Hogyan nézhet ki az alapszakasz vége a Keleti Főcsoportban?

Az NCAA döntője miatti szünnapot kihasználva áttekintettük, hogy miként alakulhat az alapszakasz vége a keleti rájátszó csapatok szempontjából.

1-2. kiemelés

Toronto Raptors 55-21
Boston Celtics 53-23

Raptors hátralévő meccsei: Cavaliers (idegenben), Celtics (otthon), Pacers (o), Magic (o), Pistons (i), Heat (i)

Celtics hátralévő meccsei: Bucks (i), Raptors (i), Bulls (o), Hawks (o), Wizards (i), Nets (o)

Kezdjük a végén, a két csapat utolsó három meccse nagyjából ugyanolyan, két-két kötelező mellett a 6-8. helyért küzdő csapatok egyikével játszanak, valószínűleg nem itt fog eldőlni, hogy melyikük lesz az első kiemelt. A Toronto van jobb helyzetben, hiszen két meccses előnnyel mennek bele az alapszakasz végébe, ugyanakkor gyorsan és könnyen nehéz helyzetben találhatják magukat, hiszen a Cavs-Celtics meccs back-to-back, simán benne van, hogy mindkettőt elvesztik. Emiatt a kulcsmeccs egyértelműen az egymás elleni mérkőzés lehet, hiszen ha azt megnyerik, akkor a Celtics jó eséllyel nem fog már megfeszülni a hátralévő időszakban – a tie-breaker 2-1-re a Bostoné, ezért is kiemelten fontos a negyedik meccsük, hiszen a Boston a győzelem mellett ezt is bebiztosíthatja, ha viszont a Raptors nyer, akkor a tie-breaker nem igazán fog számítani a jobb mérleg miatt. 

A Celtics sincs egyszerű helyzetben, hiszen a Raptors-mérkőzés nekik is back-to-back, ráadásul ők is egy kemény dióval, a Bucksszal találkoznak 24 órával korábban. A Toronto megengedheti magának, hogy ha a Cavs esetleg nagyon elmenne, feladják a meccset, a Boston viszont nem engedheti meg magának a luxust, vagyis összességében a Celtics lesz a fáradtabb, hiszen a Milwaukee-nak szintén kiemelten fontos minden győzelem, kizárt, hogy hazai pályán az utolsó percig ne küzdjenek. 

Tipp: a Toronto megőrzi az első helyet. 

3-5. kiemelés

Cleveland Cavaliers 47-30
Philadelphia 76ers 46-30
Indiana Pacers 46-31

Cavaliers hátralévő meccsei: Raptors (o), Wizards (o), 76ers (i), Knicks (i), Knicks (o).

76ers hátralévő meccsei: Nets (o), Pistons (i), Cavaliers (o), Mavericks (o), Hawks (i), Bucks (o).

Pacers hátralévő meccsei: Nuggets (i), Warriors (o), Raptors (i), Hornets (i), Hornets (o). 

A sorsolás alapján még a héten letisztázódhatnak a végső helyezések. A Cavaliers van a legjobb helyzetben, mert ha sikerül megnyomniuk a Raptors elleni meccset, azt könnyen fel is adhatja ellenfelük, utána pedig lesz egy napjuk pihenni a Wizards elleni hazai találkozó előtt, ahol szintén esélyesek, akár játszik John Wall, akár nem. Ha ezt a két meccset behúzzák, akkor jó esélyekkel látogatnak Philadelphiába egy back-to-backre, és ha ott is nyernek, akkor papírforma alapján meg is szerzik a harmadik kiemelést – a két Knicks elleni találkozó (amennyiben szükséges) a kötelező győzelem kategória. 

A Philadelphiának a Brooklynt vernie kell, és a Griffin nélküli Pistonst is kellene, hiszen hiába nincs Embiid, periméteren nem említhető egy lapon a két csapat. Utána ők egy napot tudnak is pihenni a Cavaliers elleni mérkőzés előtt, ami kelleni is fog, mert bár Embiid nélkül is működött a játékuk a Hornets ellen, a Cleveland nyilvánvalóan más kávéház, ráadásul egymás elleniben Jamesék vezetnek 2-1-re. Jelen pillanatban azt tippeljük, hogy a Cavaliers győzni fog Philadelphiában, de ez lesz Simmonsék egyetlen fontos veresége az alapszakaszban, a Hawksot le tudják gyűrni, a Milwaukee elleni zárás pedig nekik valószínűleg már nem fog számítani.

A Pacers óriásit küzd, a liga egyik legkeményebb csapata, ugyanakkor ők eleve egymeccses hátrányból indulnak a két ellenféllel szemben, másrészt a következő három meccsükön a 3-0-tól a 0-3-ig minden mérleg elképzelhető. Denverben biztos, hogy Jokicsék vért fognak inni a meccs előtt, majd jön a formába hozásban utazó Warriors: ha Duranték elkapják a fonalat, akkor nyerni is akarnak, ha nem kapják, jó eséllyel hamar fel is adják, ez teljesen kiszámíthatatlan. Végül mennek back-to-back Torontóba, ahol ez a meccs lehet „az” első helyet bebiztosító, DeRozanék pedig otthon még akkor is félelmetesek, ha ez a nimbusz az utóbbi időben kicsit megkopott. Az Indiana utolsó két meccse a Hornets ellen formalitás, simán nyerniük kellene, de nem biztos, hogy addigra lesz tétjük. 

Tipp: marad a mostani Cavaliers-76ers-Pacers sorrend.

6-8. kiemelés

Washington Wizards 42-35
Miami Heat 41-36
Milwaukee Bucks 41-36

A Wizards hátralévő meccsei: Rockets (i), Cavaliers (i), Hawks (o), Celtics (o), Magic (i)

A Heat hátralévő meccsei: Hawks (o), Hawks (i), Knicks (i), Thunder (o), Raptors (o).

A Bucks hátralévő meccsei: Celtics (o), Nets (o), Knicks (i), Magic (o), 76ers (i).

A Washingtonra két kötelező meccse mellett papíron három nehéz összecsapás vár, azonban az alapszakasz-elsőséget behúzó Houston nagyon látványosan leeresztett az elmúlt napokban, és arra is jó esély van, hogy április 10-e körül a Celticsnek már nem lesz létkérdés, hogy idegenben győzzenek. Egyedül a Cavaliers az az ellenfél, akiknek nagyon fontos lenne pár nap múlva a Wizards elleni siker – a fővárosiaknak így komoly esélyük van arra, hogy egy 4-1-gyel abszolválják a hátralévő időszakot. Náluk nyilván az a kérdés, hogy Wallt hogyan tudják terhelni – április 5-6-án back-to-backjük van a Cavs, majd a Hawks ellen, majd 4 nap pihenő után a Boston-Orlando duó ellen szintén back-to-back zárnak, vagyis lehet, hogy meccseket kell beáldozniuk Wall miatt, vagy kockáztatni a gyengébb ellenfelek ellen Wall pihentetésével.

A Heatnek hasonló a hátralévő öt meccse, annyi különbséggel, hogy az első hármat ha törik, ha szakad be kell húzniuk, azzal tudnak nyomást helyezni a Wizardsra. Ráadásul a Thunder elleni meccs előtt három napot tudnak pihenni, a Raptors pedig valószínűleg már nem fog megszakadni ellenük, ám ha mégis kell a győzelem a kanadaiaknak, akkor is pihentebbek lesznek Wade-ék. Nekik is kinéz egy 4-1-es mérleg, ugyanakkor sajnos náluk előfordul, hogy a könnyű meccseket elszórják, emiatt a rizikófaktor miatt inkább elképzelhető egy 3-2-es, mint egy 5-0-s mérleg – azt se feledjük, hogy egymeccses hátrányt kell ledolgozniuk, amihez majdnem biztosan hibátlan teljesítmény kellene. 

A Wizards és a Heat 2-2-vel végzett egymás ellen, azonos mérleg esetén a divízióellenfelekkel szembeni mérleg dönt. Jelenleg a Miami 9-5-tel, a Wizards 8-6-tal áll, és a Hawks-Magic páros ellen lesz még 2-2 meccsük – ha nem borul a papírforma, akkor itt a Heat mérlege lesz a jobb. 

Ne feledkezzünk meg persze a Bucksról sem, hiszen Jabari Parker a legjobbkor lendült formába, így a Bucks senki ellen nem lép pályára feltartott kezekkel. Náluk a kulcsmeccs a Celtics elleni hazai lesz rögtön szerda hajnalban – ha ott győznek, akkor a Brooklyn-Knicks-Orlando trió elleni három, back-to-back nélküli meccset behúzhatják, vagyis 4-0-val mennének bele a Philly elleni szezonzáróba, ahol szintén nem esélytelenek. Ha viszont bukják a Celtics ellenit, akkor kb. be is betonozták magukat a 8. helyre.

Ha összejön az 5-0, akkor a Wizardsra is veszélyesek lehetnek, de ehhez a Washingtonnak két meccset kellene buknia, mert azonos mérlegnél a fővárosiak jobbak (egymás elleni: 2-2, divízióellenfelekkel szemben: 6-10). Azonos mérleg a Miamival történő összevetésben sem nekik jó, mert a párharcot 3-0-ra Heat nyerte, ha pedig hármas holtverseny alakulna ki, akkor a Bucks biztosan 8. helyen végezne. 

Tipp: a Heat egy meccsel többet nyer és megelőzi a Wizardsot, a Bucks viszont nem lép feljebb. 

Tipp a keleti playoff első körére:

Toronto Raptors-Milwaukee Bucks
Boston Celtics-Washington Wizards
Cleveland Cavaliers-Miami Heat
Philadelphia 76ers-Indiana Pacers

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus