Hogyan teszi rendbe védekezését a Portland?

A Portland TrailBlazers a szezon legkellemesebb meglepetését szolgáltatta, de alakítanivaló náluk is akad a kereten - lehetőségeiket, helyzetüket vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: LakersSunsKingsClippers
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazz
Atlantic: SixersNetsKnicksCeltics
Central: BullsBucksPistonsPacers
Southwest: PelicansGrizzliesMavericksRockets
Southeast: MagicWizardsHornets, Hawks

 

A Portland TrailBlazers a szezon legnagyobb pozitív meglepetését nyújtotta az egész ligában, hiszen nemhogy nyugat végében végeztek, de 44-38-cal még az ötödik kiemelést is megszerezték a főcsoportban, majd a Los Angeles Clippers sérüléseit is kihasználva mentek egy kört a PO-ban. Mindezt meg lehet fejelni azzal, hogy a liga legalacsonyabb payrolljával érték el mindezt, úgyhogy nyári lehetőségeik kifejezetten jónak tűnnek.

Ketten biztonságban, de mögéjük is kell a pótlás

A két kezdőhátvéd, Damian Lillard és CJ McCollum helye, szerepköre és jövője betonbiztos az együttesnél, ők a Splash Brothers portlandi kiadása. Ezután az év után nem valószínű, hogy Terry Stotts vezetőedző változtatni fog a játékon, ez a két ember azt csinál majd, amit akar, de mögöttük azért nincs sok opciója a mesternek. Mivel általában Lillard pihenőidejekor McCollum irányít, így egyáltalán nem biztos, hogy csere 1-2-esre költeni akar majd Neil Olshey, annyi pedig egészen biztos, hogy nagyjából a 3-4. számú feladat ez a Blazers számára a nyár folyamán. Lillardék borzasztóan magas színvonalat képviseltek idén, úgyhogy erre a részlegre fog legutoljára ránézni a vezetőség "min kell javítani" címszóval.

Kellenek a bástyák védekezésben, a magasembereknél változás várható

Ha van hibája a Portlandnek, az a védekezés (ebben liga 20-ok voltak az alapszakaszban), úgyhogy a "hátsó alakzat" megerősítése lesz szerintem a legfontosabb náluk, márpedig ezt jó eséllyel a magasembereknél fogják megpróbálni. Mason Plumlee sokoldalúan játszott, meglepően potens volt elöl-hátul centerként, Ed Davis az év egyik legjobb hatodik embere volt az egész ligában, viszont náluk szerintem a minőség nem elég, ha a következő lépcsőt meg akarják tenni. Nagy kérdés, hogy mi van, ha hoznak eléjük egy embert, és kevesebb játékidejük lesz bizonyítani, de azt gondolom, nem véletlen, hogy náluk is előkerült már a pletykáknál Dwight Howard, az ő védekezése úgy kellene ide, mint egy falat kenyér. Howardnál kérdés, hogy mennyire fogadja el, hogy már csak hátul számítanának rá igazából - James Harden helyett itt Lillardék lennének a fókuszban -, de ha képes magában lerendezni azt, hogy elöl a szerepe már kisebb, akkor még 30 évesen is óriásit dobhatna a Blazersen, ez nagyon kellene az oregoniaknak a szintlépéshez.

Főleg Meyers Leonard és Noah Vonleh jövője kérdéses szerintem a társaságnál, mert Davis és Plumlee rengeteget bizonyítottak ebben az idényben. Leonardnek nagyon jó keze van, de keménységben és főleg védekezésben vannak problémái, ráadásul új szerződést kell neki adni - korlátozott szabadügynök. Vonleh nagy tehetségként érkezett Portlandbe, ebből nagyjából semmit nem láttunk első Blazersnél töltött idényében. A Portlandnek egyértelműen kell egy védekezésben kiemelkedő ötös, aki képes nagyot változtatni az együttes eddigi teljesítményén. Ha nem Howard, akkor Hassan Whiteside, Joakim Noah, vagy a Bismack Biyombo, Festus Ezeli kettős közül is lehet valaki a befutó (igaz, utóbbi kettőből szerintem Biyombo jelent csak előrelépést Davishez képest), de ha jön valaki, Plumlee és Davis maradnak, akkor szerintem Leonard távozik - Vonleh talán azért nem, mert újoncszerződésen van, nincs értelme lemondani róla, sérülés esetére meg lehet tartani, és ott van még fiatalnak Cliff Alexander is.

Kell az erősítés a wingposztokra is

A Portland a szezon során többször (az egész rájátszásban) megpróbált smallballt játszani, nem is eredménytelenül. A mostani állományból Al-Farouq Aminu helye azért biztos szerintem, mert a keret legjobb (egyetlen jó?) periméter-védője, ráadásul 36% fölött triplázott idén (a PO-ban 40%-kal), így támadásban is bőven használható lett a korábban teljesen fakezű kiscsatár. Mellette azt a Mo Harklesst használták gyakran, aki Aminu valamivel gyengébb változata mindenben (védekezés, kinti dobások), ők ketten vitték a 3-4-es posztot a PO-ban, de szerintem Harklessnél is el tudnak képzelni jobbat, a csereként érkező Allen Crabbe, Gerald Henderson duónál pedig egészen biztosan. Utóbbi szerintem biztosan távozik majd, ha csak nagyon olcsón nem lehet megtartani, ő korlátozások nélkül igazolhat majd akárhova, míg Crabbe és Harkless RFA-k lesznek.

Ezzel a poszttal kapcsolatban is volt már egy pletyka, Kent Bazemore nevét bedobták már a Blazersszel kapcsolatban, ez pedig mutatja szerintem, hogy center után/mellett ide próbálnak majd erősíteni. A Lillard, McCollum, Aminu, Davis, Plumlee, Vonleh, Pat Connaughton, Luis Montero, Alexander kilences 50 millió dollár környékén keres összesen (utóbbi három összesen nem rak zsebre 2.7 milliót, kevés pénzért nincs bennük kockázat, fiatalok is). A gond az, hogy emellett Harkless és Leonard cap holdja összesen 15 millió dollár, Crabbe-vel együtt 17.5 millió, tehát ha az ő jogaikat meg akarja tartani a Blazers (kapnak QO-t, hogy korlátozott szabadügynökök legyenek), akkor nincs több, mint 25 millió dollárnyi költőpénze a csapatnak, az egyetlen nagyobb szabadügynökre elég csak, illetve talán még egy kisebbre.

Ha Harklessnek és Leonardnek nem adnak QO-t, akkor lehet 40 milliónyi helyük, de az sem biztosíték arra, hogy mondjuk a Howard/Noah kettős mellett (Whiteside-ra nincs sok esélyük szerintem, ahhoz ők nincsenek elég nagy piacon) tudnak még hozni egy SG/SF átmenetet, és Harkless elengedése miatt mennyiségi előrelépés nem is történne lényegében. Bazemore mellett egyébként itt is fel lehet sorolni a Jolly Joker Courtney Lee-t, de gyakorlatilag minden kettes és hármas poszton szóba jövő emberre rámehetnek, hogy egyrészt McCollum és Aminu mögé megbízható cserét találjanak, másrészt smallballhoz is meglegyen a mélységük.


A Blazersnek nincs első körös pickje, de nem is kell már igazán fiatalokkal feltölteniük a keretet, hiszen így is nagyon jó korban van az állományuk nagy része - Chris Kaman borítékolható távozásával a 27 éves Davis lesz a legidősebb, ha Henderson is lelép. Az nagy kérdés nálam, hogy mit választanak: a védekezés érdekében ötös posztra hoznak-e valakit, és akkor a jelenlegi magasember-állományt elég rendesen megforgathatják, vagy bíznak Plumlee-ban, Davisben vagy talán Vonleh fejlődésében a nyár folyamán, és akkor a periméter mélyítését tűzik majd ki első számú feladatnak. Ha mindkettőt egyszerre szeretné megoldani Olshey, ahhoz szerintem nagyon okosan kell manővereznie, de ahhoz, hogy feljebb lépjenek egy szinttel (vagy hogy legalább megtartsák mostani pozíciójukat), nagyon kellene, hogy legalább az egyikeket kipipálják a következő egy hónapban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus