Hogyan nézhet ki az alapszakasz vége a Nyugati Főcsoportban?

Az NCAA döntője miatti szünnapot kihasználva áttekintettük, hogy miként alakulhat az alapszakasz vége a nyugati rájátszó csapatok szempontjából.

3-4. kiemelés

Portland Trail Blazers 48-29
San Antonio Spurs 45-32

Trail Blazers hátralévő meccsei: Mavericks (i), Rockets (i), Spurs (i), Nuggets (i), Jazz (o).

Spurs hátralévő meccsei: Clippers (i), Lakers (i), Trail Blazers (o), Kings (o), Pelicans (i).

A harmadik kiemelés sorsa a Trail Blazers kezében van – bár a következő négy meccsét idegenben játssza le, ebből a Dallas és a már csak a sérülések elkerülésére koncentráló Houston elleni mérkőzés is nyerhető. Ha ezt a kettőt hozzák, akkor akár még egy Spurs elleni vereség is beleférhet, bár valószínűleg lendületből azt is be akarják majd húzni, hogy aztán az utolsó két meccsükön ők is megkezdhessék a pihentetést. Annál is inkább fontos lehet a San Antonio elleni összecsapás, mert jelenleg 1-1-re állnak, vagyis ha a Spurs nyer, akkor Popovichék megszerzik a tie-breakert, és a Portlandnek mindenképp meg kell nyernie legalább az egyik meccset a Denver vagy a Utah ellen, ami nem lenne könnyű. 

A Spurs back-to-backkel kezd Los Angelesben, de az utóbbi hetek formáit nézve mindkettőt behúzhatja, és be is kell húzniuk, hiszen mögöttük négy csapat van 1-2 meccsnyire, meglepetés-vereségek már nem nagyon férnek bele. Nekik is fontos a Blazers elleni összecsapás, mert utána a Kings-szel játszanak - ha ezt a négy meccset hozzák, akkor valószínűleg meg is van a 4. kiemelés. Nem gondolom, hogy a Spursnél a dobogót tűzték ki célul, hanem azt, hogy senkitől ne kapjanak ki és őrizzék meg az elsőkörös pályaelőnyt – a közben leesik nekik a harmadik hely, az már csak hab a tortán. 

Tipp: a Trail Blazers megőrzi a harmadik helyet, de a Spurs sem zuhan hátrébb. 

 

5-8. kiemelés

Oklahoma City Thunder 45-33
Utah Jazz 44-33
Minnesota Timberwolves 44-34
New Orleans Pelicans 43-34

Denver Nuggets 42-35
Los Angeles Clippers 41-36

Thunder hátralévő meccsei: Warriors (o), Rockets (i), Heat (i), Grizzlies (o).

Jazz hátralévő meccsei: Lakers (o), Clippers (o), Lakers (i), Warriors (o), Trail Blazers (i).

Timberwolves hátralévő meccsei: Nuggets (i), Lakers (i), Grizzlies (o), Nuggets (o).

Pelicans hátralévő meccsei: Grizzlies (o), Suns (i), Warriors (i), Clippers (i), Spurs (o).

Nuggets hátralévő meccsei: Pacers (o), Timberwolves (o), Clippers (i), Trail Blazers (o), Timberwolves (i).

Clippers hátralévő meccsei: Spurs (o), Jazz (i), Nuggets (o), Pelicans (o), Lakers (o).

 

Háromfelé bontanám a hat csapatot – bejutókra, kiesőre, és a bejutásért harcoló trióra. 

Bejutók. A sorsolás és pillanatnyi forma alapján a Thunder egynél többször nem valószínű, hogy ki fog kapni, ráadásul nekik négy meccsük van hátra, és nincs back-to-backjük, illetve a Jazz sorsolása is csak papíron néz ki nehéznek, gond nélkül hozhatnak egy 4-1-et – a két LA-csapatot minden körülmények között le kell győzniük, annyival jobb formában és egészségi állapotban vannak, a Warriors ellen otthon szintén esélyesek. Azért kulcsfontosságú az 1-1 vereség, mert a 9. helyen álló Nuggetsot mindketten két vereséggel előzik, ugyanakkor a tie-breaker a Thunder esetében már a Denveré, míg a Jazz ellen a várhatóan jobb divíziómérleg döntene Jokicsék javára.

A Thunder-Jazz majdnem biztos PO-részvétele mellett szól, hogy a Denver sorsolása minimum brutális: a Pacers keleten hajt még a dobogóért, a két Timberwolves elleni meccs „hatpontos”, és talán a Clippers és a Trail Blazers számára nem lesz már lényeges az eredmény, de ilyen szoros állásnál erre nem érdemes életbiztosítást kötni. A Denver emellett azért kiharcolhatja a részvételt, hiszen rajtuk múlik – ha minden meccset nyernek, akkor ott lesznek az első körben.

Kieső. Akiknek viszont csak matematikai esélyük van erre, az a kétmeccses hátrányban lévő Clippers. Tele vannak sérültekkel, utóbbi 10 meccsükből hatot buktak, ráadásul az első négy összecsapáson szintén a nyugati playoffért hajtó gárdákkal futnak majd össze – háromszor otthon játszanak, de a Spurs, Jazz és a Nuggets is sokkal formában/állapotban van, és ugye erősen a kifulladás jeleit mutatja már Doc Rivers egyre csak fogyó legénysége. 

A harcolók. A legforróbb talaj tehát a Timberwolves-Pelicans-Nuggets trió alatt van, jó eséllyel hármójuk közül kell az egyik csapattól elbúcsúznunk. A Pelicansre zsinórban négy vereség után rámosolygott a szerencse, hiszen a Grizzlies és a Suns következik, ha ezt a kettőt hozzák, valamelyest lekerül róluk a teher, hiszen ne feledjük: a sorsolás szeszélye folytán ebben az időszakban lesz egy Nuggets-Timberwolves, ahol az egyik közvetlen rivális össze fog szedni egy vereséget. Innentől kezdve nyugodtabban játszhatnak, hiszen még egy vereség is beleférhet, hiszen később lesz még egy Timberwolves-Nuggets is, azaz egyik riválisuk biztosan eggyel több vereséggel fog állni. Ha az utolsó pár napban a Warriors már bő rotációval, fiatalokat játszatva igyekszik megőrizni az egészséget, illetve a Clippers playoff-álmai is végleg elszálltak, akkor ez a kalkulálható vereség lehet az alapszakaszzáró Spurs elleni rangadó. a GSW-LAC elleni forgatókönyvnek jó realitása van, ezért a Pelicansnek van a legnagyobb sansza, hogy bejusson a Top8-ba.

Maradt a Denver és a Minnesota, akik ugye kétszer is játszanak egymás ellen. A Nuggets sorsolásáról már esett szó, a Wolves sorsolása viszont felemás, hiszen a Grizzlies-Lakers páros azért a verhető kategória. A Denver számára minden meccs kulcsmeccs, hiszen ha a Pacers ellen kikapnak, azonnal mások kezébe kerül a sorsuk, mert hiába vernék meg kétszer a Timberwolvest, azonos mérlegnél a tie-breaker akkor sem lenne az övék (egymás ellen 2-2, a Portland esetleges legyőzésével a divízióban mindketten 9-7-tel végeznének, a konferencián belül viszont már ledolgozhatatlan, hat győzelemnyi előnyben van a Minny). A papírforma alapján a Minnesota két, Denver elleni vereséggel együtt 46-36-os mérleggel zárna, a Denvernek most van 35 veresége – egyszerű a képlet. A Nuggets 99%, hogy csak akkor lesz ott a playoffban, ha megveri a Pacerst, majd a Timberwolvest, miközben bízik abban, hogy a Clippers-Trail Blazers duónak már nem fog számítani a mérkőzés, így nem kell hullafáradtan odaállni az utolsó napon a Timberwolves ellen, Minneapolisban.

A Denver képes lehet ezt megcsinálni annak ellenére, hogy két kezdőjük, Harris és Chandler vagy nem játszik, vagy csak összedrótozva, mert Millsap, Jokics és Murray remek formában van. Ha viszont bármelyikük gyenge napot fog ki valamelyik meccsen, akkor valószínűleg ott azonnal vége a playoff-álmoknak. Van még egy menekülőútvonaluk, mert a Minnesota sem emlékeztet mostanában playoff-csapatra: ha a Lakers saját közönség előtt felszívja magát, elvehet Wigginséktől egy nagyon fontos győzelmet. 

Tipp: a Thunder és a Jazz bejut az 5-6. helyen (a Thunderé a tie-breaker), a Pelicans és a Nuggets a 7-8. helyen. 

Tipp a nyugati playoff első körére:

Houston Rockets – Denver Nuggets
Golden State Warriors – New Orleans Pelicans
Portland Trail Blazers – Utah Jazz
San Antonio Spurs – Oklahoma City Thunder

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus