Heti Top 10 - Clutch statisztika

Összeállt a második játékhét legjobb tíz clutch teljesítménye, és olyan nevek alkotják, mint a brazil Nenê, aki ismét életet lehelt a Wizardsba, az állandó megbízhatóságáról ismert Tony Parker, a csodákra képes Jeff Green, a clutch csaták állandó szereplője, az arizonai Eric Bledsoe, illetve a fürge, megállíthatatlan Kyrie Irving. Where the Clutch Time Happens!

1. Kyrie Irving (2013. november 9. Cavs – Sixers) 

Hívhattuk volna így is ezt az izgalmas csörtét: maraton életre-halálra. Kyrie 39 ponttal, 12 gólpasszal és 5 lepattanóval fejezte be a kétszeres hosszabbításba torkoló mérkőzést, melynek végén Carter-Williams-szel és Hawes-szal a nyakán bedobta a mindent eldöntő ziccert.

Clutch time stat: 14 és fél perc FG: 5/13, 3PT: 2/4, FT: 2/2, 14 pont, 4 gólpassz, 1 lepattanó

2. Jeff Green (2013. november 9. Heat - Celtics) 

Már szinte mindenki azt hitte, hogy a Heaté a győzelem., és ebbe a hitbe ringatta bele magát a bajnoki címvédő is. Ezt a zakót viszont egyértelműen Dwyane Wade bénázása okozta, aki kihagyott két büntetőt úgy, hogy a másodiknál a labdát a gyűrűhöz szerette volna nekivágni, hogy leteljen az idő, mivel a végén 0,6 másodpercet mutatott az óra. Ez nem sikerült neki, csak a palánkot érte a laszti. Az utolsó támadásnál az oldalbedobás egy gyors, nagy ívű keresztpassz lett, amit Jeff Green futtában elkapott és a sarokból eresztette el dobását. A büntetővonal környékén LeBron James csak egy pillanatra nem figyelt oda Jeffre, és ez már elég volt ahhoz, hogy a blokkoló keze egy ütemmel lemaradjon Green buzzer-beater labdájáról. Ez a döntés nagyon nagy hozamot hozott a Lóheréseknek: „MONEY IN THE BANK”

Clutch time stat: 5 perc FG: 1/2, 3 pont

3. Nenê Hilário (2013. november 8. Wizards - Nets)

Jó végre látni, hogy a Varázslók megtáltosodtak. Az előző pocsék idényükben 5 vereséget szenvedtek el, ha hosszabbításra került sor, most meg már az elsőt elvitték a Nets elől. Nenê idén csak második estéjét töltötte a parketten, mivel sérüléssel küszködött, de látszik, hogy a fővárosiaknak úgy hiányzott, mint az éhező gyereknek egy falat kenyér. A lent látható statisztikája kissé torzképet ad aznapi játékáról, mivel a rendes játékidő szoros szakaszában 3 percet pattogtatott, és 2 gólpassz, 1-1 lepattanó és dobáskísérleten kívül mindent ekkor teljesített. Gyakorlatilag 2 és fél perc alatt dobott 9 pontot (Wizards mezben rajta kívül senki más), és volt egy életmentő megmozdulása is. Óriási pillanat volt, amikor 9 másodperccel a vége előtt John Wall egy-egyezésbe kezdett bele Deron Williams-szel szemben, ez egy lecsorgó ziccerré alakult, és ezt a szemfüles brazil azonnal visszarakta, amivel egálra hozta meccset. A hosszabbítást már a washingtoniak bírták jobban.

Clutch time stat: 8 perc 9 pont, FG: 3/4, FT: 3/4, 2 lepattanó (1 támadó/1 védő), 2 gólpassz

4. Steve Blake (2013. november 7. Rockets – Lakers)

Ennek az összecsapásnak a legnagyobb vesztese Dwight Howard volt, aki egyrészt nem tudta értékesíteni a Hack-a-Howard faultolásokat, másrészt volt klubja ellen kapott ki, és ráadásul róla vágta be Steve Blake a meccsnyerő triplát is. Sok volt ez neki. Ettől függetlenül nem szabad elvenni az érdemet Blake-től, akinek 3 másodperce volt összesen arra, hogy őrzőjétől leszakadjon és egy gyors távoli dobást elsüllyesszen úgy, hogy a Rockets védelmébe besegítő, hosszú karú és nagyot ugró Howard ne sapkázza le. Emlékezetes Lakers pillanat volt ez.

Clutch time stat: 5 perc FG: 1/2, 3 pont, 1 lepattanó

5. Kevin Durant & Serge Ibaka (2013. november 10. Thunder - Wizards) 

Ez egy hatalmas „come-back” volt a Thunder részéről, mivel a rendes játékidő előtti utolsó négy percben még 10 ponttal is ment a Washington. Na, ezt sikerült elkótyavegyélniük úgy, hogy a Durant-Ibaka duóval nem tudtak mit kezdeni. KD 16 másodperccel a vége előtt egyenlített, erre Bradley Beal nem tudott válaszolni, így a hosszabbításban a sokat tapasztalt Oklahoma nehezen, de maga alá gyűrte a fővárosiakat. Nagyon fontos momentum volt még Durant labdaszerzése a hosszabbítás utolsó percében, aminek büntetődobás lett az eredménye, és ezzel átvehette a vezetést a Thunder. Ne feledkezzünk meg a spanyol magasemberről sem, aki rengeteg fontos lepattanót szerzett, illetve nagyszerűen hálálta meg a neki megjátszott labdákat.

Durant clutch time stat: 6 és félperc, FG: 2/5, FT: 2/2, 7 pont, 2 lepattanó, 1 gólpassz, 1 blokk
Ibaka clutch time stat: 6 és félperc, FG: 3/4, 6 pont, 5 lepattanó (3/2)

6. Eric Bledsoe (2013. november 5. Pelicans - Suns)

Goran Dragić ezen az estén is hiányzott bokasérülése miatt, Bledsoe azonban a Suns igazi zászlóvivőjévé vált, és már második alkalommal nyert meg a Phoenixnek egy clutch csatát. Az egész esemény alatt 25 pontot szerzett, ebben benne volt három különböző ziccer és egy büntető a végén. Az elsőt egy három az egy elleni lefutásból értékesítette, a másodikat és a harmadikat egy-egy gyors betöréssel kivitelezte a felállt Pelikán védelemmel szemben.

Clutch time stat: 5 perc 7 pont FG: 3/3, FT: 1/1, 1 lepattanó, 1 gólpassz

7. Michael Carter-Williams (2013. november 9. Cavs - Sixers) 

Nem sok kellett hozzá, hogy a Sixers vigye el a sikert Clevelandből. Az újonc már az első héten megcsillogtatta tehetségét, és nem is akármilyen helyzetekben. 9-én itt volt a ráadás, és ismételten bizonyította rátermettségét, hogy tudja vezetni a Phillyt. Eszméletlen trojkák, kosárt érő helyzetek kialakítása és fenomenális védekezés, ezt láthattuk, illetve várhatjuk tőle a szezon további csatáiban.

Clutch time stat: 14 és félperc, FG: 3/6, 3PT: 1/1, 7 pont, 2 lepattanó (1/1), 4 gólpassz, 1 labdaszerzés, 1 blokk

8. Nikola Vučević (2013. november 6. Magic - Clippers) 

Előző év decembere óta nem fordult elő olyan a Magic-kel, hogy zsinórban három meccset is megnyerjenek. Ennek fő sikerkovácsa a fiatal montenegrói center volt, aki 30 pontot és 21 lepattanót regisztrált a teljes estén. Emellett csapata utolsó 12 pontjából 10-et ő szerzett, és ebben benne volt 6 egymás utáni sikeres büntető is.

Clutch time stat: 4 és félperc, FG: 2/2, FT: 3/3, 7 pont, 3 lepattanó

  

9. Tony Parker (2013. november 6. Spurs - Suns) 

Tony nagyon elemében volt, viszont a többiek nem. Az utolsó negyed 7 perces periódusában 15 pontot szórt 7/7-es mezőnymutatóval, ezzel kihúzva a slamasztikából az elfáradt Spurst.  Csak ő tudott válaszolni (Duncannek volt még egy büntetője) a Suns kosaraira, ezt jelzi Manu Ginobili nyilatkozata is: „We were struggling to score and we were looking slow and tired, and Tony made every shot. Incredible.” Nagyszerű egyéni teljesítményt láthattunk tőle.

Clutch time stat: 5 perc, FG: 4/4, 8 pont

10. Ty Lawson és Andre Miller (2013. november 7. Nuggets - Hawks) 

Irányítók a Házban, azaz a fiatal és az öreg! A két játékmesterrel nem tudott mit kezdeni az atlantai hátvédsor, egyszerűen foghatatlannak bizonyultak. Rendet raktak a támadásban, nekik köszönhető ez a hazai siker, ami zsinórban a hetedik volt a Hawks-szal szemben.

Miller clutch time stat: 5 perc, FG: 2/2, 5 pont, 2 gólpassz, 1 blokk
Lawson clutch time stat: 5 perc, FG: 3/3, FT: 1/2, 8 pont, 1 gólpassz, 1 lepattanó

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus