Greg Monroe - se veled, se nélküled?

Nagy döntések előtt a Pistons, hiszen két húzóemberük is szabadon igazolható lesz - vajon meg tudják tartani Jacksont és Greg Monroe-t?

Egy éve felcsillant a remény az autóvárosiaknál, miután Stan Van Gundy vette át az irányítást a vezetőségben és a kispadon is. A nyár és az első két hónap után még nem sok örömre volt oka a detroiti drukkereknek, aztán Josh Smith menesztésével minden megváltozott. Bár Brandon Jennings Achilles-szakadása után elvesztették reális esélyüket a PO-ba kerülésre, egy cserével és Reggie Jackson megszerzésével legalább a jövőt előkészítették annyira, amennyire csak lehet.


Bizonytalan sorsú húzóemberek és egy kicsit vékony kiegészítő személyzet

Alapvetően a jövő Pistonsát három emberre építheti Van Gundy, de közülük ketten szabadügynökök. Az egyetlen kivétel Andre Drummond, aki idén nyáron idő előtt hosszabbíthat is, a hírek szerint van is erre igény mindkét oldalról. A mai NBA egyik prototípusának számító védekezésben jó, támadásban inkább csak a palánk közelében eredményes center mintapéldája Drummond, akinek a büntetőzésével kezdenie kell valamit, mert a Hack-a-Shaq taktikát a ligában az egyik legtöbb alkalommal rajta alkalmazzák, ezen kívül azonban teljesen reális forgatókönyv, hogy mellé eredményes keretet tudjanak összerakni a Pistonsnál.

Palánk alatti társa, Greg Monroe sorsa viszont teljesen bizonytalan, hiszen ő oda megy, ahova akar, semmilyen beleszólása nincs ebbe a csapatnak. Megfizetni meg akarják, de egyrészt nem Detroit a legprosperálóbb városok egyike manapság az USA-ban, másrészt a Pistons jó ideje toporog már egy helyben, könnyen elképzelhető, hogy környezetváltozásban gondolkodik a képzett magasember. Nem biztos, hogy annyira rossz lenne a váltás a csapatnak, Drummond mellé egy Kevin Love típusú, inkább stretch négyes sokkal jobban illik, de ha ingyen veszítik el Monroe-t, az komoly érvágás lesz. Tehetség dolgában ennyire nem áll jó a Detroit, hogy csak úgy a semmiért elengedhessenek egy ilyen játékost, de túl sokat nem fognak érte kapni, ha sikerül is bármilyen sign-and-trade cserét összehozni, hiszen korlátozások nélkül mehet bárhova.

A külső sorban úgy tűnik, hogy Jacksonra akarnak építeni, amiben azért van rizikó. A fiatal, új hullámos irányító szerintem egyáltalán nem bizonyította még, hogy képes egy csapatot kezdőként is a vállán vinni - ez az ő szerepe kell, hogy legyen, mert nagyon sokat van a kezében a labda. Nagyon jó statisztikákat csinált a legutolsó 15-20 meccsen, de nagyon sokszor inkább annak volt köszönhető jó mutatója, hogy rengeteget bíztak rá, mint annak, hogy olyan nagyon hatékonyan játszott volna. Tripladobása nem nagyon van, úgyhogy mindenképpen 3&D játékosok kellenek mellé. A dolgot bonyolítja, hogy korlátozott szabadügynök, de jelen pillanatban szerintem nem nagyon van olyan csapat, amely megadná neki a maximumot, másrészt a Pistons tarthatja és valószínűleg tartani is fogja a legjobb ajánlatot is.

Az ő biztosítéka lehetne Jennings, aki Josh Smith távozása után talán élete legjobb, de legalábbis leghasznosabb játékát produkálta, amíg el nem szakadt az Achillese. Lejáró szerződése lesz a következő idényben, de jócskán a szezon közben térhet csak vissza, ki tudja, milyen állapotban. Jacksonnal szerintem nem alkot jó párost, úgyhogy rövid úton meg fognak válni valakitől, és inkább valószínű, hogy Jennings lesz ez a delikvens, akit legkésőbb 2016 nyarán szabadügynökként el fognak engedni. Mindenesetre a Drummond-Monroe-Jackson hármas együtt tartása, vagy legalábbis Monroe viszonylag jó ellenértékért történő, snt-vel való elcserélése a minimum, amit meg kell csinálni a csapatnak, ők a gerinc.

A kiegészítők közül Kentavious Caldwell-Pope-ban lehet a legnagyobb bizodalmuk, hiszen a 21 éves dobóhátvédben minden fizikai adottság megvan, hogy jó védő legyen, a keze pedig sokkal finomabb, mint Jacksonnak, még ha ezt a 34.5%-os triplamutatója egyelőre nem is igazán jelzi. Nagyon kiegyensúlyozatlan még, de a kiegészítők közül az egyik játékos, akiben elég komoly potenciál van - a másik az irányító Spencer Dinwiddie, aki Jacksonékkal ellentétben éppen a társak kiszolgálásában jó igazán. Jodie Meeks is jól illene a triplázásával Jackson és Jennings mellé is, de neki tavaly nyáron volt egy gerinctörése, utána pedig egy pár meccset leszámítva nagyon meglátszódott rajta a kihagyott edzőtábor.

A többiek közül Caron Butlert szerintem nem fogják marasztalni, pedig illene a szerkezetbe hármas posztra, Anthony Tolliver viszont 3 millióért nagyon hasznosan teszi a dolgát, ő az a Love-szerű négyes, aki Drummond mellé nagyon szépen illik. Itt mindenképpen erősítésre szorul a keret, hiszen ha Monroe nem marad, Drummondnak semmilyen cseréje nincs a keretben - Joel Anthony lejárt idén nyáron, meg egyébként is... -, Monroe távozása esetén Tolliver sem éppen kezdő szint, hármas poszton Butler 4.5 millióért már talán sok és nem tudni, mennyi kedve van egy PO-ba vagy bejutó, vagy be nem jutó csapatban játszani. A fő alkotóelemek körül ha bíznak is Meeks teljes felépülésében és KCP fejlődésében, hármas posztra nagyon kellenek a zongoracipelők.


Draft

A nyolcadik helyen választ majd a Pistons és több opció is van előttük. Ha lecsúszik hozzájuk Kristaps Porzingis, akkor behúzhatják a jó kezű lett magasembert, ugyanezen gondolatmenet mentén Frank Kaminsky mellett is voksolhatnak, de sokkal többet hallani velük kapcsolatban Stanley Johnsonról. Egyrészt nagyon sokat segíthetne a Pistons perimétervédekezésének, és bár leginkább a Ron Artest-hasonmásságáról, tehát fizikai erejéről és hátul mutatott teljesítményéről ismerik, az Arizonán 37.1%-kal dobta a triplákat is - az ha nem is elit statisztika, de azt mutatja, hogy egyáltalán nem fakezű Johnson.

Ha nem lesz óriási zuhanó az első négyből, illetve a Justise Winslow - Mario Hezonja duóból, akkor szerintem Johnson a befutó a Detroitnál - talán Hezonját meg is előzi Stan Van Gundy kívánságlistáján -, mert az ő posztján van igazán szükség az erősítésre a szabadügynökpiactól függetlenül. Johnson idővel még akár a hasznos kiegészítő szerepköréből is kiléphet, így esetében a tehetség és a csapat szükségletei - a draftot alapvetően meghatározó két dolog - találkoznak.


Szabadügynökpiac

Egyelőre teljesen homályos, hogy mik lesznek a Pistons lehetőségei. Annyi biztos, hogy 30 milliónyi garantált szerződésük van a két kivásárolt játékosban, Aaron Grayben és Josh Smith-ben, valamint a Jennings, Meeks, Drummond, Caldwell-Pope, Cartier Martin, Dinwiddie hatosban. Nagyjából 10 milliónyi nem garantált szerződéssel rendelkezik a Butler (4.5 millió), Tolliver (3 millió), Shawne Williams (1.3), Quincy Miller (1 millió) kvartett, illetve ott van Jackson 4.4 milliós QO-ja. Szerintem Tolliveren kívül nem tartanak meg senkit a nem garantáltak közül, de hiába szabadul fel 7 millió dollár, Jackson új szerződése valahol 10-15 millió között kezdődik, és Monroe is ekörül fog keresni.

Ha mindketten maradnak, akkor egészen biztos, hogy szinte semmilyen költőzpénze nem lesz a Pistonsnak. Ha Monroe lelép, akkor lehet nagyjából 15-20 millió dollárnyi helyük a sapka alatt, de egy dolgot észben kell tartaniuk: a Pistonshoz egyelőre nem igazolnak ár alatt vagy áron a szabadügynökök, túlfizetéssel pedig könnyen megint egy Josh Smith-helyezetet csinálhatnak maguknak. Fontos szereplői lesznek a piacnak, de szerintem leginkább a saját játékosaik miatt, hogy kit sikerül megtartaniuk és kit nem. Ha Monroe lelép, akkor elkezdődhet a komoly gondolkodás, kivel próbálják meg feltölteni a négyes posztot, mert szerintem a legjobbakra maximum szerződéssel sincs sok esélyük.


Összességében nézve nagyon nehéz a Pistons helyzete. Ha nem borul el SVG agya, akkor szerintem Johnson jackpot nekik a drafton, de őszintén szólva magam sem tudom eldönteni, hogy július 1-től mi lenne nekik a legjobb reális forgatókönyv. Közel sem biztos, hogy ez a Monroe-Drummond páros működőképes, inkább egymást váltva lehetnének hatékonyak Tolliverrel meg egy feljavított verziójú Tolliverrel, de egyrészt egymás mögé két maximum közel játékost nem éri meg tartani (Drummond jövő nyártól biztos, hogy szintén nagyon sokat fog keresni), másrészt egy Tollivernél jobb stretch négyest nem lesz miből szerezni, ha Monroe marad.

Jacksont valószínűleg megtartják és meg is kell - bár sokat nem adtak érte, így elvesztése szerintem nem lenne túl nagy véráldozat, ha az összképet nézzük, de meg kell próbálniuk az ő irányításával előrébb lépni, márcsak azért is, mert jobb irányítót nem nagyon fognak szerezni nála. Ha összeáll egy Jackson-KCP-Johnson-Drummond négyes a nyáron Detroitban, akkor lehet reménykedni szerintem Monroe-val és nélküle is, de sok biztosat sem egyik, sem másik esetben nem lehet mondani. A nyártól függetlenül rengeteg kérdőjel lesz azzal kapcsolatban, mennyire tud jó, hatékony és eredményes játékos játszani a Pistons.
 

(A korábbi részek:
Atlantic: Sixers, Knicks
Southeast: Magic
Northwest: Timberwolves, Nuggets
Pacific: Lakers, Kings)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus