Hova tűnt DeMarcus Cousins?

Ma hajnalban kihirdették az All-Star kereteket, egy-két név azonban szerintem hiányzott a listáról, akiknek ott lett volna a helyük.

Az utóbbi időben elterjedt szokásoknak megfelelően ma hajnalban már a hivatalos kihirdetés előtt kiszivárogtak a hírek, hogy kik lesznek az All-Star cserék az idei főmeccsen. Az első teljes listákat látva azonnal felsejlett bennem Palik László örök klasszikusa: Hová tűnt DeMarcus Cousins?

Na de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a legelején, a kezdőknél. Ezen a kétszer öt emberen szerintem fölösleges polemizálni, hiszen a nézők közötti szavazás tisztán népszerűségi verseny. Éppen ezért Carmelo Anthony vagy éppen Kobe Bryant bevoksolásán nem kell túl sokat merengeni, ráadásul John Wall, Kyle Lowry vagy éppen Marc Gasol beválogatása azt mutatta, hogy idén minden korábbinál több ésszerűséget vittek a szavazásba a drukkerek - se Kyrie Irving, se Dwyane Wade, se a szezon nagyobbik részét kihagyó Kevin Durant nem került be.

A cserék már más kérdés, hiszen ezt az edzők, elvileg a szakma választja ki, de hogy mi alapján, azt nagyon nehéz megítélni. Korábban is előfordult és idén is van olyan játékos, akinél úgy tűnik, életműdíjnak szánják ezt az elismerést, és ennek lett idén az "áldozata" Cousins.

Minden tiszteletem Tim Duncané, aki miatt elkezdtem anno tisztelni a San Antonio Spurst. Szeretni nem, de tisztelni igen. Minden idők egyik legjobb magasembereként fogunk rá emlékezni, aki igazi dinasztiát és 5 gyűrűt "hordott össze" Gregg Popovich-csal... De ettől még nálam nem All-Star 2015-ben. 38 évesen 14.7 pont, 10.1 pattanó és 2.0 blokk az átlagai, ami kiemelkedő ilyen idős korban, de az ebben a szezonban látott játéka nagyon messze van ahhoz a Cousinshoz képest, aki 23.8 pontot, 12.3 pattanót és 1.6 blokkot átlagol ebben a szezonban, és a Sacramento Kings egyértelmű vezére lett.

Cousins ugyan kihagyott jócskán agyhártyagyulladása miatt, de a Kings azóta pocsékba ment szezonja - jelenleg 16-28-cal állnak - legkevésbé sem rajta, hanem a tulajdonoson, Vivek Ranadive-n múlott. Úgy tűnik, az indiai pénzeszsák játszótérnek használja csapatát, a 2k sorozatban bevált módszereket kipróbálva, ennek pedig Michael Malone vezetőedző, az ő menesztésével pedig a csapat látta kárát. A Spurs sem olyan veretes azonban idén - nyugati holtversenyes 6. hely 30-17-tel -, hogy feltétlenül jelölni kelljen bárkit is - még akkor sem, ha jelentősen jobban állnak összességében a Kingsnél. Az pedig idén is bebizonyosodott, hogy a San Antoniónál már egyértelműen Kawhi Leonard a legfontosabb láncszem, nem Duncan.

A lejátszott meccsek lehetnének még mérvadóak, hiszen Duncan 42, Cousins pedig csak 32 mérkőzésen szerepelt, Kevin Durant azonban 21-gyel is meghívást kapott... Az Oklahoma City Thunder sztárját ettől függetlenül teljesen más kategóriába raknám, hiszen 25.6 pontot, 6.7 lepattanót és 4.1 gólpasszt átlagolt így is, hatékonysága pedig még nőtt is tavalyhoz képest (63.8 TS%). Ő a regnáló alapszakasz MVP is, így bár kérdőjeles lehetne helye, szerintem megérdemli a részvételt. Ha azonban ő 21 meccsel ott tud lenni - ráadásul a nyugati 10. csapatból -, akkor Cousins 32 meccse sem lehetne probléma.

Lesz még egy hely a nyugati csapatban Kobe Bryant sérülése miatt, erre azonban ott lesz a Portland TrailBlazers hátvédje, Damian Lillard is, akinek legalább ekkora, az amerikai szakírók szerint pedig nagyobb esélye van, mint Cousinsnak. Lillard 21.8 pontot, 6.2 gólpasszt és 4.8 pattanót átlagol, gyakorlatilag mindenben veri a témában még említésre méltó Monta Ellist (20.5 pont, 4.4 gólpassz, 2.5 pattanó) úgy, hogy hasonlóan clutch idén mindkét játékos, Ellis viszont kevesebb idő alatt is több eladott labdát átlagol (2.5 - 2.6), Lillard pedig hatékonyabb pontszerző is (56.9 TS% - 53.1 TS%). Mike Conley a nyugati második Memphis egyik vezére, ám átlagai (17.4 pont, 5.6 gólpassz) szerintem nem elég jók, hogy Lillarddel versenyre kelljen, hiába jobb védő.

Egyetlen név merülhet fel talán kérdésként még, mégpedig Chris Paulé, de a Los Angeles Clippers irányítója hiába visszafogott - egyáltalán nincs reflektorfényben idén -, még mindig a legjobb játékmester az egész ligában: 17.5 pontja mellett a legjobb AST/TO aránya van - 9.7 gólpasszára mindössze 2.2 eladott labda jut meccsenként. Lillard azonban tőle függetlenül is ott lehetett volna, ha Klay Thompsont forwardként veszik figyelembe az edzők, amire volt lehetőségük - hiszen Thompson, Durant és LaMarcus Aldridge által megvolt a három "magasember", két hátvéd mellett pedig két akármilyen posztú embert jelölhettek.

Egy valaki tehát kimarad idén a Lillard-Cousins kettősből jelen állás szerint, azt pedig szerintem "kirabolják" - a portlandi rendőrség twitterén már jelezte is, hogy keresik az elkövetőt a Blazers irányítójának esetében.

 

Keleten egy fokkal szerintem tisztább a helyzet. Az Atlanta Hawks keleten régóta nem látott játéka meghozta az elismerést a két kezdő magasembernek, illetve az elsőszámú védelemmegbontónak. Jimmy Butler, mint a legnagyobb MIP esélyes, illetve a világbajnokság és az előző All-Star gála MVP-je, az egyébként sok kritikát (jogosan) kapó, de az utóbbi időben nagyon beinduló, nemrég 55 pontos karriercsúcsot és NBA szezonrekordot felállító, 22.1 pontot 57.6 TS%-kal átlagoló Kyrie Irving is jogosan van ott szerintem.

Ha csak a statisztikát nézzük, Chris Bosh és Dwyane Wade helyét sem nagyon lehet megkérdőjelezni, hiszen mindketten 21 pont fölött átlagolnak, az viszont már más kérdés, hogy a keleten is csak a rájátszásért küzdő, 20-25-tel álló Miami Heatből kell-e feltétlenül két ember az All-Star gálára. A számokon túl olyan rettenetesen nagy vezér egyikőjük sem tudott lenni, a floridaiak szezonja Hassan Whiteside megjelenése óta lett a lehetőségekhez képest fényes, nem Bosh és/vagy Wade miatt.

Bosh-ra számíthatott inkább a Heat, és neki volt a kisebb konkurenciája is - egyszerűen alig van olyan keleti magasember, aki statisztikákban akár csak megközelíti. Al Jefferson lehetne egy jelölt, de egyrészt ő is elmarad tőle, másrészt az nem segíti az All-Star jelölésed, ha a sérülésed után Bismack Biyombo átveszi a helyed, a csapat pedig hirtelen megindul felfelé. Az egyetlen igazi kérdőjel a dupla-dupla-gyár Nik Vucevic, aki 19.5 pont mellett 11.2 pattanót átlagol, és még ha pocsék is védekezése, támadásban erőteljesen lerakta ebben a szezonban a névjegyét - valószínűleg az nem sokat segített rajta, hogy igazi mélyrepülésben van az Orlando Magic az utóbbi időben.

Wade lehet, hogy combahjlítóhúzódása miatt kihagyja a gálát, és egyébként is nála lehet több "ellenfelet" felírni. Ott van az a Brandon Knight, aki a Milwaukee Bucksszal ugyan csak egy hellyel előzi meg a Heatet, de a wisconsini meglepetéscsapat legjobb játékosa, és ők legalább 50% fölött állnak (23-22). Knight valamivel kevesebb pontot hoz (17.9 - 21.4), de nagyjából ugyanúgy szolgálja ki a társakat (5.1 - 5.4 gólpassz, 3.3 eladott labda mindkettejüknél) és hatékonyabban dolgozik (56 TS% - 54.5 TS%). Wade jóval nagyobb név és statisztikákban is veri valamivel, úgyhogy itt azért kevésbé meglepő, hogy Knight lemaradt.

Valószínűleg nem lett volna esélyük, de Wade-nek némi szerencséje van két sérüléssel. Brandon Jennings a Josh Smith-csere óta a feltámadó Detroit egyértelmű vezére lett, jócskán javultak azóta statisztikái is - talán nem eleget még az All-Starsághoz -, de Achilles-szakadást szenvedett. Kemba Walker térdében pedig a meniscus-szakadt el, pedig akár róla is szó lehetett volna, mint a Pistonshoz hasonlóan feltámadó Hornets vezére Stephenson kiültetése és Jefferson sérülése után.

Érdekes kérdés még, hogy mi lesz Kyle Korverrel - Knight mellett őt tartják a legesélyesebbnek arra, hogy átvegye Wade szerepét, amennyiben a Heat ikonja nem tud pályára lépni majd New Yorkban. Korver boxscore-számaitól senki nem dob hátast (13.0 pont, 4.2 pattanó, 2.9 gólpassz), ám minden idők messze legjobb shooter-szezonja, az 50-50-90 elérése felé halad. Jelenleg 51.8%-kal dob mezőnyből, 53.4%-kal triplából - és nem úgy, hogy két meccsenként megy be neki egy hármas, hanem összecsapásonként 3.1 értékesített trojkája van -, illetve 92.3%-kal a büntetővonalról.

A liga legjobb csapatjátékát bemutató Hawks alapeleme, aki csak a jelenlétével képes a védelmeket teljesen szétbontani. Ha valahonnan, akkor szerintem az idei Atlantából nem túlzás a 4 All-Star, ahogy nem volt az a kiemelkedően ünnepelt szupersztárokkal nem rendelkező Detroit Pistonsból sem anno. Az ő vagy éppen Vucevic kimaradása viszont kevésbé fájdalmas, mint lesz majd nyugaton a Cousins-Lillard páros valamelyikének távolmaradása.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus