Heti Top 10 - Clutch statisztika

A hetedik játékhéten Damian Lillard, Stephen Curry és Al Horford utolsó pillanatban bevágott kosaraikkal büntették ellenfeleiket, Ryan Anderson a törött szárnyú Pelikánok megmentője, Kobe Bryant pedig mind támadás, mind védekezés terén nagyot alkotott a pályán.

1. Damian Lillard (2013. december 15. Pistons – Blazers)

Rossz játékkal is tudni kell nyerni. A másodéves Lillard Aldridge-dzsel együtt nyakába vette a Portlandet, és a Nyugati Konferencia vezető helyénél lejjebb meg sem álltak. Ezen a derbin Damian hét triplát hagyott ki, és végig eredménytelen volt ebben a kategóriában. Ahogy november 11-én, úgy most is legyűrték a Pistonst, és a végén a Blazers mégis Lillardnak köszönhette a győzelmet: a rendes játékidőben 0,8 másodperce volt egy félpályás kosarat bevágnia (labdaszerzésből kiindulva), természetesen ekkora csodát nem tett, de a hosszabbításban egy az egyben Rodney Stuckeyról megoldotta a dolgot, és esélyt sem adott a Detroitnak a válaszra.

Clutch stat: 8 és fél perc, FG: 3/6, FT: 5/6, 11 pont és 2 labdaszerzés

 

2. Al Horford (2013. december 13. Hawks  – Wizards)

Horford otthon megismételte november 29-i alakítását, csak ez az előzőnél sokkal jobban sikerült. Akkor is és most is a mérkőzés hősévé vált, de ezúttal egyszer a hosszabbítás kicsikarásában vett részt a festékben kiharcolt büntetőivel, majd a következő extra periódusban Pero Antić egy hosszú, nagy ívű oldalbedobást végzett el 99:99-nél, és ezt értékesítette Al az utolsó pillanatban. Ami még kiemelendő a Hawks centerénél, hogy rendkívüli módon gyűjtötte be a támadó oldalon lecsorgó labdákat, és négyből két esetben második esélyből szereztek pontot a Sólymok.

Clutch stat: 9 és fél perc, FG: 3/6, FT: 2/2, 8 pont, 5 lepattanó (4 támadó/1 védő), 1-1 gólpassz és labdaszerzés

 

3. Stephen Curry (2013-14 alapszakasz 7. játékhét)

A Warriors borzalmas napot fogott ki dobások tekintetében. Az első félidőben a Curry-Thompson páros 8 triplát hagyott ki, és csak a második félidőben kezdtek bemelegedni a srácok. A Bobcats 11 ponttal is vitt 4:22-vel a lefújás előtt, de Steph energiabomba löketével két pontra is megközelítették a Charlotte-ot, de ez is kevés volt a nagyszerű formában játszó Kemba Walker ellen.

December 9., Cats – Warriors clutch stat: 1,5 perc, FG: 2/5, FT: 1/1, 5 pont és 1 blokk

Az idegenbeli Bobcats fiaskó után a győzelemre éhes Harcosokat meglátogatta volt csapattársuk, Monta Ellis, és a Dallas-szal nagy csatát vívott az oaklandi gárda. Sorozatban ötödször ért el Curry minimum 30 pontot, és a megállíthatatlan irányító hátrányból fordított, majd meg is nyerte a meccset. Ami az utolsó fejezetben Ellisnek nem jött össze, azt Steph kegyetlenül berámolta, ráadásul Shawn Marion fogásában.

December 11., Warriors – Mavs clutch stat:
5 perc, FG: 3/5, FT: 1/1, 8 pont, 1 lepattanó és 2 gólpassz

 

A ponttermelésről híres Golden State-i hátvédpáros ismételten betlizett a távoli dobások terén (2/12). Ráadásul 2008. január 29-e óta, ha a Rockets-cel ütköztek meg, akkor elég gyalázatos számadat jön ki: a párharc állása 4-18 a texasiak javára. A befejezésnél akárhogyan próbálkozott a Warriors, egyszerűen a Patrick Beverleyt és Dwight Howardot felvonultató Houstont nem tudták két vállra fektetni.
    
December 13., Warriors – Rockets clutch stat: 4 perc, FG: 2/4, 5 pont és 1 lepattanó

Kimondhatjuk, hogy a Mark Jackson vezette klub kisebb hullámvölgybe került. Ezt a hetet egy győzelemmel és három vereséggel fejezték be, mivel a Suns se adta be a derekát. Ezen az estén két nehéztüzérséggel felvértezett hátvédpáros találkozott egymással (Curry-Thompson és Dragić-Bledsoe), akik gondoskodtak a közönség szórakoztatásáról. Jeff Hornacek fiai az első negyed végétől fogva végig vezettek, és a nagy véghajrában kicsit felgyorsultak az események. A Golden State csapatszinten próbálta leküzdeni az akadályokat, de a zsinórban ötödik győzelmüket is bezsebelő arizoniaiak jobban akarták ezt a sikert.

December 15., Suns – Warriors clutch stat: 4 perc, FG: 1/2 és 3 pont

4. Mike Dunleavy & Joakim Noah (2013. december 13. Bucks  – Bulls)

Szerencsésnek mondhatja magát a Bulls, mert a Bucks elszerencsétlenkedte az utolsó 20 másodpercet. Megvolt az esélyük a sikerre, mivel Jimmy Butlerre lépéshibát fújtak a bírók (elcsúszott a parketten), és jöhetett a Milwaukee támadása kétpontos előnynél. Ekkor jött a védekezésért felelős Noah, aki eddig is nagyszerűen küzdött a Bikák életéért. Az oldalbedobást elvégezte a Bucks, igen ám, csak Gary Nealt, aki a labdát megkapta becsapdázta a Dunleavy-Noah kettős, és a francia ki tudta harcolni a feldobást. A két játékos között 18 centiméter és 10 kg különbség van, és ahogy várható volt, a feldobásból Joakim jött ki nyertesen, Hinrich vezetésével már rohantak is fel a rendezetlen Milwaukee védelem ellen. Az ifjabb Dunleavy tett egy nagy kört a gyűrű környékén, és a tömörülést kihasználva Boozer és Noah segítségével Nealt meg tudták akasztani egy kis időre. Ez bőven elég volt Mike-nak, hogy üresre játssza magát, és bevágja gyilkos tripláját. 

Dunleavy clutch stat: 3 és fél perc, 3PT: 1/1, FT: 3/3, 6 pont, 1-1 támadó lepattanó és gólpassz

Noah clutch stat: 3 és fél perc, FG: 1/2, 2 pont, 4 lepattanó (2/2), 2 labdaszerzés és 1 blokk

5. Kobe Bryant (2013. december 14. Cats – Lakers)

A Fekete Mamba első áldozata. A Lakers saját lélekjelenlétének és védekezésének köszönhetően tudta elcsaklizni a manapság jól teljesítő Bobcats (ezzel idén megszületett az első hárommérkőzéses vereség sorozatuk) elől a győzelmet. A végén a Hiúzok számára teljesen bebetonozták a gyűrűt, mivel 2 és fél perc alatt egy pontot sem szereztek, melyben Pau Gasol és Kobe hathatós védekezése is benne volt. Bryant negyedik estéjén kezébe vette az irányítást, és egy 7-0-s rohammal ütötte ki a Charlotte-ot. Nick Young Kobe passzából egy triplát dobott, ezt követően Bryant két védő között dobott egy ziccert, és később kiharcolt egy büntetőt. A legvégén már a Hiúzok kapkodtak levegőért, ekkor Kobe remekül őrizte Kemba Walkert, akinek csak egy homályra futotta.

Clutch stat: 4 perc, FG: 1/4, FT: 2/2, 4 pont és 2 lepattanó

6. Kemba Walker (2013-14 alapszakasz 7. játékhét)

Az egyszemélyes támadógépezet. Walker igencsak felnőtt ahhoz a feladathoz, hogy most már győzelmeket is szállítson csapatának. Pl. a Warriorst sokáig féken tudták tartani, de a második félidőben már igencsak küzdeniük kellett azért, hogy folyamatosan apadó előnyük ne fogyjon el teljesen. És jött az a bizonyos utolsó öt perces szakasz: ekkor egyedül Kemba tudott helytállni, és egymaga 15 pontot szerzett. 

December 9., Cats – Warriors clutch stat: másfél perc, FG: 1/1, FT: 6/8 és 8 pont

Nem árt a segítség Kembának. Ismételten egy hazai meccs, ahol megint Walkerre hárult a hős szerep, mivel ezen a napon is csak ő tudott pontokat termelni az utolsó percekben. Csakhogy a Lakers ellen elbuktak, mivel a Los Angeles remek védekezést bemutatva hat pontos hátrányból három pontos előnyt kovácsolt össze.

December 14., Cats – Lakers clutch stat: 4 perc, FG: 2/4, 4 pont és 1 támadó lepattanó

7. Ryan Anderson (2013. december 11. Pelicans – Pistons)

Anthony Davist Ryan Andersonnak kellett pótolnia Monty Williams döntése alapján, és a csatár azóta minimum 18 pontokat szorgoskodott össze. Sok sikert nem arattak a kéztöréses eset óta, de a Detroit ellen megvolt minden sanszuk a szépítésre. Mindkét gárda nagyot betlizett a negyedik negyedben, mikor szűk másfél perc alatt egyikük sem tudta lezárni a meccset. Az az Anderson, aki a Pelikánok utolsó dobását elbaltázta, a hosszabbításban egyszerűen szárnyalt. Egyenlítést, majd vezetést harcolt ki (8 pont: 2-2 hármas és büntető), és ebből a hátrányból már nem tudott visszajönni a Motor City együttese.

Clutch stat 10 perc, FG: 3/7, FT: 2/2, 11 pont, 1-1 támadó lepattanó és gólpassz

8. San Antonio Spurs (2013. december 13. Spurs – Wolves)

Idén decemberben a 40 pontot elérő játékosok vereséggel térhettek haza. Paul George, Arron Afflalo és Stephen Curry után Kevin Love is beállt a sorba, pedig nem ilyen fényben indult az utolsó negyed. 5:22-nél Manu Ginobili egálra hozta az összecsapást, majd a clutch időszakban alapos kioktatásban részesítette a Duncan-Parker-Ginobili trió (23 gólpassz az egész este folyamán) a Farkasokat. Míg Duncan a védekezésben (Nikola Pekovićnak 1 perc alatt két blokk) és csapatjátékban vette ki a részét, addig Tony és Manu termelte a pontokat. A Sarkantyúsok ezzel a győzelemmel egy meccsnyire megközelítették a Nyugati Konferencia trónját elfoglaló Portlandet.

Duncan clutch stat: 4 és fél perc, FG: 1/2, 2 pont, 3 lepattanó (1/2), 2-2 gólpassz és blokk

Parker clutch stat: 4 és fél perc, FG: 3/6, 6 pont és 2 gólpassz

Ginobili clutch stat: 4 és fél perc, FG: 2/2, FT: 1/1 és 6 pont

9. Washington Wizards (2013. december 13. Hawks  – Wizards)

Az est vesztes oldalára csöppenő fővárosiaknál John Wall a rendes játékidő végén zsinórban 7 pontot rámolt be, de a maradék 1:40 után hirtelen óriási csend lett náluk, és a két ponttal lemaradó Hawks Al Horford büntetőivel kiegyenlített. A Wizards irányítójának utolsó próbálkozása homállyá fajult, így jöhetett a hosszabbítás. Itt remek előkészítésekben részesítette társait, legfőképpen az ezen a napon nagyot robbantó Trevor Bookert. Eddig nem teljesített túlságosan nagyon jól, de ezt végre megszakította egy izmos dupla-duplával (24 pont és 14 lepattanó), valamint az utolsó két percben dobott pontjaival (6), melyből az egyik a vége előtt 1,8 másodperccel süllyedt el. 8 másodperce maradt a Wizardsnak, és Wall a betörést követően egy hátmögötti keresztátütéssel megszédítette védőjét, majd a felugrását követően Booker a közelébe került, lepasszolta neki a lasztit, és Trevor egy óriásit atletizálva behajította a ziccert. Így kell ezt csinálni! Ami viszont ezután jött, az már katasztrofális volt. Hagyták, hogy Horford labdát kapjon a gyűrű közelében, és azt értékesítse rövid idő alatt.

Booker clutch stat: 9 és fél perc, FG: 3/6, 6 pont és 4 lepattanó

Wall clutch stat: 9 és fél perc, FG: 3/5, 7 pont, 1 lepattanó és 5 gólpassz

Gortat clutch stat: 9 és fél perc, FG: 2/3, 4 pont, 3 lepattanó (1/2) és 2 gólpassz

10. Eric Bledsoe (2013. december 15. Suns – Warriors)

Szoros párharcot vívott egymással a két nyugati csapat, de a Harcosok klubja a félelmetes sebességváltóval rendelkező Bledsoe-t egyszerűen nem tudta utolérni. Így is elég nehezen dolgozták le Marcus Morris negyedik negyedbeli öt pontos kirohanását, erre jött még Eric két kulcsmomentuma is, mely az elszakadást jelentette. 94:96-nál Channing Frye elzárást adott Bledsoe-nak, és mindkét támadó játékos védője emiatt gyorsan átváltott, majd újból visszarendeződött, és ezt a visszaváltást kihasználva az ex-Clippers-es egy sikeres távoli dobást eresztett el. A következő támadásnál újból elzárást szerettek volna alkalmazni, de Eric inkább a gyűrű felé gyorsan megiramodott, és rajta ragadt Frye védője (David Lee) is, aki arra számított, hogy Harrison Barnes felváltja őt. De nem így lett, és Channing kint ragadt teljesen üresen a triplavonal mögött, majd Bledsoe passzából bevágott egy újabb hármast.

Clutch stat: 4 perc, FG: 1/3, FT: 2/2, 5 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus