Heti Top 10 - Clutch statisztika

A tizenkettedik játékhéten a Clippers szinte a semmiből nyerte meg a mérkőzést, a Memphis kőkemény védekezéssel zsigerelte ki áldozatait, LeBron James ismét a hosszabbítás bajnoka lett, James Harden a nyakába vette a Rocketst, míg a Lakersben Ryan Kelly bontogatta a szárnyait. 

1. Los Angeles Clippers (2014. január 15. Clippers – Mavericks)

Hogyan veszítsünk el egy meccset. A Dallas megtette azt, amire nagyon kevesen képesek: öt perc alatt 16 pontos előnyt vertek el, és két ponttal kikaptak. Pedig előtte egy 12-0-s szériát futottak (122:106), és nyerésre álltak. Ám innentől kezdve már nem volt texasi védekezés, kintről öt triplát emelt rá a Clips, ebből négy be is hullott. Dirk Nowitzki kiábrándító dobásai, illetve csapata teljes inkontinenciája teljesen hazavágta a texasi esélyeket, és 1:10-nél Matt Barnes trojkája után a clutch különbségen belül jártunk. Jamal Crawfordot kinti dobáskísérlet közben Dirk faultolta, ebből két pont született, majd a sérüléséből nemrég visszatérő J.J. Redick stílszerűen egy catch and shoot triplával egy pontra csökkentette a különbséget. 11,2 sec-nél Crawford a mostanában reflektorfénybe kerülő Shawn Marionnal szemben harcolt ki egy szabálytalanságot, majd José Calderon mellé trafált hármasát követően beindult a hack-a-Jordan taktika. Jordan egyet tudott csak elsüllyeszteni, így a maradék három másodpercben egész pályáról volt lehetősége egyenlíteni a vendég klubnak. Ezt a halovány próbálkozást Jordan egy NFL-es interceptionnel állította meg, és ezzel óriási meglepetésre győzött csapata.

Crawford clutch stat: 1 perc FT: 3/3, 3 pont és 1 gólpassz

Redick clutch stat: 1 perc 3PT: 1/1 és 3 pont

Jordan clutch stat: 1 perc FT: 1/2, 1 pont, 2 lepattanó és 1 labdaszerzés

Végeredmény: 129:127

A clutch időszak kezdete: 123:127 (1:10-nél)


2. Chicago Bulls (2014. január 15. Magic – Bulls)

60 perc. Jimmy Butlert ennyi ideig játszatta Tom Thibodeau, és ez Bulls mezben új franchise rekordot jelentett. A Bikák a rendes játékidő utolsó etapjában még kilenc ponttal le voltak maradva, de Joakim Noah (8 pont) és Tony Snell (8 pont) remeklésével feljöttek, majd D.J. Augustin vezérletével megléptek négy ponttal. Egy perccel a vége előtt viszont 4 orlandói pont következett, 101:101-re alakult az állás, jöhetett a ráadás. Az első hosszabbítás alatt végig a vendégek voltak lépéselőnyben, majd 13,4 másodpercnél a Chicagót Mike Dunleavy triplája mentette meg, majd a francia Noah tanítani való módon fogta meg Jameer Nelsont a hárompontos vonalnál, aki a játékidő letelte után tudta csak elengedni sikeres kosarát. A második menetben viszont a Magic volt bajban, de feltámadtak, Glen Davis egy brutális trojkával jelezte (4,2 sec), hogy ő még szeretne játszani. A harmadik extra periódusban a hazaiak startoltak nagyszerűen, de Noah és Snell nem hagyta magát, a center az utolsó 35 másodpercben még két blokkal is jelentkezett.
Snell clutch stat: 20 perc, FG: 3/7, 9 pont, 4 lepattanó és 1 labdaszerzés

Noah clutch stat: 20 perc, FG: 2/6, FT: 2/2, 6 pont, 6 lepattanó (1/5), 1-1 gólpassz, labdaszerzés és 2 blokk

Augustin clutch stat: 17 perc, FG: 3/8, FT: 2/2, 9 pont, 2 lepattanó és 3 gólpassz

Végeredmény: 125:128 – háromszori hosszabbítás után

A clutch időszak kezdete: 93:92 (5:00-nél)

 

3. Philadelphia 76ers (2014. január 15. 76ers – Bobcats)

Philly, a megoldhatatlan rejtély. A Sixers nem bővelkedik túlzottan a győzelmekben, de ha clutch partiba fordul az est, akkor nagyon nagy esélyük van a sikerre. Még 24 eladott labdájuk sem okozott gondot, a negyedik negyedben csak hármat szórtak el, és Evan Turner hét dobáskísérletéből öt bement. 15,9 sec-nél Kemba Walker Al Jefferson elzárását kihasználva középtávolival 92:92-nél még visszahozta a Charlotte-ot, de egy jól kitalált taktikával MCW üresre játszotta Thaddeus Youngot, aki 3,9 másodpercnél hármassal köszönt el a Charlotte-tól – ez volt a Bobcats zsinórban hatodik veresége a Wells Fargo Centerben.

Turner clutch stat: 5 perc, FG: 3/5, 6 pont és 1 támadó lepattanó 

Young clutch stat: 5 perc, FG: 1/3 és 3 pont

Carter-Williams clutch stat: 5 perc, FT: 1/2, 1 pont, 2-2 lepattanó és gólpassz

Végeredmény: 95:92

A clutch időszak kezdete: 82:85 (5:00-nél)


4. Orlando Magic (2013-14 alapszakasz 12. játékhét)

Az elpazarolt előny. Se Arron Afflalo, se Nikola Vučević nem volt bevethető, és mégis a harmadik negyed végét hét pontos vezetéssel zárták. Azonban egy háromperces támadási kudarc bőven elég volt ahhoz, hogy felzárkózzon a Bulls, sőt négy ponttal is vittek 1:07-nél. Tobias Harris és Jameer Nelson középtávolija egyenlítette ki a mérkőzést, jöhetett a hosszabbítás. Ekkor Nelson három gólpasszt osztott ki, és Davis öt pontja segítségével győztesnek látszottak, de a Bikáknak mégis sikerült kiharcolniuk Dunleavy által a második folytatást is, mivel Nelson válasza csak a dudaszó után hullott be. A másodikban viszont az Orlando volt sokkal gyengébb, de Glen Davis mostanában nagyon szeret trojkákat süllyeszteni, ezért ezen az estén is bevállalós volt, és ő harcolta a ki a harmadik ráadást. Ez már csak szenvedés volt nekik, mivel sokkal jobban összeszedte magát a Chicago, és a Magic is eléggé elfáradt: két és fél percen át chicagói blokkok és labdaszerzések döntötték romba az estéjüket. 

Január 15. Magic – Bulls:

Nelson clutch stat: 20 perc FG: 3/10, 7 pont, 1 lepattanó és 4 gólpassz

Davis clutch stat: 19 perc, FG: 3/6, FT: 2/3, 9 pont, 6 lepattanó (3/3), 1 gólpassz és 2 labdaszerzés

Harris clutch stat: 20 perc, FG: 5/6, FT: 1/2, 12 pont, 9 lepattanó (2/7) és 1 gólpassz

Végeredmény: 125:128 – háromszori hosszabbítás után

A clutch időszak kezdete: 93:92 (5:00-nél)


A vereségsorozat vége. 2014-ben idáig nem tudtak nyerni, december 29-e óta tízszer kaptak ki, és a Boston ellen sem álltak jól, sorozatban tízszer kaptak ki. Szerencséjükre Afflalo újra mezt ölthetett, és szokás szerint klubja legjobbja volt 20 ponttal, 6 assziszttal és 13 pattanóval. 17 eladott labdájukat nem fogják kiakasztani a dicsőség táblára, de a befejező negyedbeli Afflalo-Davis (FG: 7/11, 19 pont, 4 gólpassz, 1 labdaszerzés) összjáték elég volt a Kelták ellen. 1:16-nál Rajon Rondo duplája lökte előrébb a massachusettsieket 89:87-re, majd erre jött Afflalo betörése. Nelson két büntetőjével átvették a vezetést, de Gerald Wallace belöbbölt oldalvonali passzából Green okozott kellemetlenséget a Magicnek egy gyors ziccerrel (91:91 és 33,3 sec). Ezt követően Nelson triplája jött le, de a lecsorgó labdáért történő pozícióharcban Humphries bizonyult szabálytalannak. Tobias Harris állhatott a vonalhoz, és két bedobott büntetőjével megnyerte a mérkőzést, mivel a 10 másodperccel rendelkező bostoniak csak passzolgattak, cipelték a labdát, és senki nem mert rádobni a gyűrűre.

Január 19. Magic – Celtics:

Davis clutch stat: 5 perc, FG: 2/2, 4 pont, 2 lepattanó

Harris clutch stat: 5 perc, FT: 3/4, 3 pont, 1 lepattanó

Afflalo clutch stat: 5 perc, FG: 1/1, FT: 2/2, 4 pont, 1 lepattanó, 1 gólpassz

Végeredmény: 93:91

A clutch időszak kezdete: 80:79 (5:00-nél)


5. Miami Heat (2014. január 18. Bobcats – Heat)

A Hiúzok nem voltak százasok. A bajnoki címvédőnek csakis egy dolgot kell tennie minden egyes eseményen, száz pont alatt kell tartaniuk ellenfeleiket, és akkor szinte biztos a siker: 23 győzelem és egy vereség. A Dwyane Wade nélkül felálló vendégek egy ideig csak a Charlotte hátát figyelhették, de a hazaiak nagy pechére Kemba Walker a harmadik negyedben bokaficam miatt kénytelen volt elhagynia a parkettet, és nem tért vissza. A 64:57-es vezetés gyorsan elfogyott, a 4. negyed elején már a Heat vette át az irányítást. A mérkőzés legjobbja, LeBron James nyolcat szórt ebben az időszakban, de az utolsó három percben egyik társaság sem muzsikált túlságosan jól. Al Jefferson kiegyenlítő kosara után kilenc kihagyott helyzetet láthattak a nézők, melyben volt egy életmentő blokk is Gerald Hendersontól (1:25), aki Udonis Haslemet állította meg. James Király nem tudott élni a meccslabdával, így hát jöhetett a ráadás. Bron egy magasabb fokozatra kapcsolt, és egyéni játékával hat pontot szerzett, illetve egy asszisztot is kiosztott. Ki kell még emelni Mario Chalmers clutch védőmunkáját is, aki igaz, hogy pontok terén semmit nem tett hozzá csapata sikeréhez, de nagyszerűen védekezett a periméteren.

James clutch stat: 9 és fél perc, FG: 3/5, FT: 2/2, 8 pont, 3 lepattanó, 1 gólpassz

Chalmers clutch stat: 9 és fél perc, FG: 0/2, 1 lepattanó, 2 labdaszerzés és 1 blokk

Végeredmény: 96:104 - hosszabbítás után

A clutch időszak kezdete: 88:88 (5:00-nél)


6. James Harden (2014. január 15. Pelicans – Rockets)

A Rockets a teljes találkozó folyamán csak 1 perc 14 másodpercig vezetett, és ebből 28 volt, ami döntően befolyásolta a befejezést. A nyurga Anthony Davis és Eric Gordon mindig előrébb tudták tolni a foghíjas Pelikánok szekerét (Tyreke Evans, Ryan Anderson, és Jrue Holiday hiányzott) mint a Houston, de az utolsó öt percben James Harden egymaga kíméletlen válaszcsapásokat (10 pont) mért fiatal(abb) ellenfeleire. 57,8 másodpercnél érte utol először őket két sikeres büntetőjével, majd 32 sec-nél egy visszalépős középtávolival vette át a vezetést. Monty Williams az újonc Darius Millerre hegyezte ki a meccslabdát, ami Hornets szempontból sajnos nem volt jó döntés – sorozatban hetedszer kaptak ki.

Harden clutch stat: 2 perc, FG: 1/1, FT: 4/4 és 6 pont

Végeredmény: 100:103

A clutch időszak kezdete: 94:99 (2:50-nél)


7. Los Angeles Lakers (2013-14 alapszakasz 12. játékhét)

Az ifjú titánok. Rajon Rondo idén először lépett pályára, máris az örök riválissal találta szembe magát - és rögtön be is nyelt egy kudarcot. Ugyanis 3:12-nél még 104:96-ra vittek a Kelták, de innentől kezdve hirtelen mindenki fakezűvé vált a hazai keretben. A 11-0-s futás alatt Jodie Meeks és a másodéves Kendall Marshall egy-egy triplát süllyesztett el, majd egy pontos Lakers előnynél feldobást harcolt ki a Boston. Ebből a vendégek visszaszerezték a labdát, és időhúzással próbálták kibekkelni a meccset. Egy gyors faultot beütöttek az újonc Ryan Kellynek, aki a büntetővonalnál nem hibázott, majd Mike D’Antoni nagy szerencséjére Rondo kihagyta azt az utolsó próbálkozását, amelyet üresből vállalt el a hárompontos vonalról.
Január 17. Celtics – Lakers:

Kelly clutch stat: 3 és fél perc FG: 0/1, FT: 2/2, 2 pont, 1 lepattanó

Marshall clutch stat: 3 és fél perc 3PT: 1/1, 3 pont, 1 lepattanó, 1 gólpassz

Meeks clutch stat: 3 és fél perc 3PT: 1/1, 3 pont, 2 lepattanó

Végeredmény: 104:107

A clutch időszak kezdete: 97:94 (5:00-nél)


A kanadaiakkal szemben még soha nem vesztett alapszakasz párharcot a Lakers, idén is megnyerték legalább az egyik egymás elleni meccsüket. Az eléggé viharvert keret kezdőötösbe D’Antoni berakta Kellyt, aki nagyszerűen megszolgálta a bizalmat (17 pont, 5 lepattanó, 2-2 assziszt és labdaszerzés). A Toronto védelmén könnyen megtalálták a rést Pau Gasol és társai, mivel Jonas Valančiūnas gyorsan begyűjtött két faultot, helyette Chuck Hayest állították be, majd a vissza-visszatérő litván center továbbra sem tudott mit kezdeni a spanyol helyezkedésével és védekezésével (14 perc játék). Az utolsó negyedben Nick Young (15) és Kelly (7) majdnem annyit dobott, mint az egész Raptors, és 3:40-nél Young triplája volt az a lélektani határ (96:110), amely után már nem sikerült átverekednie magát a Dínóknak az arany-lilákon. Az elkövetkezendő pár percben továbbra is szoros volt a küzdelem, de a Los Angelesnél mindig akadt olyan, aki pontokat szerzett. 

Január 19. Raptors – Lakers:

Kelly clutch stat: 4 és fél perc, FG: 1/2, FT: 3/3, 5 pont és 1 lepattanó

Young clutch stat: 4 és fél perc, FG: 2/2, FT: 4/4, 10 pont és 1 lepattanó 

Végeredmény: 106:112

A clutch időszak kezdete: 96:93 (5:00-nél)


8. New York Knicks (2014. január 13. Knicks – Suns)

A feltámadó New York-i védekezés. Nagy reményekkel fogadta a Nagy Alma csapata a Sunst, mivel legutóbbi hat találkozójából ötöt megnyertek. Igaz nem volt bevethető állapotban Tyson Chandler, aki a Knicks védekezésének alapja. Fontos momentum volt, mikor a Phoenix egyik meghatározó cseréje, Markieff Morris saját hülyeségének köszönhetően már a második negyedben - kilenc perc alatt - összegyűjtötte második technikai hibáját is, ezzel pedig mehetett is az öltözőbe. A harmadik negyedbeli tíz pontos hazai vezetésből gyorsan fej-fej melletti harccá változott a meccs, sőt Leandro Barbosa (8 pont) és Goran Dragić (5 pont) megőrülése majdnem a Woodson-legénység vesztét okozta. De csak majdnem, mivel Csipkerózsika álmukból egyszer csak felébredtek Carmelo Anthonyék. Szerencséjükre az arizonaiak sem voltuk túl ütőképesek, és Melo betörésének köszönhetően Raymond Felton üresbe került, megkapta a sarokban a labdát, és bevágta a triplát. A Phoenix oldaláról viszont Barbosa jött, aki egy kétséges szituációban büntetődobásokhoz jutott, és hosszabbításra mentette az estét. Az extra periódus pedig mindenről szólt, csak a csapatmunkáról nem, ahol a Suns egyetlen mezőnykosarat sem szerzett. Ellenben Anthonyval, aki megnyerte a New York újabb meccsét. 

Anthony clutch stat: 10 perc, FG: 3/8, 6 pont, 3 lepattanó és 1 gólpassz

Felton clutch stat: 10 perc, FG: 1/3, 3 pont és 1 blokk

Végeredmény: 98:96 - hosszabbítás után

A clutch időszak kezdete: 83:86 (5:00-nél)
 

9. J.J. Hickson (2014. január 15. Warriors – Nuggets)

A lepattanómágnes. A Denver gyorsindításból szerzett pontjaival és hatékony távoli dobásainak köszönhetően a Warriors előtt járt egészen a negyedik negyed végéig (1:13), amikor is David Lee büntetői mindent megváltoztattak. Brian Shaw ezt nem tudta továbbnézni, és azonnal időt kért. Ezután J.J. Hickson szerzett kosarat Lawson passzából, majd jött Mark Jackson időkérése is, hogy parkettre küldje Steph Curryt. Curryt társai izolációba hozták oly módon, hogy Hickson maradt a nyakán, aki remek ritmusban tudott odanyúlni, és labdát szerezni, melyből egy coast-to-coast zsákolást hozott össze (119:116, 48,7 sec). Hicksonnak nem volt ellenfele pattanózásban, hisz 13 pontja mellé 24 lecsorgót gyűjtött be, és az utolsó percekben ebből volt két fontos támadó oldali lepattanója is, mely köszönhető volt Andrew Bogut padon tartásának is. A legvégén Curry két tripla kísérlete kimaradt, így Hickson lett a hős. 

Hickson clutch stat: 3 és fél perc FG: 3/3, FT: 0/1, 6 pont, 2 támadó lepattanó és 1 labdaszerzés

Végeredmény: 116:123

A clutch időszak kezdete: 103:107 (5:00-nél)


10. Memphis Grizzlies (2013-14 alapszakasz 12. játékhét)

Marc Gasollal jobban megy. Utoljára november 22-én játszott a kisebbik Gasol, aki sérüléséből visszatérve máris győzelemre vezette csapatát (igaz ez lett a zsinórban harmadik sikerük). Egészen a feldobásig nem derült ki, hogy a tavalyi év védője pályára lép-e, akinek a jelenléte azonnal megérződött a Macik védekezésén: a 105,2 pontot átlagoló Thunder ezen az estén 87-re volt képes. Egy perc volt még hátra, mikor 87:84-re vezetett a Memphis, és a Thunder támadott. Durant egy elzárást követően meglépett védőjétől, és nagyon könnyen berohant a festékbe, ahol egy az egyben a védelembe besegítő Zach Randolph várta. A sarokban viszont elfogytak a Grizzlies védők, így KD leadta a lasztit. Serge Ibaka kezében volt a döntés, de kimaradt. Nick Collison 10,6 sec-nél egy gyors faultot beütött Z-Bonak, aki egy kihagyott büntetővel 88:84-re növelte a differenciát. Ibaka sikeres triplája már nem volt elég a Macik befogásához, 1,3 másodpercnél még a meccs legjobb játékosa, Courtney Lee is elsüllyesztett két büntetőt.

Január 14. Thunder – Grizzlies:

Gasol clutch stat: 3 és fél perc, FG: 1/3, FT: 1/2, 3 pont, 2 lepattanó, 1-1 gólpassz és labdaszerzés

Végeredmény: 87:90

A clutch időszak kezdete: 78:83 (5:00-nél)


Zsinórban az ötödik. A Memphis vérszemet kapott, és továbbra is fenomenális védekezése révén nyeri meg találkozóit. Például a Kings elleni találkozó végén 1:03-nál (89:88-ra vittek a Macik) Rudy Gay Tayshaun Prince-ről történő elszakadásakor Randolph és Gasol együttesen segített be a festékben, mely során Z-Bo Gay zsákolását blokkolta le, és az elszabaduló lasztit a Memphis szerezte meg. 16 másodpercnél eggyel vitt a hazai együttes, és ismételten Gay kapta meg a döntési lehetőséget, akit a büntetővonal környékén Mike Conley és Prince nagyszerűen becsapdázott, ebből egy feldobás lett 1,9 sec-nél. A nyurga Prince hátra ütötte a labdát, ahol Gasol DeMarcus Cousins elől söpörte el a labdát egy kisebb birkózást követően, eközben pedig elfogyott az idő.

Január 17. Grizzlies – Kings:

Randolph clutch stat: 4 perc, 2-2 lepattanó és blokk

Conley clutch stat: 4 perc, FG: 2/2, FT: 0/2, 4 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz

Lee clutch stat: 4 perc, FG: 0/1, FT: 2/2, 2 pont és 1 lepattanó

Végeredmény: 91:90

A clutch időszak kezdete: 83:88 (3:50-nél) 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus