Heti Top 10 - Clutch statisztika

A hatodik játékhéten a Nowitzki-Ellis duó mindenkit eltakarított a Mavericks útjából, az "öreg Duncan nem vén Duncan" sorozat továbbra sem szakadt meg, a Lillard-Aldridge páros a Nyugati Konferencia trónjára helyezte a Blazerst, míg Brandon Knight idegenben győzelmet csikart ki a Bucks számára.

1. Dirk Nowitzki & Monta Ellis (2013-14 alapszakasz 6. játékhét)   

16-1. Ennyire állt az örökmérleg a Mavs-Cats között a mérkőzés megkezdése előtt. Annyit tudni kell, hogy legutóbb 2012. november 10-én hosszabbítás során legyőzte a Charlotte a Dallast, és most sem kellett volna sok ahhoz, hogy megismételje ezt a parádés teljesítményt a Cats. A texasiak rendkívül eredményes, dobásra mindig vállalkozó kedvű duója a Mavs utolsó negyedbeli 29 pontjából 24-et izzadt ki, és öt pont hátrányból hét pontos előnyt varázsolva fejezte be az estet. Először Nowitzki volt tarthatatlan, majd két perc alatt Ellis lerendezte a Hiúzokat.

December 3. Mavs -Bobcats

Nowitzki clutch stat: 5 perc, FG: 3/3, FT: 1/1, 7 pont és 1 lepattanó
Ellis clutch stat: 5 perc, FG: 3/4, FT: 2/2, 8 pont és 1 lepattanó

A Bobcats után a Pelicanst is 41% alatti dobáspontosság alatt tudta tartani a Mavericks. A Pelikánok két hátvédje, Tyreke Evans és Anthony Morrow botrányosan rossz 1/14-es mezőnymutatót produkált, és a vége felé Jrue Holiday a Bulls elleni siker után ismételten megtáltosodott, és másfél perccel a vége előtt kiegyenlített. Ezt követően a német félisten sikeres büntetődobásokkal válaszolt, és ezzel meg is nyerte a találkozót.

December 4. Pelicans - Mavs

Nowitzki clutch stat: 5 perc, FG: 1/3, FT: 3/4, 5 pont és 2 blokk
Ellis clutch stat: 5 perc, FT: 1/2, 1 pont és 1 lepattanó   

A 7-i harc igazi tili-toli volt a javából. 18-szor változott a vezető csapat kiléte, és 12-szer lett egál, de ez az ellenfél sem akadt meg a Dallas torkán. A Portland számára két hullámban jött az égi áldás: az elsőt Dirk hozta, majd a legkegyetlenebbet Ellis okozta. Pedig a Blazers mindent megtett azért, hogy ők jöjjenek ki jól a végén, pl. Lillard könyörtelen hármasa után csak két másodpercnyi ideje maradt a vendégeknek. Ellis nem habozott, a korábbi labdaeladását úgy tette jóvá, hogy Nowitzki és Blair elzárását kihasználva védője annyira leszakadt róla, hogy elég ideje volt megkapnia a labdát, és azt értékesítenie a dudaszó pillanatában.

December 7. Blazers  – Mavs

Nowitzki clutch stat: 5 perc, FG: 3/5, FT: 1/1, 7 pont és 1 lepattanó
Ellis clutch stat: 5 perc, FG: 3/4 és 7 pont

2. Tim Duncan (2013. december 2. Spurs  – Hawks)

Nem elég, hogy Duncan egy dupla dupla-dupla statisztikát (23 pont, 21 lepattanó) hozott a Hawks ellen, de még a győztes kettest is ő vágta be. Az utolsó előtti támadás során a Sólymok még egálra hozták az állást, de ezután egy nemzetközi összjáték következett. Összesen 4,7 másodperccel gazdálkodhattak, mikor Marco Belinelli elvégezte az oldalbedobást (Ginobili kapta a labdát). Az olasz egyenesen Duncan védőjéhez szaladt, hogy azt elzárja, ez alatt saját védője csak vele foglalkozott. Tim a megbeszélt taktika alapján lerázta Horfordot, és már szabad volt az útja, hogy megkapja Manutól a labdát. Futtában fordulásból eresztette el gyilkos középtávoliját, és nem volt kegyelem. „We never lost trust in (Duncan). We would be crazy if we did.” – nyilatkozta Ginobili az interjúban.

Clutch stat: 5 perc, FG: 2/2, 4 pont, 2 lepattanó (1 támadó/1 védő) és 1 gólpassz

3. Portland Trail Blazers (2013-14 alapszakasz 6. játékhét)

Jelige: Titánok harca. A Nyugati Konferencia éllovasa (a Spursszel együtt) a Lakers idegenbeli látogatása után a Keleti Konferencia vezetőjét, az Indiana Pacerst fogadta Oregon államban. A Blazers keleti csapattól ez idáig nem kapott ki idén. Az utolsó periódus kezdetén a RIP City magához ragadta a vezetést, és nem is engedte át azt többé, hiába alkotott maradandót Paul George (43 pont, ebből 17-et ebben az etapban) a túloldalon. A Portland két kiváló kosarasa, Aldridge és Lillard összesen 12 ponttal akadályozta meg a Pacers próbálkozását.

December 2. Blazers  – Pacers

Aldridge clutch stat: 4 perc, FG: 1/1, FT: 3/3, 5 pont, 2 lepattanó és 1 gólpassz
Lillard clutch stat: 4 perc, FG: 2/3, FT: 2/2, 7 pont és 2 lepattanó

Újra otthon, ismételten győzelem. Egy nehéz ellenfél után a Rose Garden ajtaján bekopogtatott egy másik is az Oklahoma City személyében. Ellenük a gyógyír az MVP formában játszó LaMarcus volt, aki 38 pontot, 13 lepattanót, 5 gólpasszt és 2 labdaszerzést gereblyézett össze. Ebből hat pontot a szoros végjátékban két perc alatt szerzett, melyre csak egy Westbrook kosár jött válaszként, és ennél több már nem is történt az est folyamán. Ezzel a trófeával 16-3-ra változott át a Blazers összecsapás utáni helyzete nyugaton, mely a második legjobb szezonkezdés a franchise történetében (az 1990-91-es alapszakaszban 18-1 volt).

December 4. Blazers  – Thunder

Aldridge clutch stat: 4 és fél perc, FG: 4/4, FT: 1/1, 9 pont és 3 lepattanó (1/2)
Lillard clutch stat: 4 perc, FG: 2/3, FT: 2/2, 7 pont és 2 lepattanó

 

Nem az ő napjuk volt. A Portland nagyszerűen vette az akadályt, és négymeccses idegenbeli túrájából három meccset megnyert, és a negyediket pedig csak az utolsó másodpercekben vesztette el. A Dallas hat ponttal is vitt a vége előtt 46 másodperccel, ekkor Lillard leosztását Batum értékesítette, majd Matthews kihagyott egy triplát. Ezt követően jött Monta Ellis beduplázása, melyből egy labdaeladást erőszakoltak ki, és jöhetett az ellentámadás. 6,8 szekundum maradt az órán, és az oldalvonalról Aldridge kapta a labdát a büntető területén. Kipasszolta Damiannek, aki Shawn Marion fogásában egy nagyon nehéz dobást vállalt el, ami be is ment. A közönség állva figyelte ezt a feszült jelenetet, és egyszerre tört ki belőlük az öröm. Ezt csak Ellis buzzere lohasztotta le.

December 7. Blazers – Mavs 

Lillard clutch stat: 5 perc, FG: 2/4, 6 pont és 1 gólpassz
Batum clutch stat: 5 perc, FG: 1/1, FT: 2/2, 4 pont, 1 lepattanó és 2 gólpassz

4. Stephen Curry (2013. december 3. Warriors – Raptors)

Hogyan álljunk fel 27 pontos hátrányból! Mark Jackson fiai megmutatták, hogy nem létezik lehetetlen. A vége előtt 12 perccel már csak 18 volt a különbség, de ez az utolsó etapra vonatkoztatva 1962. február 9-e óta a legnagyobb visszatéréses sikere volt a Warriors franchise-nak, természetesen ki más, mint Steph Curry volt a legnagyobb aduászuk ebben a menetben. 27 pontjából 14-et ekkor szerzett, és ebből nyolc clutch értékűnek számított. Az izgalmakkal teli öt perces játékuk alatt minden pontszerzésben Currynek benne volt a keze. 3:01-nél (98:101) triplával fordított, majd fél perc múlva Klay Thompsonnak osztott ki egy gólpasszt, majd ugyanezzel a módszerrel (Harrison Barnes hármas) tovább mélyítette a Raptors sírgödrét. 

Clutch stat: 4 és fél perc, 3PT: 2/2, FT: 2/2, 8 pont és 2 gólpassz

5. New Orleans Pelicans (2013-14 alapszakasz 6. játékhét)

Jelige: A maratoni mérkőzés. Hosszú és kemény küzdelmet tudhat maga mögött a New Orleans, akik idegenben sorozatbeli harmadik mérkőzésüket is megnyerték. Először Jrue Holiday izolációból oldotta meg a két pontos lemaradásukat, melyet Joakim Noah-ról értékesített, és erre volt 11 másodperce. Az első hosszabbításban pedig Eric Gordon tartotta a lelket csapatában, aki mind a hat Pelikán pontot egymaga termelte ki, és megint egált mutatott az eredménytábla. A második részben Al-Farouq Aminu eresztette ki tartalék energiáit, és hét ponttal segítette tovább löknie a lousianaiakat, de itt már a Bullsnak kellett visszakapaszkodnia, hogy még mindig ne legyen vége a műsornak. Végül Holiday tette fel az i-re a pontot egy remek helyzetfelismeréssel: a betörését Taj Gibson személyi hibával tudta csak megállítani, amiből egy kosár és egy sikeres büntetődobás született, ezzel végleg lezárult ez az emlékezetes show. Ne feledkezzünk meg a vajkezű Ryan Andersonról sem, aki az egész mérkőzés leghatékonyabb gólszerzőjeként (36 pont) dominált 12/20 mezőnybeli mutatójával, illetve triplák terén 7/11, és társai nagyszerűen használták ki a pályán történő helyezkedéseit. 

December 2. Bulls - Pelicans 

Gordon clutch stat: 20 perc, FG 4/12, FT: 3/ 4, 13 pont, 4 lepattanó (1/3), 1 gólpassz és 3 labdaszerzés 
Aminu clutch stat: 19 perc, FG: 3/5, 7 pont, 4 lepattanó (1/3), 1 gólpassz és 2 labdaszerzés 
Holiday clutch stat: 20 perc, FG: 3/8, FT: 1/1, 7 pont, 2 támadó lepattanó és 3 gólpassz
Anderson clutch stat: 20 perc, FG: 4/7, FT: 2/2, 11 pont és 3 lepattanó (2/1)

12 dobáskísérletből 9 kihagyva. Ez jellemezte az utolsó öt perc eseményét a New Orleans részéről. Hiába küzdöttek, harcoltak és szedtek le támadólepattanókat, azok értékesítéseivel komoly gondok akadtak. Főleg azon a téren, hogy másfél percen keresztül egészen a végszóig egy pontot sem szereztek a Pelikánok. Holiday még egy hárompontossal feltámasztotta klubját, de utána elszórakozták minden lehetőségüket. 

December 4. Pelicans - Mavs

Aminu clutch stat: 5 perc, FG: 1/5, 2 pont, 3 lepattanó (2/1), 1 gólpassz és 2 labdaszerzés 
Holiday clutch stat: 5 perc, FG: 1/2, FT: 1/1, 3 pont és 1 gólpassz
Anderson clutch stat: 5 perc, FG: 1/3, FT: 2/2, 4 pont és 2 támadó lepattanó

6. Chicago Bulls (2013. december 2. Bulls – Pelicans)

Nem sokon múlott! A Chicago a rendes játékidőben és az első hosszabbításban mindig kényszerhelyzet elé állította a New Orleanst, akik hamvaiból feltámadó Főnixként küzdötték fel magukat, és életben tartották a mérkőzést. Viszont a második és harmadik extra periódus végén már csak a Bikák futottak az eredmény után. Taj Gibson első hosszabbításban bemutatott védekezésére pedig egyszerűen nem voltak szavak: 35 másodperc alatt három blokkot osztott ki. Emellett Gibson annyira agilis volt, hogy nyolc lepattanójából ötöt a támadó oldalon szedett le. A Szeles város másik nagy motorja, Luol Deng 14 pontot, valamint az első hosszabbítás egálra hozását atletizálta össze a clutch időszakban, míg francia centerük, Noah az utolsó nekifutás során tudott legjobban segíteni csapatán.

Gibson clutch stat: 20 perc, FG: 1/5, FT: 3/4, 5 pont, 8 lepattanó (5/3) és 4 blokk 
Deng clutch stat: 20 perc, FG: 4/11, FT: 6/8, 14 pont, 3 lepattanó (1/2) és 3 gólpassz 
Noah clutch stat: 20 perc, FG: 5/6, FT: 0/1, 10 pont, és 3 lepattanó (1/2)

 

7. Jeff Teague (2013. december 2. Spurs – Hawks)

Teague-gel egyre komolyabban kell számolni. A Hawks irányítója a rendkívül hasznos játékszervezés mellett Kawhi Leonard fogásából vállalt el egy clutch triplát, és ezzel öt másodpercnyire a végétől kiegyenlített az eredményt. Erre jött Duncan válasza, mellyel a Sarkantyúsok elvitték az Atlanta orra elől a győzelmet, de ez semmilyen mértékben nem csökkenttette Jeff aznapi félelmetes szereplését.

Clutch stat: 5 perc, FG: 2/3, 6 pont, 1 lepattanó és 2 gólpassz

8. Brandon Knight (2013. december 6. Wizards – Bucks)

Két olyan társaság találkozott, akik mostanában nem igazán szerencsések. A Bucks azért, mert három fontos játékosuk sem volt bevethető sérülés miatt, míg a Wizards esetében a felfelé ívelő karrierjük ellenére ez a nap hozta a baljós eseményeket. Először Martell Webster, majd Nené is beadta a kulcsot a parketten, és nem folytathatták a játékot. A Washingtonnak ettől függetlenül sikerült helyben hagynia a Bucksszot mikor 55 másodperc volt még hátra, de ezután a sors már nem volt túl kegyes hozzájuk. 97:102-ről először Khris Middleton duplájával feltámaszkodtak a vendégek, végül Brandon Knight hármasával kiharcolták az extra periódust. A következő csörtében a fővárosiak egyetlen mezőnykosarat sem szereztek, egyedül Ariza állhatott a büntetővonalra (három pont), és ez elég volt ahhoz, hogy vérszemet kapjanak a Szarvasok. A Milwaukee egyetlen pillanatban sem került hátrányba, szinte végig vezettek. 

Clutch stat: 10 perc, FG: 3/7, FT: 3/4, 10 pont, 3 lepattanó (1/2), 2-2 gólpassz és labdaszerzés

9. Philadelphia 76ers (2013. december 3. Sixers – Magic)

Másodikát követően egy újabb tandem meccs következett a keleti parton. Itt a Philly és az Orlando esett egymásnak, ahol Michael-Carter-Williams, illetve Victor Oladipo NBA történelmet írt. Mindkét újonc tripla-duplát ért el, ilyen eddig még nem volt, és a kétszeres hosszabbításba torkolló estén MCW igazi karmesterként vezényelte le ezt a párharcot. Evan Turner viszont kissé peches szériát fogott ki, mivel a negyedik negyedben nem tudta lezárni a mérkőzést (kihagyta a meccslabdát), valamint Afflalónak ütött be egy személyi hibát a hárompontos vonalon kívül, amivel Arron második extra időre kényszerítette az egész társaságot. 

Turner clutch stat: 10 perc, FG: 2/4, FT: 3/4, 7 pont, 1-1 lepattanó és labdaszerzés
Young clutch stat: 15 perc, FG: 4/6, FT: 2/2, 11 pont, 4 lepattanó és 1 blokk
Carter-Williams clutch stat: 15 perc, FG: 4/6, FT: 2/4, 10 pont, 2 támadó lepattanó és 5 gólpassz

 

10. Orlando Magic (2013. december 3. Sixers – Magic)

A Magic a zsinórban négy vereséget elszenvedő Sixers otthonába látogatott el, és ezen a napon az all-star szinten pattogtató Arron Afflalo és a közönség kedvenc Glen Davis összesen 76 pontot kapart össze. A véghajrá rendes játékidejében csak ez a páros tudott pontokat szerezni orlandói mezben, melyben volt három tripla, és ebből az utolsó Big Baby hosszabbításra mentése volt. Afflalo továbbra is bizonyította, hogy nem az az ijedős fajta: egy-egy negyed clutch időtartományában (negyedik negyed, első és második hosszabbítás) klubja legjobbja volt ponttermelésben, és az első hosszabbítás folytatását ő harcolta ki.

Afflalo clutch stat: 15 perc, FG: 4/10, FT: 4/4, 14 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz
Davis clutch stat: 14 és fél perc, FG: 5/9, FT: 0/1, 11 pont, 1-1 gólpassz és labdaszerzés

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus