Heti Top 10 - Clutch statisztika

A harmadik játékhéten Joe Johnson folytatta a buzzer-beater gyártást, a RIP City fiatal irányítója nem ismert irgalmat és Carmelo Anthonynak sem sok kellett volna a győzelemhez. Emellett Richard Jefferson szállította az idei első Jazz sikert, Russell Westbrook megmozdulását pedig Andre Iguodala überelte egy kiütéses duplával. 

A harmadik játékhéten Joe Johnson folytatta a buzzer-beater gyártást, a RIP City fiatal irányítója nem ismert irgalmat és Carmelo Anthonynak sem sok kellett volna a győzelemhez. Emellett Richard Jefferson szállította az idei első Jazz sikert, Russell Westbrook megmozdulását pedig Andre Iguodala überelte egy kiütéses duplával. 

1. Andre Iguodala (2013. november 14. Warriors – Thunder) 

„Iggy! Hogy érzed magad a Warriorsnál? Köszönöm szépen jól!” – válaszolhatná Andre egy elképzelt szituációban, ami közeli a valósághoz (még akkor is, ha most éppen sérült). 3 hét alatt bebizonyosodott, hogy Iguodala megtalálta helyét Oaklandben. A Thunder skalpját pedig nem akármilyen módon tudta megszerezni, ehhez kellett egy demoralizáló, extravagáns kosár is. Az utolsó negyedben 14 pontról állt fel az Oklahoma, és Westbrook hármasával még át is vették a vezetést - kegyetlen döfés volt ez az OKC-től -, ekkor 2,3 másodpercnél jártunk. Az időkérés utáni oldalbedobást követően Iggy futtában kapta meg a labdát, és nem is volt ideje gondolkozni, fordult is rá a gyűrűre, melyet fade-away jumper stílusban értékesített. Durant több másodperc múlva sem tudta ezt felfogni, még az eredményjelzőt is megnézte, annyira nem hitte el, hogy ez történt.

Clutch time stat: 3 és fél perc, FG: 1/2, 2 pont

2. Joe Johnson (2013. november 15. Suns – Nets) 

A „Ne szórakozz Joe Johnsonnal!” újabb felvonását láthattuk múlt hét pénteken. A Nets szenved, szenved és szenved, ehhez még pluszba jönnek a sérülések is. De ezen a találkozón végre megszerezték első idegenbeli trófeájukat, melyet a rendkívül veszélyes Phoenix ellen hoztak össze. 8 másodperc volt még a dudaszóig, mikor Channing Frye hárompontos kísérlete lejött, és a rakoncátlan lepattanót a hátul álló Joe szelídítette meg. Ebből a helyzetből rendkívül gyorsan Dragićot hintába ültette, majd egy hátul beragadt védőt, ill. egy visszasprintelőt szívatott meg. Gyakorlatilag egy „coast-to-coast” lefutást alkalmazott, ahol rendkívül okosan, ütemváltásokat alkalmazva egy tear drop dobással zárta le a meccset. A TV-s szakkommentátort idézve: „Unbelievable, unbelievable!!!”

Clutch time stat: 10 perc, FG: 1/2, FT: 1/2, 5 pont, 2 lepattanó, 1 gólpassz

3. Damian Lillard (2013-14 alapszakasz 3. játékhét)

Maximális önbizalom és kegyetlen hidegvér, ez jellemzi a másodéves Damian Lillardot, aki mindkét clutch time-ba fulladó mérkőzést megnyerte a Blazersnek. A Sunst Aldridge segítségével történő elzárással verte el, ahol az oldalbedobást követően Bledsoe fennakadt LaMarcuson, Frye pedig nem vette át Lillardot, aki a gyűrű felé tört. P.J. Tucker már csak labdaszerzési kísérlettel próbálkozott, de a portlandi irányítót már semmi sem állíthatta meg a festékben, és könnyedén bedobta a meccslabdát. Az már más kérdés, hogy a Phoenixnek a következő támadásnál három kihagyott kísérlete is volt (egy ziccer, kettő visszapöcizés), de nem tudtak élni a lehetőséggel.

Blazers – Suns, november 13. clutch time stat:
5 perc, FG: 1/2, 2 pont, 1 gólpassz

Torontóban viszont a hosszabbítás első négy percében volt kulcsszerepe, mivel az ő lendületével, pontjaival (7) és gólpasszával tudott abszolút elszakadni a Blazers Raptorstól. Az első kosaránál két védőt bolondított meg, majd ziccer lett belőle, a következőnél jóval a triplavonal mögött eresztette el trojkáját, majd Aldridge szokásos módon elzárt neki, és a védők már csak szemmel követték középtávoli tempóját (109:107). A kanadaiaknál a lelki összeomlást a Batumnak kiosztott gyors passz utáni tripla okozta (112:107), innen már nem tudtak visszakapaszkodni.

Raptors – Blazers, november 17. clutch time stat:
6 és fél perc, FG: 3/3, 7 pont, 1 gólpassz

4. Rudy Gay (2013-14 alapszakasz 2. játékhét)

11-én Gay borzasztóan rosszul dobott a Toyota Centerben, és a rendes játékidő végén a vezetést sem tudta kiharcolni, de a hosszabbítás első felvonásában az ő triplája mentette meg a Dínókat. A folytatásban viszont 1:50-nél járt az óra, mikor ismét egy fontos pillanatban mutatta meg magát. Ekkor hárompontos hátrányban volt a Torontó, és egy 2+1-es játékot hozott össze Jeremy Lin őrzésében. Itt viszont vége is volt a Raptorsnak, Hardenék egy utolsó, erőteljes lökettel elhúztak tőlük, és vitték magukkal a győzelmet.

Rockets – Raptors, november 11., clutch time stat:
15 perc, FG: 3/14, FT: 1/1, 8 pont, 5 lepattanó, 2 labdaszerzés

 

Vasárnap ismételten nem a kanadaiaknak kedvezett a szerencse. 4 és fél perc maradt még hátra az estéből, és a Portland 13 ponttal ment. Gay hatalmasat futott (8 pont) az eredmény után, és csupán 3 perc ment le az órából, de már csak 5 pont volt a különbség. Még egy utolsó offenzívára futotta a Torontótól, erre 4 másodpercük maradt, és ezt viszont ismételten értékesíteni tudták Rudy által egy buzzer-beater ziccerrel (nem is akármilyen védő szorításában: Nicolas Batum). Bummm!!! A csarnok majd felrobbant, de a kemény Blazers ettől nem ijedt meg, a túlórában maguk alá gyűrték ellenfelüket. 

Megjegyzés: az elmúlt négy szezont is figyelembe véve Gay megelőzte Carmelo Anthonyt a 4. negyedek és hosszabbítások utolsó tíz másodpercében dobott győztes vagy kiegyenlítő kosarak számában: a hatodik ilyet verte be.

Raptors – Blazers, november 17., clutch time stat:
6 és fél perc, FG: 2/5, FT: 2/2, 7 pont, 3 lepattanó

5. Philadelphia 76ers (2013. november 13. Sixers – Rockets)

Nincs Carter-Williams, nincs probléma!? Az újonc Carter-Williams sérülése helyett beálló Tony Wrotten bámulatosan vezette társait, már az első kezdőként való játszatását egy tripla-duplával (18 pont, 10 lepattanó, 11 assziszt) hálálta meg. A dobóhátvéd James Anderson még a hosszabbítást is ki tudta harcolni egy eszméletlenül nehéz tripladobással, és Evan Turner is fejlődik.

Anderson clutch time stat: 7 és fél perc, FG: 2/3, FT: 2/2, 9 pont, 1 lepattanó

Wrotten clutch time stat: 7 és fél perc, FG: 1/5, 2 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 1 blokk

Turner clutch time stat: 7 és fél perc, FG: 2/5, FT: 4/4, 8 pont, 1 lepattanó

Young clutch time stat: 7 és fél perc, FG: 1/2, FT: 4/5, 7 pont, 2 lepattanó, 1-1 labdaszerzés és blokk

Hawes clutch time stat: 7 perc, FG: 1/1, 2 pont, 4 lepattanó (2/2), 1-1 labdaszerzés és blokk 

6. James Harden (2013-14 alapszakasz 3. játékhét)

Az előző hét eléggé sűrű volt Harden számára. A Raptors ellen pl. kétszeres hosszabbítást játszottak, és ebben benne volt James keze is, mivel a rendes játékidő végén nem sikerült győzelmet kicsikarnia. Egyszer volt egy clutch büntetőzése, ahol az első kosarat kihagyva, a másodikat értékesítve csak az egyenlítést harcolta ki, plusz egy utolsó kihagyott meccslabdája is volt. A nagy adok-kapokban végül ők jöttek ki nyertesen. 

Rockets – Raptors, november 11. clutch time stat: 
15 perc, FG: 3/9, FT: 6/8, 13 pont, 1-1 lepattanó, gólpassz, szerzett labda és blokk

A 13-i Philly mérkőzést kihagyta lábzúzódás miatt, és Jeremy Lin szenzációsan pótolta Hardent, de a tény az tény: kikaptak. New Yorkban ismét nem tudtak sima meccset lejátszani, itt a Szakállast komoly fizikai sanyargatásban részesítették, valamint a nagy népszerűségnek örvendő Hack-a-Howard taktikát is bevetették ellenük. 5 perccel a vége előtt még 9 pont is volt a különbség, innen sikerült felküzdenie magát a Knicksnek 1 pontra. Ennek ellenére ezt a mérkőzést James-szel sikerült behúzniuk, aki 4 perc alatt rengeteg büntetődobást harcolt ki.

Knicks – Rockets, november 14. clutch time stat: 
4 perc, FG: 0/2, FT: 8/9, 8 pont, 1-1 lepattanó és eladott labda

 

7. Zach Randolph (2013. november 15. Lakers – Grizzlies) 

Z-BO az előző pénteki ütközeten kezébe vette a gyeplőt, és a 4. negyedben 14 pontot termelt be a Lakers gyűrűjébe. A Los Angeles a 4. percnél még gyorsan átvette a vezetést, de csak átmenetileg. A végén bevágott 8 pontot (Marc Gasolt is kiszolgálta egy gólpasszal), fegyverarzenáljából kiválasztott egy step back tempót, egy fade-away-t, illetve egy fifikás ziccert.

Clutch time stat: 5 perc, FG: 3/3, 8 pont, FT: 2/2, 1-1 támadó lepattanó és gólpassz

8. Russell Westbrook (2013. november 14. Warriors – Thunder) 

14 másodperc volt hátra, Durant felhozta a labdát, majd átadta azt Russellnek, aki egy az egyben Klay Thompson arcából bevágta a clutch hármast. IN YOUR FACE!!! – gondolhatta ezt Westy. Az állás 115:114-re változott, és 2,3 másodperce maradt a Warriorsnak. Már-már úgy tűnt, hogy ezzel a triplával vége a meccsnek, de Iguodala szertefoszlatta ezeket az álmokat. Russell mindent megtett, nem rajta múlott, hogy nem győzedelmeskedtek. Az OKC irányítója az egész este folyamán szenzációsan játszott, ezt tükrözi 30 pontja, 9 lepattanója, 5 asszisztja és 3 labdaszerzése is.

Clutch time stat: 4 perc, FG: 1/2, 3 pont

9. Carmelo Anthony (2013. november 14. Knicks – Rockets)

Melo az utolsó leheletéig küzdött, hogy életben tartsa a Tyson Chandlert nélkülöző New Yorkot. 8 másodperccel a vége előtt Anthony kiosztott egy igen fontos blokkot is, mellyel megállította Hardent, és ezzel le is járt a Houston támadóideje. Az oldalbedobást követően gyorsan lefaultolta Harden, a labda ettől függetlenül a gyűrűben landolt a triplavonal mögül, ám a bírók a személyi hibát a dobás megkezdése előtt ítéltek meg, így csak két büntető jöhetett, amely kevés volt egyaránt az egyenlítésre és a győzelemre is. Nem sokon múlt, hogy még izgalmasabb legyen ez az 5 másodperc.

Clutch time stat: 4 perc, FG: 2/6, FT: 4/4, 8 pont, 2 támadó lepattanó, 1-1 gólpassz és blokk

10. Richard Jefferson (2013. november 13.  Jazz – Pelicans)

13-án eljött az igazság órája, a Jazz történelem nem tűrhette már ezt a szégyent. Nyeretlenül, 8 vereséggel néztek farkasszemet a Pelikánokkal, akiknek a szárnyait sikerült elég jól megtépázniuk. Ehhez kellett egy öreg motoros RJ személyében, aki a mindent eldöntő pillanatokban felvette a kesztyűt, és nem rezelt be a New Orleanstól. Jefferson 2011 áprilisa óta nem ért el 20 pontot, a mai estén viszont sziporkázott a pályán (22 pont, 3/4 tripla, 3 lepattanó és 4 gólpassz).

Clutch time stat: 5 perc, FG: 1/2, FT: 4/4, 7 pont

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus