Heti Top 10 - Clutch statisztika

A kilencedik játékhéten a clutch szituációkat tekintve Chris Bosh bevállalós volt, Klay Thompson könyörtelen blokkot osztott ki, Derrick Favors győzelmet érő támadó lepattanót szedett le és rakott vissza, valamint Manu Ginobili a padról beállva büntette ellenfeleit.


1. Miami Heat (2013-14 alapszakasz 9. játékhét)

Bajnokhoz méltóan. A bajnoki címvédőnél térdprobléma miatt hiányzott Dwyane Wade, és az ő helyettesítésére beállított Ray Allen nagyszerűen pótolta a lesérült sztárt. Ezen kívül LeBron James óriási napot fogott ki (38 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz és 2 labdaszerzés), és igaz, hogy a Hawks 17 triplát tudott ellenük bevágni 50%-os hatékonysággal, még így is sikerült az otthoniaknak győzedelmeskedni. A Sólymok nagyszerűen járatták körbe a labdát, és míg ők az extrábbnál extrább pozíciókat dolgozták ki, ezzel is 4-5 ponttal távol tartva a Heatet, addig a házigazdáknál James egyéni játékára alapoztak, mely szép lassan felemésztette a különbséget. 12 másodperccel a vége előtt LeBron az alapvonal mentén tört be, és onnan leadta a labdát a nullszögnél jelentkező Ray Allennek, aki távoli dobással próbált egalizálni, és szerencséjére DeMarre Caroll lefaultolta. Allen nem hibázott, és nyolc szekundumnyi ideje maradt az Atlantának, hogy vezetést szerezzen. Mike Woodson Paul Millsapre hegyezte ki a végszót, de izolációs játékát remekül semlegesítette Michael Beasley, illetve a palánk alatt brusztoló Chris Anderson. A hosszabbításban a vendégek ismételten előnyben voltak a lefújás előtt egy perccel – egy ponttal -, és az elpuskázott két helyzetüket követően James leadta az üresen álló Beasleynek a lasztit, aki betöréssel próbálkozott. Az első dobása lejött, majd azt visszarakva szabálytalankodtak ellene, és ebből két sikeres büntető lett. A Hawks meg akarta ismételni legutóbbi alley-oop buzzer-beaterét, de ebben a szituációban a vajkezű Kyle Korvernek nem jött össze az, ami Al Horfordnak már igen. Ez az eléggé rizikós taktika az Atlanta győzelmébe került.

December 23. Heat – Hawks:

James clutch stat: 10 perc, FG: 5/6, FT: 1/2, 13 pont és 2 lepattanó

Allen clutch stat: 10 perc, FG: 0/1, FT: 3/3, 3 pont és 1 lepattanó

Beasley clutch stat: 8 perc, FG: 0/2, FT: 2/2, 2 pont és 1 támadó lepattanó

 

Erőfitogtatás a javából. Most James Királynak kellett a padot melegítenie ágyékhúzódás miatt, de szerencséjükre D-Wade visszatérhetett, és nem kis szerepet vállalt a Portland legyűrésében. A nyugati klubok ellen nagyon szeret játszani a Heat, mivel legutóbbi 20 ilyen meccséből 19-et megnyert, és csak a Sacramento állta útját. Az oregoniak ráadásul a negyedik negyed elején még hét ponttal is vezettek, de hagyták feljönni azt a Miamit, amely nem a kispályások közé tartozik, még LeBron nélkül sem. Chris Bosh-tól már nem idegen, hogy dömpingszerűen kezd el trojkákat szórni a végén, noha a floridaiak bőségesen rendelkeznek nála jobb triplaspecialistákkal is. Wade vezényletével az ex-őshüllő megszórta magát, mellyel megindította az élet-halál harcot csapata és a Portland között. 26 másodpercnél Ray Ray elzárását kihasználva Wade betört a festékbe, és Batum kíséretében emberfelettit zsákolt. Erre jött Lillard válasza, akiről lebontották a labdát a gyűrű közelében, de a közelben levő Nicolas Batum megszerezte, és a dobásnál Allen faultolta. A francia mindkét büntetőt elsüllyesztette, és ezzel két pontos volt a vezetésük. 7.7 másodperc maradt az időmérőn, és Erik Spoelstra – mint utólag kiderült – kétpontos támadást beszélt meg játékosaival, hogy hosszabbításra mentse az estét. Ahogy anno a Spurs ellen, úgy a Blazers ellen is Bosh lett a hős. Wade betörését két védő – Batum és Aldridge – is megette, így Chris üresen maradt, és Dwyane remek hátra lőtt passzát Bosh a tripla mögül bombázta be. „He overruled it, and it became a profit.” - mondta Eric Spoelstra Boshról.

December 28. Blazers – Heat:

Bosh clutch stat: 5 perc, FG: 4/5, 3PT: 3/3, 11 pont, 1-1 támadó lepattanó és labdaszerzés

Wade clutch stat: 4 és fél perc, FG: 1/2, 2 pont, 1 lepattanó, 3 gólpassz és 1 labdaszerzés

2. San Antonio Spurs (2013-14 alapszakasz 9. játékhét)

Mr. Megbízható alias Tim Duncan. A liga legponterősebb kispadjával rendelkező texasi alakulatnál megmutatták, hogy nem omlanak össze, ha szorult helyzetbe kerülnek. Tudni illik, 5:43-nál a Mavs 15 pontos hátránynál kiengedte a dallasi vitorlát, és egy 12-0-s rohamot indított, melyre két percen át semmilyen Spurs válasz nem érkezett. Ekkor Duncan lépett előtérbe, és hat pontot szerzett zsinórban, valamint Danny Green sikeres triplája is neki volt köszönhető. Másfél percnél még mindig nem tört meg a Dallas (hét pont különbségnél), és újabb offenzívát indítottak, de ez már nem volt annyira tartós, mint az előző, ezt már Manu Ginobili és Tony Parker rendezte le, és a vége 116:107 lett.

December 26. Mavs – Spurs:

Duncan clutch stat: 3 és fél perc, FG: 2/2, FT: 2/2, 6 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz

Szó mi szó a Kings még mindig nincs kész arra, hogy a nagy csapatokkal szemben felvegye a versenyt. Akármennyire is fájó ez nekik, de dec. 27-én a Heat ellen 17 pontos vezetést engedtek ki a kezükből, míg San Antonióban 15 pontot. A remek harmadik negyedet követően a Királyok megint hoztak egy botrányos utolsó negyedet (hat perc alatt hat pont), melynek kulcsfontosságú szakaszában a Sarkantyúsok keménymagja (Duncan-Parker-Ginobili) porrá őrölte a fiatal Sacramentót. Ginobili 10 pontos, 2 asszisztos, míg Parker 9 pontos, 1 asszisztos negyedik periódussal zárt.

December 29. Spurs – Kings:

Ginobili clutch stat: 4 és fél perc, 3PT: 2/4, 6 pont, 1-1 gólpassz és labdaszerzés

Parker clutch stat: 4 és fél perc, FG: 2/2, 5 pont, 1-1 támadó lepattanó és gólpassz

A legjobb cserepados clutch játékos? A Spurs argentin játékosa 12 szoros mérkőzésen mérettette meg magát, ahol 37 perc alatt 33 pontot (ligaelső), hat gólpasszt (ligamásodik), +/- mutatóban +18 egységet (liganegyedik) szerzett, büntetőben 100%-os teljesítményt nyújtott (10/10), mezőnyből 9/16-tal, illetve távolról 5/10-zel dobott.

3. Atlanta Hawks (2013-14 alapszakasz 9. játékhét)

Teague time! Jeff élete szezonját futja az NBA-ben, és Al Horford után csapata második leginkább meghatározó emberévé nőtte ki magát. A mindig veszélyes Atlantának egyik legfőbb clutch játékosává vált, aki ezen az estén 26 pontot és 8 asszisztot jegyzett, ebből 11-et és 3-at a szoros periódusokban. Ezen a napon a sokkal tapasztaltabb, két bajnoki címmel és sztárokkal rendelkező Miami felé billent mindig a mérleg nyelve, ahol a szoros percekben James egymaga dobta túl a Sólymokat. Az Atlanta ennél többet már nem tudott nyújtani, így is extra játékot tettek le az asztalra.

December 23. Heat – Hawks:

Teague clutch stat: 10 perc, FG: 3/4, FT: 5/6, 11 pont, 2 lepattanó és 3 gólpassz 

Eposzi meccs. A kétszeres hosszabbításba torkolló találkozót három különálló szakaszra lehetett bontani. A rendes játékidőbeli etapban Horford volt az, akinek sikerült úgy fellépnie a Clevelanddel szemben, hogy hat pontjával megálljt tudott parancsolni a Cavs elszakadásának, és csak Teague-en (igazából a makacs gyűrűn) múlt, hogy nem fejezték be egy buzzerrel a találkozót. A második részben tovább folytatódott a nyomásgyakorlás hazai részről, és sajnos ebben az időszakban veszítették el a vendégek a teljes szezonra Horfordot, aki mellizom szakadást szenvedett egy Anderson Varejaoval való küzdelemben. Itt Paul Millsap zsinórban nyolc ponttal örvendeztette meg klubját, majd Teague erre rápakolt ötöt (közte egy vérfagyasztó triplával). A clevelandi átok tovább folytatódott, mivel Kyrie Irvinget Teague keményen szorongatta, és ebből egy labdaeladás született az oldalvonalnál. 2,4 másodperccel rendelkezett az Atlanta, és egy félpályás NFL passzal Teague-hez került a laszti, aki kihagyta nullszögbeli tempóját. És jöhetett egy újabb turnus, ahol Kyle Korver és a Teague voltak a főszereplők. A Kounter Korver ezen az estén egy plusz szériát is bemutatott, mivel még két trojka süllyedt el tőle (az egyik 3+1 lett), és -5 pontról újra partiba hozta csapatát. De Irving istenként játszott, és csak tovább szórta a pontokat, erre reagált Teague két kosárral. Ebből az egyik a végső dudaszó pillanatában bepattogó, Tristan Thompsonról elengedett tempódobás volt, itt végre valahára vele volt a gyűrű, és meg lett a várva várt győzelem is.

December 26. Cavs – Hawks:

Teague clutch stat: 15 perc, FG: 4/7, FT: 1/1, 10 pont, 3 lepattanó és 5 gólpassz

Horford clutch stat: 6 és fél perc, FG: 3/4, 6 pont, 1-1 lepattanó és blokk

Millsap clutch stat: 15 perc, FG: 4/6, 8 pont, 5 lepattanó (2 támadó/3 védő), 1-1 gólpassz, labdaszerzés és blokk

Korver clutch stat: 15 perc, 3PT: 3/7, FT: 1/1, 10 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz 

Egy újabb hosszabbításos est. Sorozatban nekik ez volt a harmadik, és úgy tűnik még mindig voltak tartalékaik erre a hétre attól függetlenül, hogy már a dominikai centerüket nem tudhatták soraikban. Teague az előző összecsapáson 34 pontjával karriercsúcsot állított fel, most Millsapre és Louis Williamsre került a sor, akik szezoncsúcsnak számító ponttermeléssel vették ki részüket – előbbi 33-mal, utóbbi 28-cal. A befejezés előtt Paul egy fergeteges egyperces bemutatót tartott a Charlotte-nak, itt hat ponttal vetette észre magát, majd az állandóan elszakadni kívánó Hiúzokat a macedón Pero Antić sokkolta le három mp-cel a végéhez közeledve. Dirk Nowitzki balett mozdulataihoz hasonló módon egylábról eresztette el kiegyenlítő tripláját. Gerald Hendersonnak hála kimaradt az utolsó dobás, így a folytatásban a sokkal jobb játékot nyújtó Atlantáé lett a diadal. Ráadásul úgy, hogy egy perc alatt hatszor állhatott a büntető vonalhoz a Hawks (kettő pont Millsap, tíz pont Marvin Williams), mivel minden egyes kihagyott helyzet után azonnal beütöttek egy faultot a Sólymoknak, hogy legyen még elég idejük támadni. Csakhogy ez a taktika nem igazán jött össze nekik, mivel sorra hagyták ki a kosarakat.

December 28. Hawks – Bobcats:

Williams clutch stat: 7 perc, FG: 0/2, FT: 10/10, 10 pont és 3 lepattanó

Millsap clutch stat: 10 perc, FG: 2/3, FT: 2/2, 6 pont, 5 lepattanó és 1 gólpassz

Antić clutch stat: 5 perc, 3PT: 1/2, 3 pont, 1 támadó lepattanó és 2 gólpassz

4. Kemba Walker (2013. december 23. Bobcats  – Bucks)

Lendületben a Hiúzok! Legutóbbi négy meccsükből hármat megnyertek, és ezúttal a liga boxzsákja érkezett meg hozzájuk, akik 21-én szakították meg ötös vereségsorozatukat. A Bucks igencsak bekezdett, és 18 pont is volt különbség, de a legutóbbi Bobcats mérkőzéseket tekintve, ha Walkerék legalább 16 mínuszban voltak, akkor szinte mindig meg tudták fordítani a végeredményt. Ezen az estén is így volt, mivel egy lepattanó híján Kemba majdnem tripla-duplát ért el, és eléggé izmos végjátékot mutatott fel. Először is 16 mp-nél az ő kosarához (101:98) kellett felnőnie a Brandon Knight vezette alakulatnak ahhoz, hogy ne vesszen el túl korán a meccs. Ebbe O.J. Mayo szólt bele egy második esélyből dobott trojkával, szinte hihetetlen, de érintés nélkül a hárompontos vonalig pattant a labda Mayoig, mintha sorsszerűen ez lett volna elrendelve. A maradék egy másodpercben Al Jeffersont John Henson blokkolta le, és ezzel jöhetett a ráadás. És ebben a szakaszban robbant be Kemba, aki a Charlotte tíz pontjából egymaga hetet vállalt be, és emellett még egy asszisztot is kiosztott. Azt viszont el kell mondani, hogy hihetetlenül nagy szerencséje volt a házigazdának, mivel az utolsó pillanatban Khris Middleton hármassal próbálkozott, de rálépett a triplavonalra, így csak két pontot ért a nullszögből értékesített dobása.

Walker clutch stat: 10 perc, FG: 3/9, FT: 3/5, 11 pont, 4 lepattanó és 3 gólpassz

 

5. James Harden (2013. december 28. Rockets – Pelicans)

A divíziótársakkal szembeni fölény. A Houston négy nap alatt három olyan gárdával (Spurs, Grizzlies, Pelicans) futott össze, akik szintén a Dél-nyugati Divízóban tanyáznak, és mindegyiküket megverték, ilyen 2009 decembere óta nem fordult elő velük. Öt perc volt még hátra az estéből mikor még a Pelikánok háttérben tudták tartani a Rockets-et, de ezután elindult egy 19-6-os lefutás hazai részről. A nagyszakállú vezér és társai tarthatatlanok voltak, a New Orleans nem tudott mit kezdeni a házigazda brutálisan kemény védekezésével. A vendégek kb. két percenként tudtak egy-egy kosarat beerőszakolni a Toyota Center gyűrűjébe (hat kihagyott dobás és két labdaeladás).

Harden clutch stat: 4 és fél perc, FG: 3/3, 7 pont és 1 lepattanó

6. Kyrie Irving (2013-14 alapszakasz 9. játékhét)

Lefelé csúszva. A Cavs amilyen ígéretes volt tavaly, most akkora csalódás idén. Vereségek, Andrew Bynum botrány, besülő draftelső, sérülések – és még sorolhatnánk. Ennek legnagyobb elszenvedője maga a klub, amely hatalmas hévvel vetette bele magát az építkezésbe. Úgy tűnt, hogy Kyrie Irving mögé sikerül megépíteni egy csapatot, de most kicsit homályos a jövőjük. Ettől függetlenül Kyrie játékkedve, teljesítménye és klubhűsége nem lankad, csak hát a Cavs hirtelen zuhanórepülésbe kezdett, és még a 40%-ot sem éri. Ezt a játékhetet pl. négy vereséggel zárták, köztük volt két hosszabbításos meccs is (Hawks, Warriors), melyekből egyszer sem tudtak jól kijönni. Mindegyik eseményen Irving volt az aduász, aki addig tolta a clevelandi szekeret, ameddig csak tudta, de ehhez egy ember már kevés. 

A Hawks elleni találkozójuk negyedik negyedbeli végénél érdekes módon Irvingnél besült a puskacső (Varejao és ő két-két dobást hibázott el), és a társak ekkor még ki tudták bekkelni a meccset, hogy az Atlanta csak kiegyenlítsen. Majd jött két ráadás, ahol Kyrie feltámadt és 10 perc alatt a lenti sorban látható pontokat, asszisztokat és labdaszerzéseket nyújtotta, de mindhiába, kikaptak.

December 26. Cavs – Hawks, clutch stat: 15 perc, FG: 6/15, FT: 2/2, 16 pont, 3 gólpassz és 2 labdaszerzés

Hat vereség egymás után. A Cavs remek első félideje után jött egy katasztrofális második, ahol már nekik kellett teljes erejükkel küzdeni az életben maradásukért. 15 másodpercnyi ideje maradt Kyrie-nak, hogy megoldást találjon a hárompontos Warriors vezetéssel szemben, és ezt izolációból oldotta meg Klay Thompsonnal szemben a triplavonal környékén. Csak Steph Curryn múlott, hogy nem lett vége hamarább az estnek, mivel ami ezután jött, az már kínlódás volt: a Harcosok a hosszabbítás második felében védekezésben megették a Clevelandet. 

December 29. Cavaliers – Warriors, clutch stat: 10 perc, FG: 3/7 és 7 pont

7. Golden State Warriors (2013-14 alapszakasz 9. játékhét)

A Harcosok mondhatni jó időben fogták ki a Danilo Gallinari és JaVale McGee nélküli Denvert, amely eléggé rossz passzban vette eddig az akadályokat. Stephen Curryvel ellentétben a kilencedik zsinórbeli meccsén is dupla-duplázó David Lee, a remek védekezést nyújtó Andre Iguodala és Klay Thompson hozták meg a dicsőséget Mark Jacksonnak. A 4:55-nél még vezető Nuggets az előbb felsorolt hármastól kapott egy 7-1-es rohamot, mellyel plusz ötpontnyira duzzasztották fel a Denverrel szembeni előnyüket, és Andre Miller kosara után teljesen elcsendesült a coloradói alakulat. Klay Thompson még egy izolációból kialakított, fordulásból eleresztett kosarat dobott, és vége volt a dalnak.

December 23. Nuggets – Warriors:

Igoudala clutch stat: 4 és fél perc, 3PT: 1/1, 3 pont és 1 lepattanó

Lee clutch stat: 4 és fél perc, FG: 1/1, FT: 2/2, 4 pont és 2 lepattanó

Thompson clutch stat: 4 és fél perc, FG: 2/3, 4 pont és 1 gólpassz

Kard ki kard! Karácsonykor egy igazi kakaskodásba fajuló, parázs mérkőzés került a TV-be. Mindkét edző tagadta, hogy bármilyen rivalizálás lenne köztük, de a pályán mutatott játék alapján ez nem úgy tűnt. Egyrészt Draymond Greent azonnal kiállították a harmadik negyed végén, mikor egy könyököst kiosztott Blake Griffinnek, viszont Blake sem hagyta magát, őt simán csak egy technikaival büntették. Innentől kezdve rászálltak Griffinre, aki Andrew Boguttal akaszkodott össze, ekkor salamoni döntést hoztak a bírók, és mindkettejüknek kiosztottak egy-egy technikait (utólag, mint kiderült hivatalosan is elismerték, hogy ez hiba volt), igen ám, de Blake-nek ez volt a második, így el kellett hagynia a parkettet. Ezzel az előnnyel élve már csak Chris Paul játéka okozott gondot az oaklandieknek, de két és fél percnél Curry egy (vonal mögé visszalépős) trojkával átvette a vezetést (101:99). A megmaradt egy percen belül a dobásokban impotenssé váló Clippers Paul által három, míg Darren Collison és Jamal Crawford egy-egy lehetőséget hagyott ki. Iggy 9 másodpercnél két büntetőt is kihagyott, ahelyett, hogy növelte volna az előnyt, ezzel esélyt adva még a Los Angelesnek. Klay Thompsonnak hála CP3 ziccerére óriási blokkot mért, és ezzel kudarcba fulladt a Los Angeles-i kísérlet. Feszültség levezetésként pedig ismételten kialakult egy kis dulakodás a résztvevők között.

December 25. Warriors  – Clippers:

Curry clutch stat: 5 perc, FG: 2/3, FT: 2/2, 7 pont, 1 lepattanó

Thompson clutch stat: 5 perc, 3PT: 0/1, 2 lepattanó és 1 blokk

Egy újabb egyszemélyes hadsereg. 29-én Clevelandbe utazott a Warriors, ahol most Chris Paul után Kyrie Irvinggel nézhettek farkasszemet. Irving 11 pontot (és még Tristan Thompson 4-et) hintett be a Harcosoknak a negyedik negyedben, és ebben benne volt Draymond Green kosarára történő válasza is, melyet 10 másodperccel a vége előtt süllyesztett el (99:99). Curry kimaradt helyzetének pillanatában Irvingnak óriási szerencséje volt, mivel megismételte a Chris Webber-féle esetet, és néma maradt a bírói sípszó (utolsó pillanatban úgy kért időt, hogy nem volt több lehetőségük). Ezt a sporik nem vették észre, és még utólag sem csináltak semmit, pedig Mark Jackson még reklamált is. A folytatásban egy igazi betonfalat képezett a vendég gárda: három-három labdaszerzést és blokkot jegyeztek fel, illetve a Cavsnek csak egy sikeres mezőnykísérlete volt.

December 29. Cavaliers – Warriors:

Iguodala 10 perc, FG: 1/1, FT: 1/2, 3 pont, 1 lepattanó, 2-2 gólpassz, labdaszerzés és blokk

Lee 6 és fél perc, FG: 2/2 és 4 pont

Green 7 és fél perc, FG: 2/4, 5 pont, 2 lepattanó (1/1) és 2 blokk

8. Philadelphia 76ers (2013. december 29. Lakers – Sixers)

Hol vagy, Bryant? Mike D’Antoni homloka egyre ráncosabb lesz a rengeteg Los Angeles-i probléma miatt, főleg azért, mert a kínkeservesen megszerzett vezetést, illetve a játékba történő belelendülést egyik pillanatról a másikra visszaesés követ. Ez történt az utolsó negyedben is, mikor három percig a Sixers egy kosárra sem volt képes, és 97:94-re megfordították az állást. Ezután viszont négy perc alatt egyetlen mezőnykísérletük sem ment be, ez alatt már öt pont pluszra tornázta fel magát a Philly. Michael Carter-Williams Thaddeus Younggal együtt 10 ponttal segítette ki csapatukat, és a vezér nélküli Lakers nagyon gyorsan fejet is hajtott előttük.

Carter-Williams 4 és fél perc, FG: 1/1, FT: 2/2, 4 pont, 3 lepattanó, 3 gólpassz

Young 4 és fél perc, FG: 2/3, 4 pont és 1 labdaszerzés

Turner 4 és fél perc, FG: 1/3, FT: 2/2, 4 pont, 1-1 lepattanó és blokk

9. Utah Jazz (2013. december 27. Jazz – Lakers)

A hőssé válás. Mindkét gárda eléggé ki volt éhezve a győzelemre: a Lakers azért, mert legutóbbi négy játéknapjukat vereséggel fejezték be, míg a Jazz december 2-a óta nem nyert Salt Lake Cityben. A gyengélkedő mormonoknak eljött az idejük, és a Los Angeles kitűnő ellenfélnek bizonyult számukra. Hat mérkőzés óta nem tudták átlépni a 100 pontot, ekkor 105-ig voltak képesek feltornázni magukat, és nagy tapasztalatot szereztek abban, hogy hogyan kell befejezni egy szoros összecsapást. A dudaszóhoz közeledvén kezdett kissé meginogni a Jazz vezetése, de Gordon Hayward nem tojt be, és mindig előre tudta lendíteni csapatát. 18 mp-el a vége előtt a bírók szabálytalannak ítélték meg Marvin Williams szerelését, és ezzel Jordan Hill büntetődobásokkal kiegyenlített. Az utolsó támadásnál megint Hayward vette kezébe a gyeplőt, és bátran betört Robert Sacre fogásában, melyre még Hill is rásegített. A ziccere lecsorgott, de ami öröm az ürömben, Derrick Favors jó helyen volt jó időben, és visszarakta a lepattanót. A Lakers válasza erre már hamvába halt próbálkozás volt. „My first game winner ever!” – mondta örömtelien Favors.

Hayward clutch stat: 5 perc, FG: 2/4, FT: 1/2, 6 pont, 1-1 támadó lepattanó és labdaszerzés

Favors clutch stat: 5 perc, FG: 1/1, 2 pont és 1 támadó lepattanó

10. Los Angeles Clippers (2013-14 alapszakasz 9. játékhét)

Az igazságtalan bírói döntés. A Warriors elleni estén Griffin kiállítása (negyedik negyed) hatalmas veszteség volt a Clipsnek, főleg, hogy fej-fej mellett haladtak, és Ryan Hollinsnak kellett pótolnia kezdőjüket. Chris Paul embertelenül nagyot játszott, de egyedül maradt saját gárdáján belül, és egyszem fecskeként nem csinált nyarat. Egyszer a gyűrű szőtt összeesküvést ellene, másodszor pedig a jól működő Golden State-i védelem mutatta meg magát. Jamal Crawford desperation hármasa – egy mp-nyi idő - pedig épp, hogy elérte a gyűrűt. 

December 25. Warriors  – Clippers:

Paul clutch stat: 5 perc, FG: 2/6, FT: 4/4, 8 pont és 1 lepattanó

Ez se jött össze! Újabb idegenbeli csata várt Doc Riversékre, ekkor Oregon államban tették meg tiszteletüket. A bomba formában játszó Portland 11 ponttal is vitt a negyedik negyedben, majd három perc alatt jött egy 14-3-as kaliforniai hidegzuhany, és máris 91:91-et mutatott az eredményjelző. Innentől már clutch harcról beszélhetünk, amikor is Jamal Crawford két kosarat értékesített, majd CP3 három mezőnydobást bevágva nem igazán akart hibázni, csak Nicolas Batum egyenlítésre mentő triplája után. Hiába hozott szép számokat Griffin a ráadásban, LaMarcus Aldridge post-up játékára nem tudtak ellenszert találni Riversék.

December 26. Blazers – Clippers:

Paul clutch stat: 10 perc, FG: 4/10, 8 pont, 2-2 lepattanó, gólpassz és 1 labdaszerzés

Crawford clutch stat: 10 perc, FG: 3/5, FT: 1/2, 8 pont, 1-1 gólpassz és labdaszerzés

 

40 ponttal lehet mérkőzést nyerni! Decemberben hét olyan meccset is láthattunk, ahol egyes kosarasok elérték a 40-es határt, de ebből csak a 28-i Jazz elleni csatában vált győztessé az, aki ezt elérte. Griffin 40 pontot, 10 lepattanót és 3 gólpasszt rakott le az asztalra (negatívum volt a 8 eladott labda), és mivel eléggé rájárt a rúd a Clippersre, ideje volt már nekik egy kis sikertörténet is, attól függetlenül, hogy ezt papíron kötelezően hozniuk kellett. Griffin hatalmas post-up performanszt hozott, egymaga az utolsó negyedben 18 pontot dobott, és a feltörekvő Jazz álmokat egy Enes Kanter által leszedett lepattanó visszaszerzésével tiporták el.  Ekkor (2:02-nél és kétpontos előnynél) CP3 szemfüles módon kiütötte a török kezéből a labdát, és kipasszolta a szabadon álló Crawfordnak, aki ebből triplát dobott. Ez jelentette a végső döfést a Utah számára.

December 28. Clippers – Jazz:

Paul clutch stat: 3 és fél perc, FT: 1/1, 1 pont, 1 lepattanó, 2 gólpassz és 1 labdaszerzés

Griffin clutch stat: 3 és fél perc, FG: 2/3, FT: 1/2 és 5 pont

Crawford clutch stat: 2 perc, FG: 1/2, 3 pont és 1 labdaszerzés

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus