Forgatókönyvek az utolsó három napra

Három nap van hátra az NBA alapszakaszából, így lássuk a forgatókönyveket, hogyan alakulhatnak a dolgok, főként keleten!

A nyugati főcsoportot nagyon egyszerű kivesézni, hiszen azt már a délelőtti morzsában is olvashattátok, hogy a Golden State Warriors (1.) a Portland TrailBlazersszel (8.), a San Antonio Spurs (2.) a Memphis Grizzlies-zel (7.), a Houston Rockets (3.) pedig az MVP-jelöltek csatájában az Oklahoma City Thunderrel (6.) kezdi meg a PO-ot.

Az is eldőlt, hogy a Utah Jazz és a Los Angeles Clippers lesznek majd a negyedik párharc résztvevői, ám az még kérdés, melyikük lesz majd pályaelőnyben. Az egymás elleni meccseket 3-1-re nyerte a Clippers, így lépéselőnyben vannak annak ellenére is, hogy mindkét gárda 49-31-gyel áll jelenleg. Doc Riversék sorsa a saját kezükben van tehát, és két hazai meccsük lesz még - ma éjszaka a Houstont, szerda éjszaka pedig a Sacramento Kingst fogadják, hozhatónak tűnik mindkét találkozó. A Utah ma éjszaka a Warriors vendége lesz, szerda éjszaka pedig a Spurs vizitál majd náluk - jóval nehezebbnek tűnik ez a két mérkőzés, és csak abban az esetben kezdik ők pályaelőnyből a PO-ot, ha legalább egy meccsel többet nyernek a hátralévő kettőből, mint a Clippers.


Keleten ezzel szemben egyetlen pozíció biztos egyelőre, ami egészen félelmetes három nappal a zárás előtt - a Washington Wizards egészen biztosan negyedik lesz, hiszen hiába kerül a Torontóval holtversenybe, az egymás elleni meccseket 2-1-re viszik a kanadaiak.

Az első pozícióért még a Cleveland Cavaliers és a Boston Celtics harcolnak egymással. Mindkét gárda 51-29-cel áll, de az egymás elleni eredmények 3-1-re a bajnoknak kedveznek, így ugyanolyan lépéselőnyben vannak, mint a LAC a Clippers-Jazz összevetésben. A Cleveland ma Miamiben vendégeskedik, majd szerda éjszaka a Torontót fogadják, míg a Boston ma a Brooklyn Nets, szerdán pedig a Milwaukee ellen lép parkettre hazai pályán. A lényeg ugyanaz, ami a nyugati fejtegetésnél is: ha a Celtics legalább egy meccsel többet tud nyerni, akkor előz, ha nem, akkor a Cavs kezdi keleti elsőként a PO-ot.

Az ohióiak lehetnek győzelem nélkül is elsők, ha a Celtics kikap mindkét alkalommal, mivel akkor hármas holtverseny alakul ki az élen 51-31-es mérleggel - ebben az esetben a Cavs 6-2-re végez a kanadaiak és a Boston elleni egymás elleni eredményekben, a Raptors 4-4-gyel, a Celtics pedig 2-6-tal. Brad Stevensék adott esetben még lecsúszhatnak a harmadik helyre is - igaz, nincs túl nagy esélye, de a Bostonnak voltak azért gondjai a kötelezően behúzandó meccsekkel. Ha a Celtics győz legalább egyszer, akkor minden más eredménytől függetlenül a Toronto Raptors a keleti harmadik

Az ötödik helyet egyszerű még kiszámolni. Az Atlanta Hawks jelenleg 42-38-cal áll ezen a helyen, mögötte a Milwaukee Bucks 41-39-cel, az Indiana Pacers pedig 40-40-nel a hetedik pozíciót foglalja el ebben a pillanatban. Az Atlanta holnap éjszaka a Charlotte Hornetset fogadja, szerda este pedig Indianában zárja az alapszakaszt. A Bucks ma játszik a Charlotte-tal saját közönsége előtt, szerdán pedig Bostonba látogatnak, míg az Indiana a szerdai, Hawks elleni derbi előtt ma este a Philadelphia Sixersnél teszi tiszteletét.

Az Atlanta ötödik, amennyiben nyer legalább egy meccset, mert a Milwaukee elleni egymás ellenit 3-1-re hozzák. A Milwaukee abban az esetben lehet ötödik, ha megnyeri mindkét hátralévő összecsapását, a Hawks pedig mindkétszer kikap. Az Indiana pedig akkor ötödik, ha kétszer nyernek, és emellett az Atlanta és a Milwaukee is kikap mindkétszer - ekkor az egymás elleniben 2-1-re verik a Hawkst. A hármas holtverseny Atlanta-Milwaukee-Indiana sorrendet jelent, mert a Hawks 4-3-mal, a Bucks 4-4-gyel, a Pacers pedig 3-4-gyel zárna a "minitabellán".

A hatodik helyre is valószínűleg a most említett három csapat közül került majd valamelyik. A Chicago Bulls már nem kerülhet be ide az egymás elleni eredmények miatt (3-1-re bukják a tie-breakert a Bucks ellen, és a Pacers ellen is csak 2-2-t hoznak, míg a Heat ellen 2-1-et, így nincs olyan összevetés, sem kettes, sem hármas, sem négyes holtverseny, amelyben ők hatodikok lehetnek), a Miami Heat pedig csak abban az esetben, ha ők kétszer nyernek, a Bucks kétszer veszít, a Pacers és a Bulls pedig maximum egyszer nyer - ekkor vagy a Milwaukee elleni 3-1-es mérlegük számít, vagy hármas holtversenynél 5-2-vel viszik a hatodik helyet a Pacers és a Bucks előtt.

A legnagyobb számolgatások azonban nem itt, hanem várhatóan a 7-9. helyeken lesznek - függetlenül attól, hogy a Milwaukee is lecsúszhat még a nyolcadik helyre, ha a Pacers és a Heat megnyeri mindkét hátralévő meccsét, ők pedig elbukják mindkettőt, de a Bucks már biztosan ott van a rájátszásban, míg az Indiana, a Chicago és a Miami ezért lépnek még pályára az utolsó három napon. A Pacers 40-40-nel lépéselőnyben van a másik két együtteshez képest, hiszen a Bulls és a Heat is 39-41-es mutatóval rendelkezik.

A Chicagónak ma az Orlandót, szerdán pedig a Brooklynt kell legyőznie a biztos bejutáshoz - a Pacers (2-2 egymás elleni, 9-7 vs. 8-8 divízió) és a Heat (2-1) ellen is jobban állnak egymás elleniben, de ha a Milwaukee is bekerül egy négyes holtverseny erejéig, abból is kihozza a harmadik helyet a Bulls a Bucks és a Miami mögött, az Indianát megelőzve. A Heat ma a Cavst, szerdán pedig a Washingtont fogadja, ami papíron borzasztóan nehéz még, főleg ha a többiek sorsolását is megnézzük, és nincs is saját kezükben a sorsuk - legalább 1-gyel több győzelmet kell szerezniük, mint vagy a Bullsnak vagy a Pacersnek, mert az Indianát egymás ellenivel megverik (2-1), a hármas és a négyes holtversenyből is jól jönnek ki, a Bullst viszont kettes holtverseny esetén nem nyomják le (1-2). A Pacers a meccselőnnyel sem dőlhet hátra, mert ha 1-gyel kevesebbszer nyernek, mint a Bulls és a Heat, akkor a tie-breakerek miatt ők lesznek a 9. a végén kettes, hármas és négyes holtverseny esetén is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus