Heti Top 10 - Clutch statisztika

A tizedik játékhéten Joe Johnson és Andre Iguodala egy-egy buzzer-beaterrel ütötte ki ellenfelét, Shawn Marion megtáltosodott és nyakába vette a Mavst, DeMarcus Cousins lemosta a pályáról Dwight Howardot, és Tyreke Evans újra újoncévéhez hasonló játékot mutatott fel.

1. Andre Iguodala & Stephen Curry (2014. január 3. Hawks – Warriors)

Buzzer-beaterre ítélve. Andre Iguodala 2013. november 14-én a Thunder ellen már dobott győztes buzzert, ezt most az Atlanta ellen ismételte meg, ami jóval könnyebb volt, de sokkal távolabbi. Egy kicsit pörgessük vissza az időt hét perccel, ekkor még 15 pont előnnyel vitt a Hawks, de innen kezdett el kicsúszni a kezükből a mérkőzés. Egészen a 30. másodpercig Stephen Curry 11 ponttal terhelte túl az atlantai gyűrűt, és még mindig négy pontnyi fórral volt előttük a hazai gárda. A Warriors támadott, és az oldalvonalbeli bedobást elvégezve Curry egy szempillantás alatt két ponttal csökkentette a hátrányt egy palánkos tear droppal. A Hawks a túloldalon viszont nem járt sikerrel, Paul Millsap fordulásból elengedett középtávolija jött le, és időt kértek a Harcosok. 2,8 sec-ot mutatott az óra, mikor Iggy beadta Stephnek a labdát, és a macedón Pero Antić besegített Shelvin Macknek becsapdázni az irányítót. Ez akkora hiba volt, hogy Curry azonnal visszapasszolta a pályára lépő Andrenak a lasztit, és a további részleteket már mindannyian tudjuk.

Iguodala clutch stat: 3 perc, FG: 2/2, 5 pont, 1 lepattanó, 2 gólpassz és 1 labdaszerzés

Curry clutch stat: 3 perc, FG: 2/3, 4 pont, 1-1 lepattanó, gólpassz és labdaszerzés

2. Joe Johnson (2014. január 2. Thunder – Nets)

Ne szórakozz Joe Johnsonnal! Az Oklahoma hazai acélosságára hivatkozni egy ideig helytálló volt, de mióta újra nincs Russell Westbrook, elkezdtek jönni a vereségek, és ehhez hozzá kell szoknunk. A második negyedtől kezdődően végig vezetett a Thunder egészen az utolsó negyed második percéig - 15 pontos vezetést szórtak el. A Nets először nyert idén úgy, hogy hátrányból kezdték az utolsó etapot, valamint a második félidőben a hazaiak 14 eladott labdájából a vendégek 20 pontot halmoztak fel, és Reggie Jackson tűzereje is csődöt mondott. A legnagyobb fordulatot az jelentette, mikor Shaun Livingston hátrapattintott passzából Deron Williams triplát értékesített, és 89:88-cal a Brooklyn átvette a vezető szerepet. Innentől már Durantéknak is kapaszkodniuk kellett, és nagy szerencséjükre 16 másodperccel a vége előtt Kevin Garnett festékbeli dobáskísérletét elhibázta, mellyel elhúzhattak volna. KD passzából a spanyol blokkoló gépezet, Serge Ibaka a festékben pontot szerzett, és máris 93:93 lett az állás, melyre egy igen hathatós válasz érkezett Joe-tól. 5,8 mp, és Johnsoné a labda, akit egy az egyben otthagytak a triplavonal környékén a spanyol védővel szemben. Joe kicsit megtáncoltatta Ibakát, aki elég jól állta a sarat, de mindhiába, Johnson még a betakaró kéz ellenére is el tudta süllyeszteni a dudaszó pillanatában a Nets meccslabdáját.

Pierce clutch stat: 5 perc, FG: 2/5, 4 pont, 1-1 támadó lepattanó és labdaszerzés

Williams clutch stat: 5 perc, FG: 2/3, 4 pont, 1-1 gólpassz és labdaszerzés

Johnson clutch stat: 5 perc, FG: 1/2, 2 pont, 2 lepattanó (1 támadó/1 védő) és 1 labdaszerzés

A 2004-05-ös szezon óta dobott buzzer-beater ranglista: 

1. Joe Johnson 6
2. Andre Iguodala 5
3. Mo Williams 4
    Kobe Bryant 4
    Dwyane Wade 4
    Gilbert Arenas 4
    Paul Pierce 4

3. Dion Waiters & Anderson Varejão (2014. január 2. Cavaliers – Magic)

Irving nélkül megy? A Cavaliers borzasztó formában (egy győzelem, nyolc vereség dec. 14-e óta) várta otthon a nem túl veretes Orlandót (Nikola Vučević bokaficam miatt pihent), emellett még Kyrie Irvinget is hanyagolniuk kellett térdhúzódása miatt. Már-már úgy tűnt, hogy ez az este sem lesz másképp Cavs szempontból, mint lúzerkedés (4:59-nél tíz pontos hátrány), de hirtelen még náluk is nagyobb bakit követett el a Magic, elkezdtek még rosszabbul dobni, mint eddig. Egy 11-5-ös clevelandi lerohanást követően 13,9 mp-nél a passzív társak miatt Tobias Harris egyszerűen nem tudta az oldalvonalnál időben beadni a labdát, erre a bírók elvették tőlük a támadást. Erre Dion Waiters 3,8 másodperc alatt bevágott egy villámgyors ziccert Glen Davisről, ezután lefaultolták azt az E’Twaun Moore-t, aki precíz büntetődobó (90,5%), de mint kiderült, nincsenek kötélből az idegei. A sikertelen büntetők után még mindig volt lehetősége a hazaiaknak, akik ismételten Waiters gyorsaságát kihasználva ziccerrel ékesítették az egyenlítést, és az erre válaszolni akaró Jameer Nelsonnak nem sikerült értékesítenie távoli dobását. A ráadásban a brazil magasember, Anderson Varejão lépett elő, aki hat pontot rámolt be az Orlandónak, ezzel is túldobva a csupán csak kettőt teljesítő floridaiakat. „I still don't know how we won this game. „It was crazy, but I'll take it. … It was crazy what happened.” - nyilatkozta Varejao.

Waiters clutch stat: 5 perc, FG: 2/6, 4 pont és 2 gólpassz

Varejão clutch stat: 5 perc, FG: 2/2, FT: 2/2, 6 pont és 2 lepattanó

 

4. Iman Shumpert & Carmelo Anthony (2014. január 2. Spurs – Knicks)

Ilyet is tud a Knicks? Carmelo Anthony bokasérülés miatt három találkozón nem vett részt, és a vezérüket vesztett alakulat annak rendje s módja szerint mindegyiken kikapott. A Spurs ellen viszont visszatért, és ezt igazán üdvözítően ünnepelte meg. Gregg Popovich-ékat hazai pályán verték meg úgy, hogy egyrészt 11 ponttal is vezettek, második esélyből szerzett pontokban fölülmúlták a texasiakat (12:9), melyet a támadó lepattanók letépkedéseiből értek el. Igazából a New York saját magának tette szorossá a találkozót, mivel a kezdetben rosszul játszó Marco Belinelli három triplát is bevágott a végjátékban. A felzárkózó Spurst végül Iman Shumpert két mezőnydobása taszította bele a süllyesztőbe, a másodikat (23,4 másodperc) Iman liftszerűen felemelkedve rakta vissza a gyűrűbe. Ez volt idén a Knicks első nyugati trófeája, talán a legnagyobb diadala is.

Anthony clutch stat: 3 és fél perc, FG: 1/3, FT: 2/2, 4 pont és 1 lepattanó

Shumpert clutch stat: 3 és fél perc, FG: 2/2, 5 pont és 2 lepattanó (1/1)

5. DeMarcus Cousins & Isaiah Thomas (2013. december 31. Rockets – Kings)

A festék ura. DeMarcus Cousins ezen a találkozón egyszerűen lejátszotta a pályáról Dwight Howardot olyan szinten, hogy Dwightmare 11 perccel játszott többet, de Cousins ennek ellenére dupla annyi lepattanót szedett le, mint ő. A felzárkózó Kingsnél a fiatal Isaiah Thomas az utolsó turnus 3:28 és 2:39 közötti időtartamában hat pontot szerzett, mellyel egypontos előnyt tudott kovácsolni, majd az utolsó egy percben DeMarcus három frenetikus megmozdulással segítette előrébb klubját. Egyszer Howarddal csatázott a támadó lepattanóért, melyet azon nyomban vissza is rakott, majd James Hardentől labdát szerzett, és gyorsindításból gólpasszt adott Ben McLemore-nak, végezetül pedig egy ritkaság számba menő clutch támadóhibát harcol ki Hardennel szemben.

Thomas clutch stat: 4 és fél perc, FG: 2/3, FT: 1/2, 7 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz

Cousins clutch stat: 4 és fél perc, FG: 2/2, 4 pont, 1-1 támadó lepattanó és labdaszerzés

6. Jeff Teague & Paul Millsap (2013. december 31. Celtics – Hawks)

Akik a felfokozott helyzeteket nagyon szeretik. A meccs elején még nem úgy tűnt, hogy ebből véres csata is lehet, mivel a második negyed első kilenc percében a Sólymok 25 mezőnydobásból 23-at mellé trafáltak, ezáltal 18 pontra szökött fel a kettejük közötti különbség, de a félidő végére ezt hatra redukálták le. Az Atlanta nagy szerencséjére a Celticsnél csak kevesen hoztak jó napot, és mindent elárul róluk az, hogy kezdőötösük 12/48-as pontossággal tüzelt. Paul Millsap az előző héten szezoncsúcsot dobott, és a Celtics ellen mindezt egy ponttal überelte (34), és neki is nagy szerepe volt a Hawks győzelmében. Az estéből 1:40 volt még hátra, mikor Jordan Crawford egy fenomenális rainbow shotot értékesített Shelvin Mackről, ezzel 91:90-re a Boston malmára hajtotta a vizet. Kyle Korver látva, hogy hátra sem nézve slattyognak vissza a hazai védők, gyorsan elvégezte a beadást, és Jeff Teague a tömegben gyorsan a gyűrű felé iramodott. Három védő csak szemmel kísérte az eseményt, és mikor Jeff már szorult helyzetbe került a palánk előtt megpróbálta tovább passzolni a labdát. Ebbe Avery Bradley belenyúlt, majd Teague összeszedve a lasztit dobócselt alkalmazva harcolt ki faultot. A két sikeres büntető után még mindig volt másfél perc, de egyik keret sem tudott élni a kialakított helyzeteivel. Így kínkeservesen, de nyert az Atlanta.

Teague 5 perc, FG: 1/3, FT: 2/2, 4-4 pont, lepattanó és 2 gólpassz

Millsap 5 perc, FG: 2/2, FT: 2/2, 6 pont, 1 lepattanó, 1-1 gólpassz és blokk

7. New Orleans Pelicans (2013-14 alapszakasz 10. játékhét)

Holiday tavalyi szezonját idézte fel. Nagy meglepetés érte a Portlandet New Orleansban, mivel a Pelikánok a festékben teljesen tönkreverték őket 68:32 pontarányban. Ráadásul Jrue kiemelkedően magas számokat (31 pont, 7 lepattanó, 13 assziszt, 1-1 labdaszerzés és blokk) hozott, és a szoros hajrában sem remegett a keze. 10,9 másodpercnél Damian Lillard kiharcolta az egyenlítést, és a Lódarazsaknál új életet kezdő Tyreke Evans némi cselezés után bebombázta Mo Williamsről gyilkos darázscsípését.

December 30. Pelicans – Blazers:

Evans clutch stat: 5 perc, FG: 1/3, 2 pont és 1 blokk

Holiday clutch stat: 5 perc, FG: 3/4, 6 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz

Nehezen, de meglett. A Boston legutóbbi hét meccséből hatot elvesztett, és úgy tűnt, hogy papíron ez a csata a Pelicansé lesz. Ám akadályok tömkelege került a vendégek elé, mint pl. a Celtics 22 támadó lepattanója, mely részben köszönhető volt botrányos dobószázalékuknak is, és Ryan Anderson is kiesett egy csúnya ütközést követően. A hajrában 1:41-nél Anthony Davis Brandon Basst megdolgoztatva szerzett kosarat a festékben (91:90), és innentől kezdve a legnagyobb fordulópontot a Lódarazsak fenomenális védekezése jelentette. Két büntetődobáson kívül hét mellédobott kísérlete volt a Bostonnak, ebben volt két blokkolt dobásuk is. Ez alatt Tyreke Evans és Brian Roberts pontjai jelentették a kiutat Massachusetts államból.

Január 3. Celtics – Pelicans:

Davis clutch stat: 5 perc, FG: 2/2, 4 pont, 4 lepattanó (1/3) és 1 blokk

Evans clutch stat: 5 perc, FG: 2/3, 6 pont és 1 lepattanó 

8.  Dallas Mavericks (2013-14 alapszakasz 10. játékhét)

Öreg Marion nem vén Marion. A nyolcadik helyen küzdő Mavsnél ismét láthattuk a csak védekezéssel, állandó melózással és kisegítéssel foglalkozó Shawn régi énjét. 32 pontja csodaszámba ment, mivel legutóbb 2009 áprilisában volt ilyenre képes, és Rick Carlisle-ék neki köszönhetik, hogy nem a Minnesota került ki győztesen a buliból. 89:90-nél egymás után két triplát is szerzett, és a váratlan fordulatot Dirk Nowitzki pazar duplával spékelte meg – az egész esemény egy perc alatt zajlott le. Majd óriási csend lett a texasi oldalon, egyedül Samuel Dalembertet kényszerítették kétszer a büntetővonalhoz, és a Farkasok két magasembere, Love és Peković elkezdték termelni a pontokat. 6,5 másodperc volt még a lefújásig, mikor Dalembert labdaeladásba keveredett, és jöhetett a Wolves. Love kapta meg a lehetőséget, aki a triplavonal mögött Marionnal szemben akart dobást értékesíteni, de egy eléggé kétes szituációban Shawn leblokkolta Kevint. Love csak állt, kínjában mosolygott és nem értette miért nem szóltak közbe a bírók. Őszintén szólva én sem értem. Napokkal később a liga elismerte: fault történt az esetnél. 

December 30. Timberwolves – Mavericks:

Marion clutch stat: 4 és fél perc, 3PT: 2/3, 6 pont és 1 blokk

 

Nowitzki tűzereje nélkül. A Minnesota és a Washington ellen Dirk nem tudta hozni azokat a klasszis megmozdulásokat és pontokat, amiket elvárnának tőle, de nem baj, mivel ennek köszönhetően kiderült számunkra, hogy mire is képes a Dallas, mint csapat. Marion helyett most Monta Ellis, Vince Carter és Brandan Wright brillírozott, viszont a Wizardsnál nem volt egy olyan játékos sem, aki fel tudta volna venni a kesztyűt a veteránokkal teletűzdelt Dallas-szal szemben. A házigazdák a clutch idő elindulásától kezdve 4 és fél percen át hét kihagyott kosárral borzolták fel a fővárosi drukkerek kedélyállapotát, és ez akkora luxus volt tőlük, hogy a 74:70-es washingtoni vezetés 87:78-as dallasi diadalmenetben végződött.

Január 1. Wizards – Mavericks:

Ellis clutch stat: 4 és fél perc, FG: 1/3, FT: 3/3, 5 pont és 2 lepattanó (1/1)

Carter clutch stat: 4 és fél perc, FG: 1/1, FT: 2/2 és 5 pont

9. Kevin Durant (2014. január 4. Timberwolves – Thunder)

A borzalom után. A két egymás utáni fiaskót követően muszáj volt a Thundernek egy gyorsan érkező győzelem, különben idei leghosszabb vereség sorozatukba futottak volna bele. A Wolves sokáig az Oklahoma előtt menetelt, de a maradék kilenc percben már fej-fej melletti csatát vívtak egymással. Kevin Love 12 pontos utolsó negyeddel hátráltatta a Thunder eredményességét – közte 27 mp-nél egy lefordulásos betörés (101:101) -, de aminek be kellett következnie, az bekövetkezett. 12 másodperc volt az órán, mikor a Durantula megindította halálos offenzíváját, és Dante Cunninghammel a nyakában beerőszakolta kegyetlen tempódobását. 100:98 a vendégek javára. És mire elég négy másodperc? Love először megmutatta, hogy le is faultolhatják az embert a vonalon túl, de azt is prezentálta, hogy hogyan nem lehet élni ezzel a lehetőséggel. Kevin meccsenkénti hét kísérletéből hatot be szokott dobni, de váratlan módon el kezdett alatta rezegni a léc. Az első kettőt kihagyta, ekkor már Rick Adelman is ideges volt, majd a harmadikat neki szerette volna vágni a gyűrűnek, de még ez se jött össze, csak a palánkot érte a labda, és a sporik lefújták a próbálkozást. Nagy szerencsével, de összejött Scott Brookséknak a siker.

Clutch stat: 5 perc, FG: 2/4, FT: 3/4, 7 pont és 1 gólpassz

 

10. Philadelphia 76ers (2014. január 4. Trail Blazers – 76ers)

A Portland ismét áldozat lett. November 9. és december 20. között a Philly három győzelmet, 18 vereséget hozott, viszont a nagy idegenbeli túra alatt négy W-t és két csalódást. Január 4-én nagy sikert arattak a Rose Gardenben, ahol is a Nyugati Konferencia első helyéért keményen hajtó Blazerst verték meg. Az est sztárja Thaddeus Young volt, aki 30 ponttal és 14 pattanóval zárt, ebben benne volt egy kritikus pillanatban (36,2 mp) visszapöcizett kosár is, mellyel végleg el tudtak szakadni Terry Stotts legénységétől. Természetesen maradt még egy kis izgalom a végére is, mivel a sorozatos faultolásokat követően 11 másodperc alatt LaMarcus Aldridge és Damian Lillard egy-egy kosárral továbbra is két pontos határon belül tartották a Sixerst. 7,9 másodpercnél a vendégek elszúrták az alapvonali bedobást, mivel Michael Carter-Williams-szet Lillard és Robin Lopez lecsapdázta, és a center labdát szerezve még egy utolsó esélyt adott csapatának a visszatérésre. Az időkérés elteltével Lillard MCW-vel történő csatározása folyamán egy az egyben ziccer dobásra vállalkozott, de nem járt sikerrel.

Carter-Williams clutch stat: 4 perc, FG: 0/1, FT: 3/4, 3 pont, 1-1 gólpassz és blokk

Young clutch stat: 4 és fél perc, FG: 2/2, 4 pont, 3 lepattanó (1/2), 1-1 gólpassz és labdaszerzés

Wrotten clutch stat: 2 perc, FG: 2/2, 4 pont és 1 lepattanó

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus