Idén kelet favoritja a Boston Celtics

A szezon közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő idényben - ma a Boston Celtics kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: WarriorsKingsClippers
Central: Bucks, Pistons


Boston Celtics

Draft: Robert Williams (1/27)

Távozott: Abdel Nader (csere, Thunder), Kadeem Allen (Knicks, 1 év 1.35 millió), Jonathan Gibson (Qingdao DoubleStar Eagles, Kína), Shane Larkin (Anadolu Efes, Törökország), Greg Monroe (Raptors, 1 év 2.2 millió)

Érkezett: Brad Wanamaker (Fenerbahce, 1 év 0.84 millió), Walter Lemon Jr. (Fort Wayne Mad Ants, G-Liga, two-way), PJ Dozier (Thunder, two-way), Jeff Roberson (nem draftolt, 1 év 0.84 millió), Nick King (nem draftolt, 1 év 0.84 millió), Justin Bibbs (nem draftolt, 1 év 0.84 millió)

Maradt: Kyrie Irving, Marcus Morris, Gordon Hayward Terry Rozier, Jaylen Brown, Al Horford, Jayson Tatum, Semi Ojeleye, Guerschon Yabusele, Daniel Theis, Aron Baynes (2 év 11 millió), Marcus Smart (4 év 52 millió), Jabari Bird (2 év 2.94 millió)

Keret:
Irving - Brown - Hayward - Morris - Horford
Rozier - Smart - Tatum - Theis - Baynes
Bird - Wanamaker - Yabusele - Ojeleye - Williams
Bibbs (TO) - Roberson (TO) - King (TO)
Lemon (tw) - Dozier (tw)

A Celtics off-szezonja viszonylag könnyen összefoglalható. Az anyagiak miatt gyakorlatilag semmi mozgástere nem volt Danny Ainge-nek, a jó hír viszont az, hogy nem is nagyon kellett mozgolódnia a Bostonnak, hiszen az előző két idény keleti döntősénél Kyrie Irving és Gordon Hayward felépülése éppen elég plusznak tűnik a rendkívül tehetségesnek tűnő fiatal mag mellé.

Ennek megfelelően dolgozott a vezetőség a nyáron: hat játékos távozott, a drafttal együtt hat érkezett, de a 15-ös keretben az 1/27-en választott Robert Williamsen kívül csak az Euroligában villogó, az NBA-ben most bemutatkozó Brad Wanamaker lesz új ember, ő is nagyjából az ötödik számú hátvédnek számít majd. Két új two-way játékos érkezett, de sem ők, sem Wanamaker, sem a nyáron hosszabbítást kapó, de pár napja letartóztatott Jabari Bird nem fogja meghatározni a Celtics idényét, legalábbis várhatóan.

Két érdekesebb kérdés volt: az, hogy megtartja-e az együttes Aron Baynest és Marcus Smartot. Előbbinél gyorsan döntöttek, évi 5.5 millió dollárért, 2 szezonra ráadásul lényegében semmi kockázatot nem tartalmaz, egyébként is tudja a stáb, hogy mire számíthat tőle. Marcus Smart esete már érdekesebb volt, mert hetekig csak arról lehetett hallani, hogy a játékos mennyire csalódott, meg sem keresik, már a távozáson gondolkodik, amikor eléraktak 4 évre 52 millió dollárt.

Ez nem kevés pénz, főleg ha azt nézzük, hogy Smart előrejátékban rendelkezik "némi" hiányossággal, de a csapat motorja, védekezésben pedig a stílusával és a flopjaival is hasznos a Celtics számára, ezt fizette ki a gárda. Hogy ez hosszútávon mivel fog járni, el kell-e esetleg engedni valakit amiatt, mert nem akarnak a kelleténél több pénzt áldozni a klubra (jövő nyáron Terry Rozier és Irving is lejárók, igaz, közülük Smarttól függetlenül valószínűleg csak egy marad majd), Smart megszolgálja-e a pénzét, esetleg el lehet-e cserélni, ha úgy alakul, hogy mégsem, azt később meglátjuk. Mindenesetre a folytonossággal megteremtették az alapját egy, az előző két évnél is jobb szezonnak.

Nem nagyon kell ragozni a bostoni esélyeket erre az idényre: papíron kelet legjobb együtteséről beszélünk. Brad Stevens tavaly úgy rakta össze a liga legjobb védelmét Al Horford köré, hogy Hayward egész évben sérült volt - azt nem tudni, hogy a swingman milyen állapotban lesz mondjuk az idény elején, és milyen ütemben tud visszatérni korábbi szintjére, de egy egész alapszakasza van a Celticsnek arra, hogy újra felépítse. Hayward ráadásul nem csak hátul jelenthet pluszt, hanem Irvinggel együtt rengeteget dobhat a támadójátékon is - liga szinten csak 18. volt ebben a Boston, de ez teljesen más képet festhet, ha Haywardék újra pályán lesznek (igaz, Irving azért 60 mérkőzést vállalt, konstans csak az alapszakasz legvégét hagyta ki).

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tavalyi újoncok és fiatalok rengeteg játéklehetőséget kaptak a PO-ban is, az ott szerzett tapasztalatok már a rájátszás előtt is aranyat érhetnek. Jaylen Brownék sokat profitálhatnak abból, hogy az eredeti elképzeléseknél jóval nagyobb szerepet kaptak Haywardék kiesése miatt - az például bebizonyosodott, hogy Jayson Tatumra például komolyabb feladatokat is rá lehet bízni elöl, mint egy átlag újoncra (és most másodévesre), és ha a két sztár visszatérésével is el tudják osztani a labdákat úgy, hogy mindenki "játékban legyen" (ezzel nagyon kevés gond volt eddig), akkor a Boston előrejátékán is nehéz lesz fogást találni.

Nem csak papíron mély a keret, de Stevens az előző években bizonyította, hogy a rendszerével rengeteg súlyos sérülést át tud vészelni a gárda - gyakorlatilag bárki kieshet, bizonyos szintig (és elég sokáig) mindenkit tudnak pótolni, de ha mindenki egészséges, akkor sem sokan forgatnak úgy 10-12 embert, ahogyan a bostoni mester. A legtöbben (és a saját játékosok is erről beszéltek) azért azt emelték ki, hogy össze kell szoknia ennek a keretnek, ha visszatér a két nagy név, úgyhogy ha valami okozhat döccenőt, akkor az ez lehet. Stevens azonban eddig mindenkit meg tudott győzni arról, hogy leginkább csapatban gondolkodjon, mert úgy mindenkinek lesz elég labdája, ezért nem reális azt várni, hogy ezen mondjuk az alapszakaszban megbukhatnak.

Ha csak az alapszakaszt nézzük, akkor lehetnek kihívóik, leginkább talán az előző években is kiváló első 82 meccseket produkáló Toronto Raptors lehet ilyen együttes, de ha az egyik legnagyobb sztár nem lesz maródi a teljes, a másik pedig egy negyed szezonra, akkor a legesélyesebb az első pozícióra a Celtics.

Tipp: Kelet 1.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus