Itt a 'Zingis Bandwagon, jegyeket, bérleteket!

New Kidds On The Block: a lett let(t)ette névjegyét a ligában - nem könnyű az 1/2-esek élete - Jokics megérkezése

 

10. (7) Stanley Johnson - Detroit Pistons

Nem zárt túlságosan produktív hetet az autóvárosiak ifjonca, 17 pontot szerzett 20 rádobásból (3 mérkőzés alatt), büntetőt pedig egyet sem harcolt ki. A Cavs elleni hazai győzelemmel újra nyertek 4 vereség után, talán új erőre kap a kiscsatár is a minden bizonnyal kimerítő hatmeccses nyugati parti túrát követően.

9. (-) Nikola Jokics - Denver Nuggets

Bár néhány hetet várni kellett Jokics berobbanására, végül csak elérkezett: az ex-Adria Liga MVP először kapott komolyabb játékidőt a szezon során (csaknem 32 percet, eddig a 25-öt sem érte el soha, igaz, sérült is volt), és rögtön letette névjegyét a ligában. Nem is akárki ellen villogott, a 2 évvel ezelőtti bajnok San Antonio otthonában termelt 23 pontot (8/13 mezőny) 12 lepattanóval (6 támadó) fűszerezve, a védekezésből pedig 3 blokkal és 2 szerzett labdával vette ki a részét. Bár a maródi Jusuf Nurkic-ra még várniuk kell a Denver szurkolóinak, minden bizonnyal ők is nagyon kíváncsiak, mire lesz képes együtt a dupla “ics” párosuk.

8. (4) Nemanja Bjelica - Minnesota Timberwolves

Ez a hét nem Bjelicáról szólt a Farkasoknál, rá eddig nem jellemző módon szétesett a dobása, valamint védekezésben is akadtak bőven gondjai. Egy hete a Pacers otthonában még hozott egy tisztes 10 pontot 50% mezőnyözéssel, ezt követően azonban bedeszkázták neki a gyűrűt, 3/16-ot hozott mindössze 3 meccs alatt (1/11 kintről) - összességében így ő is 17 ponttal zárta a hetet Johnsonhoz hasonlóan. Ezt még betudjuk a rettegett “Rookie Wall”-nak, ugyanezen időszak alatt elkövetett 18 szabálytalansága viszont nehezebben emészthető. Nem tudom már pontosan, hogy melyik meccsen tűnt fel, de eléggé árulkodó mozzanatsor volt: a világ második legidősebb embere, Andre Miller vetődik egy szabad labdáért, amit emlékeim szerint végül el is hoz a Wolves. Pár támadással később megint hasonló szitu, a labda az alapvonal felé csorog, Bjelica pedig a lábát sem igen hajlítja be - jöhet az ellenfél. Szedd össze (magad), Nemanja!

7. (9) Justise Winslow - Miami Heat

Mindössze két meccset játszott legutóbbi jelentkezésünk óta a Heat, így nem sokat láthatta a nagyérdemű Winslow-t. Nála nem ritka a 30 perc körüli játékidő, az egyik legtöbbet foglalkoztatott elsőéves a ligában 28.5 perces átlaggal. Pontszerzésben természetesen sokadik opció, meglepő lenne idén, ha ebben a szegmensben villogna - ellenben védekezésben és pattanózásban már most is befolyással lehet meccsekre, jó példa erre a Minny ellen szerzett 11 lecsorgója. Sajnos ezen a derbin 8 pontja mellé 6 eladott labda is társult, így előrelépése a listán inkább Bjelicáék gyenge játékának, mintsem Winslow remeklésének köszönhető.

6.  (5) Emmanuel Mudiay - Denver Nuggets

Legutóbb kiemeltük, hogy eladott labdái számát vissza tudta szorítani a 19 éves játékmester - nos, ahogy az némileg várható volt, most “megnyílt Mudi TO-gyára”. A Houston ellen 11 gólpasszára 9 eladott labda jutott (hiába, a híres Harden-presszió ellen sokan tehetetlenek), ráadásul 1/10-es mezőnymutatót szenvedett össze - és így is nyertek. A következő három meccsén sem pontosságáról marad emlékezetes, 13/44-et dobott, így heti mutatója 14/54 (25.9%). A gólpasszok némileg ellensúlyozzák mutatóit, de ő is inkább a kevés “impact” rookie miatt nem csúszott hátrébb.

5. (8) D’Angelo Russell - Los Angeles Lakers

Ideje egy kicsit elismernünk Russell munkásságát, hiszen nem egyszerű szituációba csöppent bele így 19 évesen. Az 1/2 eleve nagy elvárásokat támaszt, sokan bele is buknak: Marvin Williams, Michael Beasley, Derrick Williams, Hasheem Thabeet, Evan Turner - és akkor még csak a közelmúlt második pickjei közül szemezgettünk. Plusz ott van a nagymúltú franchise, annak mára erősen megkopott legendája, ráadásnak pedig a liga talán leggyengébb edzője. A mentornak kiszemelt Huertas eddig a liga udvari bolondja. Nem éppen a legideálisabb alkotói környezet egy tinédzsernek, de Russell így is hoz 9.5 pontot, 4 lepattanót és 2.7 gólpasszt meccsenként - egy jobb környezetben nem is mutatnának olyan rosszul ezek a számok, igaz?

4. T.J. McConnell - Philadelphia 76ers

Marshall és Wroten a D-Ligában rehabon, továbbra is tiszta a terep a szegény ember Jason Kidd-je előtt. Az elmúlt héten inkább pontszerzésre, mintsem a társak kiszolgálására fókuszált (13 gólpassz 4 mérkőzésen, előtte 1 derbin megvolt ez a szám), és igen hatékonyan tette mindezt:  22/32-es mezőnymutatóval (68.8) szórt 11.8 pontot, az Indiana ellen meg sem állt 16 egységig, amely természetesen karriercsúcsot jelent esetében.

3. (2) Jahlil Okafor - Philadelphia 76ers

Kicsit felülünk a Porzingis Hype Trainre. Semmi gond nem volt Okafor heti teljesítményével, hozta az elvártat (15 pontos, 8.8 pattis átlag), bár OKC elleni derbije pályafutása eddigi leggyengébbje volt, 6 pontot és 6 pattanót rakott mindössze a közösbe, 3/18-as “pontossággal” (hiába, a híres Kanter-féle lockdown védekezésre nincs ellenszer) - először maradt 10 pont alatt a szezonban. A többi meccs rendben volt, a Spurs ellen például 21-12-t hozott 50% fölött, megy minden a szokott mederben - produktív Okaforral és rendre kikapó Sixersszel.

2. (3) Kristaps Porzingis - New York Knicks

Az anno általam is tollba mondott Linsanity óta nem volt ekkora őrület játékos körül, mint amit most a lett óriás átél - pedig a draft napján valószínűleg erősen csuklott Ingrida māte. Nagy város, magas pick, tiszteletreméltó eredmények a franchise-tól - a felfokozott érdeklődés érthető. Két visszafogottabb teljesítménnyel indította a hetet (11, illetve 10 pont, 34.6%-os mezőny), a Hornets ellen azonban végre kijött neki a lépés, megtalálta dobását. Először lépte át a 20 pontos határt a szezonban, meg sem állt 29-ig - érdekesség, hogy az ellenfélnél pattogató, 1/9-cel elvitt, ugyancsak Stretch-4 Frank Kaminsky ekkor ugyanennyi egységnél járt - az egész évben... 10/17-es mezőnymutatója mellé nem hibázott büntetőt (7/7), valamint a pattanók terén is aktív volt (11), az NBA-áruházból pedig elfogytak a Porzingis-mezek...

1. (1) Karl-Anthony Towns - Minnesota Timberwolves

Azért nem eszik annyira forrón a kását, egy kiugró meccsel még nem kerül az ember Towns elé a rangsorban. A héten betöltötte a 20. életévét, és “szégyenszemre” két egymást követő derbin is dupla-dupla nélkül maradt (12 illetve 14 pont, mindkétszer 9 pattanó), visszafogottabb volt a korábban látottakhoz képest. De nem kellett neki sok, hogy visszataláljon a helyes ösvényre, csapata floridai túráján újfent büntetett (17.5 pont, 13 lepattanó, 3.5 blokk). Porzingis térnyerésével érdekes versenyfutás lehet ebből, még ha a Top 3 alatt azért elég nagy szakadék is húzódik a többiekhez képest - egyelőre legalábbis így látszik, de hosszú még a szezon.

 

Futottak még:

Willie Cauley-Stein - Sacramento Kings

Három gyenge meccs után jelentkezett jó játékkal a Kings magasa, tegnap hajnalban 11 pontot és 5 pattanót jegyzett a Heat ellen.

Frank Kaminsky - Charlotte Hornets

11 ponttal terhelte meg a Brooklyn gyűrűjét a fentebb már “méltatott” Kaminsky, első kétszámjegyű dobóteljesítményét hozva az idény során.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus