Jimmy Butler vagy más távozik a Chicagótól?

Új edző, nagyon fontos korlátozott szabadügynök és egy meghatározó eldöntendő kérdés is tarkítja a Chicago Bulls idei nyarát.

(A korábbi részek:

Atlantic: SixersKnicksCeltics
Central: PistonsPacers, Bucks
Southeast: MagicHornetsHeatHawks, Wizards
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzThunder
Pacific: LakersKingsSuns
Southwest: Rockets, Mavericks)


A Chicago Bulls lényegi off-szezonja hetekkel ezelőtt megkezdődött már, hiszen Tom Thibodeau-t leváltotta az együttes, helyére pedig az eddig az Iowa State egyetemet irányító Fred Hoiberg ült le. Nagy váltás lehet ez az együttesnél, hiszen Hoiberg inkább a támadójátékot fogja koordinálni, szerzett is már maga mellé a San Antonio Spurstől egy védekezésért felelős segédedzőt, de egyéb változások is várhatóak a Chicagónál. Lássuk, hogyan néznek ki jelen állás szerint!


Butler marad és megy más vagy fordítva?

Tele van a keret meghatározó játékosokkal, de gyakorlatilag mindenhol van kérdőjel, főleg a periméteren. Derrick Rose elérkezett az igazság pillanatához, évek óta ugyanis ez lesz az első nyara, amit végigdolgozhat akár egyénileg, akár a csapattal. Félelmetesen gyenge volt a játék minden elemében idén: a folyamatos térdsérülései miatt egy ütemmel lassabb és kevésbé robbanékony, mint korábban, így a társai nem tudnak profitálni semmit a betöréseiből (4.9 gólpasszra 3.2 eladott labda jut), 17.7 pontját pedig 49.3%-os TS-sel, miközben 5.3 hármast vállalt meccsenként, 28%-os találati aránnyal. Ha nem javul, szerintem egy év múlva az elcserélésén dolgozik majd a csapat, hiába chicagói születésű és hiába nagy sztár - ezek a számok veterán minimum környékén érnek, nem 20 millió dollárt.

Jimmy Butler pont az ellenkezője, a Legtöbbet Fejlődött Játékos díjat bezsebelte idén, 20.0-s átlagú, hátékony (58.3% TS) pontszerző, aki a liga egyik legjobb védője kettes és hármas poszton is, korlátozott szabadügynök lesz azonban. A Bulls tavaly 4 évre 48 millió dollárt nem adott meg neki, most az 5 éves maximumot ajánlják már, de a hírek szerint Butlernek rövidebb szerződés kellene, hiszen jövőre ugrásszerűen nő a sapka, azt szeretné, ha inkább akkor maxolnák ki. A hírek szerint nincs a legjobb viszonyban Rose-zal, de szerintem a két játékost azért lehetne együtt játszatni - ehhez az kellene, hogy Rose kezéből ki kell venni a labdát és olyanok kezébe adni, akik sokkal hatékonyabban tudják megjátszani. Ha ez nem sikerül és mondjuk Butler aláír egy évre a QO-ért, majd jövő nyáron lelép - állítólag a Los Angeles Lakers iránt már most is érdeklődik -, akkor óriási baklövést követ el a vezetőségen keresztül a szakmai stábon át mindenki, Butler a Bulls jelene és Nikola Mirotic-csal együtt a jövője is.

Mögöttük sem sokkal egyértelműbb a helyzet, bár ez nyilván kevésbé fontos, mint a két kezdő esetében. A Butlerhez hasonlóan dobóhátvédként és kiscsatárként is használható Tony Snell az egyik, akinek garantált kontraktusa van. Többször is megmutatta már, miért választotta ki anno a csapat, de semmilyen szinten nem tud kiegyensúlyozott produkciót nyújtani, pedig nagyon fel kell kötnie a gatyát - az is elképzelhető, hogy jövőre kezdő lesz, Mike Dunleavy ugyanis szabadon igazolható. A kiscsatár szerintem nagyon hasznosan kosárlabdázik - nem tud mindig 10-12 pont környékén teljesíteni, de nem is várták el ezt tőle, sokszor volt olyan, hogy labdát sem kapott egy-egy meccsen. Ettől függetlenül védekezésben mindig a tőle telhető legtöbbet adta, alkatához és korához képest meglepően jól is végezte a dolgát az ellenfeleken, a pálya másik oldalán pedig egy-egy 20 pontos meccs is kiszaladt tőle. Az MLE egy részét talán rá lőné el a csapat, de nem tudni, maradni akar-e vagy hogy egyáltalán ki érdeklődik iránta.

Aaron Brooksnak is lejárt a szerződése, és ha minimumnál többet szeretne, szerintem el fogja engedni a Bulls, nincs is nagyon miből megtartani. E'Twaun Moore csapatopciós, 1 milliós szerződéssel rendelkezik, a spórolós chicagói vezetésnél ez mindig veszélyes, hiába hozott többször is hasznos játékot Moore annak ellenére is, hogy általában alig látott parkettet. Kirk Hinrich-nak 2.85 millió dolláros játékosopciója van, azt szinte biztosan le is hívja, játéka és sérülékenysége miatt ugyanis veterán minimumnál többet szerintem már senki nem adna neki. Aki még Dunleavy távozása után fontos szerepet kaphat, az Doug McDermott. Neki az első idénye nem jött össze, nem is kapott túl sok lehetőséget, sérült is volt, de most Hoiberg irányítása alatt új erőre kaphat és egy váratlan pluszt jelenthetne.

A magasembereknél is van egy nagy kérdőjel az egész négyes és ötös poszt fölött. Az előző idényben még az év védőjének választott Joakim Noah térdével nagyon sok gond volt, ráadásul védekezésben sokszor a periméteren kellett szaladgálnia az ellenfél négyesével, így ne szépítsük, pocsék szezont futott. Pau Gasol kifejezetten jól teljesített a számok alapján, hiszen 18.5 pontját 55%-os TS-sel hozta, volt még 11.8 pattanója és 1.9 blokkja is, de azzal, hogy őt mindenképpen a palánk alatt kellett tartani hátul - mert amíg a festékben el-elblokkolgatott, addig mozgásból nagyon könnyű lett volna megverni -, Noah és összességében véve a csapat védekezése nagyon rosszul járt. Hoiberg és Jim Boylen vezetése alatt más lesz a védekezés, ennyi biztos, de ezt a problémát meg kell oldaniuk, mert szerintem Noah-nak nem jó, ha neki kell futkároznia kint, miközben ha rendbe teszik a lábát, akkor egészségesen még mindig a liga egyik legjobban védekező centere a festékben.

Nikola Mirotic tűnik az egyetlen biztos pontnak - az első évében, főleg márciusban berobbanó, abban a hónapban 20 pont fölött átlagoló játékos telitalálatnak tűnik. Védekezésben van hova fejlődnie, de támadásban akkora faktor lehet a jövőben, hogy hátul lévő gondjait bőven kompenzálni tudja. Ehhez mindenesetre össze kell szednie kinti dobását, mert az pocsék volt most (31.6%), viszont jelzi finom kezét, hogy így is rendszeresen elszálltak dobócselére védői, abból pedig könnyedén verte meg őket egy-egy betöréssel. Taj Gibsonnak se volt jó éve, ahogy Noah-nak sem, és nála is a sérülések tették be kicsit a kaput, folyamatosan bajlódott bokájával, amelyet egyébként a héten meg is műtöttek. Ha ő felépül, akkor nagyon fontos láncszeme lehet ennek a magasemberrotációnak agilitásával, keménységével és védekezésével. Már ha egyáltalán a keret tagja lesz...

Azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy Butler új szerződése jelentősen megdobja majd a fizetéseket, márpedig Jerry Reinsdorf tulajdonos híresen zsugori - bár kijelentette, hogy bajnokesélyes csapatra hajlandó költeni, ennek nem sokszor láthattuk eddig jelét. Rose egészen biztosan nem megy, Hinrich-ot pedig szinte lehetetlen elcserélni. Snell túl keveset keres ahhoz, hogy számítson ilyen szempontból, úgyhogy maradnak a magasemberek. Gasolt nem lehet elcserélni, mert a spanyol egyébként is az egyik legjobb támadója volt a csapatnak, a Bulls vezetősége így sem nyerne jelenleg népszerűségi versenyt, de nem lehet elküldeni azok után, hogy olcsóbban írt alá csak azért, hogy bajnokesélyesnél játszhasson - gyakorlatilag ezt követően nem írna alá nagyobb név a Chicagóhoz, öngyilkosság lenne ez marketingügyileg is a csapatnak. Mirotic a jövő elég jó szerződéssel, így maradt Noah és Gibson.

Szerintem mindkettőt tartaniuk kellene, mert ők ketten jó védők - a két spanyol pedig nem -, így ha az egyiket elcserélik, a másik pedig lesérül - erre mindketten hajlamosak -, akkor gyakorlatilag megszűnik a Bulls belső védekezése, az pedig a mai NBA-ben egyenlő a vereséggel. Noah-nak jövőre új szerződést kell adni és óriási kérdés, milyen állapotban van és milyen állapotba lehet még egyáltalán visszahozni, emiatt ő is könnyen lehet az áldozat, Gibson pedig a legkisebb név a négy közül, de neki még 2017-ig elég baráti a kontraktusa - kevesebb mint 9 millió dollár évente. Négy hónapig nem edzhet, de szerintem ez nála annyira nem befolyásoló tényező - ha tényleg rendbe rakják a bokáját, akkor bőven megéri a pénzét és a februári deadline előtt még elég idő lesz ahhoz, hogy megmutassa a többi csapatnak, mennyire jött rendbe.

Ha mindenki maradna úgy, hogy Butler aláír egy legalább 3 éves szerződést a maximumért, az meglepetés lenne Reinsdorf múltját nézve, úgyhogy valaki szerintem menni fog és akárki megy, óriási a kockázat. Megoldás lehetne erre, ha Butler csak a QO-t (4.4 millió dollár) írná most alá, de ebben az esetben jövőre oda menne, ahova akar - ez még nagyobb kockázat és ezt vállalná be a csapat legkevésbé.


Draft

A 22. helyen húz a Bulls és szinte biztosan hátvédet, hiszen magasemberrel így is tele a padlás, a felsoroltakon kívül ott van még a tavaly draftolt Cameron Bairstow is, aki nem meglepő módon nem sok lehetőséget kapott első szezonjában. Ha még mindig Thibodeau lenne a gárda főedzője, szinte biztosan Rondae Hollis-Jefferson lenne a kinézett személy, Hoibergnél viszont megmondhatatlan, milyen tulajdonságokat fog leginkább keresni.


Szabadügynökök

Veterán minimumért és valamelyik MLE-ért (vagy az 5.5 milliós vagy a 3 milliós, ez attól függ, elcserélnek-e valakit spórolás miatt, és ha igen, kit) fognak tudni igazolni, tehát innen lényegi erősítés nem várható. Az sem elképzelhetetlen, hogy Hoiberg sokkal inkább a fiatalokra akar támaszkodni, így McDermott és Snell, valamint a 22. helyen húzott fiatal több lehetőséget kapnak, mint kaptak volna Thibodeau-tól, úgyhogy sérülés esetére biztosító embereket kereshetnek szerintem, sokkal többet nem. Saját szabadügynökeik közül Butler megtartása a legfontosabb, az pedig teljes mértékben az ő szerződésétől függ, hogy a többiekre mennyi pénz marad.


Összességében nézve rettenetesen fontos nyár előtt áll a klub. Rose-ról még nem most kell dönteni, de kulcsfontosságú lesz, hogy Butlerrel milyen szerződésben sikerül megegyezni, hogy bevállalja-e Reinsdorf a luxusadót, illetve hogy ha nem, akkor kit cserélnek el. Butlerrel a franchise egyik alapkövét "szórakozhatják el", míg a jelen szezon eredményessége szempontjából lehet döntő, ha a Noah-Gibson páros egyikétől szabadulnak meg. Még Bulls-drukkerként sem tudom sajnálni a vezetőséget, mert Thibodeau menesztésénél átmentek egy olyan stílusba, ami úriemberhez finoman szólva sem méltó, de túl nyugodt nyara szerintem nem lesz annak, aki a Chicagóért szorít.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus