Heti Top 10 - Clutch statisztika

A tizenegyedik játékhéten Gerald Green lendületből a sarokból, Steph Curry a hármasvonal előtt védőjével szemben, Manu Ginobili egy fifikás ziccerrel és Josh Smith egy erőteljes betöréssel volt képes megnyerni csapatának a mérkőzést. Where the clutch happens! 

 

1. Brooklyn Nets (2013-14 alapszakasz 11. játékhét)

Harc a legjobb nyolcba jutásért. A Brooklyn azt az Atlantát fogadta, amely keleten a negyedik helyet foglalta el, de mivel még a szezonfelezőt sem lépte át senki, még korai a tizedik pozíciót elfoglaló Brooklynt leírni (főleg keleten). A Brook Lopez és Deron Williams nélkül felálló hazaiak a harmadik negyedtől kezdődően megalapozták vezetésüket, ekkor a Hawks csak 15 pontot volt képes szerezni. A végén Paul Millsap és Jeff Teague játéka hozta veszélyes közelségbe a vendégeket, de Joe Johnson és Mirza Teletović kosarai garantálták a győzelmet. A Nets ismét erőltette az iso-Joe taktikát, azaz Johnsonnak teret adni - sikeresen. 

Január 6. Nets – Hawks:

Johnson clutch stat: 4 és fél perc, FG: 2/4, FT: 2/2, 6 pont és 1 gólpassz

Csak egy sorozat maradhatott. A Warriors tíznél, míg a Brooklyn három győzelemnél járt, de a Golden State-ről még azt is tudnunk kell, hogy a hatmeccses idegenbeli túrájukon egyszer sem hibáztak. A Nets viszont útját állta egy igen komoly NBA rekordnak: a hetediket még egyetlen csapat sem húzta be. A továbbra is eléggé foghíjas hazai keret állta a sarat, és tartotta a lépést a gyorstüzelő oaklandiekkel. Mikhail Prokhorov egyesülete a szoros véghajrában három labdaszerzést is kiharcolt, mellyel teljesen befagyasztották Klay Thompsonék támadásait, így a maradék 4:07-ben 89:93-ról 98:93-ra küzdötte (9-0-s futás) fel magát a folyton büntetődobásokhoz jutó hazai gárda (11/12).

Január 8. Nets – Warriors: 

Johnson clutch stat: 5 perc, FT: 8/8 és 8 pont

Garnett clutch stat: 5 perc, FG: 0/1, FT: 2/2, 2 pont és 1 labdaszerzés

A becenevek harca. A Nets ezúttal a bajnoki címvédőt fogadta a Barclays Centerben, és előnyükre szolgált, hogy D-Wade, Rio és Battle sem volt bevethető. A Heat backcourtja ezen felül még pocsék százalékban is dobott, és szinte csak King James mutatott igazi kosárlabdát vendégoldalról (36 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), de amit tőle láthattunk az igazán példaértékű volt. A negyedik negyedben egymaga hozta vissza a Miamit, és szó mi szó meg is nyerhette volna ezt a futamot, ha nem ront el egy büntetőt (40,8 mp-pel a vége előtt). A túloldalt sem volt különb The Truth, aki - igaz két emberrel a nyakában – a reményt nyújtó triplát emelte rá a gyűrűre, ami abból épp, hogy kijött. A hosszabbítás nagyon soványra sikeredett mindenki számára (8 pont), és a hazaiak négy pontos meglódulását kellett csak megoldania a floridaiaknak. Ez teljesítette is Birdman és Cole Train, csak ennek az öt percnek volt egy hatalmas ára is: James Királyt S Dot (Shaun Livingston) pontozta ki egy támadóhiba kiharcolásával. Ami a második ráadásban jött, azt viszont már nem tudta megállítani a Heat: három és fél perc alatt egy 11-0-s rohamot kaptak, addigra minden valamire való emberük erre a napra elfogyott. A hazaiak idei leghosszabb egymás utáni diadalukat érték el, írd és mondd ötöt, ráadásul megcsípték a Keleti Konferencia hetedik helyét is.

Január 10. Nets – Heat: 

Johnson clutch stat: 13 és fél perc, FG: 4/8, 6 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz

Pierce clutch stat: 13 és fél perc, FG: 2/6, 6 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz

Livingston clutch stat: 13 és fél perc, FG: 2/4, 4 pont, 3 lepattanó (1 támadó/2 védő) és 1 blokk

2. Golden State Warriors (2014. Január 10. Warriors – Celtics)

12 meccs, 11 győzelem. Mark Jackson tanítványai nagy sorozatot építettek, ennek egyik eleme volt a 10-ei meccs is. Bostonban a még mindig Rajon Rondo nélkül felálló Keltákkal szemben az utolsó felvonásban volt náluk egy kis megtorpanás, mely elég volt a Bostonnak ahhoz, hogy veszélyeztessék a győzelmet. Jeff Green és Jordan Crawford támadásaira leginkább Andre Iguodala volt a válasz, aki a kosárszerzésen kívül labdaszerzésben hasznosította magát, így meg-megállítva a mögöttük somfordáló hazaiakat. 11,6 másodpercnél Green kiegyenlítette az állást, és Stephen Curryre került a sor, aki a triplavonal mögött Kris Humphries szorításában engedte el a győzelmet érő trojkáját. A maradék két másodpercben Green támadása során elvesztette a labdát, majd Gerald Wallace összeszedve azt, egy kétségbeesett dobással próbálkozott, mely csak a palánkot érintette.

Curry clutch stat: 5 perc, FG: 1/3 és 2 pont

Iguodala clutch stat: 5 perc, FG: 2/3, FT: 0/1, 4 pont, 3 lepattanó és 1 labdaszerzés

3. Gerald Green & Markieff Morris (2014. január 8. Timberwolves – Suns)

A Bledsoe-mentes nap. A Wolves nem tud kiszakadni szerencsétlenségi sorozatából: 0-9, ha négy pont, vagy annál kisebb különbségű a végeredmény. Úgy kaptak ki a Sunstól, hogy egyrészt a legnagyobb előnyüket engedték ki a kezükből (9 pont) az utolsó etapban 4:31-nél, a festékben abszolút uralkodtak (42-28 pont), és rengeteg büntetőhöz jutottak (30:18), amit 82,9%-os hatékonysággal értékesítettek. A 15-6-os phoenixi dózerolás folyamán Rick Adelman legénysége teljesen bekrepált mezőnydobások terén: öt dobást kihagytak, és volt négy eladott labdájuk is. 45,9 mp-nél a Morris ikrek egyike, Markieff Nikola Peković passzát csente el, és Ricky Rubio faultolással állította meg a srácot. Olybá tűnt, hogy Morris hatalmas baklövést követett el, mikor második büntetőjét kihagyta (103:102 a Wolves javára), de a következő hazai támadásnál ismét szemfüles volt. Rubio a betörést követően kiszorított helyzetbe került az alapvonalnál, és lendületből próbált visszapasszolni az őt követő, palánk előtt várakozó Pekovićnak. Na de Markieff ezt nagyon jól tudta, és ott várta a sült galambot, ami pontosan az ő kezébe repült. Az időkérés után Goran Dragić megpróbálta egyedül megfordítani az eredményt, de két védő útját állta, és meggondolva magát a levegőben leadta Morrisnak a lehetőséget, aki a sarokba rohanó Gerald Greennek osztotta ki a zsugát, valamint akadályozta annak védőjét. Green hőssé vált ezzel a megmozdulással. „No hesitation. No hesitation at all ... got the hand-off and I just knew to just catch it and rise up and shoot it. The ball went in for me.” – nyilatkozta Green.

Green clutch stat: 3 perc, FG: 1/2, 2 pont, 1-1 lepattanó és blokk

Mark Morris clutch stat: 3 perc, FT: 1/2, 1-1 pont, gólpassz és 2 labdaszerzés 

4. Josh Smith (2014. január 11. Pistons – Suns)

Nincs rettegés! Az, ami a Sunsnak a Wolves ellen sikerült, az a Pistons ellen már nem működött. A Phoenix bámulatos módon jött vissza -18 pontról, de Josh Smith extráit már nem bírták elviselni. Smith a teljes mérkőzésre vetítve 25 pontot, 11 lepattanót, 5 gólpasszt és 1 blokkot ért el, valamint az utolsó percbeli P.J. Tucker triplára, illetve Gerald Green büntetőkre is válaszolt. Green triplavonalnál történő letaglózásánál még Josh volt a főbűnös (három sikeres dobás és egál), de 4,3 másodperc is elég volt neki, hogy egy kitekert helyzetből történő ziccerrel Motorváros felé billentse a mérleg nyelvét.

Smith clutch stat: 2 és fél perc, FG: 3/3 és 7 pont 

  

5. San Antonio Spurs (2014. január 7. Grizzlies – Spurs)

A gödörből kimászva. 16 ponttal is vitt a Spurs öt perccel a vége előtt, de hirtelen a Grizzlies egy óriási rohamot indított ellenük. 23-7-es futásuk mellett öt labdaeladást kényszerítettek ki a vendégektől, és ezzel az utolsó húsz másodperc roppant izgalmassá vált. Marco Belinelli lecsapdázásával a házigazdák visszaszerezték a labdát, és egy gyors trojkával kiegyenlítettek. Erre jött a mindig clutch-ra éhes Manu Ginobili, aki a palánk alá befutva – Boris Diaw és Belinelli kihúzva a többi védőt a közeléből – Tim Duncantől kapott egy hatalmas passzt, melyet lazán a palánkról értékesített. 3,6 mp állt rendelkezésére a Grizzliesnek, és csodák csodájára Mike Conley parádés bepötyögő ziccerrel tovább nyújtotta az estét, mint a rétestésztát. A hosszabbítás folyamán Duncan hat pontot szerezve tartotta a lépést az eléggé gólerős Conleyval szemben, végül a lefújás előtt nyolc másodperccel a San Antonio időt kért, hogy neki rugaszkodjon egy utolsó offenzívának. Szokásos módon Manu kapta meg a lehetőséget, aki Ed Davis mellett betörve elegáns módon rakta be a győzelmet érő meccslabdát a gyűrűbe. 

Duncan clutch stat: 5 és fél perc, FG: 1/1, FT: 4/4, 8 pont, 2 lepattanó (1/1) és 1 gólpassz

Ginobili clutch stat: 5 és fél perc, FG: 2/4 és 4 pont 

Diaw clutch stat: 5 és fél perc, FG: 2/2 és 4 pont 

6. James Harden (2014. január 11. Wizards – Rockets)

A szakállas gyilkos. A hazaiak nagy bajban voltak, mikor a harmadik negyedben 6:04-nél 83:59-re vezetett a vendégsereg, és a Rockets sem gondolta, hogy ellenfele még innen is képes feltápászkodni. Trevor Ariza, Kevin Seraphin és John Wall hathatós támadásának köszönhetően a triumvirátus 39 pontot kapart össze, míg maga a Houston csak 32-t. Ráadásul Dwight Howard az utolsó felvonás 7. percében ötödik személyi hibáját is begyűjtötte, így még visszafogottabbá, sebezhetőbbé vált a Rakétások védelme. Elképesztő, de James Hardenék keze egészen a harmadik negyed második percétől az utolsó negyed második percéig csak egy mezőnykosárra és öt büntetőpontra volt képes (10 kihagyott helyzet és 3 labdaeladás). 102:97-nél Harden kapott észhez, és neki sikerült megtörnie ezt az óriási csöndet olyan mértékben, hogy a meccs fordulópontjának számított ez a momentum. A fővárosiak a satuféket behúzva egy kosarat sem tudtak dobni (0/15), és csak Nené, Ariza és Beal kapkodott össze szánalmas öt pontocskát, ami bőven elég volt a texasiak a győzelméhez. 

Harden clutch stat: 4 és fél perc, FG: 2/3, FT: 4/5, 8 pont és 2 lepattanó

 

7. Mike Conley & James Johnson (2014. január 7. Grizzlies – Spurs)

A nagy fellángolás. A Memphis a Délnyugati Divízióbeli ellenfeleivel történő csatározások során idáig csak kudarcot kudarcra tudott halmozni. Ennek megszakítása céljából Conley úgy felszívta magát a negyedik negyedben, hogy 12 ponttal, 2-2 gólpasszal és labdaszerzéssel támogatva klubját behozták 16 pontos lemaradásukat. A csúcs Mike 3,6 sec-nél indított támadása volt, mellyel először hintába ültette Kawhi Leonardot, majd a festékben Tony Parkerrel szemben süllyesztett el egy életmentő floatert. A hosszabbításban továbbra sem aludt ki benne a tűz, a Macik első két kosarát ő szerezte, majd a frissen szerzett Courtney Lee-nek adott asszisztjával 1:27-nél átvették a vezetést. Az a James Johnson, akit októberben kirakott a Hawks, megjárta a D-Liga bugyrait, majd december 16-án megkaparintott (alig 680 000$ értékben) jelenlegi egyesülete, nyolc másodpercnél lemásolta előző negyedbeli (13 mp-nél) egalizálást érő tripláját. Aztán jött Ginobili, és minden remény elszállt.

Conley clutch stat: 5 és fél perc, FG: 3/5, 7 pont és 1 gólpassz

Johnson clutch stat: 5 és fél perc, FG: 2/2, 5 pont és 2 labdaszerzés

8. Carmelo Anthony (2014. január 7. Knicks – Pistons) 

A sikerszéria. A New York ezzel a találkozóval háromra növelte győzelmei számát legutóbbi négy mérkőzése folyamán, ami idei legjobb sorozatának számít. Legfőbb zászlóvivője Carmelo Anthony volt, aki a második félidőben mesterien célzott (FG: 7/13, 3PT: 4/5, FT: 2/2, 20 pont, 3 labdaszerzés), és kisebb fajta erődemonstrációval meghiúsította a lefújás előtt felzárkózó Detroit meglepetés okozását.

Anthony clutch stat: 3 és fél perc, FG: 1/1, FT: 2/2, 5 pont és 1 lepattanó

9. Jeff Green & Jordan Crawford (2014. Január 10. Warriors – Celtics)

Az értékes Kelták. Nem sok reménnyel vágott neki oaklandi túrájának a hat egymás utáni vereséget elszenvedő massachusetts-i gárda. A tíz pontos hátrányt ledaráló Bostonnál Kris Humphries volt a legeredményesebb a negyedik negyed első felében (10 pont), majd Jeff Green és az azóta már a Warriorshoz cserélt Jordan Crawford együttes játéka őrjítette meg a GSW-drukkereket. Green mellesleg egy nagyon fontos clutch duplával egyenlített az utolsó másodpercekben, melyet Curry klasszis triplája tett értéktelenné, és ezzel egy újabb találkozót bukott el a Boston.

Green clutch stat: 5 perc, FG: 3/4, 7 pont, 4 lepattanó és 1 blokk

Crawford clutch stat: 5 perc, FG: 2/3 és 5 pont

10. Dallas Mavericks (2014. január 11. Mavericks – Pelicans)

Oda-vissza győzelem. A Mavs egy nap leforgása alatt mindkétszer sikert aratott a fiatal Pelikánok ellen, akiknél kiütközött Ryan Anderson, Jrue Holiday és Tyreke Evans hiánya. Ettől függetlenül szokás szerint Monty Williams meglepetést tudott okozni a Dallasnak, de három meghatározó játékosuk hiánya így is túl sok volt nekik. Anthony Davis és Darius Miller belendülését a 40 pontot szerző Dirk Nowitzki, illetve José Calderon és Monta Ellis tudta pontokkal kompenzálni, valamint Brandan Wright villámgyors labdaszerzéseivel (kettőt 17 sec időtartam alatt) öt pontra megnövelte a különbséget. 11 másodperc volt hátra mikor az újonc Miller triplájával egy pontra (107:108) jöttek fel a Lódarazsak, majd várhatóan beütöttek Calderonnak egy faultot. A spanyol nem hibázott, így a mindent eldöntő New Orleans-i támadásnál hármasra volt szükség a túléléshez. Austin Rivers vezette fel a labdát, és azt Brian Robertsnek kellett volna átadnia, de ez a hajó elúszott. Monta Ellis vérszívóként tapadt az irányítóra, és a megtorpant, dobásra készülő támadó karjait lenyomva megakadályozta, hogy kosarat szerezzen. Dallasi szempontból a bírók sípja ismételten csendbe maradt (akárcsak a Minnesota ellen). Utóirat: 12-én Rod Thorn hivatalosan is elismerte, hogy a videó felvételeket megnézve szabálytalannak ítélték meg Ellis védekezését, és Riversnek három büntetődobás járt volna.

Nowitzki clutch stat: 2 és fél perc, FT: 5/5 és 5 pont 

Calderon clutch stat: 3 perc, FG: 1/2, FT: 2/2 és 7 pont 

Ellis clutch stat: 3 perc, FG: 1/2, FT: 2/2 és 4 pont 

Wright clutch stat: 3 perc, 1 lepattanó és 2 labdaszerzés

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus