Heti Top 10 - Clutch statisztika

A nyolcadik játékhéten a Spurs kispadja móresre tanította a nyugati riválisokat, a Toronto átvette az Atlanti Divízió első helyét a Bostontól, Motorváros halálos párosa elkezdte szedni áldozatait, és Damian Lillardot elkezdték úgy emlegetni, mint a legújabb clutch királyt.

1. Damian Lillard (2013-14 alapszakasz 8. játékhét)

Fent a csúcson. A Portland a Cavs elleni győzelemmel átvette a vezetést az NBA-ben (22 győzelem, 4 vereség), és ezt nem akármilyen módon tette. Másodéves irányítója, Damian Lillard majdnem tripla-duplát ért el, karriercsúcsnak számító nyolc hármast rámolt be, illetve két egymást követő idegenbeli estén dobott győztes kosarat. A vége előtt 1:15-tel még 116:108 volt az állás a Blazers javára, és innen indult meg a Cleveland szekere, mely ledolgozta ezt a nyolc pontos hátrányt. 7,1 másodpercet mutatott az óra, mikor időt kért Terry Stotts edző, és csapata következhetett támadásban. Nicolas Batum oldalbedobását követően Lillard teljesen egyedül maradt védőjével szemben (Alonzo Gee), mivel társai hátrahúzták a Cavs maradék védelmét.  Nem cifrázta túl, jócskán a vonal mögött eleresztette sorsdöntő kosarát. „That was cold-blooded. We knew Lillard was getting the ball. That was a big-time shot.” – nyilatkozta Dion Waiters.

December 17. Cavs  – Blazers clutch stat:  3 és fél perc, FG: 1/2, 3 pont és 2 gólpassz

Az oregoniak hasonló helyzetbe kerültek, mint Clevelandben: nyolc pontos előnyüket az ellenfél nemhogy behozta, de még át is lépte plusz két ponttal, és Lillardnak kellett észhez térítenie csapattársait. Első alkalommal egyenlítést harcolt ki, majd Wesley Matthews sikertelen kísérlete után Anthony Davis ragadta magához a lehetőséget, aki mezőnykosarával előnybe hozta a Pelikánokat. Erre jött Damian válasza egy triplával, és ekkor fordult nagyot a kocka: ezután már Matthews és Batum is pontot szerzett, és innentől kezdve már nem tudta megfordítani a mérkőzést a New Orleans.

December 21., Blazers – Pelicans clutch stat: 5 perc, FG: 2/2 és 5 pont

A clutch király. Egyedülálló módon Lillard a 8. játékhét végén clutch statisztikában +/- mutató terén +51-gyel vezette a ligát, és azok között, akiknek legalább tíz tripla kísérlettel rendelkeztek, hárompontos százalékban első (52,9%) volt, illetve a legtöbb elsüllyedt trojkát is ő szerezte (9). 60 ponttal Kyrie Irving mögött a második legtöbb pontot dobó játékos, és a 100 legtöbb clutch percet lejátszó kosaras között csak ő és James Harden szerzett több pontot, mint lejátszott percet. Mezőnygól százalékban (minimum 10 kosár) 5. lett és gólpassz kategóriában 16. (7).

2. San Antonio Spurs (2013-14 alapszakasz 8. játékhét)

Inkább úgyis fogalmazhatnék, hogy a Spurs cseresora. A Clippers elleni összecsapáson Tony Parker jobb lábszárában zúzódás keletkezett, és ezért két mérkőzést ki kellett hagynia. 5:10-nél 95:93-ra vitt a Suns, és innentől kezdve a következő 17 pontból 13-at a Spurs szerzett: ebből Manu Ginobili makulátlan dobásokkal kilencet, Tim Duncan és Patty Mills pedig kettőt-kettőt.

December 18. Suns  – Spurs: 

Ginobili clutch stat: 4 perc, FG: 3/3, FT: 1/1, 8 pont, 1-1 lepattanó és labdaszerzés

Takaréklángra állítva. Ezen a napon, mint tudjuk Parker regenerálódás alatt volt, Duncan a játékoskeretben sem volt feltüntetve, míg Ginobili egész idő alatt csak a padot koptatta. Gregg Popovich így is csodát tett, főleg, hogy idegenben a Warriorsnak mentek neki. Stephen Curry csodálatos dolgokat művelt, de a San Antonio olyan egységet alkotott, amivel nem tudott mit kezdeni a Golden State. 100:99-es vendégvezetésnél Curry labdát szerzett, és egy három az egy elleni lefutást szerettek volna kivitelezni, melyet Boris Diaw hiúsított meg egy leblokkolt ziccerrel. Ezt követte egy frenetikus, festékbeli nemzetközi összjáték: Diaw és Splitter egy oda-vissza passzal bohócot csinált a Harcosok belső védelméből, és egy francia zsákolás lett a vége. Curry egyenlítő triplája után a Sarkantyúsok nagy nehezen összekapartak még egy kosarat, és ezzel megnyerték a mérkőzést: Splitter Diaw lecsorgó ziccerét pöcizte vissza úgy, hogy előtte hat dobásából egyet sem értékesített az est folyamán.

December 19., Warriors – Spurs:

Diaw clutch stat: 5 perc, 1/3, 2 pont, 1-1 támadó lepattanó és blokk

Splitter clutch stat: 5 perc, FG: 1/2, FT: 2/2, 5 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz

3. Toronto Raptors (2013-14 alapszakasz 8. játékhét)

1. epizód – A december 17-i (hétfő) játéknap végén:  keleten a Boston 4. (12-14), a Toronto 8. (9-13)

Egy hajszálon múlott. 18-án a komoly babérokra törő Bobcats-szet fogadta a Toronto, és a Rudy Gay korszakot elfeledő házigazdáknál Kyle Lowry (16 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz és 2 labdaszerzés) az utolsó 12 másodpercnyi időben egy triplával elsöpörte a Hiúzok vezetését. Erre még DeRozan rakott rá egy lapáttal, mikor Kemba Walker kezéből szedte ki a meccslabdát egy igen fontos betörés alatt, és ezzel a sporiknak még plusz öt percet kellett adniuk a két egyesületnek. Az utolsó fél perc igencsak izgalmasra sikeredett, mivel 102:99-nél nem tudta a Bobcats növelni a különbséget, köszönhetően Gerald Henderson és Kemba négy kihagyott büntetőjének. Ekkor jött DeMar, aki egy duplával, majd egy büntető értékesítésével kiegyenlítette az állást, és maradt egy másodperc, ami torontói oldalról nézve sajnos Walkert eposzi magaslatokba emelte.

December 18. Raptors  – Cats:

DeRozan clutch stat: 10 perc, FG: 2/8, FT: 1/2, 5 pont, 5 lepattanó és 1 labdaszerzés

Lowry clutch stat: 10 perc, FG: 1/3, 3 pont és 2 gólpassz

Johnson clutch stat: 9 és fél perc, FG: 2/3, 4 pont, 1-1 lepattanó, gólpassz és labdaszerzés

2. epizód – A december 19-i (csütörtök) játéknap végén: keleten a Boston 4. (12-15), a Toronto 8. (9-14)

A meglepő diadal. A Dallasnál megbosszulta magát az a pár kihagyott helyzet a végén, amire a Raptors ráharapott, és ki is tudott használni. A kanadaiak komoly fejtörést okoztak Rick Carlisle-éknak, több esetben tövig nyomva a gázpedált mindig meg tudtak egy kicsit lódulni  a Mavs elől, akiknek tartani kellett ezt a nem megszokott tempót. 95:93-nál (3:11) következett John Salmons öt pontos fordítása, erre reagált Monta Ellis, majd José Calderon és Shawn Marion, akik egyesítve erejüket visszavágtak, és olybá tűnt, hogy ők énekelhetik majd a dicshimnuszt. DeRozan ezt az álmukat törte össze egy Shawn Marionról dobott duplájával, és egálról Dirk Nowitzki sem tudta tovább lendíteni a Dallas szekerét. A hosszabbításban (107:108 a Dallasnak) DeRozan ismét Mariont viccelte meg, ezúttal a büntetővonal környékén egy 2+1-et harcolt ki, és megint a Dínók kerültek a Mavs elé. Az időkérés után Monta Ellis kezébe adták a döntést, aki nem tudott élni ezzel a lehetőséggel. És, hogy mennyire akarta ezt a győzelmet a Toronto, jól tükrözi az a jelenet, amikor a lefújás előtt három lelkes dinoszaurusz is – magukat nem kímélve - rávetődött a lepattanóra.

December 20. Mavs  – Raptors:  

DeRozan clutch stat: 10 perc, FG: 3/7, FT: 0/1, 6 pont, 2 lepattanó és 1 gólpassz

Salmons clutch stat: 10 perc, FG: 2/3, 5 pont és 2 lepattanó

3. epizód - A december 21-i (szombat) játéknap végén: keleten a Boston 4. (12-16), a Toronto 8. (10-14)

Az Atlanti Divízió élén. Hihetetlen, de igaz! Egyrészt a Toronto vendégként legyőzte (39,6%-os pontosságú lőlappal) az Oklahomát, akik a legutóbbi kilenc mérkőzésen egyszer sem kaptak ki, másrészt Duranték 14 pontot dobtak az utolsó negyedben (20%-os pontossággal), és a Thunder idén először kapott ki otthon, ezek mind-mind csodának számítanak. A Raptors idegenbeli túráján ez volt a negyedik zsinórbeli siker, és ennek következményeként hirtelen a Keleti Konferencia nyolcadik helyéről átugrott a negyedikre 50% alatti csapat teljesítménnyel, és a liga leggyengébb csoportjának első helyezettjeként. A padról beálló John Salmons az utolsó felvonásban 9 ponttal és 1 gólpasszal őrjítette meg a Thunder védelmét, valamint másfél perc alatt négy dobást is kihagyott Scott Brooks legénysége.

December 22. Thunder  – Raptors:

Salmons clutch stat: 5 perc, FG: 1/3, FT: 2/2, 4 pont és 1 gólpassz

Lowry clutch stat: 5 perc, FG: 1/2, 3 pont, 3 lepattanó (1/2) és 1 gólpassz

4. Kemba Walker & Al Jefferson (2013. december 18. Raptors  – Cats)

A Hiúzoknak egyre élesebb a karma. Kemba Walker Al Jeffersonnal karöltve 53 pontot, 16 lepattanót és 3 labdaszerzést tett le az asztalra, és az egyre jobban beilleszkedő Al mind a negyedik negyedben, mind az extra periódusban szenzációsan játszott. A rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtó Kemba ehhez rakta hozzá a hosszabbításban szerzett utolsó négy Hiúz pontot, melyből az egyik egy buzzer-beater kosár volt, és csupán csak egy másodperc állt rendelkezésére, hogy ebből a reménytelen helyzetből pontot varázsoljon. Az egész úgy kezdődött, hogy DeMar DeRozan egy labdaszerzéssel semlegesítette Kemba rendes játékidőbeli utolsó támadását, így maradt a folytatás. A következő ötperces időszakban három játékos is borzalmasan büntetőzött, legfőképpen a Bobcats oldalán: Gerald Henderson és Walker is kihagyott két-két büntetődobást, és ezt kihasználva kiegyenlített a Raptors. Maradt egy másodperc és egy oldalvonali bedobás. Josh McRoberts bepasszát kapta meg Walker, aki Al Jefferson elzárásával maga mögött hagyta Kyle Lowryt, és Jonas Valančiūnas már későn érkezett meg rá. „At the BUZZER!”

Walker clutch stat: 10 perc, FG: 1/3, FT: 4/6, 6 pont és 3 lepattanó

Jefferson clutch stat: 10 perc, FG: 4/6, FT: 3/4, 11 pont és 6 lepattanó

5. Josh Smith & Brandon Jennings (2013-14 alapszakasz 8. játékhét)

Motorváros halálos párosa. A Smith-Jennings duó már az előző héten is jó párszor megvillant a clutch időszakokban, de a mostani az előzőeknél sokkal kivételesebb volt. A kelet legjobbjához, a Pacershöz látogattak el, és idén először sikerült meg is vernie valakinek az indianapolisiakat otthon. Josh ráadásul az első 24 mérkőzése alatt 13,8 pontot és 14 mezőnygól kísérletet könyvelhetett el, ehhez képest átlagban a Pacers és a Portland ellen ez 30,5 pontra és 23 dobásra változott meg. A folyamatosan felzárkózni kívánó Indianát egyszerűen Jennings játékszervezése nem hagyta érvényesülni, aki csillagos ötös osztályzatot érdemelt volna ezen a napon. Ne feledkezzünk meg Smith utolsó perces brutális blokkjáról sem (98:94), mellyel David West ziccerét hatástalanította, és nem engedte közel kerülni magukhoz Frank Vogelékat.

December 16., Pacers  – Pistons:

Smith clutch stat: 4 és fél perc, FG: 1/1, FT: 2/2, 4 pont és 1 blokk

Jennings clutch stat: 4 és fél perc, FG: 1/3, FT: 4/5, 7 pont, 1 lepattanó és 1 gólpassz

Szemtől szemben. Jennings nem sokat totojázott a döntések során. Emberről, ún. in your face helyzetekből vállalta be dobásait, melyek jó százalékban be is jöttek neki. Smith is megőrült a maga módján, ő másfél perc alatt három Jenningstől kapott passzt vágott be. Jared Sullinger vezető hármasa után 46 másodpercnél Brandon kegyetlen triplát vágott be őrzőjéről, mellyel a Pistons véglegesen átvette a vezetést. 

December 18., Celtics  – Pistons:

Smith clutch stat: 4 és fél perc, FG: 3/4 és 6 pont

Jennings clutch stat: 4 és fél perc, FG: 1/3, 3 pont, 1 lepattanó és 3 gólpassz

 

6. Los Angeles Clippers (2013. december 22. Clippers - Wolves)

Az előző héthez hasonlóan ismételten egy 40 pont feletti játékos kapott ki a végjátékban. Kevin Love embertelenül jól játszott, és 1996 óta (Hakeem Olajuwon) senki sem csinált 46 pontot, 19 lepattanót és 6 gólpasszt egy találkozón. De a fókuszban itt most Chris Paul állt, aki vállára vette csapatát, és a Wolves hét pontos előnyét teljesen leolvasztotta. Pl. 18 másodperccel a végszó előtt még négy ponttal is vitt a Minnesota Love erős játékával, és ezt követően Jamal Crawford került két kiemelkedően jó helyzetbe. Először két védő között beszaladva dobott egy gyors ziccert, majd Kevin Martinról bontotta le a labdát CP3, és Jamal lendületből érkezve zsákolással zárta le ezt az offenzívát. Végül Nikola Peković egy igen kedvező helyzetből kihagyott egy horogdobást, és jöhetett a hosszabbítás. A Farkasok magasemberei óriásit harcoltak, és a vége előtt 46 másodperccel egy pontos vezetést csikartak ki. Ekkor újból beléjük csapott a ménkő, hiszen az eddig is nagyot alkotó Paul Jared Dudleynak osztott ki egy három pontot érő zsugát, valamint kiharcolt három személyi hibát.

Paul clutch stat 10 perc, FG: 2/5, FT: 7/8, 11 pont, 3 lepattanó (1/2), 2 gólpassz és 1 labdaszerzés

Crawford clutch stat 10 perc, FG: 2/2 és 4 pont

7. Philadelphia 76ers (2013. december 20. Sixers  – Nets)

Akik imádnak otthon hosszabbításos mérkőzést játszani! A 76ers a legutóbbi négy győzelmét mindig a ráadásban tudta megszerezni, tavaly viszont a teljes szezon alatt össz-vissz három hasonló meccsen vettek részt. Az eléggé hiányos Brooklynt fogadták, ahol Joe Johnson, Jason Terry, Kevin Garnett és Andrej Kirilenko sem csatlakozhatott társaihoz, viszont az állandóan sérülésekkel bajlódó MCW ismételten játékra jelentkezett, és jó teljesítménnyel térhetett vissza (15 pont és 10 gólpassz). Amit viszont nagyon kellene gyakorolnia ennek a gárdának, az a büntetőzés, mivel ennek hatékonyságában a liga sereghajtói között szerepelnek (28.), és majdnem ezen ment el nekik a találkozó is. Tudniillik a meccs abszolút hőse, Evan Turner, először negatív szerepkörben tetszelgett - igaz kiharcolta a ráadást -, mivel a második büntetőjét kihagyta, és ezzel befejezhették volna az estét, így újabb esélyt adott a több sebből vérző Netsnek. Deron Williams kihagyott középtávolija után mindenki gyúrhatott az extra periódusra, és a legvégén Turner bepattogó ziccere hozta meg a csodát a Philly számára. „I was thinking, 'Where did the ball go?' I thought it came out the other side.” – emlékezett vissza Turner erre a pillanatra. Térjünk még vissza Thaddeus Youngra és Michael Carter-Williamsra, akik Turner mellett odatették magukat a véghajrában, és számtalan esetben fordították meg az eredményt annak a Sixersnek, amely végre maga mögött hagyhatta hét meccses vereség szériáját.

Turner clutch stat: 8 perc, FG: 2/5, FT: 1/2, 6 pont és 1 lepattanó

Young clutch stat: 10 perc, FG: 3/4, 7 pont, 1-1 támadó lepattanó és labdaszerzés

Carter-Williams clutch stat: 10 perc, FG: 1/4, FT: 2/3, 4 pont, 2 gólpassz és 1 blokk

8. Kyrie Irving (2013-14 alapszakasz 8. játékhét)

A bravúr elmaradt. Irvingék a rendkívül jó formában lévő Blazers-szel néztek farkasszemet, és az all-star szinten kosarazó Damian Lillarddal eléggé meggyűlt a bajuk. A negyedik etapban Dion Waiters 11 pontos játéka csak arra volt elég, hogy fej-fej mellett haladjon a két társaság, de egy idő után Waitersnél elfogyott a kakaó, és ekkor lépett közbe Kyrie. 2:15-nél tízzel is vitt a Portland, és a Cavs irányítójától egyszerűen elkezdtek hullani a pontok. 7,1 másodpercet mutatott az eredményjelző, mikor Anderson Varejao kosarával (Irving asszisztjából) 116:116-ra alakult a helyzet, és az időkérést követően még innen is meg tudta nyerni az összecsapást Lillard.

December 17., Cavs  – Blazers clutch stat: 3 és fél perc, FG: 1/3, FT: 1/1, 3 pont és 1 gólpassz

Fel a fejjel, itt a Bucks! Mike Brownék a Heat és a Blazers után egy könnyebb ellenfelet fogtak ki, de ők sem adták olyan könnyen magukat, mint várták tőlük. Irving ez idáig 55%-os hatékonysággal tüzelt ellenük 27 pontot átlagolva, és ezen a napon szintén nem okozott csalódást, attól függetlenül, hogy szerdán belázasodott és kihagyta az edzést. Két és fél órával a meccs előtt döntötte el, hogy vállalja a megpróbáltatást, ez a Milwaukee-nak nem jött jól, ennek csak a Cavs és az NBA szurkolók örülhettek igazán. A lefújás előtti öt percben szoros volt a különbség, és a Cleveland borzasztó gyatrán dobott, így is Irving kimaradt ziccerét vissza kellett pofoznia Tristan Thompsonnak, hogy nehogy alulmaradjanak a Szarvasokkal szemben. Hozzá kell még tenni, hogy védekezésben Kyrie nagyot melózott, Brandon Knightnak alapos leckét adott (két perc két blokk) az emberfogás fogalmáról. Ami ezután következett, az átírt minden elképzelhető dolgot: Kyrie ismételten felszívta magát, és nem volt olyan pontszerzés, amiben ne vette volna ki alaposan a részét. 18 pontból 10-et ő szerzett, kiosztott három asszisztot.

December 20., Cavs  – Bucks clutch stat: 

9 és fél perc, FG: 3/9, FT: 4/4, 12 pont, 3 gólpassz és 2 blokk

9. Washington Wizards (2013-14. alapszakasz 8. játékhét)

Így kell idegenbeli túrára menni! A fővárosiak először a Madison Square Gardenben tették tiszteletüket, ahol 2006 decembere óta nem tudtak győzelmet elhozni. Ezen a szokáson kivételesen változtattak, mivel a november 23-a óta nem játszó (fáradásos törés) és most visszatérő Bradley Bealnél egyszerűen kiakadt a mutató, ha már John Wallnál nem működtek jól a dolgok. A sípszó előtti két perc leforgása alatt két triplával elérte, hogy csapata és a Knicks között ne legyen különbség, majd Beno Udrih elbaltázott büntetőzése után egy nagyszerű támadó stratégiát alkalmaztak. Wall átadta Bealnek a kezdeményezést úgy, hogy azonnal izolációs játékot erőltettek rá a Knicksre. A triplavonalnál Udrih egyedül maradt Beallel szemben, és ekkor a New York védelme abszolút becsődölt. Bradley gyorsaságát kihasználva lesprintelte a szlovént, és ebből egy sikeres ziccer lett, mely elég volt ahhoz, hogy átlépjenek Mike Woodsonékon. Carmelo Anthonynak viszont nem volt elég a fennmaradó 1,3 másodperc, hogy fordítást eszközöljön ki.

December 16., Knicks  – Wizards:

Beal clutch stat: 5 perc, FG: 3/4, 8 pont és 1 lepattanó

Idén először zárt hibátlanul egy hetet a Wizards! A 18-i Nets elleni meccset követően a Celtics sem tudta útját állni a Varázslóknak, pedig szokásukhoz híven a Kelták 30 pontos nyitó negyeddel indítottak, és már 16 pont is volt a különbség. Bradley Beal az előző két meccséhez képest borzasztóan szerepelt, és most Trevor Ariza esett ki a csontvázakkal teli washingtoni szekrényből. Három negyednek kellett eltelnie ahhoz, hogy ismét partiban legyenek Bostonnal, de egy újabb hullámvölgy vette kezdetét, ahol nyolc pontra csúsztak vissza. Jöhetett a nagy ledolgozás, majd pedig a clutch időszak: itt John Wall vette át az irányítást, és igazi csapatmunkával öt perc alatt 16-2-vel átszáguldottak a Celtics-szen úgy, hogy a Lóherések öt és fél percig egy mezőnykosarat sem dobtak (öt labdaszerzést és két blokkolt dobást szenvedtek el). Ezzel a Randy Wittman vezette klub a keleti hetedik helyről az ötödikre ugrott fel.

December 21., Celtics  – Wizards:

Wall clutch stat: 4 perc, FG: 2/3, FT: 1/1, 6 pont, 1-1 gólpassz és labdaszerzés

Ariza clutch stat: 4 perc, 3PT: 1/1, 3-3 pont és lepattanó

10. Jared Sullinger (2013-14. alapszakasz 8. játékhét)

Jared Sullinger a nyerőember (a 2012-es drafton 21. pick). Nincs Rajon Rondo, de helyette a Crawford-Sullinger páros sorra nyeri a mérkőzéseket, és hétfőn még a Keleti Konferencia leggyengébb divíziójának, az Atlantinak a vezetői 12-14-gyel. A Minnesota 2004-05-ös szezon óta képtelen nyerni a TD Gardenben, és ez így volt ezen az estén is. Kevin Martin hiányában és a teljes kezdőötös becsődölésével a Celtics nagy nehezen lerázta magáról a Wolvest Sullinger segítségével, aki 15 pontot dobott az utolsó felvonásban. 

December 16., Celtics  – Wolves clutch stat: 

5 perc, FG: 2/3, FT: 4/6, 9 pont és 6 lepattanó (1/5)

 

42:23, így indult neki a Boston a Detroitnak, és mégis bukta lett a vége. A második félidőben a Pistons szinte szétlőtte őket kintről, és az utolsó percekben már az életükért kellett küzdeniük. 1:56-nál a négy ponttal lemaradó Keltáknál Crawford próbálkozott egy sikertelen betöréssel, melynek lepattanó labdáját Sullinger rakta vissza, mellesleg nagyszerűen zárta ki Andre Drummondot. Ezt követően Jared kintről vágta be tripláját, és ezzel átvették a vezetést a Dugattyúsoktól, de Motor City együttese nem hagyta magát, és Jennings úgy, ahogy az egész este folyamán, emberről dobta be a mérkőzést eldöntő hárompontos kosarát. Érdekes módon ez a vereség még mindig belefért a Bostonnak, és továbbra is megtartotta vezető szerepét saját csoportjában. Megjegyzés: a vasárnapi játéknapon nagyon kikaptak a Pacerstől, és lecsúsztak a nyolcadik helyre.

December 18., Celtics  – Pistons clutch stat:
 
4 és fél perc, FG: 2/3, FT: 1/2, 6 pont, 2 lepattanó (1/1)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus