Hogyan indul a Paul George utáni korszak a Pacersnél?

A héten itt van az NBA draftja, jövő héten pedig nyit a szabadügynökpiac, kezdődik tehát az "új idény". Idén is végigvesszük, hogy mely csapatok hogyan állnak, mik a lehetőségeik a nyárra, hova kellene erősíteniük - most az Indiana Pacerst vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:

Atlantic: Philadelphia SixersNew York KnicksBrooklyn NetsBoston CelticsToronto Raptors
Central: Detroit PistonsMilwaukee BucksChicago Bulls, Cleveland Cavaliers


A Pacers szezonja felemásan alakult, mert bár bejutottak a rájátszásba a hetedik helyen, ott ráadásul kifejezetten jó meccseket is játszottak a keleti bajnok Cavsszel, nem igazán látszódott az, hogy mi miatt cserélték le például Frank Vogelt Nate McMillanre - borzasztóan hullámzóak voltak, egy-egy kitűnő periódust pocsék időszakok követtek szinte a teljes idény folyamán. Kicsit megrekedtek a középszerben, amiből idén nyáron még lett volna lehetőségük feljebb lépni néhány húzással az új elnök, Kevin Pritchard vezetésével, Paul George azonban a napokban tudatta a csapattal, hogy legkésőbb egy év múlva távozik, ez pedig egyetlen irányba tolja a nyarukat.

Az Indiana Pacers fizetési listája

Az Indianánál egyetlen fő kérdés van George bejelentése után: mit tudnak érte kapni?

Borzasztóan behatárolja lehetőségeiket az, hogy egyrészt a kiscsatár lejáró szerződésen van, másrészt azt is tudni, hogy nagyon jó eséllyel a Los Angeles Lakershez igazol, így pedig gyakorlatilag mindenki egyetlen évnyi George-ot kaphat, illetve ennyivel számolhat, hosszabb távon nem. Emiatt az egy év miatt a nagyon gyenge csapatokat biztosan ki lehet zárni, akiknek igazán jó pickjeik vannak például, azok az együttesek (a Boston Celticset leszámítva) nem tudnak mit csinálni George-dzsal sem, de alapvetően sem éri meg egy jó draftjogot feladni érte, amennyiben tényleg csak egy évig marad. Danny Ainge-ékre ettől függetlenül oda lehet figyelni, de Ainge nem az a GM, aki bármi használható cserealapot fel ad egy évért, legyen szó akár George-ról.

Vannak olyan klubok, amelyek vagy régóta próbálkoznak már igazán nagyot dobbantani (Denver Nuggets), vagy tudják, hogy a jelenlegi felállásuk nem jó (Portland TrailBlazers), és itt a két gárda közül főleg a Nuggets lehet már érdekesebb egy lottery pickkel, több használhatónak tűnő fiatallal. Náluk is óriási kérdés, hogy mit hajlandóak feláldozni (Jokics, Murray és Harris valószínűleg szóba sem kerülhet, de másokat akár már meg is próbálhat felajánlani a Denver), de az nyilvánvalóan nem véletlen, hogy ők a deadline előtt is érdeklődtek a kiscsatár iránt, pedig akkor is lehetett tudni, hogy a Lakersbe akar menni PG.

Vannak azok a csapatok, amelyek talán George-dzsal léphetnek egy jó 1-2. körös PO-csapatból szintet, ilyen lehet az Atlanta Hawks vagy a legutóbbi hírek szerint a Los Angeles Clippers is, akik akár sign-and-trade-del is összehoznák a cserét. Utóbbinál valószínűleg nem Blake Griffin lenne a beáldozott egyén, így azért kevés a realitása annak a forgatókönyvnek, de ahogy a Denver, úgy az Atlanta is konkrét ajánlattal jelentkezett a Pacersnél az előző deadline-nál, méghozzá a hírek szerint négy első körös pickkel. Azóta annyi változott, hogy fél évvel kevesebbet lehet náluk George, így a 4 pick lehet, hogy lement 2-re vagy 3-ra, de egyébként a szempontjukból semmilyen új helyzetetet nem teremtett az, hogy George kijelentette, biztosan távozik Indianából, csak gyengébb tárgyalópozícióban van Pritchard, mint volt Larry Bird.

Végül ott van a Cleveland Cavaliers, amelynek George-dzsal együtt jóval jobb esélyei lehetnének a bajnoki címre, de csak nagyon késői (2021-es) pickjei vannak, illetve olyan játékosai, amivel egy újjáépülő csapat nem igazán tud mit kezdeni.

Hogy ezek közül a variációk közül melyik él egyáltalán, illetve melyik lehet reális, arról innen, többezer kilóméterről nagyon nehéz mit mondani. Ha például senki nem akar igazán rámenni George-ra, akkor a Cavstől elég lehet Tristan Thompson és egy 2021-es első körös draftjog is, nem kell feltétlenül a korábban, a Clevelandnél emlegetett hármascserét erőltetni - Thompson mellett Myles Turner visszakerülhet négyes posztra, a védekezés egészen biztosan jobb lenne ezzel a párossal, mint a Turner-Thad Young kettőssel, a 2021-es pick pedig még értékes is lehet, ha James addigra már nem lesz a Clevelandnél, nélküle ugyanis Kyrie Irving még mindig nem bizonyított semmit, közel sem biztos, hogy fog.

A Cavsnek az Atlanta többpickes felállása lehet komoly ellenfele, ha a Hawks még mindig komolyan gondolja George megszerzését, illetve ott van az a Lakers is, ahova George jövő nyáron alá akar írni jelen állás szerint. Kevin O' Connor (The Ringer) úgy tudja, hogy a korábbi hírekkel ellentétben az aranysárga-lilák be fognak próbálkozni, ha a Cavs és a Pacers tárgyalásai előrehaladott stádiumba érnek - nem akarják valószínűleg megkockáztatni, hogy George-nak megtetsszen Cleveland, és úgy gondolja, hogy mégis ott hosszabbít, aminek ráadásul nem kevés anyagi pozitívuma is lenne a szempontjából, ha most odacserélik. A Lakers elvileg nem akar fiatalt feladni George megszerzéséért, de amennyiben komoly problémának látják a Cavst, úgy lényegében Brandon Ingramet és talán az 1/2-t leszámítva bárki felajálnhatnak, és egy Larry Nance Jr. vagy/és Julius Randle vagy/és D'Angelo Russell vagy/és idei 1/28 és későbbi pickek csomaggal bőven lehet is esélyük - ők messze többet tudnak adni egy újjáépülő csapatnak, mint mondjuk a Cleveland, ráadásul ők tervezhetnek több évre George-dzsal, több mindent feladhatnak.

Minden más gyakorlatilag másodlagos kérdés a Pacersnél ezen a ponton. A Turner, Rakeem Christmas, Joe Young, Glenn Robinson III, Georges Niang ötös helye lehet biztosabb egy újjáépülés esetén, de közülük is egyedül Turner az, aki mozdíthatatlan, a másik négy ember akár bele is kerülhet egy nagyobb George cserébe. Ha PG13 távozik, akkor az 1+1 szerződésen lévő Monta Ellis, Thaddeus Young, Al Jefferson, Lance Stephenson négyes is csak addig marad, ameddig le nem járnak, vagy nem találnak értük olyan kérőt, aki bármit ad értük.

Négyük közül Young használható, Stephensonnak voltak jó pillanatai, és ha Pritchard nem a teljes alámerülést választja, nekik még lehet szerepük, de a másik kettőt nem nagyon tudják sehol sem használni. A teljes rebuild vagy retool kérdés döntheti el azt is, hogy Jeff Teague-et (illetve CJ Milest) megpróbálják-e hosszabbítani, de a szabadügynökpiacon is rettenetesen nehéz dolguk lesz, ha addig nem cserélik el George-ot, mert nehéz úgy bárkit meggyőzni, hogy "gyere ide, igaz, a franchise player valószínűleg áron alul távozik valamikor egy éven belül, de hidd el, jó lesz ez", hiába van most 27 millió dollárnyi sapka alatti helyük, és hiába lehet ebből 39 milliót is csinálni Lavoy Allen, valamint Turnert leszámítva a fiatalok kirakásával (mindannyiuknak csapatopciójuk van).

A drafton a 18. helyen húznak, de az sem elképzelhetetlen, hogy ebből a pickből egy másik, jobb lesz a George-csere által. Ha nem, akkor magasembert tudnak választani Turner mellé akár C, akár PF posztra, leginkább ilyen játékosokat jelöl a DraftExpress a 15-22. hely közé - a Harry Giles, Jarrett Allen, Justin Patton, Bam Adebayo négyesből egy-kettő ott lehet még a 18. helyen is akár.

Összességében nézve a Pacersnél jelenleg semmi más nem számít, csak az, hogy George-ot mikor tudják értékre váltani és mekkorára. Hogy onnan hogyan tovább, az nyilván a kapott ellenértéktől is függ, de Pritchard egy nagyon kényelmetlen helyzetbe került azonnal. George cseréje elég komolyan átrendezheti az erőviszonyokat, úgyhogy a Pacerst nemcsak azért lesz érdemes figyelni, hogy milyen tervet raktak össze sztárjuk távozására, illetve az azt követő időszakra, hanem azért is, hogy melyik csapattal fognak üzletelni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus