Hol van a jelenlegi Bucks plafonja?

Kevesebb mint egy hónap múlva jön az NBA draftja, kezdődik tehát az "új idény". Idén is végigvesszük a játékosbörze és a szabadügynök piac előtt, hogy mely csapatok hogyan állnak, mik a lehetőségeik a nyárra, hova kellene erősíteniük - ma a Milwaukee Buckst vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:

Atlantic: Philadelphia SixersNew York KnicksBrooklyn NetsBoston CelticsToronto Raptors
Central: Detroit Pistons


A Milwaukee egy hullámvasút alapszakasz végén a hatodik helyen zárta keletet, miután Khris Middleton a vártnál korábban tért vissza. A rájátszásban az első három mérkőzésen egyértelműen a Toronto fölé kerekedtek, aztán az alacsony szerkezettel nem tudott mit kezdeni Jason Kidd, így kiestek az első körben. Nagyon tehetséges csapatuk van, amelyből még azt is csak tippelni lehet, hogy mire lehetnek képesek, ha kihozzák magukból a maximumot, de a nyárnak egy igazán fő kérdéssel vágnak neki.

A Milwaukee Bucks fizetési listája

Ez az egy kérdés pont a GM posztja, hiszen John Hammond nemrég az Orlando Magichez távozott, a helyettese pedig még nincs meg. Lényegében a fél ligával leültek beszélgetni, a legutolsó hírek szerint még mindig 6 név van a kalapban, és természetesen nagyon nem mindegy, kit neveznek ki, hiszen ez alapvetően befolyásolja majd a csapat felépítését - Hammond például évekig pörgette a semmi komolyabb célokat elérni nem tudó középcsapatát, majd szétszedte a társaságot, kiválóan draftolt, és többek között ennek köszönhetően a liga egyik legfényesebb jövőképével rendelkezik jelenleg a Bucks. A nagy mázli az, hogy az új GM-nek nem a mély vízbe kell azonnal fejest ugrania, túl sok tennivaló ugyanis ezen a nyáron nincs a wisconsini klubnál.

Az alap megvan, hiszen Giannis Antetokounmpóval megvan az a sztárjuk, aki köré lehet építkezni - és ő már nemcsak ígéret, ebben az idényben a szupersztárok közé lépett a teljesítményével is, nemcsak a benne rejlő potenciálnak alapján. Két tökéletes kiegészítő megvan mellé az Év Újonca díjra is esélyes Malcolm Brogdon és a liga egyik legjobb 3&D játékosa, Khris Middleton személyében, Thon Makerrel pedig van még egy olyan titkos fegyverük is, akiből ki tudja, mi lesz - nagy lehetőségek vannak benne, aztán kiderül, ki tudják-e ezt hozni belőle, mert az ő párosa a göröggel egészen félelmetes lehetőségeket rejt magában.

A fizetéseik miatt költőpénzük gyakorlatilag nincs. 83.9 millió dollárra rúgnak a garantált béreik, és emellett ott van még Tony Snell 3.4 milliós QO-ja (ő korlátozott szabadügynök lesz most), valamint Spencer Hawes 6 milliós, illetve Greg Monroe 17.9 milliós játékosopciója. Hawes szintű pénzekről mondanak le mostanában többen is, de nála is több esély van arra, hogy marad jelenlegi szerződésében, Monroe-nál pedig pláne - ő a 18 millió dollár közelében sem kapna már a nyílt piacon, miután jó számai mellé pocsék védekezés társul, ez pedig a mai NBA-ben egy centernél végzetes bűn. Ha mindkét magasember lehívja az opcióját, akkor 111.2 millió dolláron állnak, és Snellnek még csak a QO-ja van benne ebben a pénzben - itt a luxusadó elkerülése lehet a cél, nem az igazolások, még ha minimális pénzért maradhat Jason Terry és Michael Beasley is. Az valami egészen brutális mázli lenne, ha Monroe és Hawes is lemondana a pénzéről, mert akkor adott esetben 17 millió dollár környéki költöpénzük is lehetne úgy, hogy senki olyan nem távozna, akinek komolyabb szerepet szánnak hosszútávon, de erre egészen kicsi az esély.

Reálisan marad nekik is a csere és a draft lehetősége. Utóbbin a 17. helyen fognak választani, ha megtartják a picket, és jó kezű hátvéd érkezhetne hozzájuk leginkább, abból sosem elég Antetokounmpo mellé, hiába van a csapatnál Brogdon, Middleton és Matthew Dellavedova is (a Bucks egyébként hatékonyságra nem triplázott rosszul, mennyiségre nézve viszont igen, nagyon kellenének nekik nehéztüzérek). Itt nagyon adná magát Luke Kennard, aki a Duke-on 43.8%-kal triplázott - őt az NBADraft.net a 18. helyre jelöli, a DraftExpressen a 11., de onnan bőven lecsúszhat Kennard hat helyet, láttunk már ennél nagyobb szenzációkat is.

Mivel Makert lehet erőcsatárként és centerként is játszatni, Giannis pedig gyakorlatilag akármelyik posztra bepakolható, így felmerül annak a lehetősége is, hogy centert vagy erőcsatárt húznak - John Henson jó gyerek, hasznos, de a kezdő szinthez talán kevés, Monroe és Hawes nem oszt, nem szoros egy év múlva, Jabari Parkerről pedig egy kicsit később bővebben is értekezünk. Nem lenne meglepő az sem, ha így döntetnének végül, PF és C poszton ugyanis bőven lesz lehetőségük az előrejelzések szerint: Harry Giles, TJ Leaf, Bam Adebayo, talán Justin Patton és Jarrett Allen is ott lehet még, meg valószínűleg a lettek újabb reménysége, Anzejs Pasecniks is, úgyhogy rengeteg opciójuk (lesz még akkor is, ha ezek közül a nevek közül 2-3 ki is megy a 17. helyig).

Benne van, hogy cserélnek, hiszen egy hasznos játékossal már talán többre mennek, mint egy fiatallal, és akkor a 17. picket összecsomagolhatják Monroe és Hawes lejárójával, vagy a Dellavedova, Henson, Mirza Teletovic trió valamelyikével. Közülük az ausztál azért 27 perces játékos volt ebben az idényben, még Middleton visszatérésvel is megvolt a helye a rotációban, ráadásul ha Tony Snell távozik, akkor a periméteren felszabaduló percekből kaphat ő is (Snellt a 40%-os triplázása miatt érdemes lehet megtartani, de minden az anyagiaktól függ, túlfizetni semmi értelme nincs, mikor Brogdon és Middleton egyszerűen jobb opciók kettes és swingman posztokra is). Teletovic kevés lehetőséget kapott, az ő 2 éves, évi 10.5 milliós szerződése a mozdítható kategória, Hensont viszont nem biztos, hogy olyan nagyon szeretnék cserélni, hiába van ott Maker - neki 3 éves, összesen 31.7 milliós bére van még.

Snell hosszabbításánál egyébként hosszútávú dolgokat is figyelembe kell venni, és ide kapcsolható az is, hogy jó eséllyel miért nem cserélik be a pickkel együtt Monroe és Hawes lejáróit egy hosszabb szerződésű, de jobb játékosra. Az ok nem más, mint Jabari Parker, aki jövő nyáron RFA, korlátozott szabadügynök lesz, viszont második ACL-szakadása után pontosan egy évnyi rehab vár rá az első hírek szerint, ami alapján február elején fog először pályára lépni. Parkert az alappillérek között sem említettem, nem véletlenül: másodjára szakadt el az ACL-je a bal térdében, így örülhet, ha erre nem megy rá a pályafutása, arról pedig fogalma sincs senkinek, hogy milyen produkció várható tőle a továbbiakban. Ha jó formában tér vissza (ez azért ACL-sérülésnél jó fél évbe szokott kerülni az első pályára lépést követően), akkor az ő fizetése is fájni fog a Bucksnak, mert egészen biztosan nem lesz olcsó, és akkor nagy szükség lesz arra a "könnyítésre", hogy Monroe és Hawes 23.9 milliója kihullik az ablakon. Ha nem lesz jó Parker, akkor jövő nyáron vakarhatják majd a fejüket, hogy mekkora kockázatot mernek vele vállalni, de nincs értelme megkötniük magukat a fizetésekkel, mert Milwaukee-ban masszív luxusadót szinte biztosan nem fognak fizetni a tulajdonosok.

Összességében nézve idén nyáron a GM személyének kiválasztása lesz a legnagyobb feladat. Egy okos drafttal tovább mélyíthetik a keretüket (ráadásul olcsón), ha mázlijuk van, Snellnek sem kell sokat fizetni majd, de a lényegi kérdés úgyis Antetokounmpo, Brogdon és Maker továbbfejlődése lesz, illetve az, hogy Parkerrel mihez kezdenek, utóbbit azonban lesz még egy évük kitalálni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus