Hanga a Spursben? Teljesen reális

Hanga Ádám az idei szezonban kiemelkedő teljesítményt nyújt Európa egyik legjobb klubjában, így egyre többször merült fel az a kérdés, mennyi esély van arra, hogy a San Antonio Spursben folytathatja pályafutását - erről értekezünk most.

6 tripla a spanyol Királyi Kupa egyik meccsén, hétről hétre óriási, Top10-et érő blokkok az Euroligában, kiegyensúlyozott, stabil és sokoldalú játék a Laboral Kutxában, az Euroliga harmadik legjobb védőjének járó elismerés - Hanga Ádám a 2016-os naptári évben Európa elitjébe lépett, nemcsak csapatával, hanem egyénileg is. 2011-ben az utolsó előtti, 59. helyen draftolta őt a San Antonio Spurs, eddig azonban nem igazán volt realitása annak, hogy át is viszik a magyar válogatott ászát a tengerentúlra - idei teljesítményével szerintem reális, még ha nem is automatikus út nyílt számára a világ legjobb bajnokságába.

Amiben készen áll az NBA-re

Ádám játéka mindig is az atletikusságára épült, amivel egész Európában kiemelkedő a posztján. Az teljesen nyilván való, hogy az NBA-ben kevésbé lesz ez akkora fegyvere, az ő szintjén van a mezőny jó része, és az a legvalószínűbb, hogy játékának leglátványosabb része sínyli majd meg ezt leginkább, a chasedown-blokkok (azok a sapkák, amikor a ziccerkísérlet megkezdésénél még 3 méter hátrányban van ellenfeléhez képest). A rengeteg highlight-megmozdulás jelentős részében ezeket a szereléseit láthatjuk, és akkora fórja nem lesz a többiekkel szemben sem sebességben, sem ruganyosságban, hogy ezeket ilyen sűrűségben tudja hozni, mint Európában, szerencsére azonban messze nem ennyi a játéka.

Atletikusságát és hosszú karjait ugyanis borzasztóan jól használja védekezésben - nemcsak a képessége van meg, de akar is védekezni, ami már több mint félsiker egy olyan adottságokkal rendelkező játékosnál, mint ő. Nemcsak a blokkokban volt 4. az Euroligában, de a szerzett labdáknál is - jól olvassa a passzsávokat is, és sokszor segít be kitűnően gyenge oldalról, márpedig ezek olyan dolgok, amik egy az egyben átültethetőek az NBA-be. Az sem hátrány, hogy egy európai elitcsapatnál tanulta a védekezést, a rendszerben gondolkodás nem újdonság számára, ami különösen a Spursnél lehet fontos tényező, és azt is meg kell említeni, hogy a labda nélküli mozgása is egészen kiváló (támadásban is), ez az NBA-ben szintén elengedhetetlen egy 2-3-as poszton játszó kosaras számára.

A nagy kérdőjel

Az öreg kontinens egyik legsokoldalúbb játékosáról beszélünk, akinek azonban mégis van egy olyan gyenge pontja, ami kérdőjelessé teszi NBA-karrierjét, ez pedig a tripladobás. Idén a spanyol bajnokságban 21/70, azaz 30%-os kintről, az Euroligában pedig 16/56, vagyis 28.6%-os a mutatója a hármasokat tekintve - ne szépítsük, egyik sem jó, a közepestől is messze van. Ez az a pont, ami szerintem leszabályozza támadójátékát, mert átlagon felüli a labdakezelése is, mégsem tudja ezt kihasználni. Inkább hagyják kintről dobni, minthogy meginduljon a gyűrű felé - erre egy olyan ligában, ahol Andrew Bogut hátat fordít Tony Allennek még a dobás előtt, hogy már mehessen a lepattanóért, még jobban utazni fognak. Azt se felejtsük el, hogy az NBA-tripla messzebb van, mint az európai...

Ettől függetlenül szerintem vannak biztató pontok ezzel kapcsolatban is: a legnagyobb az, hogy stabil dobótechnikája van már, ami korábban nem volt rá jellemző. Továbbra sem ezt a stílust fogják tanítani az edzéseken, de a vállalásai ugyanolyanok, és a jobb százalék elérésének ez az első kulcsa - tegnap dobott 3/6-ot, korábban 6/7-et, amire az olasz Scandone Avellinónál nagyjából esélye sem volt, hiába vállalt meccsenként több hármast, egyébként 26.5%-kal. A következő lépés a rengeteg gyakorlás, hogy teljesen automatikus legyen számára ez a mozdulat, de erre bőven van ideje, nagy valószínűséggel ez is lesz a nyári program. Ha a Spurs már csak abban lát fejlődést, hogy a dobásai nem össze-vissza mennek, hanem egy mechanikával, ne adj' Isten kap egy meghívást a nyári ligába és ott elkap egy jó sorozatot, szerintem bőven elég lehet egy szerződésre.

A potenciális segítség

Sok függ szerintem két Spurs-legendától, Tim Duncantől és Manu Ginobilitől is, akik vagy visszavonulnak a szezon végén, vagy nem. Ginobili nyugdíjazása lenne a fontosabb a kettő közül, és az argentin nyilatkozatain inkább érződik már az, hogy ha a játék nem is nyűg neki, a felkészülés nagyon. A válogatottal még ott lesz a riói olimpián, de nagyon necces, hogy bevállal-e még egy idényt, és szempontunkból sokkal jobb lenne, ha nem tenné, Duncan pedig igen. A Spurs legnagyobb (játékos)alakjának maradása annyiban nem befolyásolja Hanga esélyeit, hogy nincsenek posztütközések, annyiban viszont segíthetné a magyar klasszis mielőbbi szerződtetését, hogy ha még egy évig marad, nagy játékosfejlesztésekbe biztosan nem akar majd kezdeni a Spurs...

A konkurencia

... A San Antonio keretében ugyanis nem nagyon lesz bevethető ember a padról SG és SF posztokon, ha Ginobili úgy dönt, befejezi. Jonathon Simmonsnak az alapokkal nincs baja, egész jó keze van és atletikus is, de komoly kosárlabdát alig látott életében. 2012-ben nem draftolták, lehúzott több évet a D-Ligában, majd 55 meccset idén a Spursben, de ennyi, nem mellesleg 5 hónappal fiatalabb mindössze Hangánál, tehát még csak sokkal hosszabb távú projektnek sem lehet őt tekinteni. Kyle Anderson kosár IQ-ja pazar, rendkívül sokoldalú (206 centivel simán tud irányítani), de sokat mond róla, hogy a beceneve "Slow Mo" - annyira atletikus nagyjából, mint a mostani Paul Pierce, márpedig Hanga előbb fog megtanulni dobni, mint hogy neki ezt a tulajdonságát érdemben fejlesszék. Rajtuk kívül Patty Mills már teljesen más posztra és játékra is, ők szerintem nem ütik egymást, de ezzel be is lehet fejezni a cseréket, ha már nincs Ginobili - adott esetben Tony Parker lehet még opció, de Millshez hasonlóan ő sem Hanga konkurenciája lesz.

Ha Duncan marad, akkor sem azonnal mély vízbe dobható, sem túlságosan komoly potenciállal bíró fiatalja nincs a Spursnek, márpedig sem ő, sem a júliusban már 31 éves LaMarcus Aldridge nem nagyon tud várni arra, hogy 2-3 év alatt megint kifejlesszen az együttes egy Kawhi Leonardöt. Hanga Simmonsnál és Andersonnál is sokkal jobb kosaras még a 30%-os triplázásával együtt is, mert az atletizmusa és a védekezése miatt pályán tartható, ráadásul elit bajnokság egyik legjobb csapatának egyik legjobb játékosa, míg a másik kettőnek egyáltalán semmilyen tapasztalata nincs fontos, profi kosármeccsekről (már azt leszámítva, hogy az első sorból nézik a többieket most). Az is borítékolható, hogy Parker idei szezonja után leginkább irányítóban akar erősíteni a San Antonio (Mike Conley talán), mielőtt a 2-3-as posztra térnének, így arra olyan rengeteg pénzük már nem lesz - Hanga a lehetőségekhez képest olcsó upgrade-nek tűnik így elsőre.

Az alternatívák

Felmerülhet az ötlet, hogy egy másik csapatban játsszon, de a játékjoga a Spursé a draft miatt. Szerintem az Euroligában nyújtott teljesítménye, a látványos játéka (állandó Top10-ek a spanyol bajnokságban is), a tegnapi egyéni elismerés és a Final Fourba jutás miatt eléggé a szem előtt van ahhoz Hanga, hogy másnak is eszébe jusson az ő megszerzése, a második körben kiválasztott, de a tengerentúlra át nem vitt játékosokért pedig három lyukas labdát szoktak általában adni, de a Spurs szerintem hülye lenne feladni ennyiért. Egyrészt azért, mert nagyon is jól tudnák használni, másrészt azért, mert ha nem is azonnal, de később még mindig nagyobb potenciál lehet benne, mint a legtöbb második körben kiválasztott játékosban, akik akkor is noname-ek voltak és azóta sem csináltak semmit - a méltán híres Ater Majokot sikerült a Lakersnek ledraftolnia Hanga előtt anno, és ne keresse magában senki a hibát, ha nem tudja, kiről van szó...

Ádám szempontjából sem lenne üdvözítő, ha egy Sacramento Kings-féle cirkuszba kerülne, ahol borítékolhatóan egy év alatt megutálná az egész ligát - a Spursnél jobb helyre nem nagyon kerülhet jelenleg, mivel itt (csapat)játék és alázat van, arányaiban nézve viszont nagyon kicsi a rivaldafény ahhoz képest, amit a gárda az elmúlt 20 évben letett a parkettre. Ez egy olyan játékosnak, akinek a csapatsikerek a leglényegesebbek, tökéletes hely, Hanga pedig így a messzi távolból, a játéka és a "csendessége" alapján ilyen személyiségnek tűnik. Más kérdés, hogy akarja-e a San Antonio bármikor is bevetni az NBA-ben, mert ha nem, nyilván jobb, ha a joga átkerül egy másik együtteshez, de eddig szerintem reális esélye nem volt annak, hogy ő a Spurs játékosa legyen, most viszont egy még mindig fejleszthető, de már majdnem kész játékosként érkezhet Texasba.

A tévhit

Szerintem tévedés vele és az NBA-vel kapcsolatban a "most vagy soha" elmélet. Én személy szerint nagyon szeretném, ha kipróbálná magát azonnal, mert nem törölközőlengetőnek menne, hanem egy 15-25 perces rotációtagnak, már amennyiben a Spurs is gondolkodik benne, ez pedig pályafutása csúcsa lenne akár 1, akár 5-6 évig tartana karrierje ezen szakasza. 27. születésnapját ünnepelte áprilisban azonban, úgyhogy sehonnan nincs lekésve még. A legtöbben a ligába 35 évesen bekerülő Pablo Prigionit szokták emlegetni, mint "reménysugár", de Luis Scola is 27 évesen tette át székhelyét Houstonba az akkori Tau Ceramicától, és bár egy támadásban borzasztóan képzett, nagyon dörzsölt rutinróka volt már akkor is, volt egy legalább akkora lyuk a játékában, mint most Hangának a tripla - nulla atletikusság NBA szinten, nem létező védekezés.

Mi fog történni, ha most azt mondja a Spurs Ádámnak, hogy "Szeretnénk, ha még fejlesztenél a kinti dobásodon"? Semmi. Európa egyik elitklubja fogja leigazolni (török, orosz, spanyol bajnokság, mindegy), és ha nyáron tovább dolgozik a tripláján (amibe már "csak" marha sok munkaórát kell szerintem tenni, az alapot szerencsére összerakták nála valamikor tavaly nyáron), akkor jövőre lehet egy 33-35% körüli dobása (ami egyébként még mindig nem jó, de már bőven vállalható). 28 (vagy még egy évvel elcsúsztatva 29) éves lesz, komoly európai tapasztalattal, az NBA legnagyobb mostani trendjének számító 3&D játékkal. 107 millió dolláros sapkánál kizárt dolog, hogy ne akarjon neki egy csapat évi 6-8 milliós szerződést beajánlani, és ne keresse meg a Spurst adott esetben, ha Popovich-éknek valamiért nem kellene így sem.

 

Megítélésem szerint tökéletes helyzetben van Hanga, ha meg tudja támogatni ezt az idényét egy erős Euroliga Final Four szerepléssel, illetve egészséges marad a nyárra, amikor a Spurs megnézné. Kis mázlival (Ginobili visszavonul, nyári liga meghívás, ott 35% körüli tripla és a szokásos sokoldalú játék) nem tartom kizártnak, hogy a San Antonio azonnal odatol elé egy szerződést, mi pedig végre a szélessávú internet korában láthatunk magyar játékost heti 3-4 alkalommal az NBA-ben (Dávid Kornél idején a technikai háttér sem igazán volt adott ehhez). Ha nem így lesz, Ádámnak akkor sem kell nagyon mást csinálnia, mint amit eddig - ha a triplamutatóját tovább javítja, a legjobb európai "kisember" lehet, akinek a játéka passzol az NBA-be és még nincs a tengerentúlon, ezt pedig szerintem 28-29 évesen is bőven "el lehet majd adni".

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus