Heti Top 10 - Clutch statisztika

Kiélezett végjátékok, buzzer-beaterek és hosszabbításra mentések. Ezek azok a pillanatok, amelyre minden kosárlabda rajongó kíváncsi. Olyan nevek ugrasztják talpra ilyenkor a csarnokokat, mint Kevin Durant, LeBron James és Chris Paul. Hetente jelentkező cikkünkben az előző hét tíz legjobb clutch megmozdulásait mutatjuk be. Where the Clutch Time Happens!

1. Spencer Hawes & Michael Carter-Williams (2013-14 alapszakasz 1. játékhét)

A Philadelphia clutch killer ötöse: Evan Turner, Thaddeus Young, Spencer Hawes, Michael Carter-Williams és James Anderson. Először zsebre vágták a bajnoki címvédőt, azután nagy nehezen maguk mögött hagyták a gyenge Wizardsot, végül a Rose vezette Bikákon is túljutottak. Tény, hogy nagyon bekezdtek, és ennek az egyik nagy nyertese Hawes, aki 64,9%-al tüzelt mezőnyből és 19,3 pont-, 11,3 lepattanó-, 3,0 gólpassz- és 1,3 blokkátlaggal verette végig ezt a hetet. De ne feledkezzünk el az újonc irányítóról sem, aki már első meccsén négyes-dupla közelébe ért, és csak egy labdaszerzéssel, illetve 3 lepattanóval maradt le róla. Olyan dolgok jöttek össze neki, mint pl. James kulcsfontosságú támadásának hatástalanítása egy labdalopással, erre rákontrázva egy gyors, eredményes lefutással - emellett a Bulls ellen egy hátmögötti assziszttal kiszolgálta Spencert, aki bevarrta lélekromboló középtávoliját.

Hawes clutch time stat: 10 perc, 3 mérkőzés, 14 pont, FG: 6/7, 3PT: 2/3, 2 lepattanó (1 támadó/1 védő), 1 gólpassz, 1 labdaszerzés, 1 blokk, +/- mutató: +23

Carter-Williams clutch time stat: 11 perc, 3 mérkőzés, 7 pont, FG: 1/4, FT: 5/6, 6 lepattanó (2/4), 4 gólpassz, 1 labdaszerzés, blokk, +/- mutató: +23

Hawes mezőnygóljai:


2. Derrick Rose (2013. október 31. Bulls-Knicks)

Derrick visszatért, és ismét kezd formába lendülni. A harmadik játéknapon a Bikáknak 10 másodperce maradt egy utolsó támadás kivitelezésére egy pontos Knicks vezetésnél. Természetesen Rose-ra lett kijátszva a dolog, aki betörés közben oldalt repülve két védő előtt – Felton és Chandler – tudta elereszteni egykezes, nagy ívű győztes dobását. D-Rose-tól már rég kaptunk ilyen élményt.

Clutch time stat: 5 perc, 4 pont, FG: 1/2, FT: 2/2, 2 eladott labda

3. Eric Bledsoe (2013. november 1. Suns-Jazz)

Bledsoe-nak volt vér a pucájában! Jeff Hornacek vezetőedző Goran Dragić 4. negyedbeli mellőzésével vitte sikerre második mérkőzését, és nem elég az, hogy Eric 14 pontot szerzett a szoros véghajrában, de elvállalta a mérkőzést eldöntő utolsó hárompontos dobást is. Chris Paul árnyékában korábban ilyet nem láthattunk, a fenevad csak most mutatta ki igazán a foga fehérjét. 

Clutch time stat: 5 perc, 14 pont, FG: 3/4, 3PT: 2/2, FT: 6/7, 1 lepattanó, 1 labdaszerzés

4. Kevin Love (2013. október 30. Wolves-Magic)

A nyitányon Kevin Love-ban is egy nagy visszatérőt tisztelhettünk, akit az előző évben sérülés hátráltatott, de ezen az estén emlékezetessé tette szerepvállalását. 12 másodperccel a vége előtt 3 pontos Magic vezetésnél Wolves oldalbedobásra került a sor, és a tömörülésben Love-nak sikerült rendkívül jól leráznia védőjét. A hárompontos vonal mögött gyakorlatilag a saját tempójában, lazán bevágta fade away trojkáját. A hosszabbításban a Farkasok hatékony produkciójára a Magic-nek már nem volt válasza.

Clutch time stat: 9 perc, 4 pont, FG: 1/4, FT: 1/2, 2 lepattanó, 2 gólpassz, 1 eladott labda

5. Marc Gasol (2013. november 1. Grizzlies-Pistons)

A Pistons keményen menetelt a győzelem kapuja felé 1 perccel a mérkőzés lefújása előtt. A kis Gasol 42. másodpercnél összehozott 2+1-es játéka után a soron következő memphisi támadásnál ziccerrel próbálkozott, amit leszedett, majd lendületből visszarakott. Ekkor 8 másodpercet mutatott az óra, és a 2 pontos detroiti előnyből egál lett. Billups még egy triplával próbálkozott, de hosszabbításra került a sor, ami viszont visszaütött a Detroitra, mivel nem tudták felvenni a Macik tempóját. A 4. negyed clutch szakaszában Marc 8 pontot és 1 támadó lepattanót szorgoskodott össze.

Clutch time stat: 7 perc, 8 pont, FG: 2/3, FT: 4/5, 2 lepattanó (1/1), 1 gólpassz, 1 blokk

6. Anderson Varejao és Kyrie Irving (2013. október 30. Cavs-Nets)

35 másodperc, és a Cavs második esélyből támadhatott. Irving egy az egyben próbálta megoldani a helyzetet magára vállalva a felelősséget, de ketten is ráálltak védekezésben, miközben a brazil Varejao próbálta akadályozni őket. Végül egyedül maradt a támadók kezdőcentere, és Kyrie kibújva a szoros fogásból, estében passzolta neki a büntetődobási területre a labdát, amit Anderson egy meccsnyerő középtávoli dobással hálált meg. 

Varejao clutch time stat: 5 perc, 5 pont, FG: 2/3, FT: 1/2, 2 lepattanó (1/1) 
Irving clutch time stat: 5 perc, 4 pont, FG: 0/3, FT: 4/4, 2 lepattanó, 1 gólpassz

(A videóban 1:53-nál):

7. Kevin Durant (2013. október 30. Jazz - Thunder)

Milyen volt az élet Westbrook nélkül? Mondhatni nem túl fényes, de a Utah ellen Durant extrém módon felpörgött, és a teljes meccsen 42 pontot, 6 lepattanót és 3 labdaszerzést könyvelhetett el. A végén rengeteg kihagyott helyzet és sok büntetődobás jellemezte játékát, amivel kínkeservesen sikerült legyűrniük a mormonokat. Hat másodperccel a befejezés előtt gyorsan lefaultolták egy pontos Thunder vezetésnél, és azonnal állhatott a büntetővonalhoz. Kizökkenteni nem tudták a saját ritmusából, így csak Gordon Haywardon múlt, hogy nem tudott a Jazz fordítani az utolsó pillanatban. 

Clutch time stat: 5 perc, 9 pont, FG: 1/5, FT: 7/8, 3 lepattanó, 1 labdaszerzés, 2 eladott labda

8. Kevin Martin (2013. október 30. Wolves-Magic)

Love mellett a másik legeredményesebb Minnesota játékos a frissen szerzett Martin volt, aki a hosszabbításban igen tisztességesen kivette a részét a győzelemből. Két mezőnykosarat és három büntetőt értékesített, melyekkel sikeresen meg tudta akadályozni, hogy az Orlandó átvegye a vezetést.

Clutch time stat: 9 perc, 9 pont, FG: 2/4, FT: 5/5

9. DeMar DeRozan (2013. november 2. Bucks-Raptors)

A Dínók legutóbb 5 szezonnal ezelőtt tudtak csak pozitív mérleget felmutatni a szezon kezdetén három meccset követően, ezért igen fontos volt nekik ez a győzelem. 5 perc volt hátra, és 2 ponttal vitt a Raptors. Ezután jött egy olyan 4 perces szakasz, amikor torontói mezben csak DeRozan tudott válaszolni a Milwaukee pontszerzéseire. Igaz, azokból nem volt sok, de DeMar segítségével távolabb került a Buckstól a kanadai gárda, ezzel is bebiztosítva a sikert.

Clutch time stat: 5 perc, 6 pont, FG: 2/4, FT: 2/4, 1 támadó lepattanó

10. Carmelo Anthony & Tyson Chandler (2013. október 30. Knicks-Bucks)

Anthony és Chandler két perc alatt teljesen padlóra küldte a Szarvasokat. 1:51-nél egy ponttal vitt a Knicks, ekkor Iman Shumpert triplát vállalt, ez lejött, Felton végül visszaszedte, majd visszarakta, de ez is lejött, és végül Anthonynak sikerült visszapöciznie. Chandler labdaszerzése (Andre Drummondtól) révén jöhetett a következő offenzíva, ekkor izolációra került a sor, itt Melo keményen megdolgoztatta védőjét, és kisebb szerencsével, de bepattogott a laszti a hálóba. Ismét a Bucksra került a sor, ekkor O.J. Mayo duplája betalált, de erre a válasz egy Chandler alley-oop zsákolás volt, majd az újonc Nate Wolters ziccerét Tyson egy blokkolással hatástalanította. Később Felton kettese már akkora hátrányt jelentett a Bucksnak, hogy végleg elúszott számukra a mérkőzés.

Anthony clutch time stat: 5 perc, 4 pont, FG: 2/4, 3 lepattanó (1/2)
Chandler clutch time stat: 5 perc, 4 pont, FG: 2/2, 2 lepattanó (1/1), 1 labdaszerzés, 1 blokk

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus