjük, aki sokkal jobb és hasznosabb kosaras, mint a helyéről távozó Gerald Henderson. Hogy túl van-e fizetve, az más kérdés (túl), de egy megbízható ballhandlerrel több van a hátvédek között, ez is jelenthet új színt, illetve akár több pihenőidőt is Lillardéknek, azzal már előrébb is lenne a Blazers.

Rettenetesen sokféle felállást használhat a Blazers, mert megvan a hagyományos szerkezethez is a keretük (Leonard triplázása miatt nem kell feltétlenül alacsony szerkezet a jó spacinghez), de smallballt is tudnak rengetegféleképpen játszani, hiszen Aminu és Harkless is tud hármast és négyest is, Turner 1-től 3-ig bárhol használható, és őket Crabbe-bel és a két kezdő hátvéddel lehet kevergetni bőséggel, Terry Stotts előtt variációk egész tárháza áll.

Összeszedi-e a védekezést Festus Ezeli, Evan Turner, vagy az egy évvel több tapasztalat?

A Blazersnek tavaly is itt voltak problémái, és ebben viszont egyáltalán nem biztos, hogy jelentősen előreléptek. Turner itt is megoldást jelenthet - a Portland pocsékul védekezett például a periméteren a triplák ellen, az 5. legjobb hatásfokkal dobták ellenük a hármasokat, Turner pedig sokkal jobb védő ezeken a posztokon, mint Aminut leszámítva bárki. A másik problémát egyértelműen a fiatalság számlájára lehet írni, nem faultoltak ugyanis olyan sokat, viszont rengeteg büntetőt dobhattak ellenük az ellenfelek - ezt házon belül is orvosolhatják. A rutinnal sokat alakulhat ez a szegmens, egyszerűen meg kell tanulniuk olyankor faultolni, amikor ez még nem jelent auto két büntetőt, és a Blazers elég fiatal gárda, hogy ebben jelentősen előreléphessenek az idő előrehaladtával (kérdés, ezt megteszik-e már idén).

A mai ligában nagyjából elég is ennyi a gyengébb védekezéshez (a triplák gyenge védése és a sok engedélyezett büntető), de a palánk alatt is össze lehetne szedni a csapatot, és a periméteren is sokkal szervezettebb lehetne a védekezés, ha nem Plumlee dirigálna, hanem mondjuk a nyáron szerződtetett Ezeli. Ő kifejezetten hasznos teljesítményre képes hátul, ezt már a Golden State-nél láthattuk, ráadásul jó rim protector is, igazi légvédelmet jelenthetne a Blazersnek, ami szinte teljes egészében hiányzott tavaly a Potlandnél - 16.6 perc alatt több blokkot átlagolt Ezeli az előző idényben, mint bárki a Blazersnél. A nagy gond az, hogy három év alatt 92 alapszakaszmeccset játszott összesen (a PO-ban pedig minimálisra csökkent a szerepe), mert a 2013/14-es szezont teljes egészében kihagyta, az előző két idényben pedig 46-46 mérkőzést bírt csak, és komoly műtétekre volt szükség mindkét térde esetében - ha pedig portlandi magasemberek, akkor a sérülésekre nem szívesen emlékszik vissza az ember...

Davis borzasztóan jó teljesítményt nyújtott a padról, de ha Ezelivel lehetne váltani, az új fejezetet nyithatna az oregoniaknak, és a védekezés előrelépése lehet a kulcs számukra ahhoz, hogy a nyugati 4-5. helyekről, az esetleges második körből feljebb tudjanak lépni akár rövid-, akár hosszabb távon is.

A legjobb esetben Aminu tartja legalább a tavalyi szintjén a triplát, Turner pedig hasonlóan nagyot fejlődik ebben, mint ő, így az év hatodik embere díj egyik legnagyobb esélyese. A támadójáték emiatt kap egy harmadik "vezért" is, amivel még kevésbé kiszámítható a csapat. Ezeli viszonylag egészséges marad (kibír 65 meccset legalább), így miatta, Turner miatt, illetve az egy évvel több tapasztalat és a viszonylagos folytonosság miatt a védekezés lép előre egy kategóriát - még nem a ligaelitbe, de a mezőny első felébe.

A legrosszabb esetben a nagy és hosszú szerződés miatt valaki egy kicsit kienged fejben (itt McCollum, Turner, Crabbe, illetve más szinten, de Leonard és Harkless az érintettek, tehát a fél aktív rotáció). Aminu visszagyengül a korábban látott triplamutatójára, így ha Lillard és McCollum nem is esnek vissza nagyon, a hatékonyságukon meglátszik a valamivel rosszabb spacing. Ezeli idén is kihagyja a fél szezont, így nem igazán tud formába lendülni, Turner pedig ebben a védekezési rendszerben nem tud faktor lenni, így hátul egy fokkal sem lesznek jobbak, mint voltak.

Összességében nézve a Blazers hiába lőtte tele a sapkáját a nyáron nem túl nagy nevekkel, visszaesést a játékukban szerintem nem nagyon lehet várni. Hogy védekezésben mennyit lépnek előre, azt csak Isten és Ezeli térdei tudják. A Thunder jó eséllyel kihullik előlük, a Southwest nem lesz könnyebb egy fokkal sem, így benne van, hogy helyezésben akár még előrébb is lépnek majd.

Tipp: Nyugat 4-5.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus