Hűséges marad a Thunderhez Durant?

Nagyon közel állt céljaihoz az Oklahoma City Thunder, kis dolgokon csúsztak el a nyugati döntőben, most viszont Kevin Durant lelökheti őket a szakadékba - az OKC nyári lehetőségeit, helyzetét vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: LakersSunsKingsClippers
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzTrailBlazers
Atlantic: SixersNetsKnicksCeltics, Raptors
Central: BullsBucksPistonsPacers
Southwest: PelicansGrizzliesMavericksRocketsSpurs
Southeast: MagicWizardsHornetsHawksHeat

 

Az Oklahoma City Thunder edzőváltáson esett át a nyáron, és miután az alapszakaszban ennek semmi foganatja nem volt, a PO-ban kifejezetten jól teljesítettek - a San Antonio Spurs kiejtése után 3-1-re vezettek a Golden State Warriors ellen is, de az utolsó három mérkőzésen elhibázták a végjátékokat, így kiestek a nyugati fináléban. A nyaruk talán nekik lesz az egyik legegyszerűbb, de a legstresszesebb is, hiszen (egyik) legnagyobb sztárjukat veszíthetik el, akit pótolni nem is nagyon fognak tudni.

A perimétert ki kell gondolni, a magasemberek megvannak

A Thunder olyan szempontból nagyon jó helyzetben van a nyár előtt, hogy túl sok mindenen nem kell változtatniuk, hiszen Billy Donovannel főleg a kulcshelyzetekben léptek előre nagyot. Nem eleget, mert ami a Spurs ellen működött, az utána a Warriors ellen már nem, vagy megint elizgulták azt a sorozatot, vagy egyszerűen így jött ki nekik a lépés, de saját magukat okolhatják azért, hogy nem játszottak döntőt.

Donovan mellett az aktív rotáció nagy része szerződéssel rendelkezik, és ami nagy mák, hogy Andre Roberson és Steven Adams még mindig az újonckontraktusukban vannak, zsebpénzért játszanak gyakorlatilag a Russell Westbrook, Enes Kanter, Serge Ibaka trióhoz képest. A három legfontosabb magasember mellett  Nick Collison és Mitch McGary is le van kötve hozzájuk, úgyhogy ezzel a részleggel sokat nem kell foglalkozniuk, egyébként sem volt velük sok gond - még Kanterből is egészen hasznos játékost tudott faragni Donovan, bár ez neki sem mindig jött össze. A periméteren Westbrook cseréje, Cameron Payne is természetesen marad, hiszen első évét töltötte a ligában, a padra megvan a tavaly 5 évre hosszabbított Kyle Singler, emellett azonban több kérdőjel is akad.

Kettes poszton nagy kérdés lesz a Randy Foye, Anthony Morrow, Dion Waiters trió, hiszen előbbi korlátozások nélkül igazolhat majd bárhova, Morrow-ra csapatopció van 3.5 millió dollárért, Waiters pedig korlátozott szabadügynök lesz 6.8 milliós QO-val. Foye előnye, hogy tud irányítani is, viszont az utóbbi években teljesen szétesett a dobása - 3 szezon alatt 41%-ról, 2 idény alatt pedig 38%-ról esett vissza kereken 30-ra. Morrow messze a legjobb kezű hármuk közül, de másra nem igazán használható, se a kis dolgokban nem jeleskedik, se védekezni nem tud. Waiters hármuk közül szerintem a leggyengébb, legingadozóbb játékos, akinek pocsék szezonja volt, de pont a PO alatt mutatott életjeleket, főleg a San Antonio ellen - viszont ő lesz a legdrágább, ez is biztos.

Nem egyszerű választani hármuk közül, mert Isten igazából egyik játékostól sem dob hátast az ember, elég komoly hibáik vannak - az szerintem sokat mondó, hogy a védekezésben nagyon aktív, támadásban viszont sokszor inkább káros Roberson kristálytiszta kezdő előttük. Szerintem Morrow maradására van a legtöbb esély, mert 3.5 milliós csapatopció van rá, az az új sapkával gyakorlatilag nem pénz, a másik két delikvens pedig az új pénzügyi helyzet miatt jó eséllyel drágább lesz. Mindhármuk sorsa másodlagos azonban, hiszen...

A Thunder bukhatja talán a legnagyobbat az off-szezonban

... Kevin Durant döntésén áll vagy bukik nemcsak az ő jövőjük, hanem a franchise-é is. Több dolog is KD maradása mellett szól, sőt, szerintem gyakorlatilag minden. Idén önmagához képest ha nem is nagyon gyenge, de visszafogott PO-ot futott, a korábbiakhoz képest erősen közepes hatékonysággal szerezte pontjait (54.2% TS), ráadásul a végjátékokat most nem egyszemélyben Westbrook baltázta el, rendesen kivette ebből a részét Durant is. Senki mást nem okolhat az idei kiesésért, nagyban felelős azért, hogy végül nem játszottak finálét, ő pedig nem olyan játékosnak, embernek tűnik, aki ezek után inkább lelép, hogy megpróbálja máshol - valószínűleg egyébként is Oklahoma Cityben szeretne leginkább bajnok lenni, ehhez gyakorlatilag minden adott most a csapatnál.

Az 1+1 éves szerződés a legvalószínűbb forgatókönyv az esetében, mivel az idei 94 millió dolláros sapka helyett jövő nyáron jócskán 100 millió fölött lesz a cap (mivel most is 2 millióval magasabb lett, mint várták, a 110 millió simán elképzelhető). Az idei sapka 30%-ára jogosult csak, viszont egy év múlva 10 éves veteránként várhatja a piacot, tehát a magasabb sapka 35%-át kaphatja - ez több 10 millió dolláros pluszt jelenthet számára egy 4-5 éves szerződés esetében. 1+1 éves szerződéssel azt is megnézheti, hogy tovább tudnak-e lépni, illetve azt is megvárhatja, hogy Westbrook jövő nyáron UFA legyen, tehát ő is szabadon igazolhasson bárhova. Nem biztos, hogy együtt folytatják tovább, de ha együtt akarják, akkor lehetőségük lesz dönteni arról is, hol.

Sem anyagi, sem kosárlabda szempontból nincs most értelme, hogy lekösse magát hosszútávra, de lelépni maximum egy, talán két helyre érdemes neki a jelenlegi Thunderből. San Antonióban elég érdekes triót alkothatna Kawhi Leonarddel és LaMarcus Aldridge-dzsel, viszont a tavalyi bajnok Golden State Warriors az egyetlen csapat, amit nem kellene szinte teljesen kiherélni érte, így jobb állományhoz csatlakozhatna, mint a mostani Thunder - ott összeállhatna a Curry-Thompson-Iguodala-Durant-Green sor. Egyrészt már említettük, nem tűnik olyan embernek Durant, aki akkor hagyja ott a csapatát, amikor igazából neki kellett volna jobban játszania, és lehetnének most bajnokok is, másrészt olyannak sem, aki elmegy egynek a sok közül - a Warriorsnél szépen leadott mindenki az egójából, de Curry (és Green) így is kiemelkednek.

Ha marad Durant a Thundernél (akár rövid-, akár hosszútávú szerződéssel), akkor akár a mostani rostert is egyben lehet tartani, hiszen Foye-nak megvannak a Bird-jogai, Durantet is ezzel tarthatják meg, így Waiterst meg lehet tartani akármennyiért a sapka fölött is. Ha marad Durant, de mégsem elégedettek az említett trióval, akkor egyértelműen cserekettest kell szerezniük - az lenne a legjobb számukra, ha az illető tudna hármast is, de nem ez a legfontosabb, smallballban Roberson is tud kiscsatárt. Mivel azonban tele lesznek fizetésekkel, így az MLE-t költhetik majd el, ez pedig jó eséllyel kevés lesz JR Smith-re, Jamal Crawfordra, Courtney Lee-re és Arron Afflalóra is. Előkerülhet megint Kevin Martin neve talán - mindenképpen olyan kell, aki kintről is veszélyes.

Ha viszont KD úgy dönt valamiért, hogy most akar csapatot váltani (lesz rá bőven jelentkező, talán még a Boston lehet veszélyes, ha tudnak mellett két sztárt igazolni vagy csere útján szerezni), akkor szerintem Foye, Waiters és Morrow is kapnak egy-egy búcsúlevelet. Ha mindenkit elküldenek, akkor 66 millió dolláron állnak majd, és talán pótolhatják Durantet valakivel - szóba jöhet Nicolas Batum, bár ő nagyon szívesen maradna a Charlotte-nál, talán Harrison Barnes vagy éppen Chandler Parsons, de annyi biztos, hogy mindenkivel kategóriát lépnének hátra Duranthez képest.


Idén egyetlen draftjoguk sincs, de nincs is nagyon szükségük fiatalra, talán csak egy SG/SF férne el a csapatban, de az is csak akkor, ha Waiterséket elengedik. Összességében nézve ez egy egyszerű nyár lesz a Thunder számára: ha Durant marad, minden rendben van, gyakorlatilag újra nekifuthatnak a bajnoki címnek, amihez idén is nagyon közel álltak, ha viszont Durant lelép, akkor el lehet kezdeni tervezgetni a jövőt nélküle és jó eséllyel Westbrook nélkül. Utóbbi forgatókönyvnek azért idén nyáron nincs sok realitása szerintem, de nyugtával kell dicsérni a napot, mert nem kis tétje van a kiscsatár döntésének.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus