Harc a rájátszásért - nyugat

Oklahoma City, Phoenix, New Orleans. Azt nézzük most végig, ki milyen eséllyel mehet PO-ba, és mit kellene esetleg tennie még.

Oklahoma City Thunder
(25-25, 8.5 meccs hátrány a divízióelsővel, 3.0 meccs hátrány a nyolcadikkal szemben)

Nem nagyon kell ecsetelni, hogy miért óriási csalódás idén a Thunder jelenlegi mérlege, amit még a két ász sérülésével is csak részben lehet magyarázni. A probléma legfőbb oka szerintem Sam Presti GM.

A 2007 nyarán kinevezett szakvezetőt a drafton nyújtott "teljesítményéért" megszólni egyáltalán nem lehetett. Az ölébe hullott ugyan Kevin Durant, de ő választotta 4. helyen Russell Westbrookot - akkor ez egyáltalán nem tűnt ennyire egyértelmű picknek, mint most -, 24-en Serge Ibakát, egy évvel később James Harden a kirakós utolsó darabját szimbolizálta, de a 24. helyen vitte el 2011-ben Reggie Jacksont, a 28-on egy évvel később Perry Jones III-öt, tavaly előtt pedig a 12-en Steven Adamst. A draftokon túl azonban a finomhangolás, az utolsó lépések nem sikerültek neki, vagy meg sem húzta őket.

Scott Brookst még a 2008/09-es idényben nevezte ki és azóta a posztján is hagyta, ami óriási hiba volt. A tréner a fiatal, még eredménykényszer nélküli együttest jól nevelgette, döntőben is jártak, de a két vezér mellett a kiegészítők megtalálásához már nem volt türelme. Az Oklahoma City évek óta küszködik azzal, hogy nincs normális cseréje Durantnek, miközben Jones a padon "rohadt" eddig, hogy most, az idény elején bemutassa, jóval több van benne, mint amennyi lehetőséget eddig kapott. Jackson igazi térnyeréséhez Westbrook sérülése, Adams beépítéséhez pedig az kellett, hogy a liga (egyik) leggyengébb kezdőjátékosa, Kendrick Perkins játsszon a posztján. Ibaka is hiába fejlődik folyamatosan, marginálisan van csak nagyobb szerepe a támadásoknál, és még mindig Wesrbrook és Durant hero-kosárlabdája megy folyamatosan.

Presti egyéni húzásai sem jöttek be, kezdve Harden elcserélésével. Akkor pénzügyi okokra hivatkozva küldték el a Houston Rocketshez, de ne feledjük, 2012 őszén még újoncszerződése negyedik évébe lépett csak a dobóhátvéd. Ha egy kicsit kivárnak, egyértelműbb lett volna, amit így is pedzegettek sokan: Perkinst kellett volna kivásárolni és a luxusadót így elkerülni, hiszen a középjátékos 2012/13-ban félelmetesen gyenge szezont és főleg PO-ot ment. A Harden-csere óta pedig gyakorlatilag semmit nem csinált Presti, még egy normális kinti dobót sem tudott igazolni - bocs, Anthony Morrow -, pedig ez egyértelműen az OKC egyik nagy hiányossága volt az utóbbi években.

Most ott tartanak, hogy kétségbeesetten kapkodnak, nehogy Durant 2016 nyarán lelépjen. Szóba került már az is, hogy a luxusadót bevállalják - Hardent ezért küldték el anno... -, de első köröst adtak Dion Waitersért is, ami bármilyen védettség is legyen a picken, több volt, mint amennyit ésszerűen kellett volna fizetni érte. Lépéskényszerben is inkább a Cleveland Cavaliers volt, de Prestin egyértelműen a kapkodás látszik, hiszen egy olyan játékosban látták Harden utódját, aki soha még csak meg sem közelítette "elődje" szintjét, és bár pontszerzőként volt elkönyvelve - illetve úgy, hogy minden másban gyengébb -, soha életében nem tudott még hatékony scorer lenni.

Emellett egy alapvetően is túl kevés passzos, túlságosan iso-kra és 1-1-ekre épülő játékhoz Brook Lopezt akarta megszerezni, aki csak még inkább ölte volna a jelenleg egyébként is eléggé instabil csapaton belüli kémiát - Westbrook Ibakával ment majdnem ölre a pályán egy meccsen, a feszültség a csapat jelenlegi helyezését látva nem is meglepő. Lopez nemcsak még egy "egyéni" kosárlabdázót jelentett volna Brooks kezei alá, de az alapvetően a dinamikára, gyorsaságra épülő Thunder játékába semmilyen szinten nem is illett volna bele, a hírek szerint pedig nem Prestin múlt, hogy Lopez nem az Oklahoma City játékosa.

Mindennek az alapja szerintem Brooks eltávolítása lenne, de nem igazán látom magam előtt, hogy Presti kirúgja az edzőt. A GM a San Antonio Spursnél "nevelkedett", ahol él az igazi, régi típusú gentleman hozzáállás, ahol család is az egész franchise, és ahol nem menesztenek egy olyas valakit, akire a csapat két legnagyobb sztárja apaként tekint. Az a nagy baj, hogy a Spursnél Gregg Popovich-ban látták a személyt, akire a "családfő" szerepet rá lehet bízni, és aki mellett 8 év alatt nyert 4 bajnoki címe miatt nyugodtan ki is lehetett állni a nehezebb időkben is, mikor nem ment annyira a csapatnak a rájátszásokban. Ettől a szinttől Brooks nagyon messze van, és bár a játékosai imádják, a pályán ez kézzel fogható eredménnyel még nem párosult.

Oklahoma City kapja: Arron Afflalo
Denver kapja: Kendrick Perkins + a 2015-ös elsőkörös védettsége 1-17-re módosítva + 2015 OKC 2nd

Ez a Denvernek alapvetően a picket jelentené szerintem. Amennyiben a Thunder be akar jutni a PO-ba, akkor a keleti 6., 7. és 8. kiemeltnél valószínűleg jobb mérleget kell produkálnia - a Milwaukee Bucks a "túloldalon" 28-23-mal áll jelenleg. Ezen a három csapaton, illetve a 14 nem rájátszásba kerülőn kívül azonban az Oklahoma City nem nagyon fog megelőzni már senkit a táblázaton akkor sem, ha bekerülnek a PO-ba. A nyugati 7. San Antonio Spurs 32-18-cal, 7 meccsel áll a Thunder előtt, és nekik még most jön az alapszakasz könnyebbik része, keleten pedig a 4-5. helyezett Chicago és Cleveland is hasonló mérleggel bír, mint a bajnok. A picken viszont jelenleg 1-18 védettség van erre az idényre.

A draftjog védettsége jövőre 1-15 és 2017-ben is, viszont 2016-ban jó eséllyel 20-on kívül választhat csak vele majd a Denver, mivel nem minden szezont kezd sérülten Westbrook és Durant, utóbbi pedig a következő idényt még egészen biztosan a Thundernél tölti. A kérdés az, hogy idén akar a Nuggets egy 17. draftjogot vagy később 20-on kívülit. Afflalóval ők biztosan nem számolhatnak, a dobóhátvéd kilép szerződésének utolsó évéből és a jelenlegi 7.5 millió dolláros szerződésénél drágábban fog aláírni annak ellenére is, hogy idén nagyon nincs jó szezonja.

Adott esetben elképzelhető ennél nagyobb védettséglevétel is, mondjuk 1-14-re, de ez csak technikai dolog lenne, hiszen a két utolsó keleti bejutót biztosan előzi majd a Thunder. Mivel első körös picket vár a Denver Afflalóért cserébe, ezért két második körös is belekerülhet egy helyett, ezzel édesítve a coloradóiak keserű szájízét. A Thunder pedig gyakorlatilag semmit nem adna fel Perkins lejáróján kívül, de szerezne egy olyan játékost, aki sokkal inkább hasonlíthat majd Hardenre náluk, mint akár Waiters, akár korábban Kevin Martin - védekezésben és távoli dobásokban is segíteni tudna csapatán. Ha tényleg bevállalják a luxusadót, akkor pedig hosszabbíthatnak is vele, sokkal inkább lenne értelme, mint Brook Lopez miatt úszni az adósságban.

 

New Orleans Pelicans
(27-24, 1.5 meccs hátrány a nyolcadikkal szemben)

Róluk kevés szó esik, pedig Anthony Davis minden idők egyik legjobb, leghasznosabb szezonját futja - a vonal azonban folyamatosan fölöttük van, képtelenek legyűrni a Sunst, pedig lassan hetek óta 1-2 meccses hátrányban vannak csak az arizonaiakkal szemben.

Alapvetően szerintem még úgy is "jól jött" nekik Jrue Holiday sérülése, hogy nagyon kevés minőségi emberük volt/van. Az irányító kiválásával viszont Tyreke Evans hármasból átkerült rögtön irányítóba, négy labdaigényes játékos helyett pedig már csak három van a kezdőben - Davis nem csak labdával a kezében hasznos, de bűn nem "etetni" úgy, hogy egyre több és biztosabb megoldása van támadóoldalon is. Az egykori év újonca, mármint Evans nem is teljesít rosszul egyes poszton, az előző 8 meccsből 5-ször is elért legalább 12 gólpasszt, az utóbbi 10 meccsen pedig 7 győzelmet ért el csapata.

Azzal, hogy Evans lekerült egyesbe, út nyílt a cserében szerzett Quincy Pondexter, illetve a kezdőben sokszor helyet kapó, idény közben igazolt Dante Cunningham előtt. Mindketten jó védők, kevés labdával dolgoznak, nem is ígényelnek sokat, viszont alapvetően a csapat eredményességéhez nagyban hozzájárulnak. A jelenlegi felállásában szerintem sokkal "egészségesebb" a Pelicans, mint volt az idény elején - mind támadó-, mind védőoldalon.

Jóval kevesebb dolgon is kell változtatniuk, mint a Thundernek, mert szerintem ők alapvetően felülteljesítők, emellett pedig nem is nagyon tudnak lépni. Evans, Holiday és Eric Gordon szerződését senki nem fogja átvenni, elcserélésük most egyértelmű visszalépést jelentene, és nagyon sokat is kellene ezért feláldozni. Asik és Anderson nagyon hasznos és fontos tagjai a keretnek, Davis nyilván érinthetetlen, mindenki más pedig minimumért van az együttesnél. Egy cserehátvéd nagyon kellene nekik Evans és Gordon mögé - nem tudni, Holiday mikor térhet vissza -, de olyan, aki lényegesen jobb lenne a szabadügynököknél és el is érhető, nincs a piacon. Talán Norris Cole-lal lehetne próbálkozni, ő viszont nem ér annyit, amennyit kér érte a Heat - egy első körös -, és egyébként sincs cserélhető draftjoguk most egy ideig, hiszen az idei pickjük védettséggel van Houstonban.

A legfontosabb szerintem az lenne, hogy amennyiben Holiday még idén pályára léphet - fáradásos törése van, senki nem tudja pontosan, mikor térhet vissza, de az All-Star szünet előtt biztosan nem -, akkor Monty Williams edző lássa, ez a kezdő most jó, Holiday pedig a padról apríthatna a Pondexter-Anderson kettőssel. Ebben az esetben már azt sem lehetne feltétlenül a New Orleans szemére vetni, hogy nincs padjuk, és ebben az esetben elég jó esélyekkel indulhatnak harcba a PO-ért - már ha nem sérült le ma komolyabban Davis és remélhetőleg nem.

 

Phoenix Suns
(29-23, nyugati 8. hely, 1.5 meccs előny a Pelicansszel, 3.0 meccs előny a Thunderrel szemben)

Ha azt mondom, hogy ők sem teljesítenek rosszul, akkor elég finoman fogalmazok, hiszen igazi húzóember nélkül idén is ott vannak a PO-ért vívott versenyben, és egyelőre ők azok, akik ki tudták használni a Thunder szerencsétlen és/vagy pocsék szezonját. Ettől függetlenül azt gondolom, ebben a keretben ennél sokkal több nincs, mert Alex Lent leszámítva nincs olyan fiataljuk, aki kategóriákat tudna fejlődni, esetleg húzóemberré tudna válni idővel - az ukrán középjátékos beérése mondjuk elég nagyot dobhatna a csapaton a jövőben, de ez vagy megtörténik, vagy nem, egyelőre annak is örülni kell, hogy huzamosabb ideig egészséges tudott maradni, illetve hogy rövid időn belül láthatóvá vált, mitől vitték el őt az ötödik helyen a drafton 2013-ban.

Jelenlegi formájában ettől a kerettől ez a maximum, amit hozhatnak, Ryan McDonough GM viszont egészen biztosan nem akar és nem is fog itt megállni. Alapvetően sztárt akarnak szerezni, de nagyon ritkán kerül a piacra olyan ember, akiért megéri odaadni a fele királyságot. Pedig borzasztóan sok, a kelleténél sokkal több tehetséges fiataljuk van, plusz az a Los Angeles Lakers első körös draftjog is, ami ha idén nem, jövőre valószínűleg átkerül hozzájuk, és ami gyaníthatóan a 2016-os drafton is sokat fog érni. Lenne tehát mit beváltani, de sztárokat vagy a szabadügynökpiacról lehet szerezni, vagy két szezononként kerül egy darab cserélhető kategóriába, erre az illetőre pedig általában 4-8 csapat komoly ajánlattal rá is mozdul.

További kérdéseket vet fel a Morris-testvérek fizikai erőszak ügye, amelyben Marcus komoly büntetést is kaphat, amiért majdnem agyonvert egy férfit, valamint Goran Dragic nyári szabadügynök státusza is, amelyben jó esélye van annak, hogy távozik a szlovén - ha csak nem tömik ki nagyon rendesen pénzzel. Dragicnak ízlik legkevésbé a háromirányítós rendszer, így túlfizetni sok értelme nem lenne, ha elcserélik, akkor viszont a rájátszás nem biztos, hogy meglesz, a tavalyi év után pedig biztosan nem akarnak most is lemaradni.

Phoenix kapja: Patrick Beverley + Terrence Jones + Jason Terry + Alex Shved
Houston kapja: Goran Dragic + Zoran Dragic

Őszintén szólva ezt a Rockets helyében nem csinálnám, de a hírek szerint Dragic régóta kinézett célpontjuk. Terry és Shved lejárók, ők csak a fizetések miatt kellenek, valószínűleg azonnal kivásárolnák őket. Zoran Dragic távozása nem rengetné meg a Sunst, így sem játszik semmit Goran tesója, a fiatalok mellett nem valószínű, hogy bármikor is helye lenne, ha pedig Goran a nyáron lelépne, nem sok értelme lenne még a név miatt sem tartani.

Beverley viszont olyan védő, amilyennel jelenleg hátvéd posztokon nem rendelkezik a Phoenix, szerintem nagyon sokat dobhatna hátul az arizonaiakon - Harden mellé is tökéletes fit, ezért nem cserélném például a Houston helyében. Dragic távozásával nagyobb szerep hárulna Bledsoe-ra, amit szerintem bőven el is bírna, neki, Thomasnak és a magasembereknek is több labdájuk lenne. Jones sokat fejlődött tavaly, Markieff cseréjeként hozhatna előrelépést minőségben. Ha meggyógyult és hozni tudja a 2013/14-ben látott szintjét, nyáron cserealapként sem lenne haszontalan. Nagyon nem szorítana ki senkit, hiszen Markieff Morris és Len mellett még Brandan Wright játszik magasposztokon, Miles Plumlee teljesen teret vesztett már így is.

Jones helyett (vagy akár még mellette is, attól függően, hogy mennyire akarja a Rockets Dragicot), éppen a cserealapokra gondolva akár a Pelicans védett első köröse is bekerülhet az üzletbe - az ebben az idényben 1-3 és 20-30 védett, tehát valószínűleg át is kerül azonnal valahol a 13-15. hely környékén.

Jelen pillanatban eléggé lutri a Suns szezonja és az is, lépnek-e bármit is. Könnyen lehet, hogy McDonough így hagyja a rostert, de akkor az is benne van, hogy Dragicot ellenérték nélkül veszítik el, illetve az is, hogy a Pelicans vagy a Thunder erőből lenyomja őket a nyolcadik helyről, és megint lemaradnak a rájátszásról. Vagy erősíteniük kellene szerintem még - amit azonban a megszerezhető, elérhetővé tett játékosok névsorát látva nehéz megtenni -, vagy Dragicot minél komolyabb cserében elpasszolni, mert a nyáron nagyon sok kérője lesz majd várhatóan, akik tele lesznek sapka alatti hellyel.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus