Heti TOP 10 Clutch statisztika

A negyedik játékhéten Paul George egy egész csapatot dobott túl a hosszabbításban, Chris Paul továbbra is meccseket nyert nyomás alatt, LeBron James művészi magasságba emelte a clutch dobás fogalmát, és Spencer Hawes bebizonyította, hogy a sorsdöntő helyzetektől sem ijed meg.

1. Spencer Hawes és Evan Turner (2013. november 22. Sixers  – Bucks) 

Hawes Time! Vajon mikor lehet azt mondani, hogy Spencer ennél jobb meccset már nem tud hozni? A center véget vetett a Sixers négymeccses vereség sorozatának, illetve az asztalra 25 pontot (FG: 11/16), 12 lepattanót és 2 asszisztot is lerakott. Az utolsó pillanatban kihúzta a gödörből a Phillyt egy bámulatos, egy lábról eleresztett triplával, majd a hosszabbításban megfordította Evan Turner segítségével a mérkőzést. A hátvéd 8 pontot dobott a túlórában úgy, hogy egyet sem hibázott. 

Hawes clutch time stat: 7 és fél perc, FG: 3/5, 3PT: 2/3, 10 pont, 2 lepattanó, 1 gólpassz

Turner clutch time stat: 7 és fél perc, FG: 7/8, 14 pont, 2 lepattanó, 1-1 gólpassz és labdaszerzés

 

2. Chris Paul (2013-14 alapszakasz 4. játékhét)

CP3 NBA rekordot állított fel a szezon kezdetétől számított 13 mérkőzésen szerzett dupla-duplákkal (pont-gólpassz kategóriában). A Wolves elleni estén 12-nél járt (20-11), és a végén nagyon megnyomta a hajrát, mivel a Clippers utolsó 21 pontjából 16-ot ő szerzett. Nem kell részletezni, hogy a Los Angeles szeme és esze mekkora vezéregyéniség, és egy irtózatosan veszélyes clutch player, akitől minden edző retteg. Doc Rivers vezetőedző nyilatkozata is magáért beszél: „That's who [Paul] is. He's one of the best players in the league. … CP was our answer.”

2013. november 20. Wolves  – Clippers, clutch time stat:
4 és fél perc, FG: 5/6, FT: 2/3, 13 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz

Chris Paul clutch kosarai

A Kings ellen egy assziszt híján a dupla-dupla szériája megszakadt, és az indulatokkal teletűzdelt mérkőzésen 1:30-cel a lefújás előtt egy nagyon fontos pillanatban desperation triplát vágott be, ezzel lett 98:98 az állás. Innentől kezdve már nem volt megállás a Clipsnek, a legközelebbi támadást már egy magasan kiemelt pincérdobással oldotta meg Paul (ezt még DeMarcus Cousins sem érte el), majd pedig 100:100-nál a legegyszerűbb játékot választotta: egy pick-and-rollal lencsevégre állította Blake Griffint, aki egy erőteljes zsákolással ismételten átvette a vezetést. A sacramentói Isaiah Thomas büntetőkkel kiegyenlített, majd 2,5 másodperccel a vége előtt Christ dobás közben lefaultolták, de nem tudta kihasználni mindkét büntetőjét, csak egy ment be. A legvégén nagy szerencséje volt a Clippersnek, mivel DeAndre Jordan passzív, egy helyben állásával nem tudott mit kezdeni Cousins, és ebből egy homály született.

2013. november 23. Clippers  – Kings, clutch time stat:
5 perc, FG: 2/3, FT: 1/3, 6 pont, 2 gólpassz, +/- mutató: +1
 

3. LeBron James (2013. november 23. Heat  – Magic)

Az Orlandó megráncigálta kicsit az oroszlán bajszát, de ezt a csatát a Miami nyerte, ez annak volt köszönhető, hogy egy izolációs játékot kényszerített ki a lefújás előtt 23 másodperccel. A főszerepben a tavalyi MVP (203 cm és 116 kg) és Arron Afflalo (196 cm, 98 kg). James sikeresen alkalmazott egy klasszikus Jordan megmozdulást, mellyel tovább emelte dicsfényét. A maradék idő sem ment kárba, itt Chris Bosh blokkolta Afflalót, majd az újonc Oladipo kihagyta az utolsó dobást.

Clutch time stat: 5 perc, FG: 2/2, FT: 2/2, 7 pont, 1 lepattanó, +/- mutató: +2

4. Paul George (2013. november 20. Knicks  – Pacers) 

George bebizonyította, hogy rossz játékkal is lehet győzedelmeskedni. A manapság bajnokok reggelijét fogyasztó indianai sztár borzasztó rossz százalékban indította az estét, főleg triplák terén, de a végén megtáltosodott. 22 másodperc volt hátra, mikor a Pacers azért küzdött, hogy átvegye a vezetést, de George Hill kétszer is elhibázta a triplát, és Carmelo Anthonyt lefaultolva 1 pontról 3-ra növelték hátrányukat. 9 másodperc, és Paul George kapta meg a labdát, aki egy az egyben Iman Shumpertről próbált hármast bevágni. Fault lett a vége, amit George értékesített, és jöhetett a Knicks. Ismételten George lett a hős, ekkor higgadt védekezéssel állta a sarat, mivel az utolsó dobást kihagyó Anthonyt fogta, és jöhetett az extra periódus. Itt Paul még jobban beindult, és 9:7-tel dobta túl a megfáradt New Yorkot.

Clutch time stat: 8 és fél perc, FG: 2/4, FT: 6/7, 11 pont, 1-1 gólpassz és labdaszerzés

5. Jordan Crawford (2013. november 23. Hawks  – Celtics)

Crawford Haweshoz hasonlóan megunta az állandó vereségeket (egymás után hatot. Az Atlanta otthonában meglepő módon az utolsó negyedet 64:76-os hátrányban kezdték, és innen sikerült felállniuk. A dupla-duplát elkönyvelő Jordanen kívül egy bostoni csapattárs sem tudott az utolsó 5 percben mezőnykosarat szerezni, így Crawfordé az elismerés, hogy legény volt a gáton (az egész meccsre vetítve a +/- mutatója +24 volt).

Clutch time stat: 4 és fél perc, FG: 3/3, FT: 1/2, 7 pont, +/- mutató: +7

6. Shawn Marion (2013. november 20. Mavs  – Rockets)

A furcsa dobástechnikájáról, hajtós stílusáról és védekezéséről ismert Shawn Marion két egymást követő kosarával vette át a vezetést, és nyerte meg a mérkőzést a Rockets ellen a Mavs. A másodiknál 53 másodpercnél járt az időmérő, és 2 ponttal vittek Jeremy Linék. Ekkor Monta Ellis betörésére két védő is rámozdult, majd a gyűrű alól Ellis a levegőben kipasszolta a sarokban álló Shawnnak a labdát, aki ezt köszönte szépen, bevágta.

Clutch time stat: 3 és fél perc, FG: 2/2, 5 pont, 2 lepattanó, 1 gólpassz

 

7. DeMarre Carroll és Jeff Teague (2013. november 22. Pistons  – Hawks) 

Az évek alatt sokat mellőzött Carroll idén a nem túl acélos Hawks kezdő felállásába is befér, és ez neki nagyon nagy lehetőség. Detroiti túrájukon clutch periódusba fulladt a meccs, ekkor csak ő és Al Horford tudott kosarat szerezni. Már az ez alatt dobott 7 pontja is szenzációsnak számít nála, mivel tavaly a Utah-ban 6 pontos átlaggal zárt. Jeff Teague nem pontokkal, hanem egy hatalmas blokkal vetette észre magát. 1:50-nél a szemfüles Brandon Jennings labdát szerzett tőle, gyorsan próbált egy ziccert dobni, de pechére Teague nem adta fel. Egy hatalmas sapkát osztott ki neki, mellyel megakadályozta, hogy átbillenjen az előny a Pistons oldalára, utána a labda felvezetését követően alley-oppal ajándékozta meg Horfordot, aki 92:89-re módosította az állást.

Clutch time stat: 4 perc, FG: 3/4, 7 pont, 3 támadó lepattanó, 1 labdaszerzés, +/- mutató: +2

Clutch time stat: 4 perc, FG: 0/3, 0 pont, 1 lepattanó, 1 gólpassz, 1 blokk, +/- mutató: +2

8. Caron Butler (2013. november 22. Sixers  – Bucks) 

A nem túl szerencsés Bucks négy egymást követő vereséggel érkezett Philadelphiába, és céljuk nem más volt, mint ennek a csúf szériának a megszakítása. A sérültekkel teletűzdelt Milwaukee-ban kevés valamire használható ember maradt, ezen a találkozón viszont Butler magára talált, és karrierje ötödik legponterősebb (38 pont, 8 lepattanó, 3-3 gólpassz és labdaszerzés) estéjét hozta. Ebből 16-ot a 4. negyedben, és 2:09-nél az ő triplájával vezettek +10-zel, majd 9 másodperccel a vége előtt volt egy nagyon fontos clutch hármasa (101:97) - ekkor úgy tűnt, hogy ez a mérkőzés fordulópontja. De nem így lett, mivel Evan Turner és Spencer Hawes kosarai taccsra vágták a Bucks győzelmi álmát.

Clutch time stat: 7 és fél perc, FG: 2/3, FT: 1/2, 6 pont, 3 lepattanó, 1 labdaszerzés

 

 9. Carmelo Anthony és Beno Udrih (2013. november 20. Knicks  – Pacers) 

Melo a Pacers ellen végre társra lelt, de sajnos rajtuk ez sem segített. A szlovén Benóval együtt tolták előre a New Yorkot, és a fej-fej melletti harcban végül szerencsétlenségükre Iman Shumpert beütött személyi hibája okozta a vesztüket (hosszabbítás). A ráadásban szokás szerint Anthonyék nem tudták tartani az iramot az Indianával.

Udrih clutch time stat: 8 perc, FG: 3/5, 7 pont, 2 lepattanó (1/1), és 1 gólpassz

Anthony clutch time stat: 8 és fél perc, FG: 2/5, FT: 2/2, 6 pont és 3 lepattanó (2/1)

10. Randy Foye (2013. november 23. Nuggets - Mavs) 

A Nuggets azzal a játékkal vitte el a meccset, amit a negyedik negyedben borzasztóan alkalmazott. 7 távoli dobást hagytak ki, majd 1:11-nél Wilson Chandler festékből történő kipasszát Foye értékesítette, mely a nagy fordítást jelentő tripla lett, és ezzel tudták bevenni a Mavs várát (101:100).

Clutch time stat: 5 perc, 3PT: 1/3, FT: 2/2, 5 pont, 2 lepattanó, 1 blokk

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus