Játékossorsok - az 1987-es draft

A játékossorsokat vizsgáló sorozatunk az 1987-es játékosbörzén elkeltekhez érkezett. Érdekes draft volt ez is - sokkal jobban választottak a csapatok az elején, de az első kör után egyetlen meghatározó játékos sem lépett a ligába, abszolút egy körös draft volt ez. Korszakos egyéniségekből így sem volt hiány, a Chicago Bulls pedig külön nagy becsben tarthatja ezt az évet, hiszen az első three-peat Michael Jordan melletti gerincét itt sikerült összeszedniük.

1/1: David Robinson, San Antonio Spurs

Csak 1989-90-ben kezdte meg karrierjét, mivel a tengerészetnél le kellett töltenie kötelező szolgálatát, ám franchise-legendát sikerült vele húznia a Spursnek. 14 éves karrierje teljes egészét San Antonióban töltötte, 10-szer hívták meg az All-Star gálára, az év újonca lett, volt az év legjobb védője - négyszer volt az év első, négyszer pedig az év második védőcsapatában -, négyszer volt All-NBA első, kétszer második, négyszer pedig harmadik csapattag, kilencszer volt a PER ranglista első hat helyezettje között - háromszor nyerte is ezt a kategóriát -, és alapszakasz MVP címet is sikerült nyernie. Mind a mai napig ő tartja a Spurs blokkrekordját (2954), az egyike annak a négy embernek, aki quadruple-double-t ért el, és annak az ötnek, aki elért egy meccsen 70 pontig. 1992-ben a Dream Team tagjaként olimpiai bajnok lett, négy évvel később pedig ismételt. Tim Duncan draftolását követően kétszeres bajnok lett, a második gyűrű után, 2003-ban pedig visszavonult, mint minden idők egyik legnagyobb sportemberi példaképe. Még ebben az évben visszavonultatták 50-es mezszámát, 2009-ben pedig a Hall of Fame tagja lett. Visszavonulását követően magániskolát alapított, aminek működésében a mai napig tevékenyen részt vesz. 2011-ben pénzügyi szakon diplomázott, és egy elképesztően sikeres, 100 millió dollár fölötti portfólióval rendelkező vállalatot alapított.

1/2: Armen Gilliam, Phoenix Suns

A későbbi húzásokat nézve komoly hiba volt a választása, bár egészen 2000-ig játszott a ligában. Mindössze két esztendőt töltött Phoenix-ben, majd kétszer fél évig a Hornetsnél játszott, mielőtt Philadelphiába cserélték volna. Itt két és fél esztendőn át pattogtatott, majd jött három év a Netsnél, megint három év a Bucksnál és Utah-ban fejezte be az 1999-00-es idényben. Pályafutása első öt évében 16-17 pontos játékos volt, és egészen 1998-ig csak egy szezon volt, mikor nem érte el a 10-et ebben a kategóriában, ennek ellenére sehol nem marasztalták hosszabb ideig. 2001-től edzőként dolgozott előbb egy középiskolai, majd 2002 és 2005 között egy egyetemi csapatnál. 2011-ben szívrohamban elhunyt.

1/3: Dennis Hopson, New Jersey Nets

Gilliamnél nagyobb melléfogás volt Hopson, mivel csak 1992-ig játszott a ligában. Három szezont játszott a Netsnél, másfelet Chicagóban és egy felet a Kingsnél, mielőtt ötödik szezonját követően elhagyta volna az NBA-t. A Netsnél egyre jobb számai voltak, de Chicagóban megtört, ettől függetlenül az 1991-es bajnokcsapat tagja volt ő is. Spanyolországban, Franciaországban, Törökországban, a Fülöp-szigeteken és Izraelben játszott még ezt követően, 2000-ben vonult vissza. Előbb az ABA-ban lett vezetőedző, majd segédedzőként dolgozott előbb a Northwood Egyetemen, 2009 óta pedig a Bowling Green State Egyetemen.

1/4: Reggie Williams, Los Angeles Clippers

Nem volt jó húzás Williams kiválasztása sem. Alig több mint két évet töltött az együttesnél, majd megfordult Clevelandben és San Antonióban is, mielőtt 1991 legelején Denverbe került volna. Itt töltött öt és fél szezonja volt karrierjének messze legjobb szakasza, kezdőként számoltak vele. Csak az utolsó évben esett vissza, de akkor nagyon. Még egy évet próbálkozott 1996-97-ben a Netsnél és a Pacersnél, de az idény végén visszavonult. Williams később tréner lett, főként középiskolák vezetőedzőjeként találkozhattunk vele - három éve nevezték ki a fővárosi Archbishop Carroll Középiskola csapatának élére.

1/5: Scottie Pippen, Seattle Supersonics (Chicago Bulls)

Hatalmas baklövést követett el a Seattle, amikor Olden Polynice-ért, gyakorlatilag a semmiért cserélték el a Bullshoz. Minden idők legjobb másodhegedűsét, egyik legjobb védőjét és egyik legsokoldalúbb játékosát herdálták el, ezzel létrehozva Chicagóban a 90-es években verhetetlen Jordan-Pippen duót. Hat bajnoki címe mellett 7 All-Star gála, 10 All-NBA első vagy második védekezőcsapat, 7 All-NBA első, második vagy harmadik csapat és egy All-Star gála MVP cím is áll. 1992-ben és 1996-ban is olimpiai bajnok lett. Játszott még Houstonban egy, illetve Portlandben négy szezont, mielőtt a 2003-04-es szezonban visszatért volna Chicagóba, ahonnan vissza is vonult. Pippen 33-as mezszámát 2005-ben vonultatta vissza a Bulls, 2010-ben pedig a Hírességek Csarnokába választották. 2010 óta újra a Bulls alkalmazásában áll, két éve Jerry Reinsdorf tanácsadója.

1/6: Kenny Smith, Sacramento Kings

Komoly értéket engedett ki a kezéből a Kings is annak ellenére, hogy náluk sem volt rossz - karrierje utolsó évéig, az 1996-97-es szezonig mindenhol kezdő volt, ahol játszott. Három és fél év után cserélték az Atlanta Hawkshoz, akik viszont még az 1991-92-es szezon előtt továbbcserélték a Houston Rocketshez. Itt kétszeres bajnok lett a kiváló kézzel megáldott irányító. 1995-96-ban már eléggé leszállóágba került a Rocketsnél is, utolsó évében pedig megfordult Detroitban, Denverben és Orlandóban is, majd visszavonult. 1998 óta a TNT elismert szakkommentátora, de 2005 és 2008 között közvetítette a Knicks meccseit is, és az NCAA tornán is szakértett már, jelenleg is az egyik legfoglalkoztatottabb szakkommentátor.

1/7: Kevin Johnson, Cleveland Cavaliers

Kevés lehetőséget kapott a Cavsnél, és még az első szezonja közepén elcserélték Phoenix-be, ahol 1999-00-es visszavonulásáig egész pályafutását töltötte, az arizonai franchise legendája lett, több rekordot tart a mai napig is a csapatnál (legtöbb bedobott, legtöbb rádobott büntető, legtöbb gólpassz egy szezonban, legtöbb gólpassz egy meccsen), és legjobb szezonjai illusztris névsorokba kvalifikálják. Második szezonjában a legtöbbet fejlődött játékosnak választották, és 1996-97-ig gyakorlatilag folyamatosan, megszakítások nélkül hozta a 20 pont, 10 gólpassz körüli szezonokat. Háromszor hívták meg az All-Star gálára, és ötször került be az All-NBA második vagy harmadik csapatába. Sokat volt sérült nagyon pályafutása során, emiatt már 1998-99-ben visszavonult, de egy évre visszatért, mielőtt végleg úgy döntött volna, hogy abbahagyja. 7-es mezszámát a Suns visszavonultatta. 2008-ban Sacramento város polgármesterének választották, tavaly pedig újraválasztották, és elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Kings maradt a városban.

1/8: Olden Polynice, Chicago Bulls (Seattle Supersonics)

Minden idők legnagyobb draft napján elkövetett stealje volt a Bullstól, hogy őt Pippenre cserélték. Polynice egészen 2001-ig játszott a ligában, de semmilyen különösebb dolgot nem tudott felmutatni pályafutása során. Seattle után megfordult a Clippersnél, Detroitban, majd karrierje legjobb szakaszát a Sacramentóban töltött öt és fél éve alatt élte. 1998-ban visszament Seattle-be, de onnan egy év után kitették. Két szezont lehúzott Utah-ban, majd egy időre elhagyta a ligát. Kisebb amerikai ligákban fordult meg, hogy 2003-04-ben még visszatérjen a Clippersbe 2 meccs erejéig. Ezt követően szintén alacsonyabb amerikai bajnokságokban játszott, majd 2006-ban visszavonult. Az ABA-ban volt edző visszavonulását követően.

1/9: Derrick McKey, Seattle Supersonincs

Valószínűleg McKey miatt engedte el Pippent a Sonics, ami még akkor is komoly hiba volt, ha McKey is hasonló erényekkel rendelkezett, mint a Bullsnál befutó társa. A kiscsatár hat évet játszott Seattle-ben, és nem is volt rossz, az első évét leszámítva kezdőként számoltak vele, 15-16 pontos átlaggal rendelkezett, ráadásul nagyon jó csapatember volt emellett és kiváló védő is. Detlef Schrempfért cserélték Indianába, ahol 8 esztendőt töltött - az első felében kezdőként, utána csereként -, és bár számai jelentősen visszaestek, védekezése továbbra is egészen kiváló volt, kétszer került be a liga második védekezőcsapatába. 2001-02-ben még a Philly-nél lehúzott egy szezont, majd visszavonult.

1/10: Horace Grant, Chicago Bulls

A Bulls második nagy húzása volt az ő kiválasztása ezen a drafton. Első hét évét töltötte Chicagóban. Az első three-peat nagy chicagói triójának ő volt a harmadik tagja, Jordan és Pippen mögött a harmadik számú ember lett támadásban és védekezésben is, de a pattanózás leginkább az ő feladata volt. Egy All-Star gálára is eljutott, és négyszer választották az év második védekezőcsapatába. 1994-ben szabadügynökként távozott az Orlandóhoz, ahol öt esztendőt töltött. Előbb Seattle-be, majd onnan a Lakershez cserélték, így 2001-ben megnyerte újabb gyűrűjét. Az off-szezonban újra Orlandót választotta, de ott második szezonja elején kitették a keretből. Visszavonult, de a 2003-04-es szezonra visszatért még a Lakershez, a Pistons elleni bukott döntő után azonban végleg abbahagyta.

1/11: Reggie Miller, Indiana Pacers

Hatalmas húzást hajtott végre az Indiana, mikor őt választották, hiszen a Pacers történetének legnagyobb játékosát sikerült draftolniuk. Miller 18 éves pályafutása teljes egészét a Pacersnél töltötte, és bár bajnoki címet nem sikerült nyernie, korszakos egyéniség lett ligaszinten is. Ötször vitték el az All-Star gálára, és háromszor fért be az All-NBA harmadik csapatába, minden idők második legtöbb hármasát dobta (2560) egészen kiváló százalékkal (39.5%), első opcióként pedig egészen elmebeteg, 61.5%-os TS%-ot tudhat magáénak egész karrierjét nézve. Borzasztóan nagy párharcokat vívott a Jordan-féle Bulls, valamint a New York Knicks ellen is, és minden idők egyik, ha nem a legjobb clutch-játékosának tartják a szakértők és a szurkolók egyaránt. 1994-ben világbajnok, 1996-ban pedig olimpiai bajnok lett az amerikai csapattal. Az Indiana 2006-ban visszavonultatta 31-es mezszámát, 2012-ben pedig a Hall of Fame tagja lett. Jelenleg a TNT csatorna szakkommentátora, és az NCAA torna meccsein is szerepet szokott kapni.

1/12: Muggsy Bogues, Washington Bullets

Minden idők legalacsonyabb NBA-játékosa 160 centivel - érdekesség, hogy minden idők legmagasabb játékosa, a 231 centis Manute Bol is a Bullets tagja volt akkor, amikor Bogues csatlakozott az együtteshez. Egy év után a Charlotte Hornetshez került, akik az expanziós drafton választották ki maguknak, és magassága mellett itt lett igazán híres játékos. Kicsivel több mint 9 szezont húzott le Charlotte-ban, több 10 pont, 10 gólpassz környéki szezonnal. Több franchise-rekordot is tart a mai napig is - játszott percek (19768), gólpasszok (5557), labdaszerzések (1067), eladott labdák (1118) és 48 percre vetített gólpasszok (13.5). Az 1997-98-as szezon elején cserélték el a Warriorshöz, ahol két évet húzott le, majd még kettőt Torontóban, ahol a 2000-01-es év után visszavonult. Ezt követően ingatlanügynökként tevékenykedett 2005-ig, majd előbb egy WNBA-csapatot edzett, 2011 óta pedig egy egyetemi előkészítő suliban vezetőedző.

1/13: Joe Wolf, Los Angeles Clippers

Williams mellett vele is rendesen melléfogott a Clippers, hiszen sehol nem tudott még csak megbízható csere sem lenni. Három év után ingyen engedték el, majd megfordult Denverben, Bostonban, Charlotte-ban, Portlandben, Orlandóban, Milwaukee-ban, majd visszatért a Hornetshez és a Nuggetshez, mielőtt az 1998-99-es szezont követően visszavonult volna. 2003-tól kezdve edzőként dolgozik - előbb egy középiskolában volt segédtréner, majd CBA-s és D-Ligás együtteseket irányított, 2008 óta pedig a Milwaukee Bucks szakmai stábjának tagja volt egészen idén nyárig.

1/14: Tellis Frank, Golden State Warriors

Abszolút jelentéktelen NBA karrierje volt, hiszen 1990-t követően már el is hagyta Amerikát. Kétszer még visszatért a Minnesota Timberwolveshoz, de csak epizódszerepre. Megjárta a spanyol első osztályt, de további karrierje nagy részét Olaszországban, ott is leginkább a másodosztályban töltötte. 2001-ben vonult vissza.

1/15: José Ortiz, Utah Jazz

Teljesen elpazarolt pick volt ez, hiszen Ortiz mindössze két szezont játszott a ligában. Ezt követően megfordult a legnagyobb spanyol kluboknál a Puerto Ricói center, és Görögországban is, ahol az Aris-szal 1997-ben Korac Kupát nyert. 2006-ban fejezte be pályafutását hazájában. 2003-ban éttermet nyitott, de az tönkre ment. Politikai pályán is próbálkozott, de nem volt sikeres. 2011-ben egy kosarassulit nyitott, ahol fiatal centereknek próbált segíteni a fejlődésben. Ugyanebben az évben drogbotrányba keveredett, később pedig le is tartóztatták, és 6 hónapra börtönbe is zárták.

1/16: Christian Welp, Philadelphia Sixers

A német kihúzása sem volt éppen telitalálat a Sixers részéről, mivel összesen 2 szezont húzott le náluk, még próbálkozott a Golden State-nél és a San Antoniónál, de 1990-ben végleg elhagyta a ligát. Németországban, a Bayer Leverkusennél játszott 6 évig, majd megfordult Görögországban, visszatért szülőhazájába, és 1999-ben, Olaszországban vonult vissza. Európában azért sikereket is elért, nem is kicsiket - 1993-ban, az egészen elképesztően nagy meglepetésre hazai győzelemmel végződő németországi Eb-n aranyérmes lett, sőt, őt választották a torna legértékesebb játékosának is, 1997-ben pedig az Olimpiakosszal Euroligát is nyert. Annyit tudni róla, hogy jelenleg Seattle-ben él.

1/17: Ronnie Murphy, Portland TrailBlazers

Fölösleges pick volt, egy év után távozott a Blazerstől és a ligából is.

1/18: Mark Jackson, New York Knicks

Nagyon komoly steal volt ebben a pozícióban. Ő lett az év újonca 1987-88-ban, és karrierjét 10334 gólpasszal zárta, ami a harmadik helyre jó az NBA örökranglistáján John Stockton és Jason Kidd mögött. 17 éves pályafutása utolsó két szezonját leszámítva mindenhol kezdő volt az elképesztő passzairól híres játékmester. Öt szezonnyi Knickset követően elcserélték a Clippershez, ahol két évig játszott. Ezután majdnem hat évet húzott le drafttársa, Reggie Miller oldalán a Pacersnél. Járt közben Denverben, ezt követően pedig Torontóban, újra a Knicksnél és Utah-ban is. Houstonban fejezte be pályafutását 2003-04-ben. Visszavonulása után szakkommentátorként dolgozott, majd 2011 óta a Golden State Warriors vezetőedzője.

1/19: Ken Norman, Los Angeles Clippers

A Clippers harmadik első körös választása volt talán a legjobb a három közül. Az abszolút fakezűsége ellenére is ponterős kiscsatár hat évig szolgálta a csapatot, hol kezdőként, hol csereként. 1993 nyarán a Buckshoz írt alá, de egy évre rá elcserélték Atlantába, ahol egyre gyengébb teljesítményt nyújtott, és 1997-ben abba is hagyta.

1/20: Jim Farmer, Dallas Mavericks

Gyenge választás volt Farmer is. Összesen egy évet játszott Dallasban, és már ki is rakták a keretből. A Utah-nál, Minnesotában, Seattle-ben, Denverben, és a Philly-nél próbálkozott, 1991-ben elhagyta az NBA-t. Alacsonyabb szintű amerikai ligákban már korábban is próbálkozott, ezt követően ott, és egy rövid ideig Olaszországban folytatta pályafutását. 1994-ben pár meccs erejéig visszatért a Nuggetshez, de újra a CBA-ban kötött ki ezután, 1997-ben pedig vissza is vonult.

1/21: Dallas Comegys, Atlanta Hawks

A Hawks draftolta, de még a szezon elején elcserélték New Jersey-be egy második körös draftjogért. Egy szezont játszott a Netsnél, egyet pedig a Spursnél, majd elhagyta a ligát. Játszott Spanyolországban és Izraelben is, de európai karrierje nagy részét az olasz másod- és első osztályban, illetve Törökországban töltötte. 2006-ban, egy alacsonyabb amerikai bajnokságból vonult vissza.

1/22: Reggie Lewis, Boston Celtics

Tragikus sors jutott Lewisnak, ahogy egy évvel korábban a szintén Boston által választott Len Biasnak is. Első évében még csere volt, utána viszont előlépett kezdővé, és meg is hálálta a bizalmat - 20 pont környékén, utolsó két évében e fölött átlagolt, 1992-ben pedig eljutott az All-Star gálára is. Ebben a szezonban egyébként a Celtics történetének első és ezidáig egyetlen olyan játékosa lett, aki egy szezonban elért 100 pattanót, 100 gólpasszt, 100 blokkot és 100 labdaszerzést. Nem tartott azonban sokáig pályafutása. 1993-ban, hatodik szezonját követően összeesett a Brandeis Egyetem kosárpályáján, és szívelégtelenség miatt elhunyt - korábban, az 1993-as rájátszásban is voltak már arra utaló jelek, hogy nincs minden rendben vele, a Charlotte elleni meccs közben esett össze. 1995-ben visszavonultatta a Celtics 35-ös mezszámát.

1/23: Greg "Cadillac" Anderon, San Antonio Spurs

Nem volt rossz bemutatkozása, hiszen az újonccsapatba beválasztották, de mindössze két évet húzott le a Spursnél, mielőtt elcserélték volna Milwaukee-ba, onnan tovább New Jersey-be, onnan pedig Denverbe. Egy évet lehúzott Olaszországban, majd visszatért a Nuggetshez. Játszott két-két évet a Spursnél és a Hawksnál, 1998-ban pedig elhagyta a ligát. Ebben az évben letartóztatták kokain-csempészés miatt, és 5 hónapnyi börtönre ítélték. Argentínában játszott még egy évet, de 2000-ben visszavonult.

Érdekesebb játékosok az első kör után:

6/127: Sarunas Marciulionis, Golden State Warriors

Nem játszott túl sokat az NBA-ben, hiszen 1989-ben tette át a székhelyét, másfél évet kihagyott egy lábsérülés miatt, és 1997-ben vissza is vonult, de mégis komoly hatása volt. Az első európaiak között volt, akik komoly sikereket értek el a tengerentúlon. Kétszer is második lett az Év Hatodik Embere választáson a Run TMC-féle Warriors első számú cseréjeként. 1994-ben cserélték el a Seattle-höz, majd játszott még Sacramenóban, illetve Denverben is egy évet mielőtt befejezte volna. 4-szer az Év Litván Sportolójának választották a 80-as évek végén, 90-es évek elején, ami Arvydas Sabonis jelenlétét is figyelembe véve elég nagy szó. A szovjetekkel olimpiai bajnok volt 1988-ban, a következő két olimpián pedig a litvánokat vezette el a bronzéremig. Még 1992-ben éttermet nyitott, 1993-ban egyike volt azoknak, akik a Litván Kosárlabda Ligát, az LKL-t alapították, manapság pedig hazája egyik legsikeresebb üzletembere.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus