Hat év után újra PO a fővárosban?

Az NBA-idény kezdete előtt minden csapat nyarát, lehetőségeit átnézzük - eljutottunk az utolsó keleti együttesig, amely pont a napokban tett egy nagyon komoly lépést célja, a rájátszás elérése felé. Évek óta jól építkeztek már a fővárosban, tehetséges fiatalokat draftoltak sorban, ám valahogy soha nem sikerült kihozni magukból a maximumot. Lássuk, mit tett a Washington Wizards, hogy idén ne csak az alapszakaszban kelljen versenyeznie, hanem ott legyen a végelszámolásnál a keleti legjobb 8 között.

(Emlékeztetőül a keleti csapatokat bemutató írásaink:

Atlantic: Knicks, Nets, Raptors, Celtics, Sixers
Central: Bulls, Pacers, Cavaliers, Pistons, Bucks
Southeast: Heat, Magic, Bobcats, Hawks
)

Pár nappal ezelőtt még nem sok érdemleges eseményről tudtunk volna beszámolni náluk. Lelépett második számú irányítójuk, AJ Price, akit Eric Maynorrel pótoltak a szabadügynökpiacról. Cartier Martint és a deadline-kor Bostonból hozzájuk kerülő Jason Collinst sem tartották meg, ők mindketten ingyen távoztak. Két emberrel hosszabbították - egyrészt John Wall-lal a következő idénytől kezdve, másrészt egyik jóbarátjával, Martell Websterrel.

Az érkezők között Al Harrington volt a legnagyobb név az elmúlt hétvégéig, őt szabadügynökként sikerült leigazolniuk, miután kivásárolta a kosarast az Orlando Magic. A drafton a harmadik választás jogával Otto Portert húzták kiscsatárnak, a draft után pedig megszerezték Glen Rice Jr-t, aki a Philly választott ki a 35. helyen, de két későbbi pickért odaadták őt a Wizardsnak.

Hétvégén aztán robbantottak egy kisebb bombát: a sérült Emeka Okaforért és egy védett első körös draftjogért megszerezték Marcin Gortatot a Phoenix Sunstól, így alakult ki a mostani állomány - az Arizonából érkező másik három játékos már nem tagja a keretnek.

Irányítóposzton sokat javultak tavalyhoz képest. John Wall egészségesen kezdi az idényt, ez máris egy komoly pozitívum ahhoz képes, ahogy az előző szezont várták. A villámgyors egyes állítólag sokat dolgozott a tempóin a nyáron, ha ezeket a helyzeteket is hatékonyan tudná megoldani, akkor gyakorlatilag foghatatlan lenne, hosszabbítottak is vele maximum összegért. A védekezésre használható, támadásban viszont teljesen impotens Price helyett most már Maynor szervezi a játékot a második ötösben, ez is borzasztóan sokat dobhat a támadójátékon, mivel a Thundert és a Blazerst megjáró játékmester igazi régi típusú egyes, súlyos térdsérülése után is sokkal jobb játékos, mint Price.

Kettesben Bradley Beal már tavaly is bontogatta szárnyait, ő kintről életveszély, éppen ezért tökéletesen illik Wall és Maynor mellé is - Wall olyan szinten tudja összerántani a védelmet, hogy az üres dobásokat eredményezett már tavaly is Bealnek, míg Maynor hiába visszafogottabb Wallnál, ha a gyűrű támadásáról van szó, sokkal jobban ért a társak irányításához, sokkal inkább helyezi előtérbe azt, hogy megjátssza csapattársait, így Beal jó helyezkedések esetén számíthat arra, hogy megkapja a játékszert.

Martell Webster maradt, ő sokféleképpen képes segíteni az együtest, tavaly nagyon jó éve volt - kintről 42.2%-kal célzott -, és jóban is van Wall-lal, nem volt véletlen, hogy új szerződést adtak neki. Garrett Temple a vezetőedző, Randy Wittmann kedvence, őt gyakorlatilag bármilyen részfeladattal meg lehet bízni, azt el fogja végezni tudásához mérten maximálisan, úgyhogy nem lesz meglepetés, ha ő is rendszeresen játéklehetőséget kap majd. Nem úgy Rice, aki itt is és hármas poszton is csak negyedik-ötödik számú ember a keretben.

Kiscsatárban óriási tumultus van, jó eséllyel lesz még mozgás a keretben ezen a poszton. Porter egyelőre nagyon üveg, kis túlzással ahányszor pályára lépett, annyiszor sérült meg, úgyhogy nagy valószínűséggel Trevor Ariza kezd majd ezen a poszton. Ariza jó védő, ezzel mindenképpen segíteni tud majd a csapatnak, de támadásbeli szerepe kérdés, ott ugyanis a kezdőben csak ötödik számú opció lesz, karrierje korábbi szakaszaiban pedig nagyon sokszor túlvállalta magát, sokkal több dobása volt, mint arra a csapaton belüli erőviszonyok, hierarchia alapján számítani lehetet.

Kettejük mögött bevethető a kettes-hármas posztos védőspecialista, Chris Singleton, illetve a cseh hármas-négyes átmenet, Jan Vesely is. Egyikőjük jövő évi csapatopcióját sem hívta le azonban a klub, tehát 2014 nyarán szabadügynökök lesznek, ami Vesely esetében nem meglepő, az ő teljesítménye nagyon messze van attól a 4.2 millió dollártól, amit 2014/15-ben keresne, Singleton viszont játszott is elég sokat, jó védőnek is tartják liga szerte, és mindössze 2.5 millió dollárt tett volna zsebre jövőre. A két fiatal lejáró kontraktusa februári cserékre is alkalmas lehet, amennyiben magas posztokon nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogyan azt most eltervezték Ted Leonsisék.

Az erőcsatároknál Nené nagyon boldog, nyilatkozta is, hogy védekezésben végre nem neki kell centert játszania - Okafor mellett ez muszáj volt -, így több energiája marad a támadásra is. Gortat érkezése azonban azt is jelenti, hogy támadásban annyi labdája szinte egészen biztosan nem lesz, mint volt tavaly, hiszen a lengyel is igényli, hogy megjátsszák őt a festékben vagy elzárás-leválás után. Trevor Booker a fiatalságot, az energiát hozhatja a padról, míg Al Harrington a rutint, és az instant pontszerzést. Az ex-orlandó négyes poszton szerepelhet majd leginkább, annyi kiscsatára van ugyanis az együttesnek, hogy ott nélküle is túl sokan vannak, míg ezen a poszton külső dobásaival sokat segíthet smallball taktikában.

Centerben Gortat érkezése nagy pozitívum, de szerintem még mindig erősítésre szorulnak itt. Hiába volt Okafor jobb védő, mint a lengyel középjátékos, a nyakcsigolya sérve miatt elcserélt kosaras idén semmilyen segítséget nem jelentett volna az együttes számára. Támadásban egyébként is potensebb Gortat, de okosan kell elosztani majd a labdákat a kezdőötösben, mert alapvetően mind az öten szeretnek sok labdával dolgozni, és ebből ugyanúgy lehet belső feszültség, mint nagyobb nyomás a védőkön.

Seraphinnak tavaly előtt inkább volt jó szezonja, mint tavaly. Kisérleteinek száma megnőtt, de hatékonysága egy centertől igen pocsékra sikeredett (46.1% mezőnyből), és a pattanózás sem erőssége (21.8 perc alatt 4.4 meccsenként). Neki nagyon össze kell kapnia magát, mert ha valahol erősíteni fog a Wizards év közben, akkor az ez a poszt lesz, Gortat cseréje vele azért nem biztos, hogy meg van oldva.

A keret egy keleti PO-ra készen van. A kezdőben a hátvédpáros nagyon fiatal, viszont nagyon tehetségesek, és mindketten megmutatták már a ligában, miben lehetnek hasznosak. Ariza, Nené és Gortat nem most kezdte profi pályafutását, ők rutinjukkal segíthetik az alapvetően még mindig nagyon zöldfülű társaságot. A kispadon van egy egészen kiváló játékmester, egy védekezőspecialista swingman, két all-around kettes, egy rutinos, pontszerzésre szakosodott, illetve egy fiatal, inkább energiabomba, pattanózásban jeleskedő négyes, úgyhogy gyakorlatilag minden készen áll arra, hogy a Washington 2007/08 után újra PO-ba kerüljön.

A legnagyobb kérdés a játékosok egészségi állapotán kívül Randy Wittmann vezetőedző, akinek tréneri mérlege 147-291, azaz 33.6%. Azt nem lehet mondani, hogy veretes csapatoknál próbálkohatott eddig, de ez a teljesítmény riasztó egy olyan keret esetében, amely egyértelmű esélyese a rájátszásnak. Ha rosszul kezdik a szezont, azonnal el fogják küldeni, ebben szinte biztos vagyok, mert ez a washington idén már nem akar várni, ezt jól mutatják a játékosmozgások is, amiket a nyáron elkövettek.

Az all-int azért nem mondta még be a vezetőség, mert nem zárták be az összes kaput maguk mögött. Mivel elengedik év végén Singletont és Veselyt is, jövő nyáron lesz helyük egy maximális szerződés kiosztására, ami még akkor is nagy dolog, ha ehhez az kell, hogy Gortatot, Arizát, Serpahint és Bookert ingyen elengedjék majd. Ne rohanjunk azonban még előre, nem sokan gondolkodnak ugyanis még ezeken szerintem a vezetőségben sem. Idén rájátszást akarnak, és ha csak a papírformát hozzák, akkor erre jók is lehetnek, a 6. hely megszerzésének a Detroit Pistons és a Cleveland Cavaliers mellett/előtt a legnagyobb esélyesei.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus