Javult-e eleget a nyár folyamán a Bucks?

A Milwaukee Bucks együttesénél több kerékkötő is távozott, érkezett néhány jó kiegészítő, kinti dobó - ez vajon elég lesz arra, hogy rájátszásba jussanak? Az ő kilátásaikat vizsgáltuk a következő idényre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: Cavaliers, Bulls

 

A Milwaukee Bucks off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok - azóta Steve Novakkal hosszabbítottak, és leigazolták Jason Terryt, plusz három játékost az edzőtáborra.

A Bucks alapjátéka nem nagyon fog változni, jó védekezések után megpróbálnak majd minél többet rohanni, gyors indításokból befejezni a támadásokat, erre ugyanis több mint alkalmas a keret Dellavedova érkezése után is.

Meddig marad Greg Monroe?

A főbb, illetve nagyobb fizetésű játékosok közül neki egyértelműen nincs helye a keretben, nem véletlenül akarták egész nyáron elcserélni. Egyrészt ötös posztról teljesen szét tudja szedni az alapvetően jó Bucks-védelmet (ezzel elveszi a legnagyobb fegyvert is, a gyorsindítást), egyáltalán nem tudott beilleszkedni a csapatba az előző idény folyamán - van rá esély, hogy ez változik, de azért olyan sok nincs, Monroe egész egyszerűen megbukott Milwaukee-ban ebből a szempontból (is). Az nem kérdés, hogy távozni fog (legkésőbb jövő nyáron, bár ha így halad, az se biztos, hogy kilép szerződéséből), az időpont inkább - szerintem ha három zsák krumplit ad érte valaki, már viheti is, de az is jó kérdés, hogy kell-e egyáltalán valakinek. Eddig úgy néz ki, hogy évi 17 millióért senki nem akarja megkockáztatni ezt a védekezést.

Fejlődik-e Giannis Antetokounmpo és Jabari Parker triplája?

A wisconsiniak legnagyobb gondja a besült Monroe-projekt mellett a spacing teljes hiánya volt, még a Phillybe távozó Jerryd Bayless és Khris Middleton is kevesek voltak ahhoz, hogy működjün a Bucks felállt védelem elleni játéka. Bayless helyett jött a jobban védekező és az irányításhoz jobban értő, de emellett hasonlóan jó külső dobó Matthew Dellavedova, a szinte már csak a hármasokra használható Terry, valószínűleg most két meccsnél többet bír majd az előző szezon közepén megszerzett specialista, Novak, illetve jelentős előrelépés a Sunsnál csereként NBA-triplarekordot elérő Mirza Teletovic. Ezt a keretet azért már lehet úgy kevergetni, hogy legyen hely a palánk alatt, így papíron sokkal olajozottabban kell működnie a játéknak - nem mellékes, hogy OJ Mayo és Greivis Vasquez személyében két ballhogger, a labdát állandóan dédelgető, ráadásul kicsit sem hatékony játékos távozott, a helyükre pedig teljesen ellentétes szemléletben kosarazók érkeztek.

Antetokounmpo és Parker triplázása inkább amiatt lenne fontos, hogy kettejük játéka dimenziót ugorhasson - mindketten bőven használható kosarasok, de számottevő külső dobás nélkül, azzal együtt pedig egyedül is hatalmas gondokat okozhatnának a védőiknek, nemhogy ketten egyszerre a pályán. Ameddig nem tanul meg legalább az egyikőjük dobni, addig nemcsak a saját játékukat limitálják, hanem egymásét és a csapatét is - se John Hensonnal, se Miles Plumlee-val ötös poszton nem alkotnak jó triót spacing szempontjából, teljesen mindegy, kik vannak fent mellettük. Fel lehet rajzolni olyan figurákat, ahol a védelem nem nagyon tud lesegíteni Middletonról és mondjuk Teletovicról, ezzel meglehet a helyük majd két shooterrel is, de ha valamelyikük (Antetokounmpo vagy Parker) csatlakozna a két említetthez, onnantól kezdve ez még sokkal problémásabb lenne a védőknek.

Antetokounmpóék esetleg javuló külső dobása még egy embert megmenthetne a keretnek: Michael Carter-Williamst. Hármuk közül egyértelműen MCW a legfakezűbb, az ő triplájának javulására van a legkisebb esély (szerintem, a dobótechnikája miatt), viszont annyi jó külső dobó van már a keretben, hogy ha esetleg Parkerék is megtanulnak eredményesek lenni a triplavonalon túlról, akkor Carter-Williams konkrétan hasznos játékosa is lehet a keretnek. Védekezésben használható, a védelmet meg tudja bontani, a csapattársakat ki tudja szolgálni - ezek a tulajdonságok akkor különösen hasznosak, ha Antetokounmpo ül a kispadon, de csak akkor használhatóak, ha kis túlzással mindenki shooter mellette a pályán.

(Monroe-t is megmenthetné Parkerék külső dobása, hiszen több helye lehetne a palánk alatt, de a center annyira hulladék védő (volt az előző idényben), hogy neki igazából mindegy, mennyire javulnak a lehetőségei támadásban, amíg védekezésben ekkora károkat okoz.)

Jason Kiddnek melyik arcát látjuk?

Kiddet egyszer már nagyon leírtam a brooklyni évében, aztán az első Milwaukee-ban töltött szezonjában nagyon jókat húzott (egészen Brandon Knight elcseréléséig nagyon ment a szekér), az előző éve viszont finoman szólva is felemás volt - nagyon nem kapott jó lehetőségeket a kezébe, MCW mellett Monroe is besült, de több furcsa dolga is volt, megint felröppentek például a hírek, hogy több beleszólást akar a vezetőségben, mint azt a jelenlegi pozíciója megengedi. Most a keret ha nem is sokkal, de biztatóbbnak tűnik, egyre több tapasztalata van a fiataloknak is, itt szerintem még egy keleti 10-12. hely nem fér bele, különben az már akár az állásába is kerülhet.

Rengeteg variációs lehetősége van azzal, hogy Antetokounmpót gyakorlatilag azon a poszton használja, ahol akarja. Lehet a görög hármas posztról irányító kiscsatár, és akkor Dellavedova, Parker és Middleton lesz mellette külső posztokon a legtöbbet. Az is elképzelhető azonban, hogy full-time egyest csinálnak belőle, mert így Teletovic mehet négyes poszton a kezdőbe, a padon pedig valamivel biztatóbb lehet a helyzet - a mai, egyre inkább a smallball felé haladó ligában nem mindennapos lenne, de a Milwaukee alapfelállása is sokkal magasabb, "hosszabb" ötös, mint amit a többi csapat használ, náluk ehhez kell hozzászokni, és ebből komoly előnyt is kovácsolhatnának.

A keret legnagyobb baja az, hogy a hátvédeknél Middleton és Dellavedova mellett nincs biztos ember - Carter-Williams hasznossága teljes mértékben a többiektől függ, olyan hiányosságai vannak, Terry 39 éves már, inkább 5-10 perces kiegészítő, mint 20 perces állandó csere, Malcolm Brogdont most draftolták, Rashad Vaughn egy echte scorer (semmilyen szinten nem fér el szerintem a pályán), Tyler Ennisnél pedig még mindig kérdés, hogy megvan-e az a minimális atletikus képessége, amivel pályára lehet küldeni egy legit PO-csapatban. Könnyen lehet, hogy egyikőjük sem tud komolyabb produkciót hozzátenni a Bucks teljesítményéhez (ezért kapták az off-szezon értékelőre a C-t), akkor pedig jobb, ha Antetokounmpo megy egyes posztra, Dellavedova pedig a cserék közül legalább egy biztos ember - ebben az esetben Thon Maker is kaphat perceket, ha viszont a görög marad hármas, akkor az idei 1/10-es nem sok parkettát lát majd idén, ha nincs sérülés a posztján.

Összességében nézve szerintem nehéz és könnyű dolga is van egyben Kiddnek. A keret fiatal, jó szellemű, fejleszthető - az a szakmai stáb dolga, hogy el is érjék ezt a fejlődést. Antetokounmpóval van egy Jolly Joker a kezében, akinek az ide-oda pakolgatásával totálisan különböző szerkezeteket is a pályára tud küldeni, és a vékonyabb hátvédsort is meg lehet oldani, de láttunk már olyat, hogy a túl sok variációs lehetőségben elveszett egy edző/csapat, mire megtalálták, hogy mi az, amit igazán kellene játszaniuk.

A legjobb esetben Parker és Antetokounmpo 35% környékére felhúzzák a triplájukat (van honnan, de egyikőjük sem reménytelen eset szerintem), így főleg utóbbi szinte teljesen foghatatlan lesz. Carter-Williams kihasználja a sokkal jobb spacinget, és ha nem is fejlődik egyénileg, de sokkal hasznosabb tud lenni. Monroe-t idejében el tudják cserélni, lehetőség szerint egy hátvédre (mivel Carter-Williams használható, így leginkább egy dobóhátvédre), vagy valami isteni csoda folytán sokkal jobban védekezik a center, mint tavaly, így a Bucks át is tud rohanni az ellenfeleken, plusz felállt védelem ellen is sokkal potensebb támadójátékot tud bemutatni. 

A legrosszabb esetben Parker és Antetokounmpo sem javulnak semmit kintről, így Carter-Williamst nem tudja használni a csapat ebben a szezonban sem. Novak megint hamar lesérül, Terry pedig már csak törölközőt lengetni jó, mert több kárt csinál a pályán, mint amennyi hasznot hoz. Monroe egész évben itt rontja a levegőt, egy fokkal nem tudják jobban beilleszteni hátul a rendszerbe, Kidd pedig addig erőlteti, amíg a csapategység is elkezd megbomlani. Teletovic ugyan előrelépés, de egy sérülés kell ahhoz a hátvédeknél, hogy elveszítsék az esélyüket a rájátszásra, mert Antetokounmpo egyes posztra rakásával sem tudják megoldani, hogy 1-2-esben rettenetesen vékonyak.

Tipp: Kelet 7-9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus