Hinkie és a Kings - kisülhet ebből valami jó is?

Ma hajnalban cserélt egyet Sam Hinkie és Vlade Divac - az NBA jelenleg talán két legfurcsább franchise-ának GM-je. 

Ha manapság a Philadelphia Sixersről és a Sacramento Kingsről ejtünk szót, előbb jut eszünkbe a "cirkusz", a "röhej", a "jajj már megint" és az "ennél már nincs lejjebb", mint maga a kosárlabda. Ez a két csapat cserélt ma hajnalban, és meglepő módon nem is egy Sas-kabaré jellegű húzás volt ez egyik részről sem. A Sixers teljesen ingyen, Arturas Gudaitis és Luka Mitrovic, két, az NBA-ben valószínűleg soha meg nem forduló európai játékjogáért megszerezte Nik Stauskast, egy Top10 védett első körös draftpicket, illetve a jogot arra, hogy a következő két drafton (2016 és 2017) megcserélhessék a saját első körösüket a Kings első körösével.

Tavaly nagyon korán húzták Stauskast, de az első körbe várta mindenki így is, és bár első szezonja nagyon nem sikerült, azért egy alapvetően jó kezű shooterről van szó - ilyenből úgy kellene Jahlil Okafor, Nerlens Noel és Joel Embiid köré legalább kettő, mint egy falat kenyér. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy fizikálisan be tud illeszkedni ebbe a ligába és önmagában a dobás így nem érne sok mindent, de ha nem válik be sincs semmi, még három évig szinte bagóért lehet vele próbálkozni.

Ott van viszont egy ingyen első körös pick, ami nagyon sokat érhet még Top10 védettsége ellenére is - minimum 2018-ig várni kell rá, hiszen a jövő évi Sacramento első körös már a Chicago Bullsnál van, de tallonba el lehet tenni, az ilyen cserealapok soha nem ártanak. Ugyanilyen csak pozitív kicsengésű a két pick lehetséges cseréje, ezen nagyon bukni nem lehet, nyerni viszont igen - gondoljunk az Atlanta és a Brooklyn mostani 14 helyes cseréjére.

A negatív oldalon mindössze annyi történt, hogy Carl Landry és Jason Thompson fizetését is át kellett venni. Landry évi 6.5 millióval nyomja a sapkát 2017 nyaráig, míg Thompson idén majdnem ugyanennyivel, jövőre viszont csak részlegesen garantált a fizetése, 2.65 millió biztos belőle.

A Sixers azonban ez nem lényeg, hiszen idén nyáron egyik szabadügynöknek sem vonzó célpont a csapat. Jövő nyáron Landry és Thompson garantált részével együtt is mindössze 33 millió dolláron fognak állnak, az azt jelenti, hogy több mint 50 milliójuk lesz a sapka alatt. Ha Embiid pályára tud lépni, ha Okafor beválik Noel mellett, ha Stauskas kivirágzik... Nagyon sok a "ha", de ha a szabadügynököknek vonzóbb célpontot jelentenek majd, Landry és Thompson nem fogja őket akadályozni semmiben, két maximum szerződést oszthatnak ki velük együtt is várhatóan - 2017-től kezdve pedig egyikőjük bérét sem kell már állni.

A két magasemberrel ugyan telített lehet a PF-C poszt a Sixersnél, de csak a fizetésük átvétele volt a lényeg, játszaniuk nem kell és szerintem nem is fognak. Az sem elképzelhetetlen szerintem, hogy kivásárolják őket és mehetnek, amerre látnak, mint JaVale McGee - a fizetésük így maradna a sapkában, viszont egyrészt nem kéne ott lenniük, ahol ők is tudják, hogy semmi szükség rájuk, másrészt próbálkozhatnának, hátha kellenek még valakinek a ligában. Ez főleg Landry esetében lehet érdekes, hiszen ő korábban nagyon jó padscorerként volt elkönyvelve.

Ez így Hinkie-nek tökéletes, hiszen újabb pickeket gyűjtött, újabb fiatallal, méghozzá egy első körös matériával foglalkozhat Brett Brown és semmi lényegesbe nem került ez számukra - a minimum fizetésig egyébként is fel kellene menniük, ebben még segíteni is fognak Landryék. Ez még összességében nem jelenti azt, hogy a Phillyből jó csapat lesz, hogy Hinkie tud csapatot építeni és nemcsak cserealapokat gyűjteni, de a "low risk, high reward" mintapéldája ez a tranzakció számukra, semmit nem kockáztatnak és elég sok mindenen nyerhetnek.
 

A másik oldal már jóval érdekesebb és kockázatosabb is egyben. Két esetet kell szerintem nézni.

1. Nem lép semmit a Kings, ebben az esetben idén igazolnak egy irányítót - mert azt akarnak és biztosan fognak is szerezni. Jövőre ugyan nő a sapka, de mindenkinek nőni fog, nemcsak a Sacramentónak, Thompson és Landry pedig egy 9.1 milliós holtteher (ha Thompsont kiteszik is ott marad 2.65 millió a fizetéséből), ami szerintem még a megnövekedő sapkánál is sokat számít. A két játékos összeadva nem ad ki egyet, legalábbis a Kingsben nyújtott teljesítményük alapján, nem lehet használni őket speciális feladatokra (triplák, védekezés) sem.

A csapat ott áll jövő nyáron nagyjából 55 millió dolláros fizetési listával úgy, hogy se irányítója nincs (Collison szerintem egy jó csere, de nem kezdő egy nyugati PO-csapatban, Rondo pedig egy évre írna alá), se bizonyított kettese (McLemore van egyelőre). Úgy kellene igazolniuk nagyjából 30 millió dollárból, hogy kis túlzással a fél ligának lenne ennyi helye, viszont legalább a csapat is rossz és teljesen diszfunkcionális (edző a játékossal nem tud együtt dolgozni, edző a GM-mel, a tulaj a GM-en kívül senkivel sem). Ezek mellett azt sem árt megnézni, hova mehetnek még a játékosok.

Ott egy Minnesota Timberwolves még nagyobb sapka alatti hellyel, valamint Karl-Anthony Townsszal és Andrew Wigginsszel (meg ha egészséges tud maradni, akkor Rubióval és a többi fiatallal). Ott van a Los Angeles Lakers nagyjából 75 millió dollárnyi költőpénzzel, Randle-lel és Russell-lel. Ott a Milwaukee Bucks jelen állás szerint 50 millió dollárnyi capspace-szel és a Carter-Williams, Middleton, Parker, Antetokounmpo négyessel. Egytől-egyig, kérdés nélkül vonzóbb szerintem, mint a Kings, és a többi csapatot nem is sorolom, pedig lehetne még könnyedén találni.

Teljesen esélytelen lett volna szerintem ilyen környezetben normális szabadügynököket igazolniuk, akkor pedig 2017-re úgy érkeztünk volna el, hogy Landry és Thompson ugyan kifutottak, még tovább nőtt a sapka, még több hely van DeMarcus Cousins és Rudy Gay köré építkezni, de Cousins lejáró... Sok pénzt feltennék arra, hogy ha egy szemétdomb lesz a Sacramento, amire még mindig elég jó esély van, akkor Cousins távozik a csapattól - biztosan nem hosszabbít, talán cserét kér utolsó éve előtt/közben -, akkor pedig az egész franchise-t be lehet zárni gyakorlatilag és indulhatnak Seattle-be.
 

2. Kipucolják most a "resztlit" és megpróbálnak rámenni legalább egy 3&D emberre, ahogy mennek is Wesley Matthewsra. Nem lesz jövőre több sapka alatti hely, mert ugyan Rondo irányítóba csak egy évre akar aláírni, ő nem zavarja a hosszútávú terveket, Matthews viszont valamivel többet keresne, mint Landry és Thompson együttvéve. Viszont Matthews a liga egyik trend szerepkörének az egyik legjobbja, nincs olyan csapat, amibe ne illene bele, Cousins és Gay mellé pláne nagyon jól passzol, akiknek a(z esetlegesen előforduló) kiosztásaiból be tudja verni 40%-kal a hármast, cserébe pedig elit védő, ott Willie Cauley-Steinnel rendezhetik a sorokat.

A Matthews-Gay-WCS-Cousins négyes szerintem egyrészt jóval potensebb akár egy PO-ért vívott küzdelemre is, mint bármilyen játékosállomány, amit Landryvel és Thompsonnal el lehet érni, másrészt jóval könnyebb melléjük embert csábítani, ha működnek. Ide akár beférhet Rondo is, mert Karlnak egyébként is kellene egy ilyen irányító, ráadásul ő, Matthews és WCS már egy olyan trió, ami liga Top10 védekezést is összehozhat, de az se akkora baj, ha Collison marad a kezdőben, mert ez a négyes így is kifejezetten pofás és papíron a szerepkörök is megfelelnek. Ha Karlt például kirúgnák, nyugodtan lehet 1A esetben Cousins, 1B esetben pedig Gay köré építkezni - ha nem Karl lenne a tréner, Patrick Beverley és Matthews párosával ez a Kings konkrét PO-esélyes lehetne, mindkét említettet meg tudják már fizetni.


Összegezve: nálam a Kings részéről is magyarázható a csere, mert egyszerűen nem akarják elveszíteni Cousinst, márpedig a Landry-Thompson-féle kerettel nem haladtak semerre, nem is lehetett megerősíteni az állományt normálisan, úgyhogy meg kellett szabadulniuk a feleslegtől. Drágán tették meg mindezt, de Cousins elvesztésénél semmi sem drágább számukra és ez szerintem érthető is. Illetve érhető lesz, ha a továbbiakban ésszel használják a sapka alatti helyüket.

A lényeg az ugyanis szerintem, hogy ha most megcsinálták a helyet, Matthewst kell mindenképpen megcélozniuk (rosszabb esetben Corey Brewert a maradék kettesek közül) és semmiképp se Monta Ellist, akiről cikkeznek. Ha Ellist leigazolják, akkor szerintem ez a csere is egyértelműen bukó, ő semmilyen szinten nem illik már ebbe a csapatba harmadik labdatemetőnek Cousins és Gay mellé, védekezni sem tud és hosszú időre kell lekötni, mert az Indiana sem 1-2 éves szerződést ajánlott neki. Azt meg ráadásul láttuk, hogy ő meg Rondo semmilyen szinten nem tudnak együtt játszani, úgyhogy nálam az ő leigazolása nem is rossz, hanem katasztrofális lépés lenne, mert ezt a cserét is teljesen értelmetlennél tenné.

Ha viszont Matthews megvan a Kingsnek, akkor erősen kérdőjeles a csere végkimenetele számomra. A pick fájhat, hiszen évekre előre nem lehet gondolkodni biztosban, de az ex-portlandi lehet a kulcsa annak, hogy átkerüljön azon a határon a Kings (ez a PO-vonal), amin eddig láthatólag semmi esélye nem volt átkerülni, és amivel az a draftpick is veszíthet az értékéből bőven, amit most elpasszoltak.

Még mindig sok helyen elbukhat a Sacramento vele is, hiszen Karl és Cousins munkakapcsolata szerintem helyrehozhatatlan és ott még lehetnek érdekes "beszélgetések", az egész gárda hangulatára rányomhatja a bélyegét az, hogy Karl legalább annyira kezelhetetlen, mint Cousins. Ha azonban csapatépítésről és Divac munkájáról beszélünk, akkor ez az üzlet nem egy teljesen elvetélt dolog szerintem - viszont ahhoz, hogy ne legyen egy borzasztó nagy butaság (márpedig ha rossz helyre költik el a pénzt és ezért cseréltek első körös draftjogokat, az butaság), most meggondolt igazolások kellenek és nem Monta Ellisek, ennyi biztos.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus