Hakeem Olajuwon mentora

Három MVP cím, egy bajnoki gyűrű, az első játékos, aki a középiskola után állt profinak és Hakeem Olajuwon mentora. Ő volt Moses Malone.

A liga történetének (talán) legképzettebb centere volt a Houston Rockets ikonja, Hakeem Olajuwon. Olyan technikával rendelkezett az "Álom" becenévre hallgató középjátékos, hogy visszavonulása óta is rendszeresen hozzá járnak a legnagyobb NBA-sztárok tanulni. De vajon ki volt az ő mentora, akitől Olajuwon akkora játékos lett? Ő volt a tegnap elhunyt Moses Malone.

Az nba.com-on megjelent egy cikk Malone halálával és azzal kapcsolatban, mekkora hatása volt a Sixersszel bajnok játékosnak a nigériai származású centerre. Mint ismert, Olajuwon Houstonban járt egyetemre, az 1981/82-es szezonban azonban nem sokat játszott még, ekkor tanácsolták neki azt, hogy próbáljon a városban lévő profikkal edzeni a nyár folyamán. 1981/82-ben (még) a Rockets centere volt Malone (1982 szeptemberében írt alá a Philadelphiához), aki egy évvel korábban döntőig vezette csapatát, ebben az aktuális idényben pedig másodjára választották meg pályafutása során az alapszakasz legértékesebb játékosának. Többek között vele edzett együtt Hakeem ezen a bizonyos nyáron.

Amikor Olajuwont 2008-ban a Hírességek Csarnokába iktatták, beszédében elmondta, soha nem ért volna el olyan szintre, amelyre végül elért, ha nem dolgozhat együtt Malone-nal a Fonde Recreation Centerben (Szerk.: pedig csak azon az egy nyáron dolgoztak együtt).

"Ismertem a szabályokat, tudtam a játék alapjait és azt is, mit kellene csinálnom, de ő volt az, aki megtanított arra, hogyan csináljam. Moses ellen nem voltak pihenők vagy szünetek, folyamatosan nyomás alatt tartott a pályán, pontot szerzett, lepattanózott vagy egyszerűen csak fizikálisan megdolgozott. Ha megpróbáltál kicsit pihenni ellene, azonnal megkerült vagy keresztül ment rajtad, nem volt megállás egy pillanatra sem."

Nem ugyanolyan stílusban játszott a két center, mert Malone amellett, hogy technikás volt, leginkább erőből megoldott mindent, míg Olajuwonhoz a centermozgások legszebbjei köthetőek, ésszel játszott. Hakeem azonban elmondta azt is, hogy egyszerűen nem tudott túljutni Malone-on, annyira erős volt, ezért meg kellett tanulnia, hogyan használja mozgékonyságát és gyorsasát, hogy meg tudja kerülni, és erre építette ezt követően is játékát. A liga akkori legjobb centere ellen tanulhatott, ellene fejleszthette magát.

Egy valamit sosem felejtett el, Malone első számú tanítását: "Végezd el a melót.".

Malone nem nagyon kereste a rivaldafényt játékosként és pályafutása befejezését követően sem. 2003-ban, az All-Star hétvégén adott interjút, amelyben elmondta, semmilyen titok nincs a kosárlabdával kapcsolatban. Ki szeretné jobban a labdát? Ki akar jobban pontot szerezni? Ki akarja a lepattanót megkaparintani? Ezek az alapkérdések. Az üzenete az volt Olajuwon felé, hogy teljesen mindegy, az NBA-ben játszik-e valaki vagy csak most szállt le egy Afrikából érkező repülőről, az a lényeg, hogy ki a legerősebb, ki nem adja fel és ki végez el több munkát, ennyi a lényeg.

Olajuwon átzsákolta az egyik este alkalmával a Fonde Centerben, erre is rákérdeztek Malone-nál, hogy emlékszik-e még, amire mosolyogva azt felelte, hogy nem, nagyon régen történt már. Azt viszont látta mindenki, mit ért el Olajuwon az NBA-ben, és hozzátette, "a srácnak biztosan jó tanára volt".

Mivel Charles Barkley is úgy búcsúzott el Malone-tól, mint apjától és mentorától, így kijelenthetjük, Moses Malone NBA-re gyakorolt hatása messze túlmutat azon, hogy háromszor az alapszakasz legértékesebb játékosának választották, hogy volt a döntő MVP-je és bajnok is, hogy ő volt az első játékos, aki rögtön a középiskola után profinak állt, hogy több máig fennálló rekordot is tart, valamint minden idők egyik legjobb pattanózójaként, pontszerzőjeként és kosarasaként tekinthetünk rá. Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus